Ahogy a 8 hónapos baba előtt kitárul a világ, te is nap mint nap új készségeket és személyiségjegyeket fedezel fel rajta. Mik a 8 hónapos csecsemő fejlődésének mérföldkövei, és mit tud ennyi idősen? Összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat erről a nagyon izgalmas korszakról.

A 8 hónapos baba fejlődése

Az egy helyben fekvés csak a pici babáknak való, amiből a te csimotád köszöni, már nem kér. Nagy valószínűséggel már kúszik, vagy legalább is elkezdte már próbálgatni. De az is lehet, hogy a kúszás fázisát már kipipálta vagy egyszerűen átugrotta, és azóta a négykézlábas kommandózást választotta helyváltoztatása fő módjául. Egy-két babát ilyenkor már hívják a magasságok, és próbál felállni. Viszont a kúszás és főleg a mászás fázisa nagyon fontos állomás az idegrendszeri fejlődés szempontjából, ezért az a jó, ha pár hónapig még inkább így közlekednek. 

Mivel a babád most már lelkesen elindul a lakás felfedezésére, ezért – ha eddig nem tettétek meg – ideje bababaráttá alakítani az otthonotokat. Érdemes tüzetesen megvizsgálni mindent az általa elérhető magasságban (sőt már a közeljövőre is gondolva, amikor felegyenesedve tud majd közlekedni és rámolni): mi az, ami nem babakézbe való, illetve magára ránthatja, eltörheti, stb. Ha van baba Murphy törvénye, akkor az az, hogy a babák sokkal több mindenre és sokkal gyorsabban képesek, mint ahogy azt feltételezzük róluk, főleg, ha az adott dolog tiltott a számukra.

A 8 hónapos babánál a szeparációs szorongás is nagy eséllyel felbukkan már. Ez is összekapcsolódik a mozgással: ahogy megtapasztalja, hogy el tud távolodni tőled, úgy hatalmas ijedtséggel tölti el, hogy elveszíthet a szeme elől. Ezért a kisbabád pár hétig-hónapig rögtön keserves sírásba kezd, ha eltűnsz a látómezejéből, sőt akár csak ha pár métert eltávolodsz tőle. A szeparációs szorongás elmúlását nem érdemes siettetni, mert lehet, hogy csak még jobban frusztrálod vele szegényt. Próbáld meg elfogadni, hogy ez egy ilyen periódus, amikor bizony néha inkább még a mosdóba is magaddal viszed, csak hogy ne zokogjon nélküled. Talán pár év múlva még hiányozni is fog ez a fajta szoros közelség és összekapcsolódás, amit most megélsz a piciddel. Ha nagyon tetőzik a szorongása, érdemes vele sok kukucs játékot játszani, ami kicsit oldja az anya eltűnése felett érzett stresszt a számára. Egy puha játék, amihez kötődik, és amit magához tud ölelni, szintén segíthet átvészelni ezeket a zűrös pillanatokat.

Sok babánál kialakult már egy napi ritmus, amivel te is jól tudsz tervezni. Általában már napi kétszer alszik: egyszer délelőtt és egyszer kora délután. Éjszaka már kevesebbszer kel fel, mint korábban, de továbbra is teljesen normális, ha éjjel egyszer-kétszer felriad, és enni kér, vagy csak a közelségedre vágyik. De hogy mégse legyen egyszerű a kisgyerekes szülők sora, ilyenkorra már sokszor a fogzás egy-egy hulláma zavarhatja meg az éjszakai nyugalmat. A fogzás tüneteiről és enyhítéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

Mit játsszunk egy 8 hónapos babával?

A 8 hónapos baba már stabilan ül, ezért mindkét keze felszabadul a játékhoz – amit ő ki is használ. Egy ennyi idős babával már egyre több mindent lehet játszani, és ő is egyre inkább igényli az aktív elfoglaltságot – sőt a kihívásokat is, amiknek a megoldása nagy boldogsággal tölti el. Persze ez nem azt jelenti, hogy már kipakolhatod elé a világmeghódítós stratégiai társast, de rengeteg olyan klassz babajáték van, amik őt is szórakoztatják, és közben a különböző készségeit is fejlesztik. 

Nagy igazság, hogy a játék a baba számára egy nagyon komoly munka: a játékon keresztül fedezi fel a világot, a fizika törvényeit, a logikai gondolkodást és még sok más, őrülten fontos dolgot, amik a mi számunkra már alapvetésnek számítanak. Például a gravitáció törvénye is minduntalan csodálattal tölti el, ezért újra és újra tesztelnie kell, hogy tényleg így működik-e. Ehhez kiváló segédlet a klasszikus építgetős forma szett, amit egymásba is lehet pakolni, toronyként is fel lehet építeni, és kiválóan le is lehet dönteni. A baba ilyenkor még inkább a dobálás és az ide-oda pakolgatás iránt mutat nagy érdeklődést, de ha rendszeresen megmutatod neki, hogy te hogyan építesz tornyot, előbb-utóbb ő is kísérletezni fog vele.

Ha jó az idő, az ekkora babát már bátran lerakhatod fűbe, hadd fedezze fel a természetes környezetének érdekességeit. Meg lehet ismertetni a homokozás alapjaival is – például ezzel a klassz homokozószettel -, persze ha leginkább a szájacskájába tömné a homokot, akkor jobb kicsit még elodázni a projektet.

A 8 hónapos babának már érdemes naponta mesekönyvet olvasni – érdeklődéssel fogja figyelni az ábrákat a könyv lapjain, a hangodat, és közben észrevétlenül rengeteg új kifejezést raktároz el magában. A gombnyomásra hangot adó zenélő játékok pedig tuti őrült sikert aratnak – ha nyugiban meginnál egy kávét, akkor mindig számíthatsz rájuk.

Mit ehet a 8 hónapos baba?

Akár a pürés hozzátáplálást, akár a BLW irányzatot követed, a kisbabád már egyre több alapanyaggal és ízzel ismerkedhet meg. Kínálj neki minél változatosabb menüket (az allergének bevezetésével az ajánlásokat követve), sőt az a legjobb megoldás, ha te is minél sokszínűbb fogásokat eszel előtte, hiszen te vagy számára a követendő példa.

Mivel ekkorra már stabilan ül, ezért a BLW ajánlások szerint is bátran lehet kínálni neki a különböző szilárd falatokat, hogy elmajszolgassa őket. Sok baba már tud két ujjal csippenteni, ezért az egyes falatkák önálló megszerzése is örömteli kihívást jelent számukra. Ezért pürés hozzátáplálás esetén is adhatsz már a kezébe egy-egy falatot – figyelve arra, hogy megfelelő állagú legyen, és ne okozhasson fulladást. (És érdemes utánanézni, hogy mi a teendő akkor, ha a baba fulladni kezd.) A rágás technikáját a legoptimálisabb a 8-10. hónap között elsajátítani – egyes szakemberek szerint ha erről az időszakról lecsúszunk, utána kicsit nehezebb lesz a babának átállnia a rágásra. A rágáshoz nem kell, hogy kint legyenek a fogai – az ínye, a felszín alatt megbúvó fogcsírákkal már épp elég kemény ahhoz, hogy a falatkákat megőrölje (ha próbálta már rágicsálni az ujjadat, akkor ezt te is megtapasztalhattad).

Ha teret adunk nekik, az apróságok már a kanállal való bánás mesterségét is lelkesen próbálgatják – ehhez a legjobb segítség egy kifejezetten babakézre tervezett kiskanál és villa szett, amit könnyebben meg tudnak markolni, így nagyobb lesz a sikerélmény is. 

Akár pürés a babád, akár BLW-s, a maszatolás elkerülhetetlen lesz a következő hónapokban. Ez így is van jól, hiszen minél jobban megismerkedik az ételek állagával, textúrájával, annál nyitottabb lesz az újdonságokra, és a maszatolás általánosságban is segíti az idegrendszert az ingerek megfelelő feldolgozásában. Hogy a saját életedet is megkönnyítsd, érdemes beszerezni olyan kellékeket, amikkel az étkezéssel járó őskáoszt hamarabb el tudod takarítani: például a szilikon tányéralátét, a hosszú ujjú előke és a padlóvédő szőnyeg segítségével sokkal hatékonyabb lesz a leeső falatkák és szétkent pürék felszámolása. Közben talán segít, ha arra gondolsz, hogy ez is egy korszak, ami hamar elmúlik, és azzal támogathatod a babádat, ha hagyod megismerkedni a maga tempójában az ételekkel is.