A fogzás időszaka bizony megterhelő lehet nemcsak a babának, de az egész család számára is. Ismerd meg hogy mik a  fogzás tünetei, lefolyása, és hogy miképp tudsz rajtuk enyhíteni!

Az első fogak megjelenése mindig nagy öröm: ha ez egyáltalán lehetséges, a kisbabánk mosolya még cukibb lesz a két kikandikáló fogacskával. Viszont mire eljut a baba odáig, hogy mind a 20 tejfog ott sorakozzon egymás mellett, azt bizony sokszor megszenvedi – a szülőkkel együtt. Készülj fel előre a fogzás hullámaira, hogy amikor egy-egy újabb fog nekiindul, időben tudj segíteni szegény babán. 

A fogzás sorrendje

Az, hogy a kisbabának mikor nőnek ki a fogai, teljesen babafüggő. Pár babának már nagyon korán beindulnak, másoknak meg egy éves koráig szinte egy foguk sincs, majd egyszerre törnek a felszínre a fogacskák. A fogzás sorrendje leggyakrabban ugyanaz: először a középső, majd a oldalsó metszőfogak bukkannak elő, majd szemfogak, végül az őrlők. 

A tankönyvi sorrend tehát ez (amiről tudjuk, hogy a babák nem sűrűn olvassák a tankönyveket):

  • Alsó középső metszőfog: 6-10. hónap
  • Felső középső metszőfog: 7-12. hónap
  • Alsó oldalsó metszőfog: 7-16. hónap
  • Felső oldalsó metszőfog: 9-13. hónap
  • Alsó első őrlőfog: 12-18. hónap
  • Felső első őrlőfog: 13-19. hónap
  • Alsó szemfog: 16-23. hónap
  • Felső szemfog: 16-22. hónap
  • Alsó második őrlőfog: 20-31. hónap
  • Felső második őrlőfog: 25-33. hónap

Általában az alsó fogacskák előbb jelennek meg, mint a felsők, és párban érkeznek (szóval legalább hamarabb túl vagytok rajta). A lányoknál egy picit hamarabb beindulhat a folyamat, de 2,5-3 éves koráig a legtöbb kisgyerek átesik rajta. A jó hír az, hogy a leggyakrabban az egyes fogak kibukkanása között van pár hét vagy hónap szünet, így ti is ki tudjátok pihenni a fogak érkezését.

A fogzás tünetei, jelei

A baba fogzás tünetei először nem feltétlenül egyértelműek, főleg első gyerekes szülők számára, de ahogy egyre kellemetlenebb lesz szegény picinek az érzés, úgy lesz egyértelmű a számodra is, hogy mi állhat a tünetek hátterében. Az első fogak kibukkanása sok babánál szinte tünetmentes, viszont ahogy jönnek a hátsó fogacskák, amik nagyobb felületen törik át egyszerre a baba ínyét, úgy lesz a fogzás is egyre fájdalmasabb neki. Szóval az őrlőkre már jobb előre lelkiekben felkészülni…

A fogzás leggyakoribb jelei:

  • Fokozott nyáltermelés: ha arra leszel figyelmes, hogy egy pár kilós kis baba-Niagarát tartasz a kezedben, akkor kezdhetsz gyanakodni. A picinek ilyenkor mintha nem is kifolyna, de kiesne a nyál a szájából, annyi képződik.
  • Hasmenés, piros popsi: fogzáskor ez is gyakori, épp az előző pont miatt. A sok lenyelt nyál a székletet is lazítja, ami viszont kicsípheti a popót. Ezt a tünetet is érdemes kezelnünk, hogy ne legyen még egy irritáló faktor a fogzó baba mindennapjaiban.
  • Kipirosodott arc: ha a babának intenzívebben csorog a nyála, akkor az az arcocskáját is kicsípheti, illetve kiszáríthatja.
  • A baba mindent megrág: a rágás sokszor enyhíti a fogzásnál az íny kellemetlen, feszítő érzését, ezért a baba minden, a kezébe kerülő tárgyat igyekszik felhasználni. Bekövetkezhet az a pillanat, amikor a “rágja a küszöböt” kifejezéssel szó szerinti értelmében is találkozhatsz, a kúszó-mászó babád segítségével.
  • Duzzadt, pirosló íny: ha ezt veszed észre, nemsokára már a fogcsírát is láthatod előderengeni közvetlenül a fogíny felülete alatt.
  • Hőemelkedés, láz: a fogzást enyhe láz is kísérheti, ám ha hosszabban 38 fok fölé emelkedik a hőmérő, akkor feltehetőleg már nem a fogzás a ludas, ilyenkor keressük fel a gyerekorvost. (Annyiban a fogzás tehet a dologról, hogy átmenetileg kicsit legyengíti az immunrendszert, ezért a baba hajlamosabb összeszedni valami betegséget.)
  • Nyugtalanság, gyakori éjszakai megébredés: mivel a fogak nagy része valószínűleg akkor bújik elő, amikor a babád még nem tud beszélni, ezért nem tudja neked elmondani, hogy fáj valamije, csak a közérzetéből következtethetsz rá. A fogzás okozta fájdalom vagy kellemetlen érzés pedig épp elég arra, hogy napközben is rossz legyen a közérzete, és az éjszakái(tok) is zaklatottabban teljenek.
  • Étvágytalanság: ha épp akut fázisban van a fogzás, akkor gyakori, hogy a baba kevesebbet eszik, vagy épp elutasítja a szilárd ételt, amit korábban már önállóan, jóízűen tudott fogyasztani. Ez teljesen érthető, mi, felnőttek is étvágytalanabbak vagyunk, amikor fáj az egyik fogunk.
  • Sírás: a fájdalomnak a legfélreérthetetlenebb jele. A hosszas, elnyúló, panaszos sírdogálás, ami nem olyan, mint az éhség vagy fáradtság kommunikálását szolgáló, jól ismert sírás, elég erős jele lehet a fogzási fájdalmaknak. 
  • Füldörgölés: sok babának átsugárzik a fájdalom a füle felé (ezt felnőttkorban is tapasztalhatjuk, a hátsó fogak fájdalmánál), ezért azt is sokat dörzsölgeti napközben.

