Anyukák kamerával a kézben

Miért akarunk minden pillanatot megörökíteni?

Végre elaludt. El sem hiszem. Most végre utolérhetem magam – alvásban, rendrakásban, írásban, válaszolásban.  Csak egy gyors pillantás a fotóim közé és már itt sem vagyok. Így kezdődik minden. Másfél órával később, amikor felébred, még mindig ott fekszem mellette és ezer évvel ezelőtt készült fotókat nézegetek – róla.

Egyszerűen nem létezik annyi pendrive, felhő, tárhely, amennyi elég lenne annak a megszámlálhatatlan mennyiségű fotónak és videónak, amit nap, mint nap készítek. Mondjuk, ha belegondolok, mindig is ilyen voltam – imádom megörökíteni a pillanatokat. Amióta anya lettem, ez a mánia a duplájára nőtt, de egy picit sem bánom.

Sokat gondolkozom rajta, hogy miért érezzük szükségét, hogy mindig mindent lefotózzunk, hogy egy lencsén keresztül lássuk a világot? A gyerekeink növögetését? Az utazásainkat, a kalandjainkat, az ebédünket, az aznapi arcunkat?

Természetesen, mint mindent, ezt is el lehet túlozni. Van olyan, hogy a pillanat megélése helyett megszámlálhatatlan képet készítünk egy eseményről, egy helyről, egy épületről, magunkról, aztán az a rengeteg emlék az elkészítésük után érintetlenül csücsül és várakozik a telefon memóriájában, hátha valamikor még rájuk pillantunk… A gondolatmenetem most nem erről szól.

Arra gondolok, amikor újra és újra visszarepülünk az időben, amikor végigpörgetjük napjaink legjobb pillanatait. Milyen szép volt az az autóút a tóhoz! Milyen finom volt az a reggeli! Milyen jól nézett ki aznap a hajam! És nem utolsó sorban: Istenem, milyen gyorsan felnőnek!

Talán azért nézegetem délután négykor és hajnal háromkor a régebbi fotókat a kis emberkéről, aki végre valahára szundizik mellettem, mert visszajelzésre vágyok. Mennyi mindenen túl vagyunk már és mennyi minden áll még előttünk! Az is lehet, hogy azért, hogy összegezem a napokat. Mit csináltunk jól, mit csináltunk rosszul, mit felejtettünk el, miket vittünk véghez – ez a mi vizuális listánk a tennivalóinkról. Vagy azért, mert teljesen el vagyok ájulva. Elképesztő, hogy igen, beszálltunk a játékba, beszálltunk a szülőségbe – és egész jól csináljuk.

De a legnagyobb kérdés, hogy egyáltalán miért készítek mindenről képet, amiről csak lehet. Mert nem írok naplót, nem írunk naplót. Ez a mi naplónk. Egy elkapott pillanatról visszakapjuk az akkori illatokat, hangokat, érzéseket, ízeket, fényeket, hangulatokat, mindent – minden visszatér, majd minden visszaballag a múlt egyik jól őrzött fiókjába. De a képek által bármikor fejest ugorhatunk abba a napba. Ez a mi időgépünk. Ez a sok fotó mind azt az elcsépelt, de igaz mondatot kiáltja, hogy „Senki nem mondta, hogy könnyű lesz – de az biztos, hogy megéri.”

Szóval ne sajnáld a tárhelyet! Ne sajnáld az időt! Ne szégyelld, hogy már megint a kezedben van a kamera, éld meg a pillanatot és fotózz! Csináld meg azt a képet, vedd fel azt a videót! Örökítsd meg a pillanatot, mert holnap ez már mind tegnap lesz!

Írta: Dodó

Utazás babával

Legyen szó egy hosszabb szállodai pihenésről, egy pár napos látogatásról a nagyszülőknél, vagy akár csak egy rövid, délutáni piknikről a parkban, alapos átgondolást igényel a szülők részéről, mi mindenre lesz – vagy inkább lehet – szüksége a babának. Minden eshetőségre talán lehetetlen is felkészülni, egy jól bevált pakolási praktika azonban mindenképpen hasznos lehet.

Sokunknál, főleg kezdő szülőknél előfordulhat, hogy az utazások, kirándulások előtt már napokkal korábban azzal foglalkozunk, mi mindent kell majd a kicsinek elcsomagolni. Természetesen minél több be- és kipakoláson vagyunk túl, annál több rutint szerzünk, és a tapasztalataink alapján már könnyebben kialakíthatunk egy szisztémát, ami mentén gyorsabbá, egyszerűbbé – és kevésbé stresszessé – válhatnak a készülődések. Ilyen például az alábbi lista, aminek a segítségével témakörök szerint szedhetjük össze a szükséges holmikat.

Babakocsi utazáshoz

Ennél a pontnál az autósülés, illetve a babakocsi merülnek fel, ideértve a kapcsolódó felszereléseket is (napernyő, esővédő, lábzsák, stb.). A babakocsit illetően a variálhatóság miatt azoknak, akik sokat jönnek-mennek, az ún. „Travel System” rendszerűek lehetnek a legpraktikusabbak, de ha már nagyobb a baba egy esernyőkocsi lényegesen egyszerűbbé teszi a dolgunkat a vakáció alatt.

Utazóágy babáknak

Ha a baba nem a szülőkkel egy ágyban alszik, és az úti cél nem bababarát vagy egyébként nincs kiságy, egy összecsukható utazóágy mindenképpen hasznos felszerelés. Ebből létezik egyszerű változat, és olyan is, aminek állítható magasságú a fekvőfelülete, a kicsi kényelme érdekében plusz matracot is vásárolhattok hozzá. Természetesen az alváshoz kapcsolódó kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni, így takarót vagy hálózsákot, cumit, kedvenc alvós állatkát, rongyit is csomagoljunk el!

Összecsukható babakád

Hogy kell-e készülnünk babakáddal, a fenti ponthoz hasonlóan alapvetően ez is az úti céltól függ. Ha igen, praktikus lehet a Stokke kádja mellett dönteni, ami összecsukható, így otthon és a csomagban is kis helyet foglal, ráadásul fiús kékben és lányos rózsaszínben is elérhető. Fontos még elpakolni a kicsi fürdetőkrémjét, törölközőjét, a pelenkázáshoz szükséges holmikat, textilpelenkát, esetleg gyógyszereket, és természetesen az időjárásnak, alkalomnak megfelelő ruhákat, kiegészítőket.

Baba etetése nyaralás alatt

A kisbabánk életkorától és étkezési szokásaitól függően különböző dolgok kerülnek a csomagba: ha már tud ülni, etetőszékre lehet szükség, utazáshoz jó választás a székre tehető fajta, illetve ha anyatejen kívül mást is eszik, vagy tápszeres a baba, cumisüvegre, sterilizálóra, előkére is szükség lehet. Ha a kicsi már ihat, a nagy hőségben a babavízről se feledkezzünk meg!

Utazójátékok babáknak

Hosszú autó- vagy repülőút alatt érdemes gondoskodni a baba szórakoztatásáról, ezért tegyünk be játékokat is! Utazósjátékok, alvócimbik, csörgők vagy más zenélő játékok is jól jönnek, tulajdonképpen bármi, amivel a kicsi szívesen foglalkozik az ébren töltött idejében. Sok mindenről kell tehát gondoskodni, ráadásul az adott utazás jellegétől függően további dolgokra is szükség lehet (például fürdős program esetén úszópelenkára, úszógumira), de reméljük, hogy sorvezetőnek a fenti lista is hasznos lesz sokatok számára!

Bezárás

Baby Bud – Szürke

21 990 Ft
Bezárás

Utazó játék – Hey Sun

6 990 Ft

Ha még több olyan babaholmit keresel, ami utazás során a segítségetekre lehet, nézz körül honlapunkon!

Írta: Zsófi

Babakocsi utazáshoz

A nyári programokra készülődve érdemes elgondolkodni azon, hogy az aktuálisan használt babakocsink mennyire támogatja a terveinket. Időszerűvé válhat egy könnyebb, kisebb, praktikusabb babakocsiba beruházni, hiszen egy egyszerűen összecsukható, akár vállra akasztható (ha a gyerkőc éppen sétálni szeretne), de könnyen ki is nyitható (ha a baba elfáradt és aludna) változat nagyon meg tudja könnyíteni a szülők dolgát. Az esernyőkocsi ideális városi sétákhoz, tömegközlekedéshez, utazásokhoz vagy akár egy nyaralásra, és mivel sokszor vízszintesre fektethető, így már akár újszülöttkortól is használható, de vegyük sorra a főbb előnyeit.

