A babavárás boldog kilenc hónapja alatt a leendő szülőknek rengeteg tennivalója akad: orvosi vizsgálatok, kórház látogatás, felkészítő tanfolyamok, találkozás a védőnővel, a szülésznővel/dúlával, a ruhácskák beszerzése, névválasztás, és még hosszan sorolhatnánk. Csupa érdekes „feladat”, mégis az egyik legkedvesebb azt megálmodni, milyen is legyen a kisbaba szobája. A hatalmas kínálat miatt persze nemcsak izgalmas, de sokszor fejtörést is okozó tennivaló a tervezgetés; főleg az elsőgyerekes szülőknek lehetnek kétségeik, mire is lesz ténylegesen szükség a babaszobában. És persze nemcsak az egyes darabok hasznossága, hanem a szoba hangulata, összhatása is fontos. Az alábbi bejegyzésben sorra vesszük az egyes elemeket, hogy a babaszoba nemcsak szép, de valóban használható is legyen. A kisbabák az első hetekben, hónapokban a napjuk nagy részét alvással töltik, ez elengedhetetlen is a megfelelő fejlődéshez. Ehhez azonban nem elég, hogy a pici alvókörnyezete kényelmes és mutatós legyen, azt biztonságossá is kell tenni. Bejegyzésünkben arról olvashattok, ehhez milyen kérdéseket érdemes átgondolni, illetve hogy mely kiegészítők beszerzése szükséges.

A babavárás időszakának talán ez az egyik legizgalmasabb része: megálmodni, milyen is legyen a kicsi első birodalma. A szobában a letisztultabb vagy a vidám színek uralkodjanak? A bútorok a klasszikus stílust vagy a modern dizájnt kövessék? A finom, íves vagy a robusztusabb vonalvezetés domináljon? És egyáltalán, milyen babaszoba bútorokra és kellékekre van szükség? A számtalan ötlet és lehetőség között nem egyszerű eligazodni, így segítségképpen összegyűjtöttünk pár hasznos tippet a babaszoba berendezés kapcsán.

 

Hogyan kezdjünk neki? Milyen legyen a babaszoba berendezés?

A babaszobának együtt kell nőnie a kisbabával, ami hidd el, rendkívül gyors folyamat. A legfontosabb bútorok – például a kiságy, komódok és egyéb tárolók – sokáig lesznek a szoba részei, ezt érdemes észben tartani, amikor választasz. Az időtlen stílusok, minták és színek jó választásnak bizonyulnak hosszútávon is, és később esetleg más funkciót is betölthetnek. Egy pelenkázókomód könnyen átalakulhat nyitott polcos komóddá, és egy jól kiválasztott babaágyat totyogó ággyá is lehet alakítani pár mozdulattal.

A bababútor vásárlás előtt a következő szempontokat is érdemes figyelembe venni:

Csinálj hangulati lapot

Minden nagy terv így keződik, hagyd szárnyalni a fantáziád! A hangulati lap segítségével szemed elé tárul a megálmodott hangulat, ami jó kiindulási alap a szoba kialakításához. Sokkal könnyebb az apróbb dekorelemeket beilleszteni a meglévő bútorok közé, mint fordítva. A hangulati lap középpontjában a bútorok álljanak, és aköré válogass össze saját és a lakás stílusának megfelelő színeket, anyagokat, mintákat, mintha kollázst csinálnál. Javasoljuk, hogy a babaszoba színvilága maradjon semleges,  ami kedvező a nyugodt alváshoz, az aktív időszakban pedig a kis lakója fogja megtölteni élettel.

Babaszoba dekorálása

A babaszoba kényelme tovább növelhető egy puha fotellel, mely nemcsak etetéshez, altatáshoz, de később meseolvasáshoz is kiváló. Aranyos mintázatú tapétával, a bútorokhoz illő függönnyel, szőnyeggel, mennyezeti- és éjszaki fényekkel, s különböző fali díszekkel még hangulatosabbá, ultrahangos-, és családi fotókkal pedig igazán személyessé varázsolhatjuk a babaszobát.

Megfelelő szoba és bababútorok kiválasztása

Miután megtaláltad otthonotokban a megfelelő helyiséget, mérd le, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre. Ha kellően nagy a szoba, akkor érdemes két részre osztani: egy nyugodt, kellemes részre az alvához és egy játéksarokra az aktívabb időszakokhoz. A nagyobb bútorokat kreatívan felhasználhatod a tér felosztásához is.

Mivel a babánk idővel mindent megkóstol majd, így lehetőleg természetes anyagú és olyan festésű bútort válasszunk, ami nem ártalmas az egészségre. Fontos, hogy kerüljük az éles sarkokat és az esetlegesen sérülést okozó egyéb tényezőket (pl. fém felületek, könnyen boruló bútorok, tárgyak stb.). Ügyeljünk arra, hogy a bútorok között ne legyenek kis rések, amibe az apró végtagok beszorulhatnak, és célszerű olyan bútorokat beszerezni, amelyek a gyerek növekedésével átalakíthatók, bővíthetők.

Bababútor szettek

A babaszoba lesz otthontok leggyorsabban változó tere, folyamatosan igazítani kell a növekvő baba igényeihez. A legfontosabb bútorok a kiságy, a komód és egyéb tárolók sokáig lesznek a szoba részei, ezt érdemes észben tartani, amikor választasz. A semleges színű, klasszikus és  modern vonalvezetésű bútorok időtállóak, és praktikus funkcióknak köszönhetően hosszú távon szolgálhatják gyermeked, a babaágyból könnyedén kisgyermek ágy lehet, a pelenkázó a későbbiek során egy szép komóddá alakul, ami szuperül elnyeli a babaholmikat.

Oxford bababútor, klasszikus megjelenés

Az Oxford kollekciót a klasszikusan elegáns és stílusos megjelenésén kívül a számos, tágas tárolási lehetőség teszi egyedülállóan nagyszerűvé. Kétféle babaágy közül is választhatsz: a tradicionális külsővel rendelkező ágyikót a későbbiek során kisgyermek ággyá alakíthatod, az elegánsabb kivitelezésű ágyat nappali, heverészős ágyként is használhatod. Gyöngyfehér színben kapható.

Méret:

A bútorválasztáskor meghatározó a babaszoba alaprajza, és sok esetben arra készteti a szülőket, hogy eredeti elképzeléseiket újratervezzék. Szerencsére az olyan kompakt bútorokkal, mint a babaágy pelenkázóval, vagy a rengeteg ruhát elnyelő pelenkázókomód, könnyedén áthidalhatod a helyszűke adta nehézségeket a babaszoba berendezés közben.

Világítás:

 A babaágy helyének megtervezésekor vedd számításba, hogy hol helyezkedik el az ablak: nem szerencsés a babát olyan helyre rakni, ahol könnyen huzat érheti, vagy ahol sokat tűzhet rá közvetlen napfény. Érdemes kétféle világítást is tenni a babaszobába. Egy viszonylag erősebbet az ébrenlét időszakára, ami elég fényt ad például a pelenkázáshoz, a játékhoz, és egy gyengébb, éjszakai fényt az alváshoz, és az etetéshez, ami nem zavarja a babát akár alvás közben sem. Érdemes már előre gondoskodni éjszakai világításról, ami egy éjszakai etetés vagy átpelusozás alatt finom, épphogy derengő meleg fénnyel segíti a tájékozódást, de nem ébreszti fel a kisdedet. Az éjszakai fény pontos helyét a nagyobb bútorok helyének ismeretében tervezd meg.

A halvány fényű lámpák nemcsak hangulatosak, de nagyon hasznosak is: a baba biztonságérzetét növelheti, ha álmából felébredve látja, ismerős környezetben van, illetve a család többi tagjának is kényelmesebb, ha nem kell külön lámpát kapcsolni a kicsi ébredéseinél. Válasszátok gömblámpánkat, mely nappal is dísze a szobának, vagy a zenével is kedveskedő állatkák valamelyikét.

Falak és festés:

Avagy sokak kedvenc témája a babaszoba berendezés előtt! Itt is nagy kérdés, hogy letisztult, időtlen stílussal, vagy éppen játékos, élénk színvilággal szeretnénk felruházni. Esetleg egyedi festés mintás fantáziavilággal vagy egy cuki tapéta? Vagy egy semleges szín, ami hagyja érvényesülni a bekeretezett képeket? Ha van már elképzelésünk konkrét bababútorokról vagy bútorkollekcióról, annál akkor könnyebb a helyzetünk, mert ahhoz tudjuk igazítani a falak színét. Ha festetni tervezzük a falat, mindenképp kérjük bababarát festék használatát a kivitelezőktől.

