Ebben a bejegyzésben folytatjuk az előző héten elkezdett baba-tippeket az érzékeny bababőr ápolására.

Baba intim területei

Lányoknál csak a külső szeméremajkakat tisztítsuk. Mindig elölről hátrafelé töröljük meg őket (sohasem fordítva), hogy a végbélnyílásból ne kerülhessenek kórokozók a hüvelybe. Kisfiúknál az első években nem szabad a fitymát hátratolni, mert általában erősen letapadt, és közben megsérülhet, begyulladhat.

Baba köldök

Lehetőleg tartsuk szárazon a baba köldökét, míg a köldökseb begyógyul (körülbelül 3-4 hét). A fürdőzés megengedett, de a törölközésnél legyünk nagyon óvatosak.

Babaköröm

Ha a köröm az ujjon, illetve az ujjbegyen túlnő (körülbelül a második hónaptól), akkor rendszeresen le kell vágnunk, hogy a baba ne sérthesse meg magát vele. Használjunk speciális babaollót, amelynek lekerekített a hegye. A legegyszerűbben alvás közben vághatjuk le a körmöket. A kéz körmeit gömbölyűre, a lábét pedig egyenesre vágjuk.

Baba krémezése

Ha fürdetés után bekrémezzük a picit, mindig speciális babakrémet, illetve testápolót használjunk. Ezek a krémek felelnek meg leginkább a bababőr különleges elvárásainak: ellátják a szükséges zsírral, nedvességgel és ápolóanyagokkal. A popsira annak megfelelő krémet használjunk, amely megvédi a bőrt a nedvességgel és a vizeletből, illetve a székletből származó agresszív anyagokkal szemben. Ezek a krémek nagyon zsírosak. Alig szívódnak fel a bőrbe, inkább annak felületén alakítanak ki szükséges védőréteget. Természetesen nem szabad túl vastagon felvinni őket, nehogy a bőr a zsírréteg alatt meleget és nedvességet halmozzon fel. A krémek legtöbbször cink-oxidot, gyulladásgátló anyagokat, valamint kamilla- vagy körömvirág-kivonatot és E-vitamint tartalmaznak.

Levegő és a kisbabáknak

A levegő fontos “bőrápoló”. Ha a bőr lélegezni tud, tehát leadhatja a fölösleges meleget és nedvességet, akkor sok bőrproblémát elkerülhetünk vagy enyhíthetünk. Ügyeljünk tehát arra, hogy a ruhák jól szellőzzenek és öltöztessük a babát rétegesen. A jól becsomagolt popsit pedig ajándékozzuk meg gyakran egy légfürdővel – ha lehet, minden pelenkacserénél.

Babamasszázs

A babáknak szüksége van a simogatásra és a bőrkontaktusra. A simogatások különösen intenzív formája a babamasszázs. Körkörös mozdulatokkal simogassuk végig a pici egész testét. Előtte kicsit megmelegíthetjük, és ha szükséges, kevés babaolajjal bekenhetjük a kezünket.

Odafigyelés, gyengédség a babáknak

Ha ápoljuk a babát, mindig intenzíven foglalkozzunk vele: beszéljünk hozzá, simogassuk és mosolyogjunk rá. Az odafordulás és a gyengédség ugyanolyan fontosak, mint a jó testápolás.

Babaolaj

Kétfajta babaolaj létezik: ásványi (amely erősebb filmképző és jobban befed) és növényi (ez jobban beszívódik). Olajat elsősorban a popsi tisztítására használjunk. Használhatjuk azonban testápolóként is, amikor bedörzsöljük a bőrbe vagy cseppenként a fürdővízhez adjuk.

Babapopsi

A babát minden étkezés előtt vagy után tegyük tisztába. A székletet a nyitott pelenkával általában jól el lehet távolítani. Ezután alaposan tisztítsuk meg a popsit olajjal vagy meleg vízzel. Ügyeljünk arra, hogy a bőrredők is tiszták legyenek. Ezután vékonyan bekenhetjük a bőrt egy ápolókrémmel, hogy megelőzhessük a kipirosodást.

A nagy igénybevétel miatt a popsi könnyen kisebesedik. Az állandó nedvesség felpuhítja a bőrt, s így azt könnyebben támadják meg a kórokozók és az irritáló anyagok. A vizelet és a széklet idővel bomlásnak indulnak. A vizeletből többek között ammóniák keletkezik, amely alkáli reakciója alapján különösen agresszív: a bőr kipirosodik, begyullad és fáj. A tisztítást ilyenkor csak nagyon óvatosan végezzük. Olaj helyett bőven használjunk langyos vizet (szappan nélkül). Ezután hajszárítóval (a legalacsonyabb fokozaton és kellő távolságból) “szárítsuk” meg a baba popsiját, s hagyjuk egy kicsit pelenka nélkül rugdalózni. Használjunk kisebesedésre való krémet, ez olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gyorsítják a gyógyulást (cink-oxid, dexpanthenol) és gátolják a gyulladás kialakulását (E-vitamin, kamilla, körömvirág). A pelenkát gyakran váltsuk és ne kapcsoljuk olyan szorosra, mint egyébként.

A következő héten még folytatjuk a tippeket!

Forrás: informed