Tippek a bababútor kiválasztásához

A várandósság végéhez közeledve a legtöbb kismamára rátör a fészekrakási vágy, ami leginkább a babaszoba berendezésével együtt járó izgalmas feladatokban testesül meg. Nézzünk néhány tippet, amelyek a megfelelő bababútor kiválasztásában nyújthatnak segítséget.

Általános szempontok a babaszoba berendezéséhez

Van néhány általános szempont, amelyeket érdemes bármely bababútor kiválasztásakor észben tartani. Mivel a babánk idővel mindent megkóstol majd, így lehetőleg természetes anyagú és olyan festésű bútort válasszunk, ami nem ártalmas az egészségre. Fontos, hogy kerüljük az éles sarkokat és az esetlegesen sérülést okozó egyéb tényezőket (pl. fém felületek, könnyen boruló bútorok, tárgyak stb.). Ügyeljünk arra, hogy a bútorok között ne legyenek kis rések, amibe az apró végtagok beszorulhatnak, és célszerű olyan bútorokat beszerezni, amelyek a gyerek növekedésével átalakíthatók, bővíthetők.

   Kiságy

   A baba ágyának az ideális helyét keresve, igyekezzünk egy olyan csendes sarkot találni, amelyet nem éri sem közvetlen napfény, sem pedig az utcai fények nem világítanak rá és viszonylag árnyékosabb is. A különböző fényhatások ugyanis megzavarhatják a baba nyugodt alvását.

   Pelenkázó szekrény

   A pelenkázáshoz szükséges kellékeket (pelenka, popsitörlő, popsikrém stb.) célszerű a pelenkázó bútor közelében tartani, hogy minél inkább kézre essenek, úgy, hogy a babát egyetlen pillanatra se kelljen magára hagynunk. Érdemes könnyen hozzáférhető fiókokban, vagy nyitott tárolóban tartani ezeket a dolgokat, hiszen a pelenkázáshoz mindkét kezünkre szükség van.

   Komód és szekrény a babaruháknak

   A baba ruháink tárolására érdemes olyan bababútort választani, amelyben sok polc, fiók van, de néhány akasztós rész is segíti a gyerekruhák elhelyezését.

      Világítás

      Érdemes kétféle világítást is tenni a babaszobába. Egy viszonylag erősebbet az ébrenlét időszakára, ami elég fényt ad például a pelenkázáshoz, a játékhoz, és egy gyengébb, éjszakai fényt az alváshoz, és az etetéshez, ami nem zavarja a babát akár alvás közben sem.

      Ha segítségre van szükséged a tökéletes bababútor kiválasztásában, keress meg bennünket, szakértő kollégáink készséggel megválaszolják minden kérdésed!

      Írta: Ildi