Padló vagy szőnyeg:

A babaszobát még kuckósabbá, otthonosabbá teheti egy jól megválasztott szőnyeg, ami ráadásul a szomszédi jó viszonyt is segít ápolni: ha a gyermek lendületesebben játszik a játékaival, a szőnyeg tompítja a zajokat. A padlót némileg könnyebb tisztán tartani, bár arra készülj fel, hogy csak a legstrapabíróbb lakkozás marad sérülésmentes.

Mivel rendezzük be a szobát – Babaszoba berendezés útmutatónk

A babaszoba berendezés összeállításakor a következő elemekre van általában szükség az első időkben:

  • babaágy 
  • pelenkázó felület
  • szekrény a ruhák tárolására
  • szabadpolcos felület a mindennapi babaápoláshoz
  • egyéb tárolóelemek a játékok tárolására
  • fényforrás
  • kényelmes ülőfelület nekünk éjszakai altatáshoz, szopiztatáshoz

Babaágy

Az újdonsült szülőség legnagyobb misztériuma és művészete a baba sikeres elaltatása. Ehhez pedig fontos a pihentető alvás feltételeit megteremtő babaágy. A tökéletes babaágy kiválasztása önmagában is elég összetett feladat, függ a ti életritmusotoktól és az otthonotok adottságaitól. Kínálatunkban az újszülötteket lágyan ringató mózeskosártól a gyerekeket több éven át végigkísérő, bővíthető baba/gyerekágyig számtalan megoldási lehetőséget találsz, hogy olyan alvófelületet tudj választani, ami a leginkább megfelel számotokra..

Babaágy kiválasztása, alvókörnyezet kialakítása

A pihentető alvás elengedhetetlen a kisbaba megfelelő fejlődéséhez, így az alvókörnyezet helyes kialakítása nagyon lényeges. A rácsos kiságy kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre a pici szobájában, illetve jó azt is előre átgondolni, fogjuk-e várhatóan mozgatni a lakáson belül (például a szülői hálóba). Kínálatunkban az egészen kis helyigényű, kompakt ágyaktól, a nagyobb, akár 4 éves korig használható típusúak is megtalálhatók. A kiságyba való matrac rugókkal, rostból, vagy habszivacsból készül, mely matracvédő huzattal (anti-allergén, hőszabályozós) is kiegészíthető. Ágynemű kapcsán csecsemőknek fejpárnáról még nem kell gondoskodni, takaró alá/helyett pedig akár hálózsák is választható. Érdemes a biztonságos alvás érdekében rácsvédővel vagy fejvédővel, a legédesebb álmokért pedig egy zenélő körforgóval kiegészíteni a kiságyat. Kapcsolódó termékeink külön-külön is megvásárolhatók, vagy ajánljuk csomagjainkat.  Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a légzésfigyelőről, és igény esetén a babaőrről sem.

Hálózsák babáknak

Ha van, amit visszasírok a babakorszakból, akkor az a hálózsák! Nincs praktikusabb darab nála, és ha lenne nagy gyerekre való méret, biztosan beszerezném. Soha nem kell aggódni hálózsák használata mellett, hogy a babáról lecsúszik a takaró, hogy megfázik, hiszen a hálózsákból nem tud kibújni, és ha megszokja, akkor később nem is akar. A hálózsák helyettesíti a takarót, és a praktikus darabok a baba felsőtesténél trikó fazonban záródnak, így megelőzhető az, hogy a babának melege legyen. Mivel a babák hűvös, jól kiszellőztetett szobában szeretnek aludni, nem szabad a hálózsák alá nagyon melegen felöltöztetni őket. Elegendő egy rövid ?vagy hosszúujjú body, s már bújhat is a baba a hálózsákba, jó idő esetén zoknit sem kell a lábukra húzni. Akkor jó egy hálózsák, ha jól szellőző, puha pamut anyagból készül, melyet vékonyan béleltek. A hálózsákok 0-6 és 6-18 hónapra vannak méretezve, és érdemes párban venni őket, ha akad egy kis pelusos baleset alvás közben. A profi hálózsákok alja felnyitható, így egy-egy éjszakai pelenkacsere alkalmával nem kell a babát kicsomagolni belőle.

