Életed legfantasztikusabb utazásához érkeztél. Kisbabát vársz. Mi anyukák vagy leendő szülők pontosan tudjuk, hogy sok új érzelem kavarog az emberben. Sok mindent el kell intézni, amíg a baba megszületik. Talán az egyik legélvezetesebb része ennek a tervezgetés, vásárlás. Milyen legyen a babaszoba, hogyan öltöztessük vagy etessük.

Számos döntés vár rátok és fogtok olyan dolgokat is venni, ami soha nem kerül elő az első használat után. Ez része az első, tanulással teli időszaknak. Szeretnénk számotokra megkönnyíteni a döntéseket és egy univerzális kelengyelistát összeállítani.

Ehhez készítettünk egy felmérést. Az elérhető ismerősöktől a Facebook oldalunkon keresztül a legteljesebb kutatást építettük fel. Rengeteg hasznos információt gyűjtöttünk össze, hogy melyek azok a termékek, amelyeket mindenképpen érdemes megvásárolni a baba érkezése előtt. Ezeket a termékeket három kategóriába osztottuk fel.

 1. Elengedhetetlen: A legfontosabbak és biztos, hogy szükséged van rá. Valamilyen megoldást kell, hogy találj ezekre a problémákra, mert szembesülni fogsz velük.
 2. Jó ha van termékek: ezek nélkül túl fogod élni a nehezét, de sokkal kényelmesebbé teheti a mindennapokat.
 3. Szituációs termékek: Ritkán előforduló vagy könnyen megoldható kérdések.
 4. +1: Kórházi csomag: Általában kapsz a kórházban listát hozzá, de átfutjuk, melyek a hasznos elemek.

Elengedhetetlen kellékek

Ez a fejezet a legnagyobb, és a hat alfejezete önmagában akkora, mint a ?Jó ha van? és a ?Szituációs termékek? fejezetek.

 1. TOP 3
 2. Ruhák
 3. Babaápolás
 4. Babaszoba
 5. Utazás
 6. Etetés

TOP 3

1, Válaszadók 25 %-a szerint a leghasznosabbnak a mellszívó bizonyult, azon belül is az elektromos mellszívó.
Ez az eszköz nem csupán arra szolgál, hogy a felesleges tejet eltároljuk. A megfelelően megválasztott elektromos mellszívó segíthet stimulálni, serkenteni a tejtermelést, emellett időt is spórolhatunk vele, ami az első hetekben meglehetősen drága kincs.

Miért jobb az elektromos a kézi mellszívónál?

Mert gyorsabb, erősebb, hatékonyabb. Egy kézzel is lehet használni, nem kell a másik kéz a pumpáláshoz.

Mi az, amiért mégis kézi mellszívónál dönt sok anyuka?

Nem kell bedugni az áramba, bárhol használható, valamint kevesebb darabból áll össze a készülék, egyszerűbb összeszerelni a használathoz.

 

2, Sterilizáló

Ezen a területen nem érdemes spórolni, ugyanis akár a gyermek 3 éves koráig szoros barátságban leszünk a sterilizálónkkal. Az első 6 hónapban minden használat után, de minimum napi 1 alkalommal minden eszközt ? etető- és játszócumit, üveget, a mellszívó tartozékait, sőt, később a hozzátáplálás eszközeit, a kiskanalat és tányért is ? sterilizálnunk kell.

Ezt háromféleképpen tehetjük meg:

A puritán megoldás: Kinevezünk egy hőálló edényt, amit csak erre használunk, beletesszük, amit sterilzálni szeretnénk és nyakon öntjük forró vízzel, lefedjük, várunk legalább 10 percet majd egy száraz ruhára kiteszünk mindent. Ez persze nagyon költséghatékony megoldás, de gondoljuk végig, hogy hajnali etetéskor becsukott szemmel is megy-e? Ha a válasz nem, akkor érdemes az alábbi két módszer egyikét választani.

A költséghatékony megoldás vagyis a Mikrós sterilizáló: Ennél a típusnál nincs más dolgunk, mint vizet öntünk az aljára és a mikróban végezzük el a sterilizálást. Itt fontos előre lemérnünk, hogy a választott darab befér-e a mikrónkba. Mindamellett, hogy pénztárcakímélő, sok anyuka az elektroszmog és a kis helykapacitás miatt nem kedveli ezt a megoldást.

Kompakt, egyszerű, gyors megoldás vagyis az Elektromos sterilizáló: A válaszadók ezt a típust szavazták meg a leghasznosabbnak. Ez a leghigiénikusabb és leggyorsabb módja a sterilizálásnak.  Ha a Tommee Tipee elektromos sterilizálót választod, ajándékba kapsz egy kis kezdőcsomagot, amit akár tápszeres, akár anyatejes lesz a babád, biztos ki tudsz használni.

 

3, Dobogós helyen végzett továbbá a légzésfigyelő. Utóbbinál természetesen nem szükséges részleteznünk, hogy miért lehet életbevágó a használata. Fontos azonban megemlíteni, hogy ebből is érdemes arra törekedni, hogy megbízhatót vásároljunk, hiszen egy téves riasztás nagyon rémisztő lehet, ráadásul felébreszti az édesen szundikáló kisbabánkat. Vásárolhatunk többfunkciós készüléket, amely a légző mozgás megfigyelése mellett bébiőrzőként is funkcionál. Így több termék vásárlása helyett elegendő egyet beszereznünk: Tommee Tippee videós babaörző.

Miért érdemes a komplexebb, többfunkciós készülék mellett dönteni? A monitor előnyei: Elkerülhetjük, hogy épp akkor megyünk be, amikor visszaaludna a baba, valamint segít azonosítani a sírás okát is.  Egy eszközzel kiválthatod a légzésfigyelőt és a bébiőrzőt. Megbízhatóbb a működése.

 

Gyerekruházat

Kezdésként, függően a baba méretétől természetesen, érdemes 56-os kezdő méretet venni, de nem árt, ha egyből beszerzed a 62-es méretet is, mert az első időkben a kicsi nagyon gyorsan kinövi a ruhácskákat, és ha már kibújt, akkor nehezebb megoldani a vásárlást.

Rugdalózó (5 ? 10 DB)

Az év bármely hónapjában is születik a babád, a rugdalózó mindig biztosítja a gyors öltöztetést, peluscserét. Különösen az első hónapokban kisbabád bőre nagyon érzékeny, válassz a 100%-ban pamut darabok közül.

Pulóver (1 ? 2 DB)

A réteges öltöztetése a babának nagyon fontos. Nem csak télen, akár nyáron is. Gondoljunk a légkondicionált helységekre, a kisbabák nagyon érzékenyek a hőkülönbségekre, a pulóvert pedig könnyedén fel- és leadhatjuk.

Zokni (1 ? 2 DB)

Az apró lábak sokszor még a legnagyobb hőségben is képesek fázni, és ne feledjük, hogy alulról a legkönnyebb megfázni is!

Sapka (1 DB)

Sok babának édesebb álmot hoz egy vékony kis sapka, ami az anyaméh érintését imitálja akkor is, amikor az ágyában szuszog. Valamint enyhe időben, légkondicionált helyiségekben is hasznos darab.

Body (5 ? 10 DB)

A body hosszú és rövid ujjas változata a baba fehérneműje, ez érintkezik a leginkább a bőrével, így itt is fontos, hogy 100%-os pamut legyen! Mivel fehérneműt mi is minden nap tisztát veszünk, érdemes beszerezni mindkét típusból többet, hogy kevesebbet kelljen mosnunk.

Kabát (1 DB)

Jó, ha van egy gyorsan fel- és lekapható kis kabát az utazós napokon, és ne feledjük: bebugyolálva minden baba jobban alszik! A kapucnis változat pedig még praktikusabb, mert kiválthatja a sapkát is.

Kesztyű (1 ? 2 DB)

Sétákhoz vagy karmolás ellen is hasznos lehet, szettben egy sapkával a legszebb.

 

Téli babáknak

A hideg hónapokban született babák öltöztetésére jóval nagyobb gondot kell fordítani a nyáron érkezettekhez képest. Gondoljunk csak bele, hogy a csöppség kilenc hónapon keresztül élt az anyja jó meleg pocakjában, és mekkora változás neki még a hőmérsékletkülönbség is. Segítsünk neki, hogy újra komfortosan érezhesse magát a finom puha és vastag holmikban.

Elengedhetetlen ruhadarab, ha téli babád van, azonban fontos, hogy ne az újszülött méretet, hanem legalább 62-est válasz. Ezzel a dupla zipzáras verzióval a leggyorsabb és legkönnyebb az öltöztetés.

 

Bundazsák ( 1-2 DB )

Elengedhetetlen ruhadarab, ha téli babád van, azonban fontos, hogy ne az újszülött méretet, hanem legalább 62-est válasz. Ezzel a dupla zipzáras verzióval a leggyorsabb és legkönnyebb az öltöztetés.


Lábzsák babakocsiba

Azoknak ajánljuk, akik az igazán hideg napokban féltik csemetéjüket a megfázástól. Puha plüss bélése, vízálló borítása és teljes hosszában zipzározható fazonja segít a hőmérséklet hatékony szabályozásában

Harisnya (1 ? 2 DB)

A lakásban praktikus darab egy hosszú vagy rövid ujjas bodyval kombinálva, így ha megyünk sétálni, könnyű ráöltöztetni. Szeles, rossz időben különösen hasznos, mert teljesen a bőrre simulva nem engedi át a hideget.

Téli Sapka (1 ? 2 DB)

A babának egy éves koráig nagyon vékony a fejbőre, ezért könnyen megfázhat és a viselése még cuki is.

 

Babaápolás

Az első napok első teendője lesz majd, hogy a gyermekorvos felírja a popsikrémet, az alkoholt és a fürