Kategória
Márkáink
Ár szerinti szűrés
Rendezés

1–25 termék, összesen 594 db

Hogyan válasszunk játékot a gyermekünknek?

Amikor az ember friss szülő, elhatározza, hogy az ő otthonában aztán nem fognak garmadában állni a kihasználatlan vagy értelmetlen gyerekjátékok, és csakis szuper, hasznos darabokat fog venni. Na jó, de mégis milyet? Ebben segít ez az összefoglalásunk, ahol a gyerekjátékokat mutatjuk be a legfőbb kategóriák szerint.

Miért fontos a megfelelő gyerekjáték?

Egy jó gyerekjáték nemcsak elszórakoztatja a kicsit, de közben észrevétlenül fejleszti is. A csöppségek a játékokon keresztül ismerkednek meg a világ alapvető működésével, javul a finommotorikájuk, az idegrendszerük, vagy akár a nagymozgásos tevékenységben is új mérföldkövekhez tudnak elérni. A fejlesztő játékok még inkább elősegítik a játszva tanulást, így a gyermekünk szórakozva tehet szert új kompetenciákra. A kiságy játékok a legkisebbek figyelmét kötik le, akik remekül el tudják tapogatni-szemlélgetni az eléjük függesztett bébijátékokat. A szabad levegőn történő minél több mozgás ajánlott már egészen a mozgás beindulásától, ehhez szuper motivációt jelentenek a kültéri játékok. A kültéri játékokat, mint amilyenek a járgányok, kifejezetten szabadtéri használatra tervezték, így könnyen tisztíthatóak, és állják a nagyobb fokú igénybevételt is. A nyár legnagyobb slágerei pedig a strandjátékok, amik a vízparti vagy a medence melletti kikapcsolódást teszik még emlékezetesebbé.

Milyen típusú játékok vannak?

A gyerekjátékokat gyakran osztályozzák típus, funkció szerint. Természetesen egy gyerekjátékban sokszor ötvöződik több funkció is.

 • Készségfejlesztő játékok: azokat az alapkészségeket fejlesztik, melyek ilyenkor alakulnak ki a gyerekeknél, és amiknek a fejlesztésére ebben a korai életszakaszban messze a legnyitottabbak. Egy-egy jó időben elcsípett készségfejlesztés nagyon sokat számíthat a későbbi években!
 • Kreatív játékok: az ezekkel való játékhoz a gyerekek kreativitására, nyitottságára van szükség. Így ezek a sokszor nyílt végű játékok (azaz amelyeknél nincs játékszabály, hanem minden a mi fantáziánkra van bízva) ezt a kompetenciát erősítik a gyerkőcökben - és felnőttekben egyaránt.
 • Hangszerek: a zenét nem lehet elég korán kezdeni! A gyerek hangszerek az önálló zenélés örömét adják meg a kicsiknek, ezenkívül a zenei hallásukat és finommotorikájukat is fejlesztik.
 • Építőjátékok: a kis elemekből történő építés egy klasszikus mérföldkő mindegyik gyerek fejlődésénél. Ezért fontos, hogy jó minőségű építőjátékot válasszunk, ami sikerélményt ad a kicsinek, miközben biztonságos és strapabíró is.
 • Memória játékok: nagyon sok gyerkőc imádja a memória játékokat, amik segítségével ráadásul játékosan fejleszthetjük a vizuális memóriájukat is.
 • Sportszerek, ügyességi játékok: az első pár év a nagymozgások készségeinek a kialakulása és rögzülése, ami az egész életére kihatással lehet. Ebben nagyon hatékony motivációt jelentenek a különböző sportszerek és ügyességi játékok, amik arra is jók, hogy az esetleges kisebb lemaradásokat leküzdje vele a gyermek, vagy megszeresse magát a testmozgást.
 • Tolható játékok, húzható játékok: ha beindult a járás, érdemes rávenni a gyerkőcöt, hogy minél többet sétáljon maga, hogy az izmai megfelelően megerősödjenek. Ebben segítenek a különböző tolható és húzható játékok, amik a kicsinek is igazán nagy mókát jelentenek.
 • Logikai játékok: a gyerekek logikai érzéke robbanásszerűen tud fejlődni, főleg ha támogatjuk őket ebben. A logikai játékok révén játékos formában segíthetjük, hogy megismerjék a logikai gondolkodás, analízis és helyes következtetés menetét.
 • Autók, járművek: a gyerekautók és járművek élvezetes suhanást nyújtanak, miközben a gyerek navigációs és egyensúlyérzékét fejlesztik. A rollerek, kismotorok és bébitaxik segítségével a kicsi vagányul egyedül közlekedhet, és szuper átvezetést nyújtanak a gyerekbicikli önálló használatához.

