Az alváshiány mindenki számára kihívás. Amikor egy csecsemőt gondozunk a vele együtt járó fáradtság és kimerültség mellett, az még jobban kimerít. Az első év egyenesen kínzó lehet az új szülők számára. A jó hír azonban az, hogy bármennyire is nehéz az elején, a baba végül kinövi ezt az időszakot és idővel átaludja az éjszakát és minden, amit eddig átéltünk vicces emlékké szelídül.

Tippek alváshiány kezelésére

Az alváshiány kezelésének érdekében számos dolgot tehetünk, íme néhány tipp:

Pihenj, amikor csak tudsz!

Olyankor aludni, amikor a baba is alszik klisének tűnhet, de mégis elég hasznos tanács. Mivel azonban ez nem mindig lehetséges, használj ki minden lehetőséget, amikor pihenhetsz. Ragadj meg minden alkalmat, amikor nyugodtan leülhetsz zavaró tényezők nélkül és lazíthatsz. Például, amikor a kicsi szunyókál vagy amikor apa foglalkozik vele.

Kérj segítséget és fogadd el amikor felajánlják!

Most semmi sem fontosabb a babánál, ezért a házimunka és a feladatok várhatnak vagy ha megteheted bízd őket másra! Nem kell mindent egyedül elvégezned, kérj segítséget, ha úgy érzed elveszel a baba melletti egyéb teendőkben!

Osszátok be az éjszakai gondozást!

Amikor a baba éjjel két-három óránként felébred, akkor minden kézre szüksége van. Kérd meg apát, ha nem a baba szoptatásáról van szó, hanem csak megnyugtatásáról, hogy vegye át a babát, így te is egy kis extra alváshoz juthatsz.

Alakíts ki esti rutint!

Számodra és a baba számára is segít, ha minden este ugyanabban az időben kerültök ágyba, pihenteti az elmét, ami a mély és zavartalan alváshoz vezet. Legjobb, ha te is egyből le tudsz feküdni! Hozz létre egy követhető esti rutint! Fürdetés, olvasás vagy altató mondókák, dalok susogása, etetés és jöhet az alvás. A csecsemők szeretik a rutinokat és amikor megszokják már ragaszkodnak hozzá.

Menj ki többet a levegőre!

Ha a csecsemők napközben sok időt töltenek a friss levegőn, hajlamosak jobban aludni éjszaka. Érdemes hát beiktatni a napirendbe a sétát, a levegőzést minkettőtök egészsége érdekében. Innen már csak egy lépés a közös családi kirándulások megtervezése.

Gondoskodj magadról is!

Táplálkozz egészségesen és kiegyensúlyozottan, próbáld kerülni a koffeint, valamint a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket!  Ha készen állsz rá, sportolj és figyelj oda a lelki feltöltődésre is!

Tartsd a kapcsolatot a külvilággal!

Ne hanyagold el barátaidat és családtagjaidat sem, esetenként szervezz közös programokat, ha megteheted baba nélkül is! Csatlakozz helyi babaórákhoz és anyacsoportokhoz, ahol beszélhetsz a baba gondozásával kapcsolatos nehézségekről és megoszthatod örömeidet is! Mindezek a kapcsolatok nagyban hozzájárulhatnak a mentális egészségi problémák megelőzéséhez.

Alakíts ki egészséges alvókörnyezetet!

Győződj meg róla, hogy a baba és a te alvókörnyezeted is egészséges és pihentető. A szoba legyen tiszta és rendezett. A csecsemő szobájában korlátozd a zajt, sötétíts be, és lefekvéskor pólyázd be, hogy nyugodtabb és kényelmesebb legyen az álma.

Ügyelj az alvászavar jeleire!

Amikor az alváshiány elér egy komoly pontot az bizony alvászavarhoz vezethet. Az alváshiány károsíthatja a kognitív funkcióit, valamint további súlyos következményekkel járhat. Az alváshiány néhány korai jele a homályos látás, a hangulatingadozás, feledékenység, koncentrációs zavar, és étvágy megváltozása. Amikor ezen jelek bármelyikét észleli, ideje az alvást prioritássá tenni és segítséget kérni!

Ismerd meg a 4moms mamaRoo sleep mózeskosarát!

A piacon sokféle bölcső, mózeskosár és babafészek kapható, amelyek segítenek a csecsemők biztonságérzetének fokozásában és a jobb alvásában. Figyelmedbe ajánljuk egyik újdonságunkat a fantasztikus mamaRoo sleep mózeskosarat a 4moms-tól! Az innovatív mózeskosár utánozza a szülők mozgását, így a baba ugyanolyan biztonságban és kényelemben fogja érezni magát, mint a szülők karjaiban. A mózeskosár 5 különböző mozgással, 5 sebességgel és 4 fehér zajjal rendelkezik, amelyek bizonyítottan megnyugtatják a csecsemőket. A beépített időzítő segít az alvási rutin kialakításában, a hálós oldalak és a vízálló matrac pedig mindenkor biztonságot és kényelmet nyújtanak a kicsinek.

Gyere és próbáld ki üzletünkben, várunk szeretettel!