Anya-gyermek elválás

Talán az egyik legnehezebb lépés az egy édesanya életében, amikor vissza szeretne zökkenni a babázós korszak után a munka világába. Nehéz akkor is, ha az édesanya már várja, hogy újra munkába állhasson és nehéz szintén ha pár év együtt töltött idő után el kell engednünk csemeténket. Hiszen a gyermek előtti lét, a munkahelyen való megfelelés gyökeresen más lesz akkor, amikor már kisgyerek van a családban, valamint nem könnyű koordinálni a mindennapi teendőket, amikor közösségbe kerül a gyerkőc. A legtöbb szülőt megnyugtatja az a tudat, hogy a közösségbe való szocializáció élettani folyamat, és 3 éves kortól maga a gyermek is igényli azt, hogy minél több időt tölthessen a korosztályával.

Beszoktatás a bölcsibe, óvodába

Az egyik legnehezebb lépés a munkába állásnál a kicsik óvodába, bölcsődébe való beszoktatása, azaz a leválás. Ez óhatatlanul szorongással tölti el a gyermeket és a szülőket is. Ezt enyhíthetjük, ha a beszoktatás jól eltervezett és az intézményben dolgozó szakemberek (óvónők, dajkák) minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a folyamat zökkenőmentes legyen. Mert bizony a szeparációs szorongás, a szülők hiánya a gyerekekben erősen dolgozik, ezért fontos, hogy a kezdeti időkben vele lehessen kedvenc plüssállata, babája, amely egy kis vigaszt nyújt neki. Sok helyen megengedik, hogy az újdonsült bölcsis vagy ovis egy otthonról hozott takaróval vagy párnával aludjon, ez is megkönnyíti az elválást, hiszen az otthonra emlékezteti a kicsit. Egy puha takaró, ami könnyen mosható, jó választás lehet.

   Sietős reggelek gyerekkel

   A munkába állás során óhatatlanul az idővel való zsonglőrködés lesz a másik legnehezebb feladat, időben beérni a munkahelyre úgy, hogy előtte gyermekünket bekísérjük a bölcsődébe, óvodába. Sokszor a reggeli rohanás miatt kimaradnak a kényelmes reggelik, az egészséges gyümölcsfalatkák vagy éppen egy-egy jókedvre derítő kekszdarab. Érdemes már előző este kis uzsonnás dobozokban előkészíteni az ennivalót, így ha rohanunk, az autóban vagy utazás közben gyermekünk tud csipegetni. A bölcsődébe, óvodába a kicsiket kényelmes, könnyen fel- és levehető ruhadarabokban célszerű vinni, illetve mindig kell, hogy legyen a zsákjukban váltóruha, mert bizony a kezdeti időkben sűrűn kell cserélni azokat. Bölcsődéseknél a body szettek a legpraktikusabbak (ha még pelenkát viselnek), nagyobb gyerekeknél pedig a pamut hosszú ujjú felsők, amelyekbe könnyű belebújni. Kisfiúknál a jogger nadrág kislányoknál leggings komfortos és praktikus viselet lehet.

    [woodmart_products post_type=”ids” items_per_page=”1″ columns=”1″ sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”0″ lazy_loading=”no” include=”56138′ columns=’1′ button=’Tovább’]

    Ha még előttetek áll ez a nagy feladat, készüljetek fel rá időben, beszélgessetek sokat a gyermeketekkel, hogyan fog megváltozni a kis élete, mi lesz az új rend és legfőképpen legyetek türelmesek vele és magatokkal szemben is!