Tombol a jó idő, nincs is jobb szórakozása ilyenkor a kismamáknak és a friss anyukáknak, mint élvezni az első igazán nyári napsugarakat. A mértékletes napozásnak számos előnye van, de túlzásba vinni természetesen ezt sem szabad.

Egyes kutatások szerint a természetes ultraibolya sugárzás hiánya káros a szervezetre nézve, hiszen a D3-vitamint kizárólag napfény segítségével képes előállítani a szervezet. A kismamák esetében azonban különösen fontos hangsúlyozni a mértékletességet, a túlzásba vitt napozást, és annak velejáróját, a leégést mindenképpen kerülni kell.

A D-vitamin nagyon fontos a baba és a mama számára is, hiszen segíti a csontosodás folyamatát, fokozza a kalcium felszívódását, emellett szerepet játszik az általános védekező képesség egészséges fejlődésében is. Ezek nemcsak rád, hanem a babákra is vonatkoznak, tehát érdemes őket is napoztatni egy kicsit, azonban náluk a szokásosnál is elővigyázatosabbnak kell lenned!

Három hónapos koruktól javasolt az újszülöttek napoztatása. A kicsik bőre nagyon érzékeny, őket néhány, maximum 10 percnél nem szabad tovább napoztatni, hiszen szinte teljesen védtelenek a káros ultraibolya sugarakkal szemben. A faktorszám jelzi, hogy bekenve ennek az időnek hányszorosára emelhető a napon töltött idő. Fontos továbbá az időpont megválasztása is: időzítsük a reggeli ill. a késő délutáni vagy koraesti órákra a csecsemők napoztatását. Egyáltalán ne vidd napra a picit 11 és 16 óra között! Az első alkalmakkor mindössze egy-két percre hagyd a napon, majd lassan, fokozatosan növeld a napfürdővel töltött percek számát. Tíz-tizenkét percnél tovább azonban ne maradjatok erős napfényben!

Ha kellemes, meleg az idő ill. nincs nagy szél, a járókát, de akár a bölcsőt is felállíthatod egy nagy, lombos fa alatt. A már kúszó-mászó, totyogó kicsiket persze nem mindig tudod az árnyékban tartani. Játszótéren, strandon, de akár otthon is óvd a picur bőrét magasabb faktorszámú fényvédő krémmel! Nagyobb babáknál ill. az örökmozgóknál figyelj arra is, hogy megfelelő védelmet kapjon a szemük! Fontos, hogy mindketten megfelelő minőségű UV-szűrővel ellátott, bemért napszemüveget viseljetek! A picire adj egy fehér vászonsapkát is, ami védi a homlokát és a tarkóját is!

Forrás: babamama.hu