A terhesség 3. hete az egyik fő vízválasztó a várandósság folyamán. De mi is történik ilyenkor a szervezetedben, és hogyan fejlődik a baba a 3. héten? Cikkünkből ezekre is választ kapsz! 

Ahogy azt a terhesség 1. hetét bemutató cikkünkben is felvázoltuk, közmegegyezés szerint az utolsó menstruáció első napjától számítjuk a terhességet, azaz az első két hétben még nem beszélhetünk konkrét, megfogant új életről. No de ez már a múlté! Ugyanis a terhesség 3. hetében történik meg az igazi csoda: egy új kis élet kezd el sarjadni benned. Lássuk, mi történik ezen a héten a magzattal és veled!

A terhesség 3. hete

Előző cikkünkben írtunk arról, hogy milyen kevés ideje van az életképes petesejtnek és hímivarsejtnek találkoznia. Ha ez megtörténik, akkor – általában a terhesség harmadik hetében – megy végbe maga a megtermékenyülés. A megtermékenyített petesejt innentől heves osztódásba kezd, és zigóta formájában 5-7 napig a méh felé folytatja az útját, hogy ott beágyazódhasson. Azaz a beágyazódás a 4. héten történik majd meg.

Ilyenkor zajlik az egypetéjű ikrek kialakulása is: amikor a zigóta még beágyazódás előtt, vándorlása során kettéoszlik. Ezért van az, hogy az egypetéjű ikrek genetikai állománya azonos. Kétpetéjű ikrek esetén két külön petesejt termékenyül meg és ágyazódik be, ezért a kétpetéjű ikrek nem hasonlítanak jobban egymásra, mint más, “sima” testvérek.

A baba fejlődése

Szinte szédítő belegondolni, de ebben a kulcsfontosságú mozzanatban, amikor a hímivarsejt megtermékenyíti a petesejtet, tulajdonképpen a kisbabád egyedi, csakis rá jellemző genetikai kódja már kész is van. Ekkor már el is dől, hogy kislány vagy kisfiú lesz, milyen színű lesz a szeme, haja, bőrszíne vagy a testfelépítése. 

És még egy elképesztő adat: a még zigóta állapotú kicsid a terhesség harmadik hetében mindössze gombostűfejnyi méretű! De ez nem marad így sokáig, ugyanis a bébi eztán őrült növekedésbe kezd, és tempósan gyarapszik majd. 

A te tüneteid

A nők jelentős része a harmadik héten még nincs tudatában annak, hogy babát vár. De ha tudatosan próbálkoztok, és nagyon figyeled a tested rezdüléseit, lehet, hogy fel fog tűnni egy-két árulkodó tünet. Ahogy a megtermékenyített petesejt megkezdi a beágyazódást, már akár a terhesség 3. hetében is tapasztalhatsz minimális pecsételő vérzést. Enyhe alhasi fájdalom is kísérheti a végbemenő változásokat – de ha jelentős fájdalmat vagy vérzést tapasztalsz, akkor fordulj rögtön az orvosodhoz! A terhesség legkorábbi tünetei között felbukkanhat még a mellfeszülés és a krónikus fáradtság is. Ez utóbbi annak a tünete, hogy a szervezeted már kezdi minden energiáját az új életke növesztésére összpontosítani, így másra kevesebb energiád jut. Érdekes módon ezekkel a terhességi tünetekkel néha hamarabb találkozhatsz, minthogy a terhességi teszt pozitívba fordulna. A terhesség első jeleit összefoglaló cikkünkben ezekről a korai tünetekről még többet olvashatsz.

Teendők

Ha még nincs meg az a nőgyógyász, akit szeretnél magad mellett tudni a következő 9 hónapban, de van egy olyan sejtésed, hogy babát vársz, akkor ideje keresni egyet. Érdemes anyuka ismerősöktől vagy vonatkozó Facebook-csoportokban begyűjteni az információkat, és időpontot kérni. (Az orvosválasztás nem jelenti azt, hogy végleg elköteleződtél – ha nem érzed megbízhatónak, szakmailag hitelesnek a személyét, bármikor kereshetsz másik orvost.) Vizsgálatra ezen a héten még nincs szükség – általában a 8. hétre szokták javasolni. Azonban ha korábban szeretnél megnyugtató híreket hallani, akkor érdemes előbb is felkeresni a nőgyógyászt.

Továbbra is javasolt az egészséges életmód, rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás, a stresszes helyzeteket pedig próbáld meg amennyire lehet elkerülni. 

+1 tipp

Ha nagyon várod már a kisbabát, akkor ez a pár nap-hét a legnehezebb: a türelmes várakozás időszaka legalább még egy hétig, amikor a terhességi tesztek már megbízható eredményeket tudnak mutatni. Szerencsés ilyenkor minél több figyelemelterelő programot beszervezni, de az is lehet, hogy a pároddal folytatott hosszú beszélgetések esnek jól. Ha van egy megérzésed, hogy megfogant benned az új élet, akkor menj biztosra, és addig is folytass kíméletes életmódot, azaz ne most vágj bele egy Spartathlonba, melegvizes wellnessezéssel és esti borozásokkal kísérve. 

Ha pedig még jobban szeretnél felkészülni az előtted álló hetek izgalmaira, akkor kövesd a terhesség heteiről szóló sorozatunkat, és iratkozz fel a hírlevelünkre – így mindig aktuális és személyre szóló tartalmakat kínálunk neked.

Kép: designed by Wayhomestudio – Freepik.com