Praktikus esernyőkocsi

A legfőbb érv, ami az esernyőkocsi mellett szól talán, hogy nagyon praktikus. A váza biztonságosan, könnyen, egy mozdulattal picire összecsukható és kényelmesen elfér az autó csomagtartójában, vagy akár az utazótérben az ülések előtt. Még akkor is könnyedén vihető, ha egy elfoglalt Anyuka éppen mindkét keze tele van.

Kényelmes esernyőkocsi

A kisgyermek számára a rendszer nagyon fontos, de ahogy cseperedik a gyerkőc, úgy nő a család igénye is, hogy egyre többet kimozduljanak. Még akkor is, ha ez akár a délutáni szunyókálás idejére esik. Mivel az esernyőkocsik háttámlája szinte vízszintesig dönthető, így kényelmes megoldást jelenthet a délutáni szunyókálás idejére.

Sportbabakocsi hasznos tulajdonságai

A napellenzőnek óriási szerepe van nem csak azért, mert árnyékot biztosít a nyári hőségben, de megóvja a gyerkőcöt a káros UV sugárzástól is. A babakocsi kupolája például olyan nagyra nyitható, hogy ha a baba befészkelődik a szunyókáláshoz akkor annyira rá lehet húzni azt, hogy alig kukucskál ki alóla a kis lábacskája. Az említett babakocsi másik nagy előnye, hogy tartozik hozzá esővédő is. Az esővédő tipikusan olyan eszköz, amire lehet, hogy bár mindig magunkkal hurcoljuk, de csak egyszer lesz rá szükség, akkor viszont nagyon.

Sokáig használható babakocsi

Egy strapabíró, akár terepen is jól használható esernyőkocsi hosszú távon, akár a gyermek kisóvodás koráig is hű társa lehet a családnak. Talán ebben a korban már inkább csak az autó csomagtartójában pihen, de utolsó mentsvárként igazi kincs lehet a fáradt, nyűgös nagyobbacska gyermek utaztatásánál is.

Ha kíváncsi vagy, milyen sportkocsikat kínálunk még, kattints a lenti gombra!

Írta: Tabajdi Ildi

Fogzás enyhítése

Jön a baba foga

Bár a fogacskáknak látszólag még hírük-hamvuk sincs, de már akkor jelentős megpróbáltatások elé állítják az egész családot, és talán éppen ebből adódóan remekül ráfoghatjuk minden olyan nyűgös-bajos állapotra, amelyre még a teljes anyai fegyverzetünket felsorakoztatva sem nagyon találjuk a megoldást. Vagyis marad a próbálkozás és egy-két másnál már bevált módszer ellesése, annak reményében, hogy hátha mi majd könnyebben átvészeljük ezt a szülőket és a babát is próbára tevő időszakot. Nézzünk néhány praktikák a fogzás időszakának túléléséhez.

Baba megnyugtatása

A hosszú nyűgös nappalok és átalvatlan éjszakák közepette hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bár a fogzás időszaka a szülők számára is nehéz, de mégis az igazi megpróbáltatást a babának jelenti, hiszen a fogacskák előbújását nemcsak fájdalom kíséri, hanem a picit egyéb tünetek is gyötörhetik. A kisbabánk fájdalmat él át, amíg a foga előbújik, így nem is csoda, hogy ilyenkor nyűgösebb a megszokottnál. Ilyenkor a babának a legnagyobb szüksége talán arra van, hogy megnyugtassuk. Egy éjszakai fény varázslatos hangulatot teremt a szobában. Lágy zenéje és fényei segítenek megnyugtatni a picit.

Figyelemelterelés fogzás idején

Sokszor az is nagy segítség, ha sikerül elterelnünk a gyermek figyelmét a fájdalomról. Ilyenkor vehetjük nagy hasznát ennek a játszószőnyegnek, ami hű társunk lehet a fogzás idején.

Rágcsálás és hideg fogzáskor

A baba rágási-harapási kényszere nagyon erős a fogzás idején. Fontos, hogy csakis biztonságosnak ítélt dolgokhoz férjen hozzá ebben az időszakban, mint például egy természetes gumiból készült rágóka. Választhatunk hűtött változatot is a fogzást segítő játékok közül, amely még fokozottabban csillapíthatja a fájdalmat. Egy puha plüss rágóka vagy rongyi is jó döntés lehet fogzás idején, hiszen ezekkel a babák önállóan tudják csökkenteni a fájdalomérzetüket, és még az aggódó anyukák is biztosak lehetnek benne, hogy nem sértik meg az ínyüket vagy a már előbújt fogakat.

Ha kíváncsi vagy a többi fogzást enyhítő termékünkre is, kattints a gombra!

Gyereknapra hangolódva

Biztos sokan érzik azt, amit én – egy idő után egyik ünnep sem ugyanolyan már. Persze, ha karácsony, akkor mézeskalács és csillagszóró; ha húsvét, akkor locsolkodás és tojásfestés; ha szülinap, akkor torta és ajándékok… A hagyományok megmaradtak, de a kisgyermekes báj minden egyes évvel egy picit jobban és jobban elhomályosodik, ahogy az ember is idősödik és növöget.

Emlékszem kiskoromból az ünnepeket megelőző napokra. Emlékszem a sürgés-forgásra, a sütés-főzésre, az izgatottságra, a kiszámítható kiszámíthatatlanságra – tudtam, hogy mi fog történni, de mégsem. Gyerekként minden meglepetésként ért minket… még az is, amiről tudtuk, hogy milyen lesz. Mindennek úgy tudtunk örülni, mintha új lenne. Mennyire vártam az anyák napját, a gyereknapot, bárkinek a szülinapját, sőt, még a névnapok miatt is olyan izgatott tudtam lenni!

Természetesen felnőttként is várja az ember, mert kicsit színt hoznak a hétköznapokba – de már tudjuk, hogy ez is csak egy nap a sok közül. Másnap ugyanolyan hétköznap lesz, mint eddig.

Amint megtudtam, hogy babát várok, az egyik legszívesebben dédelgetett gondolatom az volt, hogy mostantól ezek a napok is fel fognak virágozni. Olyan színesek lesznek, mint régen voltak. Bár nem én leszek a kicsike, de valamilyen szinten megint gyerekké válhatunk egy gyerek mellett. Ugyanolyan izgatottsággal lehet várni a Mikulást, a Nyuszikát, a Jézuskát, kereshetjük a tojásokat, bontogathatjuk az ajándékokat, várhatjuk a locsolókat és ünnepelhetjük a gyerekkort.

Bár a gyereknapból annyi mindent nem fog még érteni, de már nagyon várom, hogy Lénával kialakíthassuk a saját kis ünnepi hagyományainkat ezen a napon is. Piknikezés, kirándulás, állatkert, felfedezés, filmnézés, sütögetés vagy bármi, ami nekünk való. Ezek a hagyományok még kialakításra várnak, de már az is elég, hogy törhetjük a fejünket azokon a szokásokon, amik a leginkább jellemzőek lesznek ránk, mint családra. Szerintem ez az egyik legizgalmasabb dolog, ami a gyerekneveléssel együtt jár, kéz a kézben.

Viszont ahogy a gyerek is egyre csak növögetni fog és idősödni az évek során, úgy a kisgyermekes báj szerencsére még nem fog minden egyes évvel picit jobban és jobban elhomályosodni, elkopni, sőt! Csak egyre színesebbek és színesebbek lesznek. Az idő múlásával egyre inkább meg fogja érteni ezeknek az ünnepeknek a történetét, értelmét, lényegét. Egyre inkább látni lehet majd rajta, ahogy az izgatottság és a várakozás, a kiszámíthatatlan kiszámíthatóság eltölti Őt az ünnepekkor, mint ahogy annak idején minket is.

