“10 hónapos babának milyen készségfejlesztő játékot javasoltok?” – ezt a kérdéssel rendszeresen találkoznak kollégáink. Az alábbi cikkben összeszedtük, melyek a legjobb készségfejlesztő játékok 10 hónapos kis világfelfedezőknek!

Ez az a kor, amikor a baba számára napról napra kitárul a világ, és te minduntalan új képességeit fedezed fel. A 10 hónapos kor egy nagyon klassz időszak, amikor már a babád személyiségét is egyre inkább megfigyelheted. Az, hogy minden baba más és más, a játékoknál és érdeklődési területeknél is igaz: az egyik csöppség nyugisan pakolgat egész nap egy dobozból ki-be, míg a másik hatékonyabban teszteli a konyhai fiókok strapabíróságát, mint a bútoráruházak fióktesztjei. Vannak azonban játékok, amik a babák nagy többségénél sikert aratnak, és ráadásul remek készségfejlesztők is.

Nagymozgásokat fejlesztő játékok

Ekkortájt a gyerkőcök a nagymozgások kialakulásának egészen eltérő fázisában lehetnek. Általánosságban véve elmondható, hogy már SOKKAL többet mozog, mint korábban, úgyhogy búcsút mondhatsz annak az időszaknak, amikor csak letetted, és ott maradt, amíg kiszaladtál a lakás egy másik helyiségébe. Valamelyik bébi ekkorra alakít ki szimmetrikus és hatékony mászást, páran már bútorokba kapaszkodva oldalaznak, egy-két baba pedig már önállóan feláll. A lényeg, hogy semmiképp ne siettesd a babádat a mozgásfejlődésben, minden babának megvan a saját tempója. (Ha mégis bizonytalan lennél, kérj tanácsot a védőnőtől vagy gyermek mozgásspecialistától.)

Ha szeretnéd inspirálni a babádat a mozgásban, jól jöhet ilyenkor Scott and Ride My First 3 az 1-ben rendszer, amit tologatni is tud, csúszkálhat is rajta ülve, illetve te is mozgathatod rajta, ami szuper egyensúlyfejlesztő. Ha úgy érzed, megérett rá, akkor a kicsid első lépéseit a járássegítővel is megtámogathatod.

Az egyensúlyfejlesztés nagyon fontos feltétele a stabil járás kialakulásának (sok megkésett mozgásfejlődésű babánál például az erre szakosodott TSMT torna hozhat sikereket). A babád egyensúlyát fejlesztheted sok ölbeli ringatással vagy hintázással, amihez jól jöhet a nálunk is kapható beltéri INCABABY hinta, vagy a hintaló használata (először a segítségeddel, majd egyedül hajtva). Ezek a darabok később is jó szolgálatot tesznek majd.

Finommotorikát fejlesztő játékok

A finommotorika, a kéz és szem összehangolt, egészen kifinomult, precíz működése szép lassan, évek alatt alakul ki a gyerekeknél, de ezek a hónapok alapozzák meg a későbbi készségeit. Minden gyerkőcnél máskor jön el egy-egy klasszikus játék sikeres használata – itt sem érdemes siettetni, ha pedig a gyerkőc frusztrálttá válik a kudarcélmény miatt, mert mondjuk nem sikerült neki úgy használni, ahogy szerette volna, akkor pár napra vagy hétre pakold el, és később vedd elő újra. Meg fogsz lepődni, pár hét alatt mennyit fejlődnek a baba skilljei! Az ügyességi és logikai játékokat is ide sorolhatjuk, hiszen ebben a korban minden egyes sikeresen megoldott játék fejleszti az agyat és a kéz finommozgását egyaránt. Nézzük melyek a legjobb készségfejlesztő játékok 10 hónapos gyerkőcödnek.

A készségfejlesztő kockák nagyon kompakt játékok, amiket utazásra vagy a városban kiruccanásra is magatokkal tudtok vinni – minden oldala más és más kihívást tartogat.

A toronyépítés is népszerű játék – először persze inkább lerombolni szereti, amit te felépítettél, de szép lassan rájön majd az építés mikéntjére is.

A rakosgatós puzzle is egyszerre fejleszti a logikai gondolkodást, a problémamegoldást és az ügyes kézmozgást, és a kedvenc állatokat újra és újra örömmel látja viszont a gyerkőc. A xilofon pedig annak az örömével ajándékozza meg, hogy rájön: a saját kezével is tud zenét csiholni.

Kaphatóak nálunk egész készségfejlesztő szettek, amiknek újabb és újabb oldalát a kisbabád egymás után fedezheti fel az idő előrehaladtával. Az ezekben is megtalálható, egymásba pakolható vödröcskék és formák klasszikus slágerei a gyerekszobáknak, amikkel nagyon sokáig és sokféleképpen el tud játszani a gyermek.

Az üzleteinkben és a webshopon megtalálható foglalkoztató asztalok komplex fejlesztést nyújtanak: többféle játékot kínálnak a babának, miközben az asztal mellett álldogálva a lába és a tartóizmai is észrevétlenül erősödnek, ami az önálló járást is elősegíti.

Szenzoros játékok

A szenzoros avagy érzékfejlesztő játékok a babák érzékszerveit stimulálják, amik az idegrendszeri fejlődését is támogatják, és segítik a világban való komfortos mindennapokat. Ennek az egyik klasszikus példája a homokozás – bármennyire is ódzkodunk mi felnőttek tőle a vele járó sok homok és kosz miatt – nagyon hasznos a kicsi számára. A nálunk kapható 5 részes homokozó szett órákra képes lekötni a csemetét, a homokozóban vagy a strandon egyaránt.

Könyvek és plüssök

A baba ebben a korban kezd el érdeklődni a “komolyabb szépirodalom” iránt, azaz a kontrasztos lapozóknál és rágcsálható babakönyveknél egy picit összetettebb történetszövésű és illusztrációjú, vagy verses-mondókás könyvek iránt. Persze itt még nem magát a történetet érti meg, hanem élvezettel és csodálkozva figyeli a te intonációdat, az agya pedig szivacsként szívja magába a mesék és rigmusok szavait – aminek majd pár hónap múlva te is meghallhatod az eredményét. Már elkezdhetsz neki olyan “segítő meséket” olvasni, amik egy-egy problémás élmény feldolgozását támogatják meg, mint a kisebb balesetek, az egyedül alvás vagy a kistesó érkezése.

Ugyancsak ez az a kor, amikor sok bébi elkezd ragaszkodni egy-egy plüsshöz vagy rongyihoz. Érdemes ezért felkínálni neki pár plüsst, babát vagy ölelő párnát, hogy megtalálja a kedvencét. A kedvenc plüss neked is jó barátod lesz, mert segít az olyan kritikus időszakban, mint a bölcsibe-oviba vagy épp saját szobába szoktatás, az utazás, de például a plüss orrát is meg lehet orrszívózni, hátha úgy jobban megbékél a procedúrával a kis beteg.

A babád leendő kedvenc játékának a megtalálása nagyon izgalmas feladat, hiszen a preferenciái már az ő személyiségét tükrözik – így játszva megismerheted és fejlesztheted ezt az apró, mégis önálló személyiséget, aki a kezeid között cseperedik fel. Tartalmas közös játékokat kívánunk, bízunk benne, hogy hasznos tanácsokat találtál készségfejlesztő játékok 10 hónapos babának témakörben.