Juhé! Nagy valószínűséggel mostanra már megbizonyosodtál arról, hogy babát vársz. De mi ilyenkor a teendő? És milyen folyamatok játszódnak le benned? A cikkünkből ezeket is megtudhatod! 

Pozitív lett a terhességi teszt, vagy épp a dokid állapította meg, hogy várandós vagy? Először is gratulálunk! Ha még nem végezted el a tesztet, de kimaradt a menzeszed, és a tünetek alapján felmerült benned, hogy babát vársz, most már érdemes megcsinálnod egy terhességi tesztet. Ebben az időszakban a tesztek már biztosan ki tudják mutatni a hCG szinted alapján, ha terhes vagy.

A terhesség 5. hete

Ha megbizonyosodtál róla, hogy terhes vagy, akkor bizony nagyot fordulhat veled a világ! Akár terveztétek a babát, akár meglepetés gyanánt bukkant fel, ilyenkor tudatosul az emberben, hogy mostantól megváltozik az élete. Valaki már az első perctől fogva repeső örömmel veti bele magát a babavárásba, mások – akár korábbi szomorú megélések miatt – csak óvatosan mernek örülni, amíg le nem telik az első 12 hét. Valakinek pedig akár a sokk és a tervek totális újraírása is belevegyül a pozitív érzelmek közé. Akármik is az első reakcióid, ne érezz bűntudatot miattuk! Ezek teljesen valid és természetes érzelmek, hiszen egy óriási mérföldkőhöz érkeztél az életedben.

Miután elárultad a nagy hírt a párodnak, és jól megünnepeltétek, kezdődhet a közös tervezgetés. Ennek az egyik első pontja eldönteni, hogy mikor áruljátok el a szeretteiteknek, hogy babát hordasz a szíved alatt. Valaki vár vele a 12. hétig, amikorra nagy mértékben lecsökken a vetélés kockázata, mások szeretnék mielőbb megosztani az örömhírt a családtagjaikkal és barátaikkal – akárhogy is döntötök, ez csak rajtatok múlik, nem a szokásokon és babonákon.

A baba fejlődése

A múlt heti cikkünkben még egy mákszem méretű bébiről tudósítottunk – aki mostanra már almamag méretűvé gyarapodott! Bizony ám, szélsebesen robogunk egy 3 kiló körüli és 50+ centis újszülött méret felé. Már jól elkülönül a feje és a gerinchúrja, továbbá a belső szervei és a végtagjai is elkezdenek formálódni. Az első szervrendszere, a keringési rendszer is kifejlődött mostanra, egy apró, még kezdetleges szívecskével.

Ha már most kerül sor ultrahangra, akkor sokszor kivehető a petezsák, amiből később a méhlepény lesz. Az embriót még nem nagyon látni, de van rá egy kis esély, hogy már halld a szívhangját!

A te tüneteid

A köztudatban és a filmekben általában csak a reggeli hányinger szerepel a korai terhesség tüneteként, de nem áll meg itt a lista.

  • Eleve, a reggeli hányinger sokaknál inkább délután jelentkezik, a kevésbé szerencséseknél egész nap elhúzódhat. A jó hír az, hogy az első trimeszter végével ez a kellemetlen tünet is lecseng. Fontos, hogy ha gyakorta hánysz is, mindenképpen jelezd az orvosodnak!
  • Kajaundor és kívánósság: fel nem tudod fogni, eddig hogyan tudtad megenni a sült húst, ellenben megveszel a koviubiért. Esetleg baracklekvárba tunkolva. Ez is teljesen normális – de az is, ha ezt egyáltalán nem tapasztalod. Ha viszont nagy mértékben kívánkozol a különböző finomított szénhidrátok után, azt érdemes kordában tartani, mert ilyenkor nagyon megszaladhatnak a kilók, ami a te komfortérzetedet is zavarhatja majd, meg a bébinek sem túl jó.
  • Fáradtságérzet: egész nap azon taktikázol, hol és mikor dőlhetnél le egy kicsit? Este már korán ágyban vagy, miközben korábban ilyenkor még simán nekiindultál találkozni a barátokkal? Érthető, a tested most minden energiájával az új élet gyártására összpontosít. Szerencsére ez az első trimeszter végére a legtöbbször lecseng (hogy aztán feltűnjön a harmadik trimeszterben…).
  • Mellérzékenység: az ember azt hinné, ezzel a tünettel csak sokkal később fog találkozni, amikor a mell már felkészül a hamarosan kezdődő tejtermelésre. Hát nem. A legelső és legfeltűnőbb tünetek egyike a mellérzékenység, és jaj a párodnak, ha a szokott módon ér hozzá.
  • Hangulatváltozások: nem meglepő módon ezekért is a hormonok felelősek. Minden apróságon felkapod a vizet, vagy épp elsírod magad. A legtöbb, amit tehetsz, hogy erre felkészíted a párodat, hogy ezt muszáj lesz jófej és empatikus módon elviselnie, különben is: még mindig jobban járt, mint te a vajúdással.

A terhesség első jeleiről és tüneteiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Teendők

Ahogy megbizonyosodtál otthon arról, hogy babát vársz, elkezdenek szép lassan begyűrűzni a teendők is. Nyugi, csak az elején vár rád sok minden, utána, ha minden jól alakul, ezek megritkulnak a harmadik trimeszter végéig.

  • Kérj időpontot a nőgyógyászodhoz, hogy ő is megállapíthassa a terhesség tényét, és elmondja neked a további szükséges vizsgálatokat és lépéseket. Lehet, hogy csak a 8. hétre fog adni időpontot, mert az a leggyakoribb időpontja az első nőgyógyászati vizsgálatoknak.
  • A nőgyógyászati vizsgálat után lesz esedékes a védőnő felkeresése. A védőnőt nem lehet választani, lakóhely alapján tartozol hozzá, a neten meg tudod találni az elérhetőségével együtt. A védőnő elmondja majd, milyen további teendők várnak rád a terhesség alatt, ő kísér majd végig a várandósság folyamán.
  • Addig is olvass utána, hogy miket fogyaszthat egy kismama, és mik a tiltólistás ételek-italok. Általánosságban véve a nyers hús, hal, tojás piros nagybetűs NEM-mel szerepelnek minden lista élén, ezen kívül a penészes sajtok és hústermékek is (gudbáj, camembert és téliszalámi…), ezeket hőkezelés után sem javasolják. Tejből és tejtermékekből is érdemes a pasztőrizáltat fogyasztani. A növényi csírák, bár nagyon egészségesek, nehezen tisztíthatóak, ezért sok szakember ezek elkerülését is javasolja. A gyümölcsöket és zöldségeket is alaposan mosd meg fogyasztás előtt. Az alkohol és cigaretta elhagyását valószínűleg pedig már említenünk sem kell.
  • Ha van macskád, akkor mostantól jobb, ha nem te cseréled az almot. A toxoplazmózist ugyanis – a mosatlan zöldség-gyümölcsökön túl – leginkább a macskaürülékből lehet összeszedni, és végzetes következményekkel járhat a babádra nézve. Az orvosod valószínűleg elküld majd olyan vérvizsgálatra, ami kimutatja, hogy átestél-e már rajta (ha nem küld el, kérheted tőle nyugodtan). Ha már átestél, annál jobb, de ha még nem, akkor fő az elővigyázatosság! 
  • A terhesség folyamán legalább egyszer el kell menni fogorvoshoz is fogászati ellenőrzésre és fogkőszedésre. Ez a vizsgálat bekerül majd a kiskönyvbe is, amit a védőnőtől kapsz. A fogkőszedést nem érdemes félvállról venni, ugyanis – bármilyen meglepően hangozhat elsőre – a kezeletlen fogínygyulladás is okozhat terhességi magas vérnyomást, sőt szélsőséges esetben vetélést is. Kérj már most időpontot a fogorvosodtól, így miután sort kerítesz a védőnői látogatásra, el is tudsz hozzá menni. Feltétlenül jelezd neki, hogy babát vársz, nehogy megröntgenezzenek, ami nem biztos, hogy jót tenne most a magzatnak.

+1 tipp

Ha van kedved-energiád hozzá, máris elkezdheted a babanapló vezetését. Ebbe tudod megörökíteni az adott napi eseményeket, érzéseidet, leírni, mennyire várod a kisbabádat – nagyon klassz érzés lesz később ezt a babanaplót megosztani vele, amikor már nagyobb lesz. Beleragaszthatod az egyes ultrahang képeket is, illetve a kis karszalagját, amit a kórházban kap születésekor. Ha inkább a digitális megoldások híve vagy, készíthetsz neki egy saját e-mail fiókot, ahová időről időre kedves leveleket és a rólatok készült fotókat küldtök a pároddal. 

Ha szeretnél hétről hétre értesítést kapni az aktuális teendőkről és tudnivalókról, akkor kövesd a terhesség heteiről szóló sorozatunkat, és iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol mindig személyre szóló, inspiratív tartalmakkal várunk.

Kép: designed by Jcomp – Freepik.com