Aztán egyszer felnőtté válik, és már azt hiszi, hogy a kisgyermekes bájat maga mögött kell hagynia. Majd a kis hagyományainkat, amiket magokként elszórtunk az emlékezetében, a saját családjában újra kivirágoztathatja.

És gyerekké válhat egy picit megint. Azt hiszem, ez az igazi lényege az ünnepeknek.

A hétvégi gyereknap szuper alkalom a hagyományok kialakítására, menjetek el együtt kirándulni, fagyizni, társasozzatok egy nagyot vagy lepjétek meg csöppségeteket egy kedves játékkal!

2+1 gyereknapi akciónk keretében, most 3 termék vásárlása esetén – babaruha és/vagy játék kategóriából választva – a legolcsóbbat ingyen adjuk!

 

Írta: Dodó

Babaváró buli, ajándék tippek csecsemőknek

Ma már nálunk is egyre divatosabb a babaváró bulik rendezése, amikor is összegyűlnek a várandós kismama, nőrokonai és barátnői a baba érkezése előtt pár héttel egy vidám beszélgetésre. Közösen eltöltenek néhány órát, beszélgetnek a babavárásról, a baba érkezéséről, az eseményt egy jó hangulatú uzsonnával, esetleg néhány vicces játékkal színesítik. Az ilyen összejöveteleken a főszervező – kismama legjobb barátnője vagy lánytestvére – nagy gondot fordít az étel-ital kínálatra és a dekorációra is. Előfordul az is, hogy külső helyszínen rendezik meg nagyobb létszámmal, de nagyon meghitt tud lenni otthon is egy szűk körű találkozó a kismamához legközelebb álló emberekkel.

Ajándék babáknak

A babaváró bulin persze az ajándékok sem maradhatnak el, a hasznos babaholmikon kívül olyan tárgyak is szóba jöhetnek, amik örök emlékül szolgálhatnak a születendő babának és mamának.

Az ezüstös zenedoboz dallama megnyugtathatja a babát, amit már nagyobb korában is nagy lelkesedéssel fog újra és újra meghallgatni. A fog- és tincstartó pedig igazán elegánsan képes tárolni a baba első kipotyogott tejfogait és az első levágott hajtincset is.

A rozéarany ajándéktárgyak elsősorban a lányos anyukák szívét fogják megdobogtatni, szépek, dekoratívak és stílusosak.

Rongyi és plüssjáték csecsemőknek

Egy puha rongyi megvigasztalja a babát, szorongatása segít álomba ringatni őt és kis időre még talán anya hiányát is képes pótolni, ha épp nem elérhető. Egy cuki plüssfigura is telitalálat, könnyedén a baba kedvenc játszótársává válik és az est leszálltával éberen őrzi álmát.

Ajándékcsomag babáknak

Egy nagyobb ajándékcsomag vagy egy hasznos babaholmikkal teli bőrönd is kitűnő ötlet, minden megtalálható benne, amit a csecsemő örömmel fogad az első hónapokban. A faláda és a zárható bőrönd a későbbiek során pedig tökéletes játéktároló lehet.

Hot
Bezárás

Bőrönd – Always

15 990 Ft

Ha még több ajándékra vágysz, látogass el webshopunkba! Kattints a lenti gombra!

Szoptatási tanácsok és hasznos kellékek

Az anyatej a csecsemők táplálásának csodálatos formája, a legjobb táplálék, amit csak kaphat a baba ebben a korai időszakban. Az anyatej tápanyagtartalma és összetétele tökéletes, ami ráadásul folyamatosan igazodik a kisbaba igényeihez. Arról már kevesebb szó esik, hogy a szoptatás számos élettani és egészségügyi előnyt jelent az édesanya számára is. Nem csak segíti lebontani a terhesség alatt felhalmozódott zsírt, de a legújabb kutatások szerint csökkenti a szív-és érrendszeri, valamint egyes rákos betegségek kialakulásának kockázatát is.

Szoptatós párna

A szoptatás egy másik fontos funkciója, hogy segíti a szoros érzelmi kötelék kialakítását az anyuka és gyermeke között, ami a mentális egészség egyik lényeges eleme. Egy megfelelően kiválasztott szoptatós párnával még kényelmesebbé, meghittebbé lehet varázsolni az együtt töltött perceket. Érdemes már a terhesség alatt beszerezni egyet a nyugodt pihenés érdekében. Később pedig akár az altatási rituálé szerves része lehet a teljes szoptatási periódus folyamán.

