Az ikerterhesség dupla öröm, de az is igaz, hogy fokozott felkészülést igényel. Mik az ikerterhesség jellemzői, és mit tegyünk, ha ikreket várunk? Cikkünkben összefoglaljuk számodra a legfontosabb tudnivalókat.

Felvillanyoz a tudat, hogy rögtön két apróságot szeretgethetsz? Páni félelemmel tölt el az első pár év gondolata? Vagy pragmatikusan úgy fogod fel, hogy így legalább “letudod egyben” a több gyerkőc vállalását? Akárhogy is érzel, ha ikrek érkeznek a családba, az nektek is egy különleges élethelyzet, ők pedig már születésükkel ajándékba kapják a legjobb barátjukat. Ha pedig a gyakorlati tudnivalókkal felvértezve fogadjátok őket, a nehézségekkel is könnyebben megbirkóztok.

Mik az ikerterhesség lehetséges okai?

Manapság egyre gyakoribb az ikerterhesség. Ennek az egyik oka a mesterséges megtermékenyítések magas száma. A tudománynak hála rengeteg, gyermekáldási nehézséggel küzdő pár nézhet szülői örömök elé – és a bevett módszerek egyik velejárója az ikerterhességek nagyobb aránya. Továbbá hajlamosít még ikerterhességre az anya életkora, és természetesen a családi hajlam is. Ha a családotokban több az ikerpár, akkor ezzel idejekorán kezdhetsz számolni mint eshetőséggel! Ilyenkor a dokiddal is oszd meg a családi előtörténetedet, hogy már ő is eleve ennek tudatában vizsgáljon meg.

Mik az ikerterhesség jelei?

Nem meglepő, hogy duplaannyi bébi esetén a terhesség korai tüneteit is fokozottabban tapasztalhatod. Ikerterhesség elején a hcg hormon szintje is sokkal erősebben megugrik – és ez az a hormon, aminek segítségével a terhességi tesztek is működnek. A hcg hormon emelt szintje akár már a megfoganás után 10 nappal kimutatható a vizeletből, és ikerterhesség esetén ez a szint jóval magasabb. Azaz a terhességi tesztet nem kell hunyorgó szemmel vizsgálgatnotok, hogy az a nagyon halvány csík vajon számít-e: a csík már nagyon erősen ki fog rajzolódni.

Az, hogy az ikerterhesség mikor derül ki, mindenkinél változó, de leggyakrabban az első ultrahangon meg szokták állapítani. Érdekesség, hogy az ikerterhességek 5%-ára csak a második trimeszter során derül fény. De nem kell félni a social mediában szembejövő kattintásvadász sztoriktól, ahol a szülés közben bukkan elő mindenki legnagyobb meglepetésére a második baba – ennek mondhatni a nullához közelít az esélye az itthoni szakorvosi terhességgondozás mellett.

Jellemzői

Tény, hogy az ikerterhesség egy kicsivel több kockázatot hordozhat magában. De ijedelemre semmi ok: a nőgyógyászod és a szülés körül segédkező szakemberek a várandósság és a szülés alatt végig rutinosan fognak gondoskodni rólatok. A fontos az, hogy betartsd a nőgyógyászod előírásait, és hogy amennyire tudsz, stresszmentesen hangolódj rá az előttetek álló életszakaszra.

A leggyakoribb tünet ikerterhességnél az első trimeszterben az extrém fáradékonyság, kimerültség érzése. Nem csoda: a szervezeted most gőzerővel dolgozik nem egy, de két új kis élet megformálásán. Ez épp elég feladat neki, és minden más most hatalmas fáradtságba kerül. A reggeli rosszullétek is súlyosabbak lehetnek, mint egy szimpla terhességnél, amiben szintén a hormonok megnövekedett szintje a ludas.

A súlygyarapodás érthető okokból nagyobb ilyenkor: nem csak dupla annyi babát növesztesz, de a méhlepényednek és a vérkeringésednek is duplaannyi munkája akad. Kontrollált étkezéssel és – nagyon óvatos! – mindennapi mozgással (például sétával) tudsz vigyázni valamelyest a súlyodra. De persze itt hatványozottabb a mondás, hogy nem most kell a tökéletes alakra törekedni, a legfontosabb, hogy a picik egészségesek legyenek.

A második trimeszterben esedékes, rendellenességeket szűrő AFP-vizsgálatnál az értékeid kiugróak lehetnek, de ez ikrek esetén gyakori, az orvosod itt is elmondja majd a tudnivalókat.

A harmadik trimeszterben számíthatsz több vizsgálatra, az orvosok gyakrabban ellenőrzik a picik állapotát és fekvését, valamint hogy nálad nincs-e kialakulóban terhességi toxémia. Sokkal több pihenést is fognak javasolni, azaz várhatóan előbb ajánlott abbahagynod a munkát, mint egy szimpla terhesség esetén. Mivel a két magzatot egész nap cipelni sokkal fárasztóbb, valószínűleg ez nem is lesz ellenedre.

Az ikerszülések mintegy fele hüvelyi úton történik, csak épp két kitolási szakasz követi egymást, ahogy az egyik baba érkezik a másik után. Viszont szerencsére itt nem kell dupla munkától és fájdalomtól tartani: az első érkező “előkészíti a terepet” a második csöppség számára. Viszont lehet, hogy az orvosod programozott császárt fog javasolni, ha a babák mérete, állapota ezt indokolja, ez esetben ugyanúgy zajlik a szülés, mint egyetlen baba esetén.

