Mik a terhesség első jelei? A korai terhesség jelei és tünetei sokfélék lehetnek, ezért most összegyűjtöttük számodra a leggyakoribbakat. Ha többet is észlelsz magadon, akkor érdemes terhességi tesztet csináltatnod.

Valaki szinte rögtön megérzi, ha várandós lett, mások számára ez korántsem ilyen egyértelmű, és hosszú hetek telnek el, mire gyanút fog. Nyugi, mindkettő teljesen természetes! A terhesség korai jelei ugyanis mindenkinél teljesen más formában és más intenzitással jelentkeznek. Vannak mégis gyakorinak mondható tünetek, ezek a következők:

Menstruáció elmaradása

Na persze, vághatnánk rá, ez egyértelmű, hiszen sok nőnél ez a legegyértelműbb első jele a várandósságnak. Viszont akinél máskor is elő szokott fordulni a menstruáció kimaradása (például hormonális problémák, nagy stressznek való kitettség vagy fokozott fizikai terhelés miatt), annál nem biztos, hogy a terhesség az első, kézenfekvő magyarázat, ami az eszébe jut. Mindenesetre, ha elmarad a szokásos időben jelentkező menstruációnk, mindenképp érdemes egy tesztet csinálnunk, negatív eredmény esetén pedig a nőgyógyászunkkal konzultálni, hogy feltérképezze a kimaradás okát. 

És hogy ne legyen túl egyszerű a helyzet, ennek az ellenkezője is igaz lehet: az állapotos nők egy részénél még 3-4 hónapig megjön a menstruáció (bár kevésbé intenzív mértékben). Az ezt tapasztaló nők sokszor nem is tudatosítják az első hónapokban, hogy egy kisbabát hordoznak a szívük alatt. Mindenesetre, ha a többi tünet alapján erős a gyanúd, hogy állapotos vagy, akkor a terhességi teszt ad biztos választ.

Feszülő mellek

Valakinél ez előbb jelentkezik, mint a menstruáció elmaradása – gyakorta ez a terhesség legelső jele, ami feltűnhet, a 2-3 hetes terhesség tünetei között gyakori. Másoknál viszont pont ez az a tünet, ami PMS tájékán vagy ovulációs időszakban is mindig jelentkezik, épp ezért még nem egyértelmű számukra, hogy most egy kis jövevényt jelez. A feszülő érzettel egy időben a mellbimbó udvara is sötétebbé válhat.

Görcsök

A korai terhesség jelei közé tartozhatnak a görcsök is. Az enyhe alhasi fájdalom és húzódás általában normális velejárója a terhesség kezdetének: a méhed elkezd felkészülni az előtte álló nagy feladatra, kicsit megnagyobbodik, a méhszalagok pedig elkezdenek megnyúlni. Ennek a hatását érezheted enyhe görcs formájában, ami a menstruációs fájdalomhoz hasonlít. Ha viszont a görcsök intenzív, nehezen elviselhető fájdalomként jelentkeznek, vagy vérzéssel járnak, akkor irány az orvos!

Hangulatingadozás

Az ember azt gondolná, hogy a babavárással rózsaszín vattafelhős boldogságban úszva fogja tölteni ezt a különleges 40 hetet. Nos… van egy rossz hírünk. A hangulatingadozások is a korai várandósság jelei közé tartoznak, és gyakorta elkísérnek a szülés utáni első hónapokig is. (De mire a gyerkőcöd leérettségizik, már tényleg elmúlnak, becsszó!) Néha a legapróbb dologra is felkaphatod a vizet (például most fog feltűnni, hogy a párod olyan hülyén veszi a levegőt, miért csinálja ezt?), vagy elsírod magad egy joghurtreklámon. Ez mind-mind teljesen természetes, a hormonok most gőzerővel teszik a dolgukat, és ez így is lesz még egy darabig. A legtöbb, amit tehetsz, hogy a párodat és a környezetedet is felkészíted a hangulati változásokra, hogy ilyenkor forduljanak feléd megértéssel.

Émelygés

A reggeli émelygés szintén a terhesség első jelei közé tartozik – ráadásul ez az, amit a legnehezebb eltitkolni a környezeted elől. Akár már a fogantatás után 2 héttel jelentkezhet, és leggyakrabban az első trimeszter végével el is múlik. A közhiedelemmel ellentétben nem csak reggel fordul elő, valakinél inkább a délutáni órákra jellemző, másoknál egész nap kitart. Ha az émelygést rendszeres hányás is kíséri, mindenképp konzultálj az orvosoddal! Bármennyire nem kívánod ilyenkor az ételt, próbálj meg kisebb adagokat gyakrabban fogyasztani, és pár ropit vagy kekszet magadnál tartani, amik segíteni tudnak. 