Mellszívó

A szoptatási időszakra készülve fontos beszerezni egy mellszívót, hiszen segíthet megakadályozni a tejcsatornák eltömődését és a mell begyulladását, de akár a tejszaporításban is szerepet játszhat, sőt akinek felesleges teje van, akár félre is rakhat belőle. Dönthetünk akár a kézi, akár az elektromos verzió mellett attól függően, hogy mi vele a fő célunk. Az elektromos mellszívókat inkább azoknak szokták ajánlani, akik naponta többször is fejnek (például mert koraszülött babájuk van, vagy esetleg olyan sok a tejük, amit nem bír meginni a csecsemő), míg a kézi mellszívót ritkább használatra, esetleg utazásokra javasolják.

Bimbóvédő

Előfordulhat, különösen az elején, hogy nem megy zökkenőmentesen a szoptatás. Ilyenkor jelenthet gyógyírt ez a krém.

Textilpelenka

Ez a régi, jól bevált, kis „textildarab” számtalan dologban nyújt segítséget, amíg a baba felcseperedik. Nem csak a büfiztetés elengedhetetlen kelléke, de használható etetéskor, alváskor, fürdéskor, de még akár séta közben is.

Fertőtlenítés

Minden olyan eszköznek, ami anyatejjel vagy tápszerrel érintkezik, rendkívül fontos a fertőtlenítése.  A csecsemő környezetében ugyanis számos kórokozó található, amivel az újszülött baba immunrendszere még nem képes megbirkózni. Így fokozottan kell figyelni az etető eszközök tisztán tartására. Ebben nyújthat jelentős segíthet egy gőzsterilizáló.

Ha kíváncsi vagy a többi szoptatással kapcsolatos termékünkre is, kattints a lenti gombra!

Írta: Tabajdi Ildi

Képek: Mamas & Papas

Kedves Anya! Most már értem.

Anyák napi gondolatok

Nincs olyan ember, aki ne fogadta volna már meg az életében, hogy ha szülővé válik egyszer, akkor ő bizony másképp fogja csinálni, mint a saját szülei. Ha nem is mindent, de valamit biztos. Jó, rendben, biztosan van olyan, aki nem gondolt soha ilyesmire, de szerintem hazudik. Egyszer csak lepottyan egy kis emberke a karjaidba és eltökéltebb leszel, mint valaha. Aztán fáradtabb, mint valaha. Ha az ember nem vágyik többre 4 óra egybefüggő alvásnál, akkor bizony elhalványulnak az elvek.

Kedves Anya! Most már értem.

Értem, hogy milyen nehéz mindig a legjobbnak lenni. Vagy legalábbis arra törekedni.
Nem érdekel senkit, hogy keveset aludtál, nem érdekel senkit, hogy sok a munkád, nem érdekel senkit semmi kifogás – ha kisétálsz a gyerekkel az utcára és ő ordítani kezd, bizony jönnek a megvető pillantások.

Nem lehet mindig a legjobbnak lenni, bármennyire is eltervezi az ember. Nem lehet mindig felkapni a gyereket, nem lehet mindig friss, csodás, egészséges ételt főzni és közben altatni, nem lehet mindig takarítani, nem lehet mindig tökéletes példát mutatni, nem lehet mindig türelmesnek lenni…és hát igen, nem lehet mindig visszatartani a sírást.

De értem azt is, hogy nem is ez a cél. Legalábbis egy idő után. És ha az ember elengedi, hogy mindenben TÖKÉLETESEN helytálljon, akkor lesz csak igazán jó szülő.

