Az orvostudomány legújabb álláspontja szerint a baba életének első 1000 napja kulcsfontosságú az egészségfejlődése szempontjából. Fontos, hogy a kisbaba táplálására kiemelt figyelmet fordítsunk ebben az időszakban, hiszen így olyan felnőttkori népbetegségek előzhetők, mint például az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Szerencsére nagyon sok hasznos eszköz áll már az édesanyák rendelkezésére, amelyek nem csak megkönnyíthetik, de a baba számára is még élvezetesebbé tehetik ezt az egyébként is kihívásokkal teli időszakot.

Kellékek a szoptatáshoz

A szoptatás a csecsemő legegészségesebb táplálási módja, az anyatej pedig a legjobb táplálék, amit csak kaphat ebben a korai időszakban. Ezért is javasolja a WHO a kizárólagos anyatejes táplálást a kisbaba 6 hónapos koráig. Az anyatej tápanyagtartalma és összetétele tökéletes, ami ráadásul folyamatosan igazodik a baba igényeihez. Ez az anyatejes kezdőszett nem csupán az anyatej tárolásában, valamint az etetésben nyújt nagy segítséget, de az ergonomikusan kialakított cumisüvegeknek köszönhetően könnyebben összehangolható a szoptatás és a cumisüveggel való táplálás is.

A szoptatás másik fontos funkciója, hogy segít a szoros érzelmi kötelék kialakításában az anyuka és gyermeke között, ami a mentális egészség egyik lényeges eleme. Egy megfelelően kiválasztott szoptatós párnával még kényelmesebbé, meghittebbé lehet varázsolni az együtt töltött perceket.

Kellékek a tápszeres etetéshez

Számtalan olyan eset előfordulhat, amikor a baba táplálására tápszert kell alkalmazni. A szakemberek egyetértenek abban, hogy lehetőség szerint legalább az első hónapban érdemes a szoptatásra törekedni, hiszen az anya immunrendszere a babát is védi. Persze megeshet, hogy ez nem lehetséges. Ilyenkor még mindig meg lehet fontolni a szoptatás és a tápszer kombinált adását. A mai, modern tápszerek azonban pontosan ugyanolyan jó megoldást jelenthetnek a csecsemő táplálására, mint az anyatej, hiszen tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Sőt vannak bennük még olyan vitaminok is, mint például a D-vitamin, amik az anyatejben nincsenek benne és külön kell adagolni azokat az anyatejes babának. Egy praktikus tápszerkészítő eszköz segítségével pedig az etetésére fordított idő sem lesz feltétlenül hosszabb egy tápszerrel táplált baba számára.

Cumisüvegek fertőtlenítése

Minden olyan eszköznek, ami anyatejjel vagy tápszerrel érintkezik, rendkívül fontos a fertőtlenítése.  A csecsemő környezetében ugyanis számos kórokozó található, amivel az újszülött baba immunrendszere még nem képes megbirkózni. Így fokozottan kell figyelni az etető eszközök tisztán tartására. Ebben nyújthat jelentős segíthet egy gőzsterilizáló.

   Babatextilek etetéshez

   Az anyatejes és tápszeres tápláláshoz is segítségünkre lehet egy-két textilpelenka, illetve előke is, amelyek felfogják a lecsöppenő vagy a baba szájából kicsordogáló tejet. A pelenka az étkezés befejeztével a büfiztetés során is hasznos szerepet tölt be, a baba szája egy tiszta kendővel érintkezhet, és nem mellesleg az édesanyák ruházatát is megvédi a nem kívánt foltoktól.

     További, a baba táplálásával kapcsolatos kellékeinket itt találod!

     [woodmart_button align=”center” link=”url:https%3A%2F%2Fmamasandpapas.hu%2Ftermekkategoria%2Fetetes%2Feteteshez-szuksegesek%2F||target:%20_blank|” title=”Megnézem’ columns=’1′ button=’Tovább’]