Puffadás, székrekedés

Nos, amikor az ember elképzeli a várandósságát, annak minden bájával és emelkedettséggel, akkor még nem tudja, hogy a puffadás és székrekedés lesz az egyik első terhességi tünet, ami a nőknél jelentkezni szokott. Önmagában ezek persze még nem adnak okot arra, hogy felvetődjön bennünk a terhesség gondolata, de a többi más tünettel együtt már alátámaszthatják a feltevést.

Kiélezett szaglás

Szintén a terhesség első közismert tünetei közé tartozik, hogy egyszer csak intenzívebben kezded érezni a szagokat. Sokkal intenzívebben. Sőt az eddig kellemes illatok most elkezdenek zavaróak lenni! Könnyen meglehet, hogy az eddigi kedvenc parfümjeid most pár hónapra a polc mélyére lesznek száműzve. A különböző ételek és alapanyagok karakteres szagáról nem is beszélve, megdöbbent, hogy eddig hogy hogy nem érezted ennyire őket.

Fáradtság

Ha több más tünet mellett elképesztő fáradtságot tapasztalsz, pedig előző éjjel nem egy őrületes bulin tomboltál hajnalig, akkor a terhességet sem szabad kizárni az okok közül!

Egy új élet növesztése, és az ehhez szükséges szervek beizzítása elképesztő energiákat követel a testedtől, érthető módon. Szóval ha egész nap fáradtnak érzed magad, az ilyenkor teljesen normális, a második trimeszterre nagyrészt el szokott múlni. 

Gyakori vizelési inger

Amikor feltűnik, hogy már megint mosdóba kell menned, pedig most voltál… Hát igen, a korai terhesség egyik nem túl közismert (és még kevésbé népszerű) tünete. A fogantatás után a méhed elkezd megnagyobbodni, és a nyálkahártya megduzzad, és a hormonok tűzijátékának az egyik eredménye a hólyagodra nehezedő nagyobb nyomás. A jó hírünk az, hogy az első trimeszterrel általában ez a tünet elmúlik, és csak akkor jelentkezik megint, amikor már akkora a baba, hogy nyomja a hólyagodat.

Mit tegyek, ha terhességre gyanakszom, ha észlelhetőek rajtam a terhesség jelei és tünetei?

A pár napos terhesség jelei általában még észrevehetetlenek, fogantatás után 1-2 héttel kezd a tested olyan jelzéseket adni, amik már terhességre engednek következtetni. Az mindenkinél más, hogy mikor jelentkeznek a terhesség tünetei legkorábban, de a nők nagy többsége az első hónap végére általában megérzi, hogy valami nem a megszokott módon zajlik a testükben. 

Bár az 1 hetes terhesség jelei még nem egyértelműek, a manapság kapható terhességi tesztek nagy része már a terhesség korai időszakában képes kimutatni, hogy babát vársz. Ezért, ha a fenti tünetek közül többet észlelsz magadon, és terhességre gyanakszol, akkor a legbiztosabb választ akkor kapod, ha elvégzel egy tesztet. Mivel minden teszt egy kicsit más, ezért mindig kövesd a teszthez mellékelt használati utasítást, hogy pontos eredményt kapj. A jelenleg elérhető tesztek nagy része már a nap bármely szakában elvégezhető, nem kell reggelig izgulnod az eredményekért. Ha a feltételezett fogantatáshoz közeli időpontban végezted el a tesztet, és negatív lett, de te továbbra is érzed a tüneteket, akkor pár nap elteltével végezd el még egyszer.

Terhes vagyok! Mi a következő lépés?

Először is, gratulálunk! Egy új, nagy kalandnak néztek elébe. Ha a terhességi teszt pozitív lett, mielőbb keresd fel a nőgyógyászodat, ő ellenőrzi a terhesség tényét, és elmondja a következő lépéseket. Eztán jelentkezz be a védőnőhöz – a védőnő személyét nem lehet választani, a tartózkodási helyed alapján fogsz a területileg illetékes védőnőhöz tartozni. Tőle megkapod a kiskönyvet, amibe minden vizsgálatot fel fognak vezetni, és végigkísér téged a terhességed alatt, majd a gyermeked első éveiben is. Ha bármilyen kérdésed merül fel a terhesség során, érdemes megkérdezni a védőnődet is.

Ha pedig szeretnél mindig naprakész lenni arról, hogy mi is történik veled és a kisbabáddal hétről hétre a várandósság alatt, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol összefoglaljuk számodra a legfontosabb mérföldköveket és tudnivalókat. Boldog babavárást kívánunk!