Amikor fogod az elvárásokat és bedobod a kukába, hirtelen szabadabb lesz minden. Mert az a kis emberke, aki rád lett bízva, mindent megérez. Minden rágörcsölést, minden izgulást… mindent. Próbálná megértetni veled, hogy ez a sok elvárás, ami belülről nyom és lök és nyomaszt, mindenkitől jön, csak pont tőle nem. Pont a kis lényből, akiért teszel mindent. Neki csak az kell, hogy szeresd és légy jelen. Hogy kommunikálj. Hogy vigaszt nyújts. Hogy határokat szabj. Hogy játssz. Hogy gondoskodj. Úgy, ahogy Tőled telik. Nem úgy, ahogy mások megszabnák. És kedves Anya – most már értem, hogy milyen nehéz erre rájönni és áthelyezni a gyakorlatba… de az a védőháló, amit kifeszítettél mögöttem, mindig meg fog tartani.

Már értem, hogy milyen nehéz levetkőzni a rossz szokásokat. Milyen nehéz mindig a felnőttnek lenni. Néha elfelejtem, hogy már nem diákjegyet kell vennem; hogy nem kell szülői felügyelet nekem; hogy felnőtt nélkül is utazhatok. Mert már én vagyok a felnőtt. Én vagyok az, akinek hamarosan egy copfos kislány kiabálni fogja 0-24-ben, hogy “ANYAAAA VEGYÉL FEEEL! ANYA, JÁTSZIIII! ANYA KAKAÓÓÓT!”. Pedig még emlékszem arra, hogy nemrég én voltam az a copfos kislány, aki nem engedte, hogy fésüljék, nem engedte, hogy elsétáljanak egy játszótér mellett anélkül, hogy legalább 40 percet ott töltsenek, és aki mindig az apukája nyakában akart lenni. És ettől a gondolattól eszméltem rá, hogy a szüleink ugyanolyanok, mint mi vagyunk.

Kedves Anya!

Értek mindent. Azt hiszem. Még nem vagyok olyan régóta ebben a „szakmában”, de a legfontosabbat az első perctől megéreztem: hogy soha nem fogsz tudni máshogy nézni a kis emberkédre, csak óriási szerelemmel. Akárhányszor húzza a hajad, akárhányszor rámolja szét a lakást, akárhányszor csapja rád az ajtót kiskamaszként, akárhányszor próbálja eljátszani a felnőttet.

Ez a szerelem ugyanolyan marad, mint a legelején.

 

Írta: Dodó

Fotók: Dodó

Apa szerepe és bevonása mindennapi teendőkbe

„Anya csak egy van” – tartja a mondás. De mi a helyzet az apával? Milyen szerepe van a várandósság időszakában, a baba születésénél és azt követően? Hogyan alakítható ki kettejük kapcsolata a napi teendőkbe való bevonással?

Természetesen nem megkérdőjelezhető az anyák szerepének elsődlegessége, és ha jobban belegondolok, érthető is, hogy a fenti mondás miért az édesanyát említi: a babák kapcsán ugyanis a legtöbb dolog valóban – legalábbis elsősorban – a kismamát érinti vagy róla szól. A várandósság időszakát tekintve ő az, aki elsőként tudja meg az örömhírt, aki a csöppséget kilenc hónapig a szíve alatt hordja, aki először érzi az apró karok és lábak kapálózását, aki orvosi vizsgálatokra jár, egészségesen táplálkozik, vitaminokat szed, kismamajóga órákat vesz, és sorolhatnám tovább. Később ő az, aki világra hozza a csecsemőt, aki táplálja, és – legalábbis az esetek döntő többségében – szintén ő az, aki korábbi munkáját és más elfoglaltságait éjjel-nappali „szolgálatra” cserélve főállású anyává válik, akár évekre.

A picik életében azonban nemcsak az édesanyák játszanak fontos szerepet, hanem az édesapák is, akik szerepe ugyan más szempontból, de hiszem, hogy az anyákéhoz hasonlóan kulcsfontosságú, egészen a babavárás időszakától kezdődően.

Apa szerepe a várandósság alatt

A várandósság alatti vizsgálatok, ultrahangok, a szülésfelkészítő- és más, a csemetével kapcsolatos tanfolyamok a szülőség első közös élményei lehetnek. Ezt az elvet képviseljük mi is, hiszen a Szülők leszünk eseményünkre a kismamák mellett szeretettel várjuk a kispapákat is! A babakocsi kiválasztásába és a babaszoba kialakításába is be lehet vonni az apákat: a stílus, a színek és a berendezés kiválasztása általában anyai elfoglaltság, a kivitelezésben, bútorok összeszerelésében viszont jól jön apa erős keze és szakértelme, de ami még fontosabb, hogy így ő is részese a készülődésnek!

