Legutóbbi bejegyzésünk – a betegségek megelőzése – újabb gondolatokat vetett fel, hogy mit tehetnénk még, hogy komoly betegségek nélkül vészeljük át a telet. Mi, Anyukák legszívesebben egy védőburkot húznánk a kisbabáink köré, de sajnos be kell látnunk, hogy nem tudjuk mindentől megóvni őket. Sőt miközben próbálunk minden szempontból biztonságos és védett környezetet teremteni nekik, még arra is oda kell figyelnünk, hogy az ellenálló képességük se sérüljön a nagy igyekezetünkben. Lássunk néhány alapelvet, amelyek segíthetnek ennek a lehetetlennek tűnő feladatnak a megvalósításában.

A gyermek egészséges táplálása

Talán a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb alapelv egy gyermek táplálásában, hogy próbáljuk kerülni a túl sok cukrot. Nemcsak azért, mert nem túl egészséges, hanem azért is, mert gátolja az immunrendszer működését. A baktériumok és a vírusok számára ugyanis a cukor kiváló táptalajt nyújt a szaporodáshoz. Ha pedig mégis cukorhoz kell nyúlni, mert az adott étel megkívánja, akkor igyekezzünk a finomított cukrok helyett természetes, gyümölcsökből és zöldségekből származó cukrokat választani. A másik alapelv, amire még érdemes figyelni (különösen az évnek ebben az időszakában), hogy az antioxidánsok kulcsfontosságúak az egészséges sejtek és az egészséges immunrendszer fenntartása szempontjából. A kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó vagy a sárgarépa például rengeteg szabadgyök-pusztító összetevőt tartalmaz csak úgy, mint a gránátalma, a fekete vagy a vörös áfonya. Egy többrekeszes tányér nagy segítség lehet az ételek izgalmasabb tálalásában még a kis válogatósok számára is.

Vitaminok gyerekeknek

A téli betegségek kivédése érdekében a kisgyerek immunrendszerét erősíthetjük még úgy is, hogy igyekszünk növelni a vitamin és a probiotikum bevitelt amellett persze, hogy próbáljuk az adalékmentes élelmiszereket előnyben részesíteni.  A hideg évszakban különösen fontos a megfelelő D-vitamin bevitelre figyelni, amiből ebben az időszakban kevesebb termelődik a szervezetünkben, hiszen nem vagyunk annyit a szabadban. Fontos lehet még a C-vitamin is, bár erről megoszlanak a nézetek, hogy mennyire is van szerepe a náthás jellegű tünetek megelőzésében vagy kezelésében. Mindenesetre sokan hiszek benne, és a különböző készítmények szedésének a hatásossága szerintem nagyrészt ezen múlik.

   Baba higiénia

   Mint tudjuk a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek, ezért járványveszélyes időszakban még jobban érdemes figyelnünk a baba körüli higiéniára, aminek az egyik alapvető eleme a gyakori kézmosás mind a gyerkőcnek, mind pedig a környezetének is. Ha nincs éppen kéznél szappan és víz, akkor célszerű kézfertőtlenítőt használni. Jó, ha bekészítünk belőlük néhányat a pelenkázó táskába és a babakocsi titkos zsebeibe is, hogy mindig kéznél legyenek. Otthon pedig érdemes rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni a gyakran használt eszközöket, felületeket.

   Ha náthás a baba

   Ha pedig a legjobb igyekezetünk ellenére sem sikerült megelőzni a bajt, akkor fontos, hogy fel legyünk vértezve néhány alapvető eszközzel (mint például egy orrszívó), amelyek a kezelésben és a további szövődmények kialakulásának elkerülésében is segíthetnek.

   Etetéssel és babaápolással kapcsolatos termékeinkért kattints a gombra!

   Írta: Tabajdi Ildi