Körforgó és éjszakai fény babáknak

Nem gondoltam volna, hogy egy ágy fölé akasztható zenélő körforgó mennyire megkönnyítheti az életünket a baba születése utáni első évben, egészen addig, amíg nem lett gyerekem. Ma már tudom, hogy egy aranyos, netalántán zenélő körforgót mennyire szeretnek a babák nézegetni, és bizony sokszor mentett meg minket egy-egy nyűgösebb időszakban. A forgón lógó színes játékok fejlesztik a baba látását, figyelmét, a zene nyugtató, altató hatásával pedig könnyebb az elalvás is. Kiválasztásánál tényleg csak a fantázia szab határt, szebbnél szebb darabok kaphatóak.

Ma már öt éves a kislányom, de az éjszakai fény továbbra is nélkülözhetetlen eleme a szobájának. Nemcsak azért, mert biztonságérzetet ad, hanem azért is, mert ha este bekukkantunk hozzá, a halvány fényben látjuk, hogy minden rendben van-e vele, nincs szükség arra, hogy világítást kapcsoljunk. Legjobban a fényfüzérek váltak be, amelyek mutatósak is és éppen annyi fényt adnak, ami mellett éjjel is lehet biztonsággal szoptatni, pelenkázni úgy, hogy a félhomályban a baba nem lesz teljesen éber. Kisebb, hordozható éjszakai fényt akár utazáskor is vihetünk magunkkal.

A legnépszerűbb babaágy típusok:

  • mózeskosár
  • bölcső
  • ágy melletti bölcső vagy babaöböl
  • babaágy / gyerekágy
  • babaágy pelenkázóval
  • ovális vagy kerek babaágy 

Lássuk, mit takarnak a különböző kategóriák!

KEZDETEKBEN

Mózeskosár

Eleinte, amíg kisbabád napközben is sokat alszik, érdemes olyan alvóhelyet választani, ami hordozható, így folyamatosan rajta tudod tartani a szemed. A mózeskosár ideális első alvókörnyezet kisbabád számára. Puha pamuttal bélelt, magas fala a csöppség számára is megnyugtatólag hat, továbbá praktikus fogantyúval felszerelt, hogy kényelmesen tudd bárhová vinni az otthonotokon belül. A mózeskosár akár állvánnyal is kiegészíthető, így tökéletes első kiságyat alkothatsz kisbabád számára. Ideális választás lehet, amikor meglátogatjátok a nagyszülőket vagy nyaralni mentek a barátokkal.

Kínálatunkban motorizált mózeskosarat is találhatsz, ami nemcsak a szülői kar természetes ringatását idézi fel a kisbabának, de többféle fehér zaj közül is tudsz válogatni, így a csöppséget is könnyebben sikerülhet alvásra bírni, ami friss szülőként a legnagyobb öröm (pro tipp: ilyenkor néha próbálj meg te is aludni).

Bölcső

Ha kicsi a babaszoba, vagy az első hónapokban azt szeretnéd, hogy kisbabád egy szobában aludjon veled, a bölcső ideális választás lehet. Könnyed, ringató mozgásának köszönhetően megkönnyíti kisbabád elalvását, de rögzíthető is, így csak akkor ringat, amikor te szeretnéd. Gyermeked 6 hónapos koráig használhatod, így ezt kizárólag a kezdeti időszakra ajánljuk. Tömörfa bölcsőnk a romantikus, vintage stílus kedvelőit biztosan rabul ejti.

Ágy melletti bölcső

Az ágy melletti bölcső vagy kiságy önálló ágyként vagy felnőtt ágy mellé tolva és rögzítve is használható. Egyszerűen odatolhatod az ágyatok mellé, vagy egyes modellek akár együttalvó módba is rögzíthetők, így a babaöböl segítségével tényleg egy karnyújtásnyira lehetsz kisbabádtól. Vannak modellek, amelyek a fenti lehetőségeket ötvözve fekvőbölcsőként, dönthető pihenőszékként, etetőszékként és egyben fotelként is funkcionálnak. 

Babaágy

A babaágy, amit sokszor a hétköznapokon csak „kiságynak” hívunk, általában kihagyhatatlan állomása mind a kezdeti, mind a későbbi időszaknak. A legtöbb nálunk található babaágy 2-3 magassági pozícióban állítható, majd később átalakítható, együtt nő a babával, így akár gyermeked 4 éves koráig számíthattok rá. 

A magasság állíthatósága egy olyan praktikum, amiért az ember menetközben lesz igazán hálás önmagának, hogy a bútor kiválasztásakor figyelt erre: szülés után nem kell a megviselt hátaddal mélyre görnyedned a kisbabádért, később viszont, amikor beindulnak a nagymozgások, biztonságban tudhatod őt akkor is, ha egész éjjel aktívkodik a gyerkőc.

Az egyedülálló formájú ovális babaágy meghitt hangulatot kölcsönöz a babaszobának, és körbeöleli a kisbabádat. A kerek babaágy is szabadon bővíthető, így gyermekedet éveken át elkíséri.

A babaágyak rácsvédővel védettek: ez megóvja kisbabád fogát, ha esetleg a rágóka helyett a rácsot kóstolná meg.

NÖVEKEDÉS

Babaágy/Gyerekágy

A legtöbb babaágy együtt nő gyermekeddel, így amikor eljön az idő, könnyedén átalakíthatjátok gyerekággyá, kezdetekben meghagyva az egyik oldalsó rácsot, majd később leszerelve akár mindkét oldalról. Gyermeked pedig egy jól ismert, biztonságot nyújtó fekhelyet élvezhet, ami megkönnyítheti az egyedül alvást. A tökéletes kiságy kiválasztása önmagában is elég összetett feladat. Az ágyrács pozíciója minden kiságy esetében két- vagy több magasságba állítható, az elülső rácsok jellemzően kivehetők, a további funkciókat tekintve viszont sokféle lehetőség van. A Stokke Sleepi Mini tökéletes első kiságy, körül öleli a babát és praktikus (rögzíthető) kerekeinek köszönhetően szükség esetén könnyedén átköltözhet a szülői hálóba vagy a nappaliba, ráadásul – bővítők segítségével – nagyobb ággyá alakítható. A Melfi elegáns égkék kiságya a picit 12 hónapos koráig kiszolgáló pelenkázó rátéttel egészíthető ki, míg az Oxford ágyikó egyik előnye a helytakarékos, finoman záródó ágyneműtartó rekesz.

Rácsvédő és fejvédő a babaágyba

A rácsos kiságy minden babaszoba nélkülözhetetlen kelléke, még akkor is, ha a baba sokszor a szülök között alszik. Ideális esetben a baba a kiságyában alszik vagy éppen játszik, ezért fontos, hogy az a lehető legkomfortosabb legyen számára. Bár a rácsok megvédik attól, hogy kipottyanjon az ágyból, viszont könnyen megüthetik magukat forgolódás közben, vagy beakadhat a rácsba kalimpáló kis végtagjuk. A puha ágyrácsvédőkkel mindezt megelőzhetjük, s nemcsak szépen mutat egy jól megválasztott textil rácsvédő, hanem biztosak lehetünk abban, hogy a baba buksija biztonságban van alvás közben is.

A külön kapható, szivacsos fejvédők megóvják a baba buksiját, viszont épp addig takarnak, hogy még a szülők kényelmesen belátnak a kiságyba. A biztonságos fejvédőket nem helyettesítheti összetekert takaró vagy nagy alakú párna, hiszen ebbe könnyen belegabalyodhat a baba és fennáll a fulladás veszélye, így érdemes biztonságos fejvédőt beszerezni. Ha harmóniára szeretnénk törekedni, akkor érdemes egy termékcsaládból választani takarót, rácsvédőt, vagy fejvédőt.

Utazóágyak

Ahogy nő a csöppségetek, ti is egyre bátrabban utaztok és csináltok családi ottalvós programokat. A baba utazóágy picire csukható, és hordozótáskával könnyedén bárhová elvihető. Tökéletes választás lehet a nagyszülők számára, hiszem az unokájuk látogatásakor könnyedén kiságyat varázsolhatnak, de mégsem foglalja a helyet egy állandó fix babaágy. Az utazóágy révén ti sem vagytok kiszolgáltatva annak, hogy utazáskor az adott szállóhely rendelkezik-e babaággyal, és ha igen, akkor milyen minőségűvel.

Járóka

A kisbabás szülő egyik legnagyobb kihívása az idővel való zsonglőrködés – és ebben a járóka nagy segítségedre lesz! Ha elszaladnál hajat mosni, megfőznéd az ebédet, vagy bármi más miatt a lakás túlfelén tevékenykednél miközben a gyermek már lelkesen késznek érzi magát a nagyvilág kihívásaira, akkor a járókában biztonságban tudhatod őt. Járókáink kényelmes matraccal ellátottak, melyben a kicsi nyugodtan játszhat, de akár még alhat is. A járóka matraca ráadásul könnyedén, több pozícióban is emelhető, így mindig megtalálhatjátok a kicsi és a te derekad számára legideálisabb magasságot.

Pelenkázó komód

Hol van a legjobb helyen a pelenkázó komód? Ha van rá hely, érdemes a babaágy közvetlen közelében elhelyezni. Az első időszakban több ezer alkalommal cseréljük a baba pelenkáját, így fontos, hogy a körülmények a kicsinek és a szülőknek is megfelelők legyenek. Fontos szempont, hogy a tisztába tételhez szükséges holmik kéznél legyenek, illetve az, hogy a gyermek kényelmesen feküdhessen. Ajánljuk a kedves mintájú és könnyen tisztán tartható pelenkázómatracainkat, továbbá komódjainkat és fiókos szekrényeinket, melyeknek a pelenkázó része csak rátét, így időtálló választás, hiszen a szobatisztaság elérését követően is hasznos és szép bútordarab maradhat. Ráadásul a pelenkázás a babának egy fontos szociális kapcsolódási lehetőség, ahol anya vagy apa közel hajol hozzá, beszélget, foglalkozik vele. Tegyük ennek a helyét is minél kényelmesebbé! Kisebb babaszobákban a kiságyra rögzíthető pelenkázórátét is beválhat. De ha elfér, praktikusabb megoldás egy komód, mely lehetővé teszi a pelenkázási kellékek rendszerezett elhelyezését, illetve később, a pelenkás kort követően, a rátét eltávolításával ruhák, játékok vagy a gyerkőc kincsei számára is tökéletes tároló helyet biztosít. A komód tetejére kerül a pelenkázó lap, amelynél fontos a könnyű tisztíthatóság és a kényelmes fekvőfelület. 

A modern stílusú Franklin tágas fiókjai mindent elnyelnek, a trendi Done by Deer komódja pedig nyitott polcaival mesekönyvek tárolása szempontjából is remek választás. A rátétek pelenkázómatraccal egészíthetők ki, melyek mintás- és visszafogottabb stílusban is elérhetők.

 A komódoknál a pelenkázó lap alatt tágas fiókok kapnak helyet, ahol a pelenkákat és a ruhácskákat tárolhatod. A pelenkázórésznél legtöbb esetben található egy leválasztott praktikus kis rekesz, így a további szükséges kellékek (pelenka, popsitörlő, popsikenőcs) csak egy karnyújtásnyira lesznek. Praktikumát tekintve nincs meghatározó különbség az egyes típusok közt, egyedül a stílus és a méret tudja igazán befolyásolni a döntést.

Babaszobai tárolás

Hogyan lehet egy ilyen pici embernek ilyen sok holmija? Ez talán örökre rejtély marad, de készülj fel a babaruha halomra, a rengeteg babaápolási kellékre, a babatextilekre, ágyneműkre?a sok játékról és ajándékról nem is beszélve.A babaágy alatti hely jól kihasználható, ha beszerzel egy tárolót, amibe az ágyneműket, takarókat tudod elpakolni. A pelenkázó holmikat, törlőkendőket olyan magasan tárold, ahol a baba nem érheti el: erre kiváló megoldás lehet egy magasra elhelyezett polc. Könyvespolcon elhelyezett nyitott tárolók pedig kreatívan elrejtik a puhább holmikat, játékokat. Ha pedig már nagyobb a baba, akkor a polcről levéve játékokat és könyveket rakhattok bele. A ruhák rendszerezésére legjobb megoldás a komód vagy fiókos szekrény, vagy akár mindkettő.