Apás szülés és a baba mindennapjai

A várandósság időszakát követően az első és legfontosabb pillanat a baba születése. Szerencsére ma már a legtöbb kórházban lehetőség van rá, hogy az apa is végig jelen lehessen. Sőt, a pár perce született kis jövevényt ő is a karjaiba veheti, ami nemcsak neki, hanem a kisbabának is meghatározó élmény. A kórházból való hazamenetelt követően újabb feladatok várnak a szülőkre: a pici etetése, fürdetése, öltöztetése, és így tovább. E teendők többségét az otthon maradó anyuka végzi, de fontos odafigyelni rá, hogy az édesapa is bekapcsolódhasson. Természetesen jó, ha segít a pelenkázásban, de a munkájától, napi időbeosztásától függően érdemes kialakítani, hogy valamelyik olyan napi teendőben is aktívan részt vehessen, ami a baba számára is külön program. Ilyen például az esti fürdetés, ami a legtöbb apróságnak a nap fénypontja. Akár az ehhez szükséges holmik kiválasztása is rábízható a kispapára!

Persze, ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás, vagyis családonként eltérhet a szülői feladatok megosztása. Abban azonban szerintem nincs vita, hogy apa is csak egy van, és az anya mellett ő a másik főszereplő a kisbaba életében.

Írta: Zsófi

Képek: Mamas & Papas

Babafürdetés, avagy kezdődhet az esti móka

Legyen szó akár újszülöttről, akár nagyobb babáról, a fürdetés általában a nap fénypontja a kisgyermekes családok életében. Ez az igazi családi szertartás sokszor nem is annyira a tisztálkodásról, mint inkább a gyengédségről, a közösen eltöltött boldog percekről szól. Néhány hasznos eszközzel pedig még szórakoztatóbbakká vagy meghittebbekké varázsolhatók ezek az együtt töltött pillanatok.

Előkészületek fürdéshez

Az alváshoz való készülődésnek a legkényelmesebb módja a fürdetés. Az esti szertartást célszerű egy puha pelenkázómatracon kezdeni. Miután kikészítettük a fürdetéshez szükséges dolgokat, és a babát a pelenkázó matracra fektettük kezdődhet a közös móka, a kényeztetés. Alkalmazhatjuk akár a babamasszázs tanfolyamon elsajátított fogásokat, vagy egyszerűen megdögönyözhetjük hurkácskáit, nézegethetjük rózsaszín bőrét és élvezhetjük a finom babaillatot.

Babapancsolás

Az így kellemesen ellazult csöppségek a finom meleg vízzel megtöltött babakádban rendszerint jól elterülnek. Különösen az első időkben hasznos eszköz lehet egy kádállvány, ami nem csupán a szülők számára kényelmes, de a babáknak is biztonságos. Ezzel az összecsukható babakáddal pedig nem kell kompromisszumokat kötni, akkor sem, ha az esti szertartásra nem otthon, a megszokott környezetben kerül sor.

Fürdőjáték babáknak

Eleinte még maga a fürdetés is elegendően szórakoztató lehet kisbabáknak. Később azonban már jól jöhet egy kis segítség, hogy elnyerjük az apróságok figyelmét. Ez a néhány kedves figura, amelyek nem csupán úsznak a vízen, de akár össze is kapcsolhatók nagyon szórakoztató társak lehet piciknek és nagyobbacskáknak egyaránt.

Babatörölköző

Miután kivettük a babát a kádból jól göngyöljük be egy kapucnis törölközőbe. Ez nem csupán extra cuki külsőt kölcsönöz neki, de ez a legjobb módszer a baba vizes fejének melegen tartására is.

Számos termékünk van, ami könyebbé és élvezetessé teszi a babák fürdetését. Látogass el hozzánk vagy nézz körül a webshopban!

Tabajdi Ildi

Fotók: Mamas & Papas, Stokke, Sophie