Játékok életkori kategóriák szerint:

Minden életkornak megvannak a saját játékai, amik megfelelően szórakoztatnak, fejlesztenek, és sikerélményt adnak. 

 • Bébijátékok, babajátékok: fejlesztik a legkisebbek érzékeit, és komfortérzetet adnak nekik, miközben a babák hosszan szemlélgetik, tapogatják, rágogatják őket. Ennek megfelelően ezek a játékok a legszigorúbb biztonsági követelményeknek kell hogy megfeleljenek.
 • Játék 6 hónapos gyereknek: amikor beindul a mozgásfejlődés, akkor érdemes olyan játékokat kínálni neki, amik további aktivitásra, mozgásra ösztönzik. A stabil ülés kialakulásával pedig felszabadul mindkét keze, így a jól babrálható, taktilis érzékelést fejlesztő játékok is nagy sikert aratnak.
 • Játék 1 éves gyereknek: ahogy a babából totyogó lesz, jöhetnek az olyan játékok, amik az önálló járást támogatják meg, a járássegítőtől a tolható-húzható játékokig. Örömmel és büszkén figyelhetjük meg, hogy gyermekünk egyre komplexebb játékokban is sikeres, mint például a formabedobó vagy építő játékok.
 • Bölcsis játékok: ebben a korban a gyerekek többsége nagyon szereti a különböző szerepjátékokat, kreatív játékokat és ügyességi játékokat, így érdemes ezekből betárazni, hogy mindig keze ügyénél legyenek, ha játszani szeretne.

Játékok nemek szerint

Sok játékot hagyományosan fiú játék vagy lány játék kategóriába szoktak sorolni, de a piacon rengeteg uniszex gyerekjáték is fellelhető. És persze ha a kisfiunk főzőcskézni szeret, vagy a kislányunk autót tologatni, az is teljesen rendben van, a fő, hogy ő jól érzi magát játék közben.

 • Fiú játékok: általában a fiúk mutatnak nagyobb érdeklődést a különböző személy- és haszongépjárművek játék verziói, valamint a barkácsolás iránt.
 • Lány játékok: hagyományosan a babázást, játékkonyhát szokták a lány játékok közé sorolni.
 • Uniszex játékok: rengeteg olyan játék van, amivel a kisfiúk és kislányok egyaránt szívesen játszanak: például a kézműves játékok vagy a puzzle tuti jó választás, ha olyan gyerekjátékot keresünk, aminek a kisfiúk és kislányok egyaránt örülnek.

Mire figyelj a játék kiválasztása közben?

A jó gyerekjáték nemcsak a kicsit köti le, de biztonságos is: ütés- és rágásálló, az anyaga és a festése bababarát, nincsenek könnyen leszedhető és lenyelhető, apró részei - egyszóval ha egy kicsit ki kell szaladnod a gyerkőc mellől, akkor is bátran magára hagyhatod vele. Emellett persze minden korosztálynál érdemes figyelembe venni az adott gyerek sajátosságait, szeret-e még a szájába venni dolgokat, mennyire szeret dobálózni, stb., hogy ezek mérlegelésével válasszunk ideális gyerekjátékot a számára. 

 

Nem utolsó szempont a tisztíthatóság sem: főleg a babajátékok esetén, amikor a picinek még fejletlen az immunrendszere, érdemes sűrűn tisztítani a bébijátékokat. A fürdőjátékok esetében pedig lényeges, hogy könnyen szárítható legyen, hogy ne penészedjen bele a bent rekedő víz. Vegyük azt is figyelembe, hogy a gyerek méretnék és mozgásfejlődési és kognitív állapotának megfelelő-e a játék, vagy még túl kicsi hozzá, és emiatt kudarcélmény éri játék közben.  

A játékok tárolása

Jó dolog, ha szemünk fényének megfelelő mennyiségű gyerekjátékot tudunk biztosítani, amikkel örömmel játszik el, és amik fejlesztik is. De érdemes arra figyelni, hogy egyszerre ne legyen minden játék a gyerek elé ömlesztve, mert akkor kevéssé mélyül el egy-egy játékban, és hamar ráun mindegyikre. Szerezzünk be dizájnos gyerekjáték tárolókat, amikben praktikusan tudjuk tárolni a játékok egy részét, és vetésforgószerűen tudjuk váltogatni pár naponta-hetente. Gyermekünk így mindig újult örömmel fog a játékaihoz fordulni, és a játékok rendben tartását is - remélhetőleg - hamarabb elsajátítja majd.