Korábban furcsának tűnt, amikor az anyaságot valaki egyfajta munkaként értelmezte. Később aztán a saját bőrömön sikerült megtapasztalni, hogy egy csecsemő gondozása, vagy egy nagyobbacska gyermek nevelése és a háztartás vezetése lényegében végtelen feladatok összességét jelenti. Rájöttem arra, hogy a sok éves munkatapasztalatom során megtanult néhány tipp és trükk jól alkalmazható a hatékony és eredményes munka érdekében akár az anyaságban is.

Rangsorolás

A napi tennivalók listája szinte végeláthatatlan egy anyuka életében. Érdemes időt szánni arra, hogy meghatározzuk melyek a legfontosabb feladatok rövid és hosszútávon. Sokszor ezeknek a beazonosítása sem annyira könnyű, de van néhány kérdés, amelyek megválaszolása segíthet, például: Melyek azok a feladatok, amelyek alapvetően szükségesek a háztartás zökkenőmentes működéséhez? Melyek a családod alapvető értékei? Milyen a családi kultúra? Mire szeretnéd, ha a gyerekeid emlékeznének majd a gyermekkorukból?  A tervezésnél érdemes még külön figyelmet szentelni a gyerkőc alvási idejére, hiszen nagyon könnyű ezt az értékes időt a nem alapvető feladatok elvégzésére pazarolni.

Felkészülés

Néhány szokás és rutin kialakítása automatikusabbá és kevésbé fárasztóvá teheti egy anya életét. A nagyobbacska gyerekek számára például kikészíthető a lakásban némi innivaló vagy ennivaló, amelyekkel önállóan is kiszolgálhatják magukat. Így az Anyuka nem érezheti úgy, hogy folyamatosan félbeszakítják a szomjas vagy éhes gyerekek.

Pihenés

Némi pihenés beiktatása nagyon fontos ahhoz, hogy minél több energiánk legyen a következő napi teendőkre. Akár csak egy néhány perces szieszta, egy pihe-puha párnára felpolcolt lábakkal aranyat érhet.

Alvás

Egy újszülött mellett az alvás sokszor teljesíthetetlen tanácsnak tűnik, de még akkor is fontos, hogy törekedjünk rá. A kialvatlanság tovább tetézheti az anyasággal együtt járó kihívásokat. Így lényeges, hogy amikor csak tehetjük, szánjunk időt rá, akár egyedül, akár a gyerkőccel közösen.

Határok felállítása

Az anyaság feladatai soha nem érnek véget. Így fontos, hogy felállíts magadban határokat. Szinte lehetetlen minden feladatot tökéletesen elvégezni, ami ráadásul még stresszesebbé is tehet. Így érdemes végig gondolni, hogy adott helyzetben minek van realitása, és mit kell egyszerűen csak elengedni.

Ne komplikáld túl

Sokszor hajlamosak vagyunk túltervezni, túlbonyolítani a dolgokat, ami csak plusz feladatokat generál és a végén sokszor nem is hozza meg a vágyott eredményt. Egy-egy újabb projekt előtt érdemes mérlegelni a körülményeket, és rugalmasan kezelni, esetleg elengedni a tervet. Egy kis kimozdulós program vagy egy kis környezetváltozás például sokszor fel tudja pezsdíteni egy család életét, de a gyermek korától és igényeitől függően fontos ebben is mértéket tartani. Időnként egy nyugodt, semmittevős, közösen játszós otthonmaradás ugyanúgy kellemes program lehet a családnak.

Írta: Ildi