A baba etetése, valamint a hozzátáplálás lesz az első igazán nagy akadály, ami elétek gördül, azonban ezt is könnyű szerrel fogjátok venni, ha minden olyan kelléket beszereztek, ami segítség lehet ebben az ismeretlen feladatban. Kezdetben segítséget nyújthat egy szoptatóspárna, cumisüveg, cumisüveg sterilázóló és még sorolhatnánk. Amikor eljön a hozzátáplálás ideje, főszerepet kap az etetőszék, amely lehet hagyományos etetőszék , többfunkciós, vagy akár székre szerelhető változat is. Egy kedves mintával ellátott tányér és kanál szett, itatópohár, valamint egy zsebes előke kíváncsiságot és vidámságot csempész minden étkezésbe. Kínálatunkban minden terméket megtaláltok, amire a baba etetésével kapcsolatban szükségetek lesz.

1–24 termék, összesen 65 db

Hogyan készülj fel a hozzátáplálásra?

A hozzátáplálás egy izgalmas közös kaland: a babádat bevezeted az ízek és ételek világába. Persze az elején számos kihívás leselkedik, és fel kell készülnöd, hogy a baba etetése biztonságos keretek között történjen. Mutatjuk, miket érdemes beszerezned hozzá!

A hozzátáplálás kezdetei

Akár a hagyományos pürés etetés, akár a BLW mellett döntesz, a hozzátáplálás kezdete előtt nem árt körüljárnod a témát, hogy zökkenőmentesen alakuljon, és minél nagyobb sikerélménnyel járjon számotokra. Az egyes alapanyagok és állagok bevezetéséről a védőnőd ad tájékoztatást, de mára már számos gyermekdietetikai szakértő is oszt meg tippeket, tanácsokat a neten vagy könyves formátumban. 

Mi pedig összegyűjtöttük azokat a tárgyi feltételeket, amik segítenek abban, hogy a baba etetése biztonságos és mindkettőtök számára kényelmes körülmények között folyjon.

Mire figyelj az etetőszék kiválasztásakor?

A hozzátáplálás egyik legfontosabb eszköze a jó minőségű etetőszék. Az átgondolt formatervezésű etetőszékben, mint amilyen például a nálunk is kapható Stokke etetőszék, a baba biztonságosan és stabilan tud ülni, így a félrenyelés esélyét jócskán lecsökkentheted.

 

Praktikus, ha állítható a lábtartómagasság, ugyanis a stabil lábtámasz a relaxáltabb és jó testtartású ülés alapja. Az állítható ülésmagasság és lábtartómagasság révén az etetőszék hosszú éveken keresztül a gyermekedhez igazodva tudja elkísérni őt a mindennapokban.

 

Extra biztonságról gondoskodik a (márkától függően) székhez rögzített vagy külön vásárolható biztonsági öv is, ami a kis örökmozgókat segít a helyükön tartani.

 

Ezen felül a következő szempontokat érdemes figyelembe venned:

 • Mennyire kényelmesen érzi magát benne a baba: ezt nálunk akár ki is próbálhatjátok két budapesti üzletünkben.
 • Mennyi idős a baba: egy 6 hónapos, de még bizonytalanul ülő csecsemőnek egészen más típusú etetőszékre van szüksége, mintha egy másfél éves, már önállóan evő totyogónak keresel ülőalkalmatosságot. A legkisebbek számára a legtöbb gyártó kínál baby set-et vagy szűkítőbetétet. Vagy akár (amennyiben az etetőszék modell ezt lehetővé teszi) a dönthető háttámla segítségével félig fekvő pozícióba állíthatod a babát, hogy ne terhelje túl a kis gerincét. A nagyobb gyerkőcök a székre tehető etetőszékek segítségével is becsatlakozhatnak a közös étkezésekbe.
 • Műanyag vagy fa etetőszék: itt befolyásoló tényező, hogy melyik dizájn passzol jobban az étkezőtökhöz, konyhátokhoz, és hogy melyik anyagot érzed magadhoz közelebb. Mindkét verziónál a gyártók ugyanúgy törekednek a könnyen tisztíthatóságra és könnyű súlyra.
 • Fix vagy összecsukható etetőszék: ha nem bővelkedtek a nagy terekben, vagy utazásokkor is gyakran vinnétek magatokkal az etetőszéket, akkor az összecsukható etetőszék hozhat megoldást. 

