Két dolog, amit megtanultam a fogzással kapcsolatban, hogy bár a fogacskáknak látszólag még hírük-hamvuk sincs, de már akkor jelentős megpróbáltatások elé állítják az egész családot, és talán éppen ebből adódóan remekül ráfoghatjuk minden olyan nyűgös-bajos állapotra, amelyre még a teljes Anyai fegyverzetünket felsorakoztatva sem nagyon találjuk a megoldást.

Vagyis marad a tapogatózás, a próbálkozás és egy-két másnál már bevált módszer ellesése, annak reményében, hogy hátha mi majd könnyebben átvészeljük ezt a szülőket és a babát is próbára tevő időszakot.

Biztos jön a foga?! ? A fogzás jelei

Gyakorló szülőknél szinte már szállóigévé válik, hogy ?biztos jön a foga?, hiszen eljön az a pont, hogy bármennyire is próbáljuk a kicsi igényeit kielégíteni, utolsó esélyként vagy jobb-híján tényleg már csak ezzel tudjuk magyarázni a szűnni nem akaró nyűgös állapotot. Van persze néhány olyan jel, amikor tapasztalataim szerint tényleg a kis fogacska a hibás.

  • A legszembetűnőbb jel a nyál, ami ilyenkor a korábban megszokott mennyiség sok-sok szorosa. Sajnos a kezdetekben ilyenkor az is előfordult, hogy a baba kis szája alatti területen az állandó irritáció miatt piros pöttyök jelentek meg és a bőre kiszáradt. Aztán rájöttem arra, hogy ez egészen jól megelőzhető azzal, ha naponta többször leitatom Áron pici álláról a nyálat, a szárazabb területeket pedig nyugtató, hidratáló kenőccsel kenegetem. Ekkor találtam rá azokra a csinos kis kendőkre, amelyek nem csak praktikusak, de a baba nyakába kötve olyan vagány külsőt is kölcsönöztek a kisfiamnak.
  • Ha Áron nyugtalan, gyakran sír, és ez a nyugtalanság nem csak a nappali hangulatváltozásokban nyilvánul meg, hanem éjjelente is gyakran felkel, akkor általában tényleg a foga fáj. Az éjszakák átalvása szempontjából szerintem ezen a ponton nagyon könnyen el lehet csúszni, hiszen óriási a kísértés, hogy egy éjszakai hirtelen felsíráskor ne rohanjunk rögtön a babához, vagy ne etessük, teáztassuk stb. meg. Hiszen egy baba, aki korábban már esetleg sikeresen átaludta az éjszakát, ilyenkor nagyon könnyen rászokhat az új felállásra, és akkor búcsút mondhatunk az éjszakai alvásnak. Nálunk az vált be, hogy ha ilyenkor éjszaka a kisfiam hirtelen felsír, akkor várok pár percet, hátha visszaalszik, de ha mégsem akkor átmegyek és próbálom cirógatással, ringatással, énekléssel megnyugtatni és esetleg egy kis ínykenegetés után visszaaltatni.
  • A napközbeni étvágytalanság, a folyadék elutasítása, az átlagosnál lazább és gyakoribb széklet ugyancsak a fogzás jelei nálunk.
  • Néha azok a kis fogacskák nem is bújnak el annyira, hiszen a baba szájába nézve jól látható, hogy a korábban rózsás ínye vörössé válik, talán még egy kissé véres is és duzzadt. Nálunk olyan is előfordult, hogy a fogacska felett az ínyben folyadék gyűlt össze és az érintésre még érzékenyebb volt. Én ilyenkor vetettem be a gyógyszertárban kapható érzéstelenítő krémet, mert bevallom, egyébként nem vagyok nagy híve a gyógyszereknek.
  • Az is előfordult, hogy Áron a fülét tekergette, huzigálta. Bevallom először arra gondoltam, hogy talán fáj a füle, de aztán kicsit utána olvastam, és megtudtam, hogy ilyenkor az ínyéből kiinduló fájdalom a közös idegpályákon keresztül a füle és az arca irányába is kisugároz. Mivel ő a kis esetlen mozgásával még nem tudta megdörzsölgetni a sajgó ínyét, így én az ujjammal segítettem neki. Próbáltam steril gézzel is dörzsölgetni ilyen esetekben, de nálunk Anyuka tiszta ujja jobban bevált, és láthatóan nagyon jól esett a kisfiamnak.
  • Én úgy tapasztaltam, hogy fogzáskor a baba szervezete sokkal érzékenyebb a kórokozókra, és sokkal könnyebben lesz beteg, lesz hőemelkedése vagy láza. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a fogzást nálunk nem feltétlenül kísérte a láz. Inkább szerintem arról lehet szó, hogy amikor elindul a fogacskák növekedése akkor kezd lecsökkenni az anyai immuntámogatás, és a baba sokkal könnyebben elkaphat mindenféle bacit.

