Mik a terhesség tünetei az első héten? Egyáltalán: mikortól számítjuk a terhességet? Ezeket a kérdéseket is megválaszoljuk a terhesség 1. hete című cikkünkben, ami a terhesség 40 hetét bemutató sorozatunk első darabja.

A terhesség 40 hete rengeteg meglepetéssel és új információval szolgálhat az újdonsült kismamák számára, ezért most induló sorozatunkban hétről hétre bemutatjuk a legfőbb tudnivalókat és jellegzetességeket. Így te is felkészültebben, nyugodtabban élheted meg ezt az izgalmas, varázslatos időszakot. Kezdjük is az elején, a terhesség 1. hetének tudnivalóinál!

A terhesség 1. hete

Nemrég voltatok együtt a pároddal, és szeretnéd tudni, hogy már babát vársz-e? Van egy olyan érzésed, hogy állapotos vagy? Ha a terhesség korai tüneteit érzed magadon, akkor több mint valószínű, hogy papírforma szerint már elmúltál 1 hetes terhes. A logika ugyan azt diktálná, hogy a megtermékenyüléstől számítsuk a várandósság idejét, a bevett gyakorlat azonban más: az utolsó menstruáció első napjával kezdődik a terhességed első hete. Hogy miért van így? Mert a fogantatás annyira eltérő időpontban következhet be a hónap során, és természetesen a párok nagy része nem is tudja megmondani napra pontosan, mikor is következett be. A nőgyógyászoknak viszont szükségük van egy egzakt kiindulási pontra, amihez képest számíthatják a fejlődési mérföldköveket, a vizsgálatokat és a többit. Így született ez a megoldás, hogy egységesen tudják számolni a terhességi heteket.

Azaz ha neked június 1-jén jött meg az utolsó menstruációd, június 10-én fogant meg a bébi, és június 17-én szöget üt a gondolat, hogy babát várhatsz, akkor a papírforma szerint bizony nem 1 hetes terhes vagy, hanem már több, mint 2!

Lássuk, mik a legfőbb tudnivalók a terhesség 1. hetéről:

A baba fejlődése

Ebben a fázisban érthető módon még nem beszélhetünk megfogant új életről. Viszont most zajlanak azok a fontos folyamatok, amik megágyaznak a sikeres teherbe esésnek: a hormonjaid most készítik elő az új petesejtet a megtermékenyítésre.

A te tüneteid

Ebben az időszakban még nincsenek terhességi tüneteid, a szokásos menstruációs tünetekkel fogsz találkozni. A méhed nemsokára elkezd felkészülni egy új, megtermékenyített petesejt beágyazódására.

Ha a jelek alapján felmerült benned a terhesség gondolata, akkor érdemes terhességi tesztet csináltatni, de pozitív teszt esetén ekkor már a terhesség 3-4. hetében járhatsz.

Teendők

Ha babát terveztek, akkor már ebben az időszakban, azaz fogantatás előtt is érdemes folsavtartalmú terhesvitamint szedni, ami támogatja a szervezetedet a megfoganásban és az új élet növesztgetésében. Általában véve szerencsés, ha elkezded úgy alakítani az életmódodat, hogy minél optimálisabb feltételeket tudj majd biztosítani a kisbabádnak. Például ha eddig dohányoztál, erősen ajánlott minél előbb lerakni a cigit is – minél több idő telik el az utolsó slukk és a baba megfoganása között, annál jobb! A nagymértékű alkoholfogyasztás (helló, céges bulik!) sem túlzottan jó ilyenkor.

Nagy valószínűséggel a jövő héten kezdődik a termékenységi ablakod, amikor a legnagyobb az esély a baba megfoganására. Így, ha tervezitek a babát, ekkor érdemes a leginkább próbálkozni.

+1 tipp

Ha szeretnéd tudni, mi vár rád a következő hetekben, kövesd a terhesség heteiről szóló sorozatunkat, és iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy érdekes és személyre szóló tartalmakat kaphass.