Hogyan előzzük meg a gyermek megbetegedését?

Hideg, téli, csípős időjárás és a rendszeres gyerekközösség lényegében egyenlő a náthával. Bármennyire is szeretnénk gondos anyukaként eljárni sajnos be kell látnunk, hogy biztos módszer a meghűlés és a nátha elkerülésére sajnos nincs. Így inkább csak arra érdemes törekedni, hogy a tőlünk telhető módon és eszközökkel próbáljuk meg megelőzni a mindannyiunk számára kellemetlen tünetek kialakulását. Miközben próbálunk minden szempontból biztonságos és védett környezetet teremteni nekik, még arra is oda kell figyelnünk, hogy az ellenálló képességük se sérüljön a nagy igyekezetünkben. Lássunk néhány alapelvet, amelyek segíthetnek ennek a lehetetlennek tűnő feladatnak a megvalósításában.

Védjük az immunrendszert!

A megelőzés lényege igazából a szervezet immunrendszerének védelme. Bár ez nem szabadna, hogy tűzoltás-szerűen az évnek csak ebben a szakaszában történjen, de kétségtelen, hogy ilyenkor érdemes tudatosan jobban odafigyelni rá. A rendszeres friss levegő, az elegendő alvás vagy a vitaminokban gazdag étkezés mind-mind hozzájárulhatnak a gyerkőc szervezetének egészséges működéséhez.

Friss levegő fontossága

Az immunrendszer erősítésének fontos része, hogy a gyerkőcöt rendszeresen friss levegőhöz juttassuk. Célszerű naponta többször is átszellőztetni a lakást, hiszen ezzel megszabadíthatjuk a benti levegőt is a mindenféle nemkívánatos baciktól. A szobában elhelyezett hidegpárásító pedig enyhítheti a száraz levegő miatt kialakuló egészségügyi panaszokat. Emellett érdemes egy kis kinti játékot, mozgást, sétát vagy babakocsizást is beilleszteni a napirendbe, megfelelő öltözet mellett nem lehet gond.

   Réteges öltözködés

   Télen különösen érdemes átgondolni a gyerekre eggyel, több réteg ruhát adok, mint amennyit én veszek fel? mottót, mivel a babánk egészségét könnyen veszélyeztethetjük azzal, ha túl sok ruha van rajta, amelyektől nehéz megszabadítanunk és végül csak jól beleizzadnak. A réteges, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruhák sokat segíthetnek, hiszen általuk elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlés.

   A gyermek egészséges táplálása

   Talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb alapelv egy gyermek táplálásában, hogy próbáljuk kerülni a túl sok cukrot. Nemcsak azért, mert nem túl egészséges, hanem azért is, mert gátolja az immunrendszer működését. A baktériumok és a vírusok számára ugyanis a cukor kiváló táptalajt nyújt a szaporodáshoz. Ha pedig mégis cukorhoz kell nyúlni, mert az adott étel megkívánja, akkor igyekezzünk a finomított cukrok helyett természetes, gyümölcsökből és zöldségekből származó cukrokat választani. A másik alapelv, amire még érdemes figyelni (különösen az évnek ebben az időszakában), hogy az antioxidánsok kulcsfontosságúak az egészséges sejtek és az egészséges immunrendszer fenntartása szempontjából. A kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó vagy a sárgarépa például rengeteg szabadgyök-pusztító összetevőt tartalmaz csak úgy, mint a gránátalma, a fekete vagy a vörös áfonya. Egy többrekeszes tányér nagy segítség lehet az ételek izgalmasabb tálalásában még a kis válogatósok számára is.

   Vitaminok gyerekeknek

   A téli betegségek kivédése érdekében a kisgyerek immunrendszerét erősíthetjük még úgy is, hogy igyekszünk növelni a vitamin és a probiotikum bevitelt amellett persze, hogy próbáljuk az adalékmentes élelmiszereket előnyben részesíteni.  A hideg évszakban különösen fontos a megfelelő D-vitamin bevitelre figyelni, amiből ebben az időszakban kevesebb termelődik a szervezetünkben, hiszen nem vagyunk annyit a szabadban. Fontos lehet még a C-vitamin is, bár erről megoszlanak a nézetek, hogy mennyire is van szerepe a náthás jellegű tünetek megelőzésében vagy kezelésében. Mindenesetre sokan hiszek benne, és a különböző készítmények szedésének a hatásossága szerintem nagyrészt ezen múlik.

   Alvás

   Sokan alábecsülik az alvás jelentőségét, pedig a kialvatlanság, a fáradtság és az ebből adódó ingerültség nagyban csökkenthetik a baba immunrendszerének erősségét. Egy másfél éves lurkónak például még nagyjából napi 12-13 óra alvásra van szüksége, és a legjobb, ha ezt a kényelmes, megszokott környezetében, az ágyában teszi. A tudatosság és következetesség az alvással kapcsolatosan is éppolyan fontos, mint például az egészséges táplálkozás, vagy akár a testmozgás esetén.

   Baba higiénia

   Mint tudjuk a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ezért járványveszélyes időszakban még jobban érdemes figyelnünk a baba körüli higiéniára, aminek az egyik alapvető eleme a gyakori kézmosás mind a gyerkőcnek, mind pedig a környezetének is. Ha nincs éppen kéznél szappan és víz, akkor célszerű kézfertőtlenítőt használni. Jó, ha bekészítünk belőlük néhányat a pelenkázó táskába és a babakocsi titkos zsebeibe is, hogy mindig kéznél legyenek. Otthon pedig érdemes rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni a gyakran használt eszközöket, felületeket.

   Ha náthás a baba

   Ha pedig a legjobb igyekezetünk ellenére sem sikerült megelőzni a bajt, akkor fontos, hogy fel legyünk vértezve néhány alapvető eszközzel (mint például egy orrszívó), amelyek a kezelésben és a további szövődmények kialakulásának elkerülésében is segíthetnek.

   Ezek a dolgok nem alternatívák, hanem együttesen kell jelen lenniük gyerkőceink életében, és természetesen a sajátunkéban is. Ezek mind együtt fontosak ahhoz, hogy egészségesek legyünk és átvészeljük a telet komoly betegség nélkül.

     Látogass el webshopunkba, ahol meleg ruhák, takarók, lábzsákok közül is válogathatsz!

     Írta: Tabajdi Ildi