A 6 hónapos baba hatalmas fejlődésen megy keresztül, amit szülőként öröm nézni. Ám annyi újdonság tűnik fel ilyenkor az életetekben, hogy szülő legyen a talpán, aki mindenből előre felkészül: mik egy 6 hónapos baba igényei, fejlődése, és mire kell figyelni nála. Az alábbi cikkben ezeket foglaljuk össze neked segítség gyanánt.

A 6 hónapos baba fejlődése

A hatodik hónap nagy mérföldkő a baba életében. Sok szülő vallja, hogy ekkorra lesznek könnyebbek és kiszámíthatóbbak a mindennapok, és az újszülöttkori nehézségek szép lassan kikopnak az életetekből. Például a babák döntő többségénél ilyenkorra elmúlik a hasfájós vagy délutáni sírós időszak, a bukós babák esetében a bukások is szép lassan megritkulnak. A baba egyre jobban tud kapcsolódni a külvilággal – és főleg veletek. Mindinkább megértitek egymást, és már alakul köztetek a kommunikáció. A babád már cukin ki tudja fejezni a kötődését, ami hatalmas boldogságot tud jelenteni, és megszínesíti a napjaitokat. De persze ezeknek a napoknak is megvannak a maguk kihívásai… Lássuk részleteiben, hogy mire lehet számítani egy 6 hónapos babánál:

A 6 hónapos baba méretei

Ilyen korban az átlagsúly eléggé változó: 6300-9800 g között van, attól is függően, hogy mekkora súllyal született a pici. A 6 hónapos csecsemők mérete is elég nagy skálán mozog: 63-72 cm között találkozhatsz a legtöbb féléves babával. De ezek a méretek még semmit nem jeleznek, lehet, hogy az aprócska baba növekedése később lódul be, vagy hogy a husis újszülött gyarapodása egy idő után lelassul. 

Az első félév intenzív növekedése amúgy innentől elkezd lassabb ütemben folyni – szóval nyugi, mostantól nem kell pár hetente a komplett ruhatárát lecserélni, mert egy éjszaka alatt ugrott egy méretnyit (na jó, azért néha-néha még előfordulhat). Ha a 6 hónapos babádnak keresel stílusos és kényelmes ruhákat, amikben jólesik a mocorgás és a világ felfedezése, akkor nézz körül a webshopunkban vagy az üzleteinkben.

A 6 hónapos baba alvása

A kicsid alvásigénye kb 14 óra. Átlagosan napi kétszer alszik, és már jóval többet van ébren, mint korábban. Ha beálltak az alvásai, az nagy megkönnyebbülés lehet számotokra a mindennapokban. Viszont bekavarhat ilyenkor a fogzás (sok babánál ilyenkor bújnak ki az első fogacskák), és a sok-sok új inger, valamint a mozgásfejlődés nekiindulása, amit mind fel kell dolgoznia az agyának éjszakánként. Ezért időlegesen nyűgösebb lehet, illetve sokszor megriadhat éjszaka. Időlegesen az altatása is picit hosszabb lehet, hiszen ki akarna aludni, amikor végre vár rá a nagyvilág? A komfortos alvókörnyezet, egy megnyugtatóan körbeölelő hálózsák és egy puha, barátságos rácsvédő, a kényelmes babaágyak és a jól bejáratott napi rutin segítenek túllendülni ezeken a megpróbáltatásokon.

A 6 hónapos baba kommunikációja

A baba számára már kezd fontossá válni a társaság: szereti, ha beszélnek hozzá, és ő maga is élvezettel próbálgatja a legkülönfélébb cuki babahangokat. Ezek még messze állnak a későbbi “igazi” beszédtől, de fontos mérföldkövei a beszédindulásnak. Ne lepődj meg, ha a babád “berreg”: az ajkain prüszkölve fújja ki hosszan a levegőt, ez általában a fogzás miatt van, ez a hangképzés hűti az ínyecskéjét. (A fogzás okozta kellemetlenségeken enyhíthetsz cuki és hűthető rágókákkal.)

A beszédértése is hatalmasat ugrik ebben az időben! Jó, ha sokat beszélsz hozzá, mondókázol és énekelsz neki, imádattal fogja figyelni. Az egyes alap kulcsszavakat ismételd el neki sokszor, tagoltan, az egyes cselekvésekhez vagy tárgyakhoz kapcsolódóan (pl. “hami”, “cica”, “lámpa”), így fogja őket jelentéshez kötni. Elkezdhetsz neki baba mesekönyveket olvasni – ha még nem is érti a tartalmukat, szívesen elnézegeti a képeket, és dolgozza fel a hallottakat.

A babád már talán ismeri pár ismerős tárgy nevét, és ha megnevezed, akkor arrafelé fordítja a fejét. Nagyon szeret ismételgetni egy-egy mozdulatot, élvezi, hogy meg tudja csinálni. Ezért játékoknál is azt preferálja, ha ugyanazt a játékot játsszátok el újra és újra.

A 6 hónapos baba mozgása

A baba mozgása ilyenkor hatalmas változásokon mehet keresztül. Ha korábban soha nem gondoltad volna magadról, hogy hosszasan fogsz drukkolni egy másik embernek, hogy forduljon az egyik oldalára, vagy üljön fel – hát ez az idő is elérkezett. A legtöbb baba ilyenkorra már rutinosan hasról hátra és hátról hasra fordul. Sokan elkezdik próbálgatni az első kúszómozdulatokat is – néha ez úgy sikerül, hogy egy helyben tempóznak, körbe-körbe forognak, vagy épp tolatni kezdenek. Aztán pár nap-hét múlva már ráéreznek az ízére, és vagányul fognak kommandózni a lakásban! Néhány kisbaba szereti ezt a fázist átugrani, és rögtön a mászással kezdeni. Páran kúszás helyett az oldalra fordulás mellett teszik le a voksukat, ha helyváltoztatásról van szó, és sebesen gurulnak a kitűzött cél felé. Akárhogy is közlekedjen a babád, egy a biztos: most már nem fogod ugyanott találni, mint ahova pár perce letetted! Ha úgy érzed, a babád picit le van maradva a mozgásban, vagy a védőnőben merül fel ez, akkor szerencsés már idejekorán felkeresni egy szakembert, aki elcsípi az esetleges problémát – ilyenkor még nagyon gyorsan lehet korrigálni a kisebb lemaradásokat.

Ha a babád már elkezd álldogálni, az sem ideális – a kúszás-mászás nagyon fontos az idegfejlődés szempontjából, ezért inkább azokra kell rávezetni.

A babádat otthon is motiválhatod a mozgásra. Ösztökéld a kúszást-mászást izgalmas játékokkal, amiket egy kicsit messzebb raksz tőle – így könnyebben fogja magát rávenni, hogy megtegye a plusz erőfeszítéseket. Nagyon hívogató minden színes, zenélő, matatható játék, építőtorony, amit ledönthet, vagy egy cuki plüss.

Jópár baba ilyenkor már önállóan tud ülni – viszont ha nem, akkor semmiképp ne ültesd, mert a gerinctartó izmocskái még nem állnak rá készen. 

Sok 6 hónapos már tudatosan nyúl a tárgyakért, a korábbi cuki tétova csápolás helyett, és előszeretettel a szájához is veszi őket. Még egész kezével nyúl a tárgyért (a két ujjas csippantáshoz még pár hónap kell), de egyik kezéből már a másikba adogathatja.

Óvintézkedések 

Mivel néha ilyenkor úgy tűnhet, hogy a bébi már mindenhol szívesebben tartózkodik, mint a játszószőnyegen, erre nektek is fel kell készülni. Ha eddig nem tettétek meg, most nézzétek át tüzetesen a lakást, hogy mindenhol tuti bababiztos-e: a bébi nem fér hozzá a mérgező szobanövényekhez, konnektorokhoz, tisztítószerekhez, éles vagy nehéz konyhai eszközökhöz, a kábelrengeteghez és a többi, nem babáknak való tárgyhoz. 

Ilyenkor segítenek a következő praktikák:

  • a konnektorokba helyezz konnektorvédőt
  • az alsó polcokra és fiókokra szerelj gyerekbiztos fiókvédőt
  • a mérgező szobanövényeket pakold fel magasabb felületekre, vagy ideiglenesen helyezd el őket a lakás egy olyan részén, ahova a baba nem mehet
  • ha sok törékeny vagy babától óvandó cuccotok van, eleve legyen egy “tiltott zóna” a lakásban, például egy szoba, ahova a gyerkőc nem léphet be, csak majd amikor már nagyobb lesz
  • ha régebbi üvegbetétes beltéri ajtóitok vannak, érdemes lefóliáztatni átlátszó fóliával, hogy ha esetleg be is töri, a szilánkok nem repülnek szerteszét
  • nézz végig tüzetesen mindent 1 méteres magasságban (mert mire kettőt pislantasz, már állni is fog): nincsenek laza csavarok, kiálló, letörhető darabkák, apró, szájba vehető és jól lenyelhető mütyürök?

