Hoppá, valami furcsa zajlik a testedben! A terhesség 4. hete alatt már észrevehető tüneteid lesznek, és felmerülhet benned a gyanú, hogy babát vársz. Hogy mi is történik ilyenkor? A cikkünkből megtudod!

Ezen a héten talál benned otthonra egy új kis élet, ezáltal a te életed – bár ebben az időszakban talán még nem is sejted – gyökeresen megváltozik. Ha az embrió beágyazódása sikerrel jár, akkor kezdetét veszi a tényleges terhesség, amit a szervezeted is eléggé nyomatékosan a tudtodra fog adni. Szóval ilyenkor már elkezdhet az ember gyanút fogni, illetve reménykedni, hogy babát vár. Lássuk részleteiben, mi is történik ezen a héten veled és a babával!

A terhesség 4. hete

A terhesség negyedik hetében kapcsol csúcsteljesítményre a méhed, és benne az apróság. Ahogy arról a 3. hétről szóló cikkünkben beszámoltunk, ekkorra a megtermékenyített petesejt továbbvándorol a méh felé, hogy ott beágyazódjon, azaz elfoglalja a végső helyét, és őrült sebességgel növekedésnek induljon. Felkészülhetsz a nagy utazásra!

A baba fejlődése

A kisbabád, aki ekkor még hólyagcsíra fázisban leledzik, jelenleg akkora, mint egy mákszem. Fogadjunk, hogy soha nem tulajdonítottál még egyetlen darab mákszemnek ekkora jelentőséget! Most fejlődik ki a méhlepény korai formája is, ami a babát a születéséig ellátja majd tápanyaggal és oxigénnel, illetve az anyagcsere-maradványok elszállítása is az ő feladata. Már a magzatburok is kialakul, ami egészen a megszületéséig védelmezni fogja a kicsit. 

A magzat idegrendszere is sebesen fejlődik – az idegcsöve a hét vége felé lezárul, és megkezdődik az agyának és a gerincvelőjének a fejlődése. Ugye milyen elképesztő gyorsasággal történnek a dolgok?

A te tüneteid

Ezek a folyamatok persze nem maradhatnak észrevétlenek. A terhesség leggyakoribb tünetei ezen a héten a következők:

  • A megemelkedett progeszteronszint miatt kicsivel magasabb a testhőmérsékleted. Lehet, hogy ez fel sem tűnik, ha viszont érzékenyebb vagy, vagy naplózod a ciklusodat, akkor szemet fog szúrni.
  • Fáradtság: a szervezeted most nem ér rá a mindennapi apró-cseprő dolgaidra a szokásos energiát fordítani, mert fontosabb feladata van. Ezért úgy érezheted, hogy nagyon ki vagy merülve, és legszívesebben egész nap aludnál.
  • A melleid fokozottan érzékenyek lehetnek, kicsit akár fájhatnak is. Lehet, hogy a melltartó gondolatát sem bírod most elviselni, és csakis a sportmelltartók kényelme segíthet át ezen az időszakon.
  • A petesejt beágyazódása járhat kicsi, pecsételő vérzéssel, ez teljesen normális. Fontos: ha intenzív vérzést tapasztalsz, akkor keresd fel az orvosodat!
  • Alhasi görcsök: enyhe, a menstruációs görcsökhöz hasonló érzet szintén lehet a beágyazódás velejárója.
  • Kiélesedhet a szaglásod: ez gyakran csak pár hét múlva következik be, de sok nő tapasztalja meg, hogy már ebben a korai szakaszban nagyon érzékeny lett a szagokra.
  • És ami a legárulkodóbb jel: ha ezen a héten lenne esedékes a menstruációd, és elmarad.

A terhesség legkorábbi tüneteiről és jeleiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. 

Teendők

Ha a fenti tüneteid alapján úgy érzed, terhes vagy, már el lehet végezni egy terhességi tesztet. A modernebb tesztek már egészen korán képesek kimutatni a várandósságot. A tesztek ugyanis a vizeletben lévő hCG hormon szintjét mérik, amit beágyazódáskor kezd nagyobb mennyiségben termelni a szervezet. Ezért ha negatív lett a teszt, de a tünetek alapján feltételezed, hogy állapotos vagy, akkor várj még egy pár napot, és ismételd meg a tesztet. Ha bizonytalan vagy a teszt értelmezésében, próbáld ki egy másik márka tesztjét, de annyi bizonyos: a nagyon halvány második csík is ér, már az is a baba jelenlétét jelzi!

Másrészről ebben az időszakban a legfőbb teendőd vigyázni magadra. Az extrém fizikai kihívásokat tartogasd máskorra, és a meleg vizes gyógyfürdőket is jobb, ha elkerülöd. Persze az sem jó, ha az ember átesik a ló túloldalára, és minden addig megszokott aktivitástól tartani kezd. Amikor a nőgyógyászod megállapítja a terhességet, akkor egyeztess vele, hogy milyen életmódbeli változtatásokat érdemes tenned. Addig is kiegyensúlyozott táplálkozással, óvatos, de rendszeres mozgással, a nagyfokú stressz kerülésével és magas foszfáttartalmú kismamavitamin szedésével tehetsz magadért és a babádért. 

A dokihoz már most érdemes bejelentkezned, főleg ha a terhességi teszt pozitívnak bizonyult, vagy negatív, de a korai terhességi jeleket határozottan észleled magadon. Bár a legtöbb esetben még van pár heted, amíg konzultálsz az orvosoddal, kezdd el már most összeírni a felmerülő kérdéseket, így biztos, hogy nem hagysz ki semmit a nagy izgalmak közepette.

+1 tipp

Tudod már, hogyan osztod meg a nagy hírt a pároddal? Azon frissiben a nyakába ugrasz a terhességi teszttel, vagy valamilyen kreatív módon hozod a tudtára? Ha ez utóbbi, akkor már kezdheted kitalálni a tökéletes szcenáriót!

És ha továbbra is naprakész lennél, hogy mi történik veletek a terhesség során, kövesd a terhesség heteiről szóló sorozatunkat, és iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol személyre szabott és aktuális információkkal és tippekkel várunk. Így tuti felkészülten éled meg a babavárás izgalmait!

Kép: designed by Freepik – Freepik.com