Bevált praktikák fogzásra

Házi és gyógyszertári praktikákat egyaránt kipróbálhatunk fogzás tünetei esetén. Célszerű az enyhébb megoldásokkal kezdeni, hogy ha nem muszáj, akkor ne juttassunk rögtön fájdalomcsillapítót a csecsemő szervezetébe. A fogzás tüneteit enyhítő praktikákkal ebben a cikkünkben is részletesen írunk.

A legnépszerűbb tippek a csecsemő fogzás tünetei enyhítésére:

  • Rágóka: ha már szegény baba úgyis kínjában mindent megrágcsál, akkor enyhítsünk ezen a késztetésén olyan rágókával, amit kifejezetten erre terveztek, strapabíró és gyerekbarát anyagokból. A hűthető rágókák még hatékonyabban tudják enyhíteni a kellemetlen érzést a baba ínyén. A rágókák segítségével a baba maga tud gondoskodni a fájdalom enyhítéséről, teljesen biztonságos módon.
  • Testi kontaktus: a napközbeni nyűgösségen sokszor segíthet, ha anya-apa minél többet az ölébe veszi, és megdédelgeti. Ha van rá mód, ilyenkor szánd rá te is az idődet, hogy minél többet tudjatok összebújni – anya érintése sokszor a legjobb vigasztalás a meggyötört picinek.
  • Ujjra húzható fogdörzsi: ezzel te is tudod finoman dörzsölgetni az érintett területet, amivel enyhítheted a feszítő érzést.
  • Gyakoribb szoptatás: ha szoptatod a babádat, akkor érdemes többször cicire tenni ilyenkor, mert az anyatej természetes fájdalomcsillapítóként is működik – emellett persze anya közelsége is megnyugtatja a kicsit.
  • Hűsítő gélek: patikákban kaphatóak olyan gyógynövénytartalmú gélek, amik kifejezetten a fogzás okozta ínybántalmakat hűsítik ideig-óráig.
  • Érzéstelenítő gélek: ezek a gélek már helyi érzéstelenítőt (kis mennyiségű lidokaint) is tartalmaznak, ezért adagolásuknál pontosan kövessük a mellékelt használati utasítást.
  • Fájdalomcsillapító: ha a baba már nagyon küzd a fájdalommal, akkor érdemes ezt is bevetni, ugyancsak szigorúan a használati utasításnak, illetve a gyerekorvos tanácsainak megfelelően. Érdemes akkorra tartogatni, amikor a legakutabb a fájdalom, és közvetlenül lefekvésre időzíteni egy adagot, hogy legalább az éjszaka egy része pihentetően teljék.

Tippek a fogzás kísérő tüneteinek enyhítésére:

  • Nyálkendő: A száj körüli nyálat rendszeresen itassuk fel a baba nyakába kötött nyálkendővel, ami a ruhácskáját is megóvja a nyálfoltoktól. Így megelőzhetjük a száj körüli kipirosodást is.
  • Bőrnyugtató babakrém: a száj körüli és a popón lévő piros, irritáló bőrt is érdemes kezelni olyan krémmel, ami nyugtatja és hidratálja a baba bőrét, így az nem okoz neki még egy plusz kellemetlenséget a fogzáson túl.
  • Gyakoribb peluscsere: a hígabb széklet és a kipirosodott popsi megkívánják a sűrűbb peluscserét.
  • Étkezés, folyadékpótlás: az étvágytalanság ellenére kínáljuk gyakorta könnyedebb, lazább állagú ételekkel a babát (levesek, főzelékek, darált husi), de ne stresszeljünk rá, ha nem eszik annyit, mint általában. A megfelelő folyadékbevitelről viszont gondoskodjunk mindennap, akár úgy is, hogy mindig a baba keze ügyében legyen egy cuki itatópohár, amiből önállóan is tud kortyolni, ha megszomjazik.

Fogápolás babáknak fogzás idején

Amint kibújtak a fogacskák, ideje elkezdeni az ápolásukat. Így a gyerkőcöd is hamar hozzászokik ahhoz, hogy a fogápolásra a mindennapi rutin részeként tekintsen. Ebben a cikkünkben hasznos tanácsokat osztunk meg arról, hogy mikor és hogyan érdemes elkezdened a kisbabád fogainak megmosását. Ha már van kibújt foga a picinek, akkor a fogzás fájdalmai ellenére sem szabad abbahagyni a fogmosást. Az épp áttörő íny hajlamosabb a gyulladásra, amit a szájban elszaporodó bacik előidézhetnek, és ez még inkább megnehezíti a baba napjait.