A legszebb lánynevek közül válogatni a kisbabádnak egy csodás, nagy feladat. Lássuk, mik voltak az előző évek névadási trendjei, mik a legnépszerűbb lány nevek 2023-ban! Az alábbi cikkben egyaránt bemutatunk nagyon közkedvelt és pár ritka, különleges lány nevet is.

Mivel az elmúlt években töretlen volt néhány lánynév népszerűsége, ezért 2023-ban is valószínűleg ezek bukkannak fel legsűrűbben az anyakönyvekben. A hivatalos statisztikák szerint 2022-ben a 10 leggyakoribb lánynév a következő volt:

  1. Hanna
  2. Léna
  3. Zoé
  4. Anna
  5. Luca
  6. Emma
  7. Olívia
  8. Boglárka
  9. Lili
  10. Mira

Ezek közül pár név kirobbanthatatlanul befészkelte magát a top 10-be: a Hanna például már 10 éve vezeti a toplistákat! A többi név is stabilan ott szerepel a listán az elmúlt 3 évben, míg a korábbi évek népszerű nevei iránt, mint a Zsófia, Maja, Fanni vagy Jázmin, csökkent az érdeklődés.

De lássuk, hogy a toplistás lányneveken túl milyen trendek uralkodnak most névadásnál! 

A legfőbb tendencia, hogy a különleges lány nevek a népszerűek, tehát sokan szeretik valami egyedi névvel felruházni a kislányukat, ami nem jön minduntalan szembe. A statisztikák alapján a különleges lány nevek 2022-ben is közkedveltek voltak, úgyhogy 2023-ban is valószínűleg ez vehető a legfőbb trendnek. A szüleink, nagyszüleink idejében népszerű, tradicionális női neveket, mint a Mária, Erzsébet vagy Terézia manapság nem igazán hallani a játszón, leginkább családi hagyományok vagy valamelyik nőrokon iránti tisztelgésből szokták választani őket. (De mivel tudjuk, hogy a trendeknek is van hullámzásuk, simán elképzelhető, hogy pár év-évtized múltán már különlegesen fognak hangzani ritka voltuk miatt, és pont emiatt jönnek majd megint divatba.)

Az itthon választható női nevek listáját nagyon szórakoztató amúgy olvasni, a nagyon kedves nevektől elkezdve a teljesen elborultakig mindent találtok benne, kiváló közös program a pároddal a babavárás alatt. Ha nem tudtok dűlőre jutni, akkor segíthet az a módszer, hogy mindketten írtok egy-egy 10-es listát az általatok befutónak talált nevekből, és a két listát vetitek össze. A listaírás már önmagában segít egy kicsit letisztázni és leszűkíteni a lehetőség körét. Célszerű azt is eldönteni, hogy olyan nevet akartok-e, ami külföldön is könnyen kiejthető (pl. Emma), vagy ez nem szempont, és jöhetnek az olyan, külföldön kihívást jelentő nevek, mint a Gyöngyvér. Azt sem árt az elején tisztázni, hogy népszerű, közkedvelt nevet szeretnétek, vagy inkább valami olyat, ami nagyon egyedi hangzású. Az érdekesség kedvéért kiválogattunk 10 itthon is bejegyezhető, szépen hangzó, nagyon ritka lánynevet, amikkel tuti nem találkozol minden sarkon: Amelita, Bogáta, Damira, Enna, Florentina, Helina, Jamina, Lorett, Rana, Tiana.

A külföldi lánynevek mellett 2022-ben is már egyre elterjedtebb volt a magyar eredetű, de ritka, különlegesen csengő lány név, mint például: Zonga, Bozsóka, Mátka, Zsolna, Ünőke, Delinke, Csenge vagy Csepke. Legnépszerűbb régi magyar nevünk a Luca, ami a 10 legnépszerűbb lánynév közt tartja magát stabilan évek óta.

Szintén sokan választottak utóbbi időben lánynévnek növényneveket, mint a Málna, Mandula, Zsálya, Cseresznye, Eper vagy Pipacs.

A legszebb lánynevek között 2022-ben is sűrűn felbukkantak a kettős nevek, amelyek mindkét tagja önálló névként is használatos, például az Emmaróza, az Annasára vagy az Annabori (érdekes, hogy ez a jelenség csak a lányneveknél megfigyelhető, fiúknál nyoma sincs). A nevek közt felbukkannak az utóbbi évek popkulturális behatásai is, mint a Denerisz (Trónok Harca), Amidala (Csillagok Háborúja), Megán, Britni vagy Ameli esetében.

Beszélő nevekkel szintén találkozhatunk, ilyenek például a Remény, Ajándék vagy Áldáska.

Napjainkban, a globalizáció hatására, amikor a világ minden tájáról szerezhetünk inspirációt, hatalmas mértékben hódítanak teret az egzotikus lánynevek. A japántól a norvégig bármit megtalálni a már bejegyeztetett nevek között is, mint például a Nandini (szanszkrit), Hürrem (török) vagy Rahima (arab) neveket. 

Ha Magyarországon még nem anyakönyvezhető külföldi lány nevek közül szeretnél adni egyet a kislányodnak, semmi gond! Csak be kell nyújtanod egy kérvényt a Nyelvtudományi Intézethez, ők elbírálják, és ha nem valami nagyon elrugaszkodott névről van szó, akkor be is jegyzik. Az Intézet rendszeresen frissített listáját, amiben az összes Magyarországon anyakönyvezhető név fellelhető, ezen a linken találod. Tudnod kell, hogy az Intézet csakis a magyar helyesírás szabályainak megfelelő formában jegyezheti be a nevet, így például Jennifernek nem nevezheted el a babát, csak Dzsenifernek.

Ha megvan a kiválasztott név, ami mindkettőtöknek tetszik, akkor ne felejtsétek el megnézni, hogy hogy hangzik a vezetéknévvel együtt, nem ad-e ki a két név együtt valami nem kívánt, tréfás szót, vagy nincs-e mássalhangzó-torlódás, ami nehezen kiejthetővé teszi, stb. Pro tipp: ne hallgassatok a rokonokra, barátokra ebben a kérdésben, mert ez parttalan győzködéshez és diskurzushoz tud vezetni, és a lényeg úgyis az, hogy nektek kettőtöknek tetsszen! Jó névvadászatot kívánunk!