Mi zajlik a szervezetedben a terhesség 2. hete alatt? Mi a termékenységi ablak, és hogyan segítheted elő a teherbeesést? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

Talán nem túlzás állítani, hogy a terhesség második és harmadik hete az egyik leginkább kulcsfontosságúak az egész várandósság során, amikor elindulnak az életet adó, csodás folyamatok. Lássuk, mi is történik konkrétan ilyenkor a szervezetedben!

A terhesség 2. hete

A terhesség 40 hetét bemutató sorozatunk előző cikkében, ahol a terhesség 1. hetéről írtunk, felvázoltuk, hogy miért számítják az orvosok az utolsó menstruáció első napjától a terhességet. Ez alapján a terhesség második hetében még szintén nem beszélhetünk megfogant új életről, de a szervezeted már nagyban készülődik, hogy ez bekövetkezhessen. A hét vége felé szabadul ki a petefészekből egy petesejt, ami szerencsés esetben találkozik a spermiumokkal a petevezetékben, és megtermékenyülve folytatja útját a méh felé, hogy ott beágyazódhasson a méhnyálkahártyába, és növekedésnek indulhasson.

A baba fejlődése

A terhesség 2. hete alatt még nem hordasz a szíved alatt kisbabát – de már megkezdődik a menstruáció után az új petesejt érése. Azaz nemsokára megnyílik a termékenységi ablakod, és ekkor a legnagyobb az esély a teherbe esésre. Amikor beindul az ovuláció, azaz a tüszőrepedés, utána a petesejt még egy napig marad életképes. Ez talán ijesztően rövid időszaknak hangozhat elsőre! Szerencsére az egészséges spermiumok akár 3-5 napig is életképesek lehetnek – azaz ennek a két komponensnek van egy némileg korlátozott időablaka, amikor találkozhatnak, és bekövetkezhet a teherbe esés. De ez azt is jelenti, hogy ha a pároddal pár nappal az ovuláció előtt vagytok együtt, akkor is van esélyed a teherbeesésre.

A te tüneteid

Ovuláció előtt megváltozik a hüvelyváladékod: a megemelkedett ösztrogénszint miatt hígabb, kicsit a nyers tojásfehérjére emlékeztet. A szervezeted hőmérséklete is változik ebben a pár napban, ezért ha pár hónapig vezeted az ébredési hőmérsékletedet, akkor szépen kirajzolódhat egy mintázat, ami segít pontosabban meghatározni az ovuláció időszakát.

Ovuláció környékén a libidód is emelkedhet – mert a szervezeted nagyon célirányosan működik! Sokan számolnak be nagyobb energiaszintről, szóval nem meglepő, ha azt veszed észre, hogy napközben is jobban pörögsz. Nem ritka, hogy ovuláció alatt is mellfeszülést és enyhe alhasi fájdalmakat érzel (mintha a menstruációs tünetek light verzióját tapasztalnád).

Teendők

A termékenységi csúcs általában az ovulációt megelőző két napon, illetve magán az ovuláció napján van. Ez 28 napos menstruáció esetén leggyakrabban a 15. nap környékére szokott esni, de igazából bármikor előfordulhat a hónap folyamán. Ha neked a 28 napostól eltérő hosszúságú vagy nem szabályos a menstruációd, akkor a nálad várható időablakról érdemes kifaggatnod a nőgyógyászodat. Ha szeretnéd növelni a megfoganás esélyét, akkor egy ovulációs teszt segítségével is nyomon követheted, hogy pontosan mikor van az ovulációd. 

Másrészt ebben a periódusban ajánlott a rendszeres szexuális élet a pároddal – a régebben elterjedt népi bölcsességnek, miszerint a túl sűrű együttlét gyengítheti a spermiumot, nem sok tudományos alapja van. Szóval ha ebben az időszakban legalább minden másnap éltek szexuális életet, akkor már eléggé megadjátok az esélyt a teherbe esésre. Apropó, népi bölcsességek: a valóságban a pozitúrák is teljesen lényegtelenek, szóval nem kell előadnotok a Káma-Szútra házi verzióját a sikeres megfoganás érdekében.

Tudjuk, sokkal könnyebb mondani, mint csinálni, de próbálj meg nem rástresszelni az együttlétek során a teherbeesésre. 35 év alatt is teljesen normális, ha több hónap próbálkozás után jön csak össze a baba. Általában az orvosok 35 év alatt 1 év próbálkozás után, 35 év fölött fél év próbálkozás után javasolnak egy teljes körű kivizsgálást és orvosi segítséget. De ha szeretnél biztosra menni, már a babaprojekt kezdetén kérhetsz a nőgyógyászodtól egy nagy kivizsgálást, hogy ki tudjátok zárni a főbb akadályokat. 

Addig is érdemes egészségesen élni, rendszeres mozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással, no és persze a dohányzás, túlzott koffein- és alkoholfogyasztás felfüggesztésével. Sokan számolnak be arról, hogy a különböző, nőiségre fókuszáló tornák (például a Kriston- vagy Aviva-torna) mellett estek teherbe. Így – mindenképp szakértő vezetése mellett – érdemes ezeket is megtanulni mindennapos otthoni gyakorláshoz, mert segítenek optimalizálni a női szerveid vérkeringését és egészséges működését.

+1 tipp

Már a fogantatást megelőzően érdemes szedni magas folsavtartalmú kismamavitamint, ami nemcsak a baba számára tartalmaz hasznos tápanyagokat, de a szervezetedet is felkészíti a megtermékenyített petesejt beágyazódására. 

Ha már a kezdetektől szeretnéd nyomon követni, hogy mi történik veled és a kisbabáddal a terhesség során, iratkozz fel a hírlevelünkre az érdekes és személyre szóló tartalmakért!