Praktikák a fogzás időszakának túléléséhez

Megnyugtatás

Az hosszú nyűgös nappalok és átalvatlan éjszakák közepette hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy bár a fogzás időszaka a szülők számára is nehéz, de mégis az igazi megpróbáltatást a babának jelenti, hiszen a fogacskák előbújását nemcsak fájdalom kíséri, hanem a picit egyéb tünetek is gyötörhetik. A kisbabánk fájdalmat él át, amíg a foga előbújik, így nem is csoda, hogy ilyenkor nyűgösebb a megszokottnál. Ilyenkor a babának a legnagyobb szüksége szerintem arra van, hogy megnyugtassuk. Persze könnyű azt mondani, mikor mi Anyukák legalább annyira nyűgösek vagyunk, mint ő. Én mindig úgy próbálok túllendülni ezen az állapoton, hogy arra gondolok, hogy hamarosan túl leszek ezen az embert próbáló időszakon. Az szerintem tény, hogy ilyenkor különösen fontos, hogy béke legyen a lelkünkben és megőrizzük az optimizmusunkat, mert csak úgy tudjuk megnyugtatni a babánkat is. A pihenés és a feltöltődés ebben az állapotban különösen fontos, kérjünk segítséget és ne hagyjuk, hogy maguk alá gyűrjenek a nehézségek.

Rágcsálás

A baba rágási-harapási kényszere nagyon erős a fogzás idején. Nálunk az jól bevált, hogy engedtem Áronnak had rágcsáljon. Persze az fontos, hogy csakis biztonságosnak ítélt dolgokhoz férjen hozzá, mint például fogzást segítő játékok, amelyekből nálunk különösen a hűtött változatok arattak nagy sikert. Van, akinél a hűtött alma- vagy répadarabkák, esetleg a pirítós és a kemény keksz volt a választás. Bár én ez utóbbiakkal nem voltam ilyen bátor, mert amíg nem tud biztonsággal rágni a baba, addig veszélyt jelenthetnek az esetlegesen a szájában leváló nagyobb ételdarabok. De hát bármit is adunk neki harapdálni a lényeg, meggyőződjünk arról, hogy amit a gyerkőc a szájába vesz az, biztonságos és természetesen folyamatosan figyelni kell rá.

Természetes módszerek

Én általában csak akkor fordulok orvoshoz, vagy veszek be gyógyszert, ha már muszáj, és a természetes módszereket részesítem inkább előnyben. Így mi a fogzási nehézségek enyhítésére is először ezen az úton próbáltunk megoldást találni. Előre bocsátanám, hogy szerintem a természetes módszerek alkalmazásának is, mint sok minden másnak az az előfeltétele, hogy higgyünk bennük. Ezt szem előtt tartva érdemes nekilátni a használatuknak is.

  • A Nyugat Európában népszerű borostyánláncot egyre több Anyuk ajánlja már hazánkban is a fogzási tünetek enyhítésére. A titka állítólag abban rejlik, hogy maga a borostyán fájdalomcsillapító hatással bír, immunerősítő és védelmet nyújt különböző allergiák és bőrbetegségek ellen. A használata nagyon egyszerű, hiszen mindössze annyi a teendő vele, hogy rá kell adni a babára. Létezik belőle kimondottan piciknek kifejlesztett változat, amit a baba nem tud levenni magáról és nem balesetveszélyes még akkor sem, ha esetleg elszakad.
  • Az ibolyagyökér ugyancsak nyugtató és fájdalomcsillapító növényi anyag, aminek a rágása megkönnyíti a fogacskák áttörését. Ibolyagyökér rágóka-, lánc formájában lehet kapni, és használat előtt pár pillanatra forrásban lévő vízbe kell tenni, majd száradás, hűlés után már napi néhányszori 2-3 perces rágcsálás is jelentősen éreztetheti a hatását.

Gyógyszertári szerek

Azoknak, akik nem bíznak a természetes módszerekben, vagy esetleg csak nem vált be náluk, azok számára jelenthetnek enyhítő megoldást a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban kapható, fogzást könnyítő, fájdalomcsillapító, vagy éppen gyulladás-csökkentő szerek. Van például olyan kenőcs, amely a kamilla kivonat mellett, kis mennyiségben lidocaint is tartalmaz. Lényegében rögtön kifejti a hatását, de érdemes óvatosan bánni vele, hiszen érzéstelenítő hatása lévén akár a garatot is elzsibbaszthatja, ami félrenyeléshez, akár fulladáshoz vezet. Ezért fontos, hogy a lehető legkisebb mennyiségű kenőcsöt használjuk, és azt is csak azon a pici területen, ahol a fogacska áttörése várható. Fájdalomcsillapításra használhatunk még babáknak való szuszpenziót is, persze szigorúan csak az előírásoknak megfelelően.

Orvos

Végül pedig eljöhet az a pillanat is, amikor nem érdemes tovább tapogatózni, próbálkozni otthon, hanem jobb, ha inkább az orvos tanácsát kérjük. Ilyen lehet például, ha tartósabban hőemelkedése, láza van a babának, de az is, ha csak egyszerűen kifogytunk az ötletekből, már mindent megpróbáltunk, de semmi nem vált be, és több átvirrasztott éjszaka után már egyszerűen csak túlságosan fáradtak vagyunk, nekivágni egy újabbnak. Tapasztalataim szerintem a doktor néni valahogyan mindig át tudott lendíteni bennünket ezeken a nehézségeken.

Ezt a posztot Tabajdi Ildikó írta, aki az egyik nyertese a ? Keressük a Mamas & Papas Kismama bloggerét ? pályázatunknak. Fogadjátok szeretettel:)