Ruhásszekrény

Első babás szülőknek megsúgjuk: készülj fel rá, hogy a babákkal meglepően sok ruhácska gyűlik fel! Már eleve a születéséhez érdemes többféle mérettel készülni az 50-estől a 62-esig (mind hallottunk már a környezetükben nem várt mérettel érkező bébiről). Előrelátó szülők pedig mindig előre készülnek a következő méretű ruhatárral, mert a növekedési ugrásoknak hála csemeténk néha egy éjszaka alatt hipp-hopp nő egy méretnyit. Ezzel párhuzamosan pedig gyűlnek a kinőtt rucik, amiket mind tárolni kell valahol… Egy szó, mint száz, a nagy pakolófelületű, variálható belsejű babaszekrény nagy kincse lehet az otthonotoknak. 

Tárolás

A baba ruhái, törölközői, egyéb textiljei, játékai tárolására sokféle megoldás közül választhatunk. Hogy óvjuk a portól a gyerkőc ruhaneműit, érdemes egy zárt ruhásszekrényt választani, a játékoknak, könyveknek pedig szuper helye van nyitott polcos szekrényekben és fali polcokon. A tároló doboz és kosár is remek választás, hiszen nemcsak könnyen mozgatható, de a picik is imádni fogják ki- és bepakolni őket.

Babaszekrényeinket imádni fogod, ugyanis alkalmazkodnak a változó igényekhez: ahogy gyermeked nő, a belső elrendezést variálhatod, így jut elegendő hely a nagyobb méreteknek is. Az apró ruhák közül több is olyan, amit praktikusabb vállfára akasztani (kabátok, overálok, stb.), ráadásul sok esetben átláthatóbb is, mint hajtogatva tárolni őket. Az alsó fiókban cipőcskéket, törölközőket és ágyneműket tudsz tárolni. A babaszekrény ajtói és fiókjai finoman záródnak, ami praktikus lehet, mikor csöppségetek pakolászik benne.

Legyen stílusos a babaszoba!

Bútorkollekciók

Mivel a babaszobával óhatatlanul együtt jár a sokféle színben pompázó játékhalom és dekoráció, ezért az összhatás nem lesz annyira kaotikus, ha a szobát ugyanolyan stílusú bútorokkal rendezed be. Ha egységes stílussal szeretnéd felruházni a babaszobát, nálunk arra is számos bútorcsaládot találsz. Játékos színvilág, modern dizájn vagy épp hagyományos vonalvezetés? Nálunk minden lehetőségre van megoldás! 

Végezetül összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani az ideális bababútor kiválasztása során:

Legfontosabb szempontok a babaszoba berendezés kiválasztásakor:

  • megbízható minőség
  • időtálló design
  • strapabíróság
  • sok hasznos tárolási lehetőség
  • más berendezési tárggyal könnyen kombinálható
  • átalakíthatóság 

Mire figyelj a babaszoba berendezésénél?

A babaszoba berendezés kapcsán több olyan tényezőt is figyelembe kell venni, amire kezdő szülőként nem is gondolna az ember. Ilyen például a babaágy elhelyezése: hogy ne álljon huzatban, vagy közvetlenül a radiátor előtt, és jól megközelíthető legyen. Az is praktikus, ha a pelenkázó komód közvetlenül mellette van, hogy a kisdedet egyszerűen csak átemeljük. 

Vannak aztán olyan térelemek, amik nem túl nagyok, de ha nincsen kitalálva a helyük, sok kellemetlenséget tudnak okozni a mindennapokban: ilyen a szemetes a használt pelusnak (vagy gyűjtő a mosipelusoknak), illetve a szennyestartó. Ez utóbbiból is érdemes eleve rekeszeset beszerezni, hogy egyszerűen külön tudd gyűjteni a különböző programon mosandókat.

Fontos gondoskodni a megfelelő sötétítésről is: az újszülötteknek még nem kialakult a cirkadián ritmusuk, ennek formálódását és a jól működő napi rutint segíthetjük azzal, ha – megfelelően vastag – sötétítő függönyökkel vagy redőnnyel sötétet tudunk varázsolni a szobába.