Mivel lehetetlenség a nap minden egyes másodpercében sasszemmel figyelni a kis csavargó minden mozdulatát (például el kell menned mosdóba…), és amúgy sem túl jó, ha a bébi folyamatosan tiltásokat hall, ezért az a legpraktikusabb megoldás, ha már eleve bababarát otthont varázsolsz, mire nekiindul – így a kicsi bátran és fesztelenül el lehet egész nap.

A 6 hónapos baba hozzátáplálása

Bizony ám, ez is most kezdődik! A nemzetközi ajánlások általában 6 hónapos kortól javasolják a hozzátáplálás megkezdését (ha a babád korábban tápszeres volt, a védőnő akár már 5 hónapos korban is javasolhatja). Ez egy nagyon izgalmas időszak, amikor végre megismertetheted a babádat az ízek világával. 

A biztonságos és kényelmes kóstolgatás egyik alapja a megbízható etetőszék. Teljesen függőleges tartást igénylő baba etetőszéket csak azután érdemes használni, hogy a babád már önállóan tud ülni. Ha előbb el szeretnéd kezdeni a kóstoltatást, használj olyan műanyag vagy fa etetőszéket, aminek megdönthető a háttámlája, vagy kiegészíthető megdöntött újszülött szettel, mint a Stokke Tripp Trapp etetőszéke, ami végigkísérheti a babádat egészen felnőttkorig. Ha a BLW módszer mellett döntesz, ott mindenképp ajánlott megvárni azt a kort, amikor a baba már ügyesen tud ülni, addig az öledbe is ültetheted.

Praktikus előre felkészülni a következő kiegészítőkkel is: könnyen mosható és törhetetlen étkészlet, a csinos babaruhákat megvédő hosszú ujjú előke, és a csúszásgátló, magasított szélű tányéralátét, a fröcsköléssel-dobálással járó károk minimalizálásához (mert azok lesznek bőven!).

Mivel a legelején a baba még szó szerint csak pár falatot eszik, praktikus előre elkészíteni egy “nagyobb” adagot (de még mindig csak 1-1 darab almáról vagy krumpliról beszélünk), és a finomság egy részét tárolóedénybe kiporciózva eleve a hűtőben tárolni a következő étkezésig vagy lefagyasztani későbbre. A cumisüveg melegítő pedig kiválóan használható a lehűtött vagy üveges bébiételek felmelegítéséhez is.

A 6 hónapos baba napirendje

A jól kialakított és következetesen betartott napirend meghálálja magát – számodra és a babád számára is. Persze a következetességet könnyebb írni, mint a mindennapokban véghezvinni – nem is kell hozzá foggal-körömmel ragaszkodnod, de azért jó, ha a fejedben van egy nagyjábóli vezérfonal, ami alapján tudod alakítani a napi programokat.

A jó napirend 6 hónapos babának nem svájci óra pontossággal időponthoz kötött, csak az egyes események megszokott rendben követik egymást. Ez a babádnak is jó, mert szereti a megbízható, kiszámítható napi ritmust, ami megnyugtatja – és neked is könnyebb ágyba dugni vagy levegőzni indulni vele, ha tudja, hogy most az a program van soron.

Apropó, levegőzés: ha az időjárás engedi, csavarogjatok napközben minél többet a friss levegőn babakocsival, vagy ha már kellemes meleg van, egy babaplédre is leteheted, hadd ficeregjen. Ez kellemesen lefárasztja, ami sikeresebbé teszi az altatásokat is.

Az esti rutinnál is szuper, ha van egy bejáratott menetrend: például este félhomályban összebújás, csendes játék-meseolvasás, majd a fürdés után ugyanazt a kedves altatódalt énekled el neki öltöztetés közben. Jó, ha az esti rutint nagyjából ugyanabban az időben kezditek, így egy idő után megszokja, és könnyebben elaltatható. Hogy mi az ideális időpont – nos, hát ez nehéz kérdés, és nagyon babafüggő. Az a legjobb megoldás, ha figyeled a babádat, és olyankor teszed le, ha már mutat álmosságjeleket, de még nem lendült át a holtponton, mert ha túlfáradt, akkor megint nehéz elaltatni (nem úgy, mint az altatástól teljesen beálmosodó szülőket…).

