Egy kistestvér érkezése minden családban átalakítja a kialakult családi dinamikát. Ezért nagyon fontos, hogy nem csak a szülőket, de a nagytestvért is fel kell készíteni új szerepére. A trónfosztottság érzése, és ebből adódóan a testvérféltékenység teljesen normális dolog, sőt az lenne a furcsa, ha nem reagálna rá semmit a nagyobb gyermek. Azért, hogy a legharmonikusabb legyen az új családtag érkezése, érdemes tudatosan tervezni. Vegyünk sorra néhány olyan egyszerű, de már jól kipróbált taktikát, ami sok családnak segített már megbirkózni ezzel a kihívással.

Nagytestvér bevonása

Fontos, hogy már a születés előtt beavassuk nagyobb gyermekünket a kicsi érkezésébe. Hallottam, már némelyektől, hogy ?á még kicsi, úgysem értené?. Szerintem ez nem igaz, hiszen már akár az egyéves baba is érzi a változásokat, érzékeli a mama hasának növekedését stb. Sokkal könnyebb számára elfogadni testvére érkezését, ha előre tud róla, esetleg elkíséri a mamáját az ultrahang vizsgálatra, vagy csak megnézi az ott készült képeket. A nagy tesó bevonása az előkészületekbe nagyon lényeges. Ne csak azt lássa, hogy elsősorban csak mi szülők vagyunk elfoglalva a készülődéssel, hanem legyen részese ő is a folyamatnak. A kisfiam például képeket rajzolt a kistesó szobájának a falára, és segített berendezni, dekorálni a szobáját is. Közösen választottuk ki az első játékait, az ágyneműjét, a takaróját stb.

   Segítő mesék

   A mese egy olyan fantasztikus eszköz, ami nagy segítségünkre lehet abban, hogy a gyermek számára könnyebben érthető módon mutassuk be a rá váró változásokat. Rengeteg jó könyvet találni ebben a témában, de az én kisfiam például nagyon szerette, azt is, amikor csak úgy fejből meséltem neki, vagy egyszerűen csak az ő pici kori képeit vagy a naplóját nézegetve, olvasgatva beszélgettünk az ő babakoráról, és hogy ő hogyan érkezett a családba.

   Szerepjáték gyerekkorban

   A nagytesóval töltött minőségi idő, a közös játék kulcsfontosságú ebben az időszakban. A szerepjátékok például nagyon jó eszközök arra, hogy a nagyobb gyermek el tudja képzelni, nagyjából mi is fog történni, amikor gyarapodni fog a család.  A kisfiam például gyakran játszotta azt ebben a várakozással teli időszakban, hogy ő a kisbaba és én vagyok a mamája, de a Lego figurák között is gyakrabban előkerülő téma volt, hogy ki kinek a tesója.

   Egy játék megszemélyesítése

   Nálunk nagyon jól bevált, hogy már viszonylag korán elneveztük a kis pocaklakónkat, és ugyanúgy beszélgettünk róla, mintha már teljes jogú családtagként köztünk volna. A kisfiam többször meg is terített például neki a közös étkezések alkalmával, aztán pedig később kinevezett egy babát is ?Marci babának?, aki aztán jött velünk fürdeni, aludni, stb.

   Írta: Tabajdi Ildi