A megfelelő levegőztetés is alapvető fontosságú a babaszobánál, ezért tedd könnyen hozzáférhetővé az ablakot, szúnyoghálót felszerelve rá, hogy a nyári kánikulában is át tudd szellőztetni éjszakánként. A kisbabák különösen érzékenyek a légkondira, ezért azt ajánlott kerülni, de legalábbis ne tedd a babát közvetlenül a légkondi alá.

Érdemes helyet keríteni egy kényelmes fotelnak, jó szolgálatot tud majd tenni neked az éjszakai altatásoknál, meseolvasásnál vagy éppenséggel szopiztatásnál. Emellé is jól jön egy kisasztal vagy tároló, ahová lehelyezheted a cumisüveget, könyvet vagy egyéb apróságokat.

Babaszoba tárolók

A gyerekszobában a kisebb- és nagyobb tárolókból sosem elég. Vidám és stílusos polcainkkal az üres falfelületek is kihasználhatók, a különböző méretű és mintájú tároló dobozok- és kosarak pedig nemcsak a szekrényeken, de önmagukban is nagyon mutatósak. Válogassatok bátran tárolóink közül, melyek mind segítségetekre lesznek a rendezett babaszoba kialakításában!

Légzésfigyelő, babaőr

A csecsemőknek nemcsak enni, inni, járni és beszélni kell megtanulniuk, hiszen számukra minden új, ideértve a légzést is. Folyamatosan figyelni azonban, hogy a szundikáló pici megfelelően vesz-e levegőt, szinte lehetetlen. Ebben nyújt hatalmas segítséget a légzésfigyelő, mely jelzést ad, ha bizonyos ideig nem érzékeli a baba levegővételét. Szükségessége szerencsére ma már nem kérdéses, a szülészetek jó része is használja. Az egyetlen feladatunk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb típust: létezik „sima” verzió, babaőrrel kiegészített, illetve kamerával ellátott változat is. Utóbbi például akkor lehet jó választás, ha a gyerekszoba a szülői hálótól távol, esetleg más emeleten is van.

Ha légzésfigyelőt tervezel használni, akkor egyrészt a babaágy matracának kiválasztásakor is vedd ezt számításba (túl vastag matrac esetén hajlamosak tévesen beriasztani). Másrészt az egyes típusoknál meg van adva, hogy a babaegységnek milyen messzire kell lennie a matrac alá helyezett érzékelőlapoktól, így ennek a babaegységnek is célszerű kitalálni egy felületet, ahol tároljátok, és könnyen hozzáférhettek.

Ha kamerás bébiőrt szerzel be, nézd meg előzetesen, hogy hova és miképp lehet a kamerát felszerelni, és hogy hol lenne a helye a ti babaszobátokban.

Végezetül szót kell ejtenünk a biztonsági óvintézkedésekről is. Egy friss szülőnek még nagyon távolinak tűnhet az, hogy az apró, törékeny kis újszülött egyszer majd megállíthatatlan kis gézengúzként fog hasítani a lakásban. Mégis nem árt már idejekorán kiküszöbölni az esetleges veszélyforrásokat, mert az a pár hónap tényleg szempillantás alatt elröppen majd. Nézd át a babaszobát olyan szemmel, hogy milyen tárgy az, amit egy kúszó-mászó baba magára tud rántani, milyen éles sarkakba ütheti meg magát, és nincs-e számára elérhető távolságban mérgező szobanövény vagy konnektorvédő nélküli konnektor.

Habár – mint cikkünkben is felvázoltuk – elsőre úgy tűnhet kezdő szülőként, hogy rengeteg dologra kell figyelni az ideális babaszoba megteremtéséhez, valójában sokkal egyszerűbb a képlet. Két fontos cél van, amit szem előtt érdemes tartani, és minden felmerülő kérdést ez alapján mérlegelni:

  • a babaszoba kialakítása legyen biztonságos, és támogassa kisbabád megfelelő fejlődését,
  • és hogy olyan hangulatot sikerüljön teremteni, amitől a gyermeked és te jól érzitek magatokat az ő saját kis birodalmában.

Ha szettben vásároljátok meg a bababútorokat, pl. babaágy + komód vagy babaágy + komód + szekrény, akkor szuper kedvezményt nyújtunk, amit a kisebb kiegészítők beszerzésére fordíthattok!

Ha kíváncsi vagy a bababútor kínálatunkra, kattints a linkre!

Örömteli babaszoba berendezést kívánunk!