?Anya csak egy van? ? tartja a mondás. De mi a helyzet az apával? Milyen szerepe van a várandósság időszakában, a baba születésénél és azt követően? Hogyan alakítható ki kettejük kapcsolata a napi teendőkbe való bevonással?

Természetesen nem megkérdőjelezhető az anyák szerepének elsődlegessége, és ha jobban belegondolok, érthető is, hogy a fenti mondás miért az édesanyát említi: a babák kapcsán ugyanis a legtöbb dolog valóban ? legalábbis elsősorban ? a kismamát érinti vagy róla szól. A várandósság időszakát tekintve ő az, aki elsőként tudja meg az örömhírt, aki a csöppséget kilenc hónapig a szíve alatt hordja, aki először érzi az apró karok és lábak kapálózását, aki orvosi vizsgálatokra jár, egészségesen táplálkozik, vitaminokat szed, kismamajóga órákat vesz, és sorolhatnám tovább. Később ő az, aki világra hozza a csecsemőt, aki táplálja, és ? legalábbis az esetek döntő többségében ? szintén ő az, aki korábbi munkáját és más elfoglaltságait éjjel-nappali ?szolgálatra? cserélve főállású anyává válik, akár évekre.

A picik életében azonban nemcsak az édesanyák játszanak fontos szerepet, hanem az édesapák is, akik szerepe ugyan más szempontból, de hiszem, hogy az anyákéhoz hasonlóan kulcsfontosságú, egészen a babavárás időszakától kezdődően.

Apa szerepe a várandósság alatt

A várandósság alatti vizsgálatok, ultrahangok, a szülésfelkészítő- és más, a csemetével kapcsolatos tanfolyamok a szülőség első közös élményei lehetnek. Ezt az elvet képviseljük mi is, hiszen a Szülők leszünk eseményünkre a kismamák mellett szeretettel várjuk a kispapákat is! A babakocsi kiválasztásába és a babaszoba kialakításába is be lehet vonni az apákat: a stílus, a színek és a berendezés kiválasztása általában anyai elfoglaltság, a kivitelezésben, bútorok összeszerelésében viszont jól jön apa erős keze és szakértelme, de ami még fontosabb, hogy így ő is részese a készülődésnek!

Apás szülés és a baba mindennapjai

A várandósság időszakát követően az első és legfontosabb pillanat a baba születése. Szerencsére ma már a legtöbb kórházban lehetőség van rá, hogy az apa is végig jelen lehessen. Sőt, a pár perce született kis jövevényt ő is a karjaiba veheti, ami nemcsak neki, hanem a kisbabának is meghatározó élmény. A kórházból való hazamenetelt követően újabb feladatok várnak a szülőkre: a pici etetése, fürdetése, öltöztetése, és így tovább. E teendők többségét az otthon maradó anyuka végzi, de fontos odafigyelni rá, hogy az édesapa is bekapcsolódhasson. Természetesen jó, ha segít a pelenkázásban, de a munkájától, napi időbeosztásától függően érdemes kialakítani, hogy valamelyik olyan napi teendőben is aktívan részt vehessen, ami a baba számára is külön program. Ilyen például az esti fürdetés, ami a legtöbb apróságnak a nap fénypontja. Akár az ehhez szükséges holmik kiválasztása is rábízható a kispapára!

Persze, ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás, vagyis családonként eltérhet a szülői feladatok megosztása. Abban azonban szerintem nincs vita, hogy apa is csak egy van, és az anya mellett ő a másik főszereplő a kisbaba életében.

Írta: Zsófi

Képek: Mamas & Papas