Mi a teendő, ha kiderült, hogy ikreket vársz?

Először is: gratulálunk és gratulálunk! Az ikrek érkezése csodás kalandok elé fogja állítani a családotokat. Készülj fel arra, hogy többféle új helyzettel fogtok szembesülni, mintha egy újszülöttről kéne gondoskodnotok. Az ikrekkel az élet tartogathat logisztikai kihívásokat, hiszen egyszerre kell két bébit ellátni. De ha előre felkészültök, akkor sok akadályt könnyen meg tudtok oldani. Érdemes már várandósság alatt erről szóló könyveket olvasni és workshopokon részt venni – így egy csomó félelmet elhessegethetsz, más kihívásokra pedig már jó előre fel tudsz készülni. Ha azt tapasztalod, hogy téged vagy a párodat rendszeresen szorongással tölt el a dolog, beszélgessetek sokat erről – akár szakember bevonásával.

Fontoljátok meg előre, hogy igénybe vesztek-e majd a mindennapokban egy plusz segítő kezet: akár egy közeli rokont, akár bébiszittert. Ez a segítség, ha rendszeres és tervezhető, sok terhet levesz a vállatokról, kevésbé kell az idővel zsonglőrködni, és többet tudtok pihenni is, ami szintén nem elhanyagolandó szempont.

A megfelelő életkörülmények megteremtése is nagyobb átgondolást igényel. Mivel sok dologból eleve kettőt kell vásárolni, szánjátok rá az időt, hogy körüljárjátok a témát, hogy mindenből a megfelelőt válasszátok ki. Ajánlott időben elkezdeni a babacuccok beszerzését, mert ikrekkel a pocidban az utolsó hetekben már semmi erőd-kedved nem lesz a boltokon végigvonszolni magad. 

A legnagyobb kérdés az ágyak és a babaszoba berendezése két gyerekre. Fel kell mérnetek, alkalmas-e a babaszoba iker babaágy vagy két, különálló babaágy befogadására? Az első pár hétben a két pici elférhet egy sima babaágyban, de ahogy elkezdenek jobban mocorogni – és persze nőni -, ez már balesetveszélyes lehet. Célszerűbb két különálló babaágyba helyezni őket, így a ficergéssel nem fogják egymást zavarni. A babaágyakat – amennyiben a hely engedi – helyezzétek egymás mellé, hogy láthassák és megérinthessék egymást, hiszen a pocakodban is együtt töltöttek hosszú hónapokat, ezután is keresik egymás közelségét.

Ha az ágyatok és hálószobátok mérete lehetővé teszi, első hónapokban megoldás lehet, hogy két ágy melletti bölcsőt helyeztek az ágyatok oldalához, így hozzátok is közelebb vannak a picik, ami számotokra és számukra is megnyugtató lehet. (Igaz, az ágyról való lekászálódást kicsit megnehezíti, ha mindkét bölcső a te oldaladon van.)

Ha szeretnétek légzésfigyelőt az ikreknek, akkor vagy két matrac alá helyezhető légzésfigyelőt vesztek a két ágyikóba, vagy – ha az elején egy matracon alszik a két baba – a pelenkára csíptethető légzésfigyelőt érdemes használni, mert a klasszikus, matrac alá helyezhető verziót megzavarja a két ritmusú lélegzetvétel.

A másik nagy kérdés a legjobb ikerbabakocsi kiválasztása. Szerencsére ma már nem kell a nagy batár típussal küszködnöd, üzleteinkben többféle modellt találsz, amik ergonomikusak, könnyen kezelhetők, többféle pozícióba állíthatók, és nem utolsó sorban dizájnosak is. Rajtad áll, hogy az egymás melletti vagy egymás mögötti fekvőhelyű modellt választod, a picik mindenképp élvezni fogják a közös csavargásokat. Az ikerbabakocsi nagy segítségetekre lehet napközbeni altatásoknál is, hiszen az enyhe ringatózás és a friss levegő egyszerre álmosítja el a két lurkót.

Ha Travel System rendszerű babakocsira esik a választásod, annak a babahordozó része alkalmas az ikrek autóban történő szállítására is, így nem kell külön vesződnötök újszülöttek számára alkalmas babaülések beszerzésével. Mielőtt kiválasztjátok a konkrét típust, mérjétek le, hogy biztosan kényelmesen elfér-e az autóban (ez főként akkor kérdés, ha például már van egy nagytesó, mert akkor három gyerekülésnek kell egymás mellé beférnie).

Ha időben megkezded a lelki ráhangolódást, az ikrek gondozásában való elmélyülést és a szükséges babacuccok beszerzését, akkor már eleve a felkészültek magabiztosságával fogsz ráfordulni a szülés előtti utolsó időszakra. Ez pedig nagy könnyebbséget fog jelenteni a gyermekágyas időszakban. Ha szeretnél mindig naprakész lenni a várandósságod alatt, iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol hétről hétre tömör, könnyed olvasnivalókban foglaljuk össze az aktuális tudnivalókat. Ha pedig személyesen szeretnél kérdéseket feltenni az ikerterhességről, szakértőink a rendszeresen megrendezett Szülők Leszünk eseményeink alatt örömmel állnak rendelkezésedre.