Játékok ebben a korban

A 6 hónapos csecsemő már érdeklődve fordul a különböző játékok felé, szereti kézbe venni, matatni, rázni őket. Klasszikus sláger az aktívkocka, aminek minden oldala más-más érdekességet tartogat a számára. Szuper ötlet akár egy toronyépítő, amit tud rendezgetni (a toronyépítés még egy darabig nem biztos, hogy menni fog, de ha megépíted neki, a legnagyobb boldogsággal dönti le újra és újra), 

A különböző aktívszékeink játéktálcával ellátottak, így amellett, hogy hosszasan el tud játszani bennük, az ülést is gyakorolhatja. Ezek 3 az 1-ben változatát etetőszékként is tudod használni, egészen 3 éves koráig. A pancsolás kiegészítői pedig a különféle izgalmas fürdőjátékok, amikkel a fürdetést is könnyebben megszerettetheted vele.

Utazás a babával

Ahogy a babának kezd beállni a napirendje, és tervezhetőbbé váli vele az élet, ti is jobban mertek majd utazásokkal tervezni. Akár csak a város másik felén élő barátnődet látogatnád meg, akár egy több napos útra mennétek a családdal, a 6 hónapos babával már sokkal könnyebb lesz nekivágni, mint korábban. A gondos előre tervezés azonban itt sem árt. Készíts be egy praktikus pelenkázó táskába mindent, amire csak szükség lehet menet közben. Ha bizonytalan vagy, miből mennyit vigyél, ilyenkor még nem árt egy kicsit többet pakolni, mert úgyis összekeni / átázik / bekoszolódik stb.

Attól függően, hogy milyen típusú gyerekülésben vagy hordozóban foglalt eddig helyet a bébi az autóban, érdemes már most feltérképezni a nagyobb korosztálynak való gyereküléseket. Az újszülötteknek való autósülések és hordozók ugyanis márkától és típustól függően más életkori, magassági és súlybeli határig ajánlottak. Érdemes ezt ellenőrizni, hogy időben le tudd cserélni egy, a babád aktuális méretének megfelelő, számára biztonságos gyerekülésre. Nézz körül a kínálatunkban, ahol csakis a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek megfelelő autósüléseket találhatsz, minden korosztály részére.

A babakocsis séták is kezdenek ilyenkor más jelleget ölteni. Eddig a babád valószínűleg békésen elheverészett a hátán, illetve nagyrészt aludt – most viszont már őrülten elkezdi érdekelni a külvilág. Sok kisbaba felháborodottan tiltakozik is ilyenkor, ha a mózeskosárban kell feküdniük, ahonnan nem látnak semmit. Ha már kezd stabilan felülni, akkor tudtok váltani sportkocsira, ahonnan kényelmesen szemlélheti a számára őrült érdekességgel bíró környezetét. (A legjobb, ha már eleve egy Travel System rendszerű babakocsiba ruháztok be, így a vázon a mózeskosár részt egyszerűen ki tudjátok cserélni a sportkocsi ülésre). Így te is többet tudsz vele beszélgetni: ha látod, hogy mi érdekli, mire mutat rá, arról mesélj neki, ezáltal a szókincse is szép lassan gyarapodni fog. Néhány szülő engedi a mózeskosárban felülve nézegetni a babáját, de ez hordozhat magában veszélyeket, mert a bébi nincs rögzítve, és könnyen kieshet. 

Ajándékok fél évese babának

A 6 hónapos baba nagyon hálás megajándékozott, nagyon tud örülni minden színes, csócsálható, mozgatható, gurítható, zenélő játék csodának. Sokáig még nem tud egy dologra fókuszálni, úgyhogy ne lepődj meg, ha nem játszik el rögtön órákig a játékával. 

A fejlesztő játék mindig jó választás, egyaránt örül neki a játékra mindig kapható baba és anyukája is. Néhány fejlesztő játék talán nem fog neki menni elsőre, de ezeknek a játékoknak pont az a szépségük, hogy szép lassan ügyesedik a velük való játék közben, és annál nagyobb lesz a sikerélmény, amikor már először menni fog egyedül. 

Ha a mozgásfejlődését támogatnád meg, szuper ötlet lehet egy többfunkciós Scoot and Ride My First, amit tolhat is, de rajta ülve csúszkálhat is vele. Ha inkább a szülőknek kedveskednél, akkor egy csinos babaszett tuti megoldás lehet, annak mindig örülnek, és egy csinos, divatos babaruha mindig jól jön. Ha pedig döntésképtelen vagy, mit ajándékoznál egy 6 hónapos babának és családjának, akkor válaszd az ajándékutalványainkat!