Hogyan úszhatjuk meg a sok takarítást?

Nem akarunk mismásolni: a baba etetése rengeteg kosszal és takarítással jár. De vannak praktikák, amikkel jelentős időt és fáradtságot megtakaríthatsz.

 • Tányéralátét: felfogja a leeső falatokat, stabilabban tartja a tányért, és kontrolláltabbá teszi az etetés folyamatát. 
 • Mosható huzat: mindenképp érdemes olyan etetőszéket választani, aminek vagy könnyen leszedhető és mosható huzata vagy különálló, szintén könnyen mosható székpárna része van.
 • Tálca: nemcsak felfogja a lepottyanó kajákat, de a baba ölét és lábait is eltakarja, így azokat is védi a szennyeződéstől. Ideális esetben könnyen fel- és levehető (de nem olyan könnyen, hogy a baba is le tudja tépni), és egyszerűen tisztítható.
 • Hosszú ujjú előke: ha meg akarod spórolni a minden étkezés utáni átöltöztetést és a mosógép csúcsra járatását, akkor egyszerűen adj egy hosszú ujjú előkét a bébire. Az előkét aztán könnyedén ki tudod mosni, a csinos ruhákat pedig megkímélted a foltoktól.
 • Padlóvédő szőnyeg: a takarítás legmacerásabb része a földről összetakarítani a lehullott és elkenődött darabokat (helló, alattomos kuszkusz és társai!). Ezért a legegyszerűbb - és anya idegeit a leginkább kímélő - megoldás, ha az etetőszék alá terítünk egy padlóvédő szőnyeget, amit aztán az etetés végeztével egyszerűen felkapunk és lemosunk.

Hogyan tedd a kóstolgatást a baba számára még komfortosabbá?

A kicsi kényelme, jó közérzete is rengeteget dob a latban hozzátápláláskor. Gondolj bele: ha neked kellene folyamatosan új ízekkel megismerkedned, miközben kényelmetlenül ülsz, te sem lennél túl nyitott a szituációra. 

Így segíthetsz, hogy a baba megszeresse a kóstolgatást:

 • Az etetőszék ülésmagassága: nagyon sokat számít, hogy milyen magasan van a baba, mennyire lát rá az asztalra, és mennyire érzi magát a családi kör részének közös étkezésekkor. 
 • Az etetőszék dőlésszöge: ha a pici jobban meg van döntve, mint az neki kényelmes lenne, akkor kevésbé fogadja el az ételt is, mert (helyesen!) úgy érzi, hogy neki ez nem biztonságos pozíció. Ha a babád már tud ülni, akkor az etetőszéket se döntsd már hátra.
 • Nyári huzat: nagy melegben a babák könnyen megizzadnak, pláne amelyikük eleve hajlamosabb az izzadásra. Ezért, hogy ne veszítsék rögtön türelmüket a befülledt ülőfelület miatt, érdemes nyári huzattal ellátni az arra alkalmas etetőszékeket.
 • Párna: amíg a baba nem tesz szert megfelelő rutinra, nagyon hosszasan fog eszegetni, alkalmanként akár egy órás programmal is számolhatsz. Ezért, hogy a hosszas ülés ne legyen számára kényelmetlen, jól jön egy párna a popsija alá - persze csakis olyan, ami jól tisztítható.

Ha minden összeállt a baba etetéséhez, kezdődhet a hozzátáplálás nagy kalandja! Ha megfelelően felkészültél rá, akkor sokkal kevesebb stresszel és annál nagyobb örömmel és sikerélménnyel fog járni mindannyiótoknak. Jó étvágyakat kívánunk!