A Kismama jóga finom, lágy mozdulataival mind mentálisan, mind fizikailag készíti fel az Anyukát a várható feladatokra. A gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását, de egyaránt nagy hangsúlyt fektet a gátvédelemre, valamint a légzésre és relaxációra. A kismama jógát több mint két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki két angol orvos:
Dr. Francoise B. Freedman és Dr. Doriel Hall. A módszer ötvözi a jóga távolkeleti tudományát, és azokat a természeti népektől tanult mozdulatokat, amelyeket Francoise a Dél-amerikai antropológiai kutatásai alkalmával tanult meg az Amazonas-béli őslakosoktól.

Mára a módszer Birthlight néven vált ismertté a világon és főleg Európában. Angliában klinikai környezetben szülésznők és orvosok tanulják annak érdekében, hogy a szülés minél természetesebb és komplikációktól mentesebb lehessen.

Magyarországra 2001-ben jutott el ez az alternatív szülésfelkészítő módszer Toldy Csilla, magyar származású Írországban élő oktató révén, akik Francoise személyes tanítványa. Itthon a Padma Jógastúdió vállalta magára azt a nemes küldetést, hogy bevezesse és széles körben megismertesse a módszert, és Kismama Jóga néven terjedt el a köztudatban. Évente több száz nő szül már ennek a módszernek a segítségével.

A kismama jóga alatt lágy, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és a megnyújtását. Légzőgyakorlatok és relaxációs technikák segítségével oldódik fel a félelem és a feszültség és edződik meg a koncentrációs készség. Nagy hangsúlyt fektetnek a gátvédelemre, amelyet nem csak a gátizmok tréningje, de egy speciális gátmasszázs technika is segít. A jóga gyakorlatok statikus elemei a kismama jógában átformálva, lágyítva jelennek meg. A felkészülés így teljes és harmonikus.

Kinek ajánlott?

A kismama jógát bárki elkezdheti, akit nem tiltottak el különben a terhessége alatt valamilyen okból a mozgástól. Ideálisan a 8 hétig elvileg bármilyen mozgást végezhet a kismama. A 8. héttől javasolt szünetet tartani az intenzív mozgásban és mindössze relaxációs- és légzőgyakorlatokat ajánlott végezni. A 13. héttől elkezdhető a kismama jóga és egészen a szülésig szabadon gyakorolható. A kismama jógát azoknak is javasolt, akik nem jógáztak korábban.

A 34-36. hét környékén érdemes bekapcsolni a papákat is a felkészülésbe. A felkészülésnek ebben a célegyenesében olyan vajúdó technikákat, hangokat, stb. gyakorolnak, amelyek kifejezetten a szülés közben végzendők majd. A szülés után néhány gyakorlat rögtön segít a regenerációban, de a babával általában leghamarabb a 6. hetes kortól érdemes menni a Babás Jógára.

Az otthoni gyakorlás pedig könnyedén megvalósítható, ha közben gyermeked elfoglalhatja magát melletted egy játszószőnyegen.

Forrás: jogastudio.hu