Az utazás egy kisbabával nem feltétlenül csak a maceráról szól, és egyáltalán nem lehetetlen feladat. Csupán csak néhány aranyszabályt érdemes betartani, hogy az együtt töltött napok tényleg élménnyé és ne rémálommá váljanak a család számára.

Utazása megszervezése babával

A babák számára a rendszer és a jól megszokott környezet jelenti a biztonságot. Az utazások alkalmával pedig éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen szeretnénk, ha a babánk úgy maradna kiegyensúlyozott, hogy közben kizökkentjük őt a jól megszokott közegéből. Ezt pedig csak úgy hidalhatjuk át, ha igyekszünk a babával a legkevésbé érzékeltetni, hogy körülötte egy pár napra majdnem minden megváltozik. Ahhoz, hogy ne kelljen a fél házat bepakolni a baba bőröndjébe, érdemes minél inkább bababarát szállást választanunk. Ha azonban erre nincs mód, akkor jó, ha minél több praktikus eszközzel fel vagyunk vértezve, mint például egy kicsire összecsukható babakocsi, utazóágy vagy egy összecsukható babakád.

A baba kényeleme és biztonsága

Az autós utazások legnagyobb titka egy kényelmes és biztonságos autósülést. Az autósülés kiválasztására fontos időt és energiát szentelni, mert egy kényelmetlen ülés megkeserítheti mindannyiunk utazását. A másik működőképes trükk pedig a baba szórakoztatása utazás közben is, amiben néhány jól bevált játék segíthet.

A baba étkezése

Az egyes étkezések rendszerének betartása legalább annyira lényeges, minthogy a már ismert ízekkel készüljünk az utazásokra, hiszen valószínűleg nem ez a legmegfelelőbb időszak az újdonságok bevezetésére. Lehetnek azok akár saját készítésű, előzetesen tesztelt bébiételek a csomagból, vagy kész bébiételek.  A babának szánt ételeket pedig már tényleg bárhol megmelegítik nekünk, és így a helyi ízek megkóstolásáról sem kell lemondaniuk az utazgató szülőknek, sőt a közös étkezések csak újabb élményforrásokká válhatnak.

Valami otthoni

Érdemes az utazásokkal a csomagba becsempészni valami otthonit. Így a baba nem érzi annyira idegennek a helyzetet, és jobban tud alkalmazkodni a megváltozott környezethez is. Legyen kéznél a kedvenc alvóka már az utazásnál, a kiságyba tegyünk bele néhány megszokott játékot vagy takarót, és tartsuk meg nagyjából a megszokott szertartásokat, még ha picit módosított verzióban is.

Ha hiányzik még valami a bőröndből, mielőtt útra keltek, nézz be hozzánk és válogass kedvedre!

Írta: Tabajdi Ildi