Az előző héten a popsi ápolásánál hagytuk abba az érzékeny bababőr ápolási tanácsokat, most pedig folytatjuk a post sorozatot, és egyben le is zárjuk ezt a témát.

Babaszappan

A szappan alkáli reakciót vált ki. Károsítja a bőr természetes savköpenyét, megduzzasztja és kiszárítja a bőrt. Használjunk pH-semleges babaszappant vagy babafürdetőt.

Baba tisztítókendő

A tisztítókendők cellulózkendők, amelyeket olajjal vagy tisztítókrémmel itattak át. Elsősorban útközben láthatjuk jól hasznukat.

Vatta/vattapálcika a babáknak

Az a vatta, amely nem szöszöl, higiénikus és puha, nagyon jól használható a babaápolásban. Különösen az érzékeny területeket, mint például az arc, a köldök vagy az irritált bőrfelületek, kíméletesen lehet nedves vattával tisztítani. A fültisztító pálcikákat csak a külső fülkagyló és a fogak tisztítására használjuk.

 

Babapelenkák

Az eldobható nadrágpelenkát kívülről műanyag réteg borítja, belül pedig egy cellulózból álló réteg található, amely felszívja a nedvességet. Ezenfelül tartalmaz egy olyan anyagot is, amely a vizeletet zselévé alakítja. Ebben a pelenkában a bőr tehát különösen száraz maradhat.

A mosható nadrágpelenkáknak hasonló a formája, a felszívó anyag itt azonban pamut. Egy műanyagréteg akadályozza meg, hogy a nedvesség kiszivárogjon.

A textilpelenkáknak is több formája létezik: négyzetalakú, amelyet összehajthatunk, pelenkaformájú és nadrágpelenka alakú. Erre kezeletlen gyapjúból készült nadrágot húzunk, ami taszítja a nedvességet. A pelenkázásnak ez a módja, amelynek során csupán természetes anyagokat használunk, különösen jól engedi szellőzni a bőrt, a gyapjú azonban az érzékeny babáknál irritációt válthat ki.

Szólnunk kell végezetül arról is, hogyan tisztítsuk a textilpelenkákat és azokat a ruhácskákat, amelyek közvetlenül érintkeznek a bababőrrel. Az üzletekben ma már beszerezhetők olyan mosószerek, amelyeket a legérzékenyebb bőrű csecsemőknek is nyugodt szívvel ajánlhatunk. Érdemes utánanézni! Forrás: informed