A baba gyarapodása, fejlődése mellett talán az egyik legfontosabb a szülők számára az, hogy gyermekük alvásidőben nyugodtan, hosszan aludjon. Nemcsak a szülőknek fontos (tudjuk, hogy egy nyúzott, kialvatlan szülő kevésbé tud koncentrálni az élet egyéb dolgaira), hanem a baba számára is, hiszen az alvás az ami alatt az idegrendszer feldolgozza azt a sok ingert, ami a babát napközben éri, és ebben a nyugodt fázisban történik meg gyakorlatilag az idegrendszer fejlődése is. Éppen ezért a legfontosabb, hogy a babának legyen egy olyan békés, csendes helye, ahol zavartalanul aludhat. Sokan úgy tartják, hogy ha a babát nem szoktatjuk a mindennapi élet zajaihoz, akkor onnantól kezdve az egész családnak lábujjhegyen kell járnia, ha a baba alszik. Ez téves elgondolás. Látszólag a baba alszik hangzavaros nappaliban, zúgó porszívó mellett, vagy a tévé folytonos zaja mellett, de ez nem ritkán tud valóban az agynak is pihentető állapot lenni, amikor megvalósulhat a regenerálódás, befogadás, feldolgozás. Szükség van legalább az ebéd utáni és éjszakai alvásnál beárnyékolt, jól kiszellőzött, zajmentes szobára, kényelmes fekhelyre (ágyra és nem babahordozóra), valamint olyan komfortfokozó pluszokra, amelyek a baba biztonságérzetét növelik, így hamarabb és nyugodtabban tud elaludni.

Puha rongyik babáknak

Ilyen komfortos eszköz a rongyi, egy puha textil, egy kedves kis plüss bababarát anyagból varrva, amelyet a csecsemő vagy kisgyerek magához szoríthat, mintegy pótolva az anyai ölelést. Jól tisztítható, nem csörgő-zörgő rongyik a legjobbak. Arra figyelni kell, hogy ez a rongyi jó pár évig a kisgyerek legjobb barátja lesz, így érdemes olyan darabot választani, amit táskában mindenhová el tudunk vinni magunkkal. Kislányoknak a rongyi baba nagyon jó választás lehet, melyet később, 1-2 évesen majd a rendes baba válthat fel.

   Zenélő körforgó és babatakaró

   Sok kisgyerek könnyebben alszik el egy kedves, halk dallamra, valamint a monoton mozgásokra. Erre találták ki a körforgókat. A körforgóknak nem az a céljuk, hogy egész alvásidő alatt zenéljenek, hanem az, hogy ismétlődő, lágy dallamával elaltassák a babákat. Kezdetben a forgó játékok a babák figyelmét lekötik, majd nyugodt állapotba kerülve könnyebb az alvás. A hosszú alvás titka a megfelelő hőmérséklet. A babák sokkal békésebben alszanak hűvösebb szobában, és szinte biztos, hogy többször felébrednek, ha melegük van. Éppen ezért fontos, hogy alváshoz könnyű, kényelmes rugdalózót válasszunk, és hozzá egy puha, nem túl vastag takarót. A tiszta pamutból készült dupla oldalú takarók kifejezetten babák számára ideálisak, egyszerűen moshatóak, könnyűek, nem zavarják a babát a mocorgásban. A vékony, kötött takarók is ugyanilyen jól használhatóak, hiszen a pamutszálak jól tartják a hőt, ugyanakkor nem nehezednek a baba testére.

   Hálózsák és fejvédő babaágyba

   Éjszakai alváshoz a pamut hálószák a legjobb! Hőmérséklettől függően elég csak egy hosszú ujjú body vagy egy vékony rugdalózó a hálózsák alá, és biztosak lehetünk benne, hogy a baba éjjel nem rúgja le magáról a takarót. Az oldalt cipzáras fazon a legpraktikusabb, mert könnyebben belefektethető a baba, valamint éjszaka könnyebben lehet átpelenkázni, ha szükséges. A puha fej- és rácsvédők nemcsak a kisággyal való kellemetlen találkozástól óvja meg a babát, hanem biztonságérzetet is keltenek benne.

     Az egészséges és biztonságos alvókörnyezet kialakításáról szoktunk beszélgetni az ingyenes Szülők leszünk eseményünkön! Kattints a gombra és nézd meg mikor tartjuk következő eseményünket! Várunk szeretettel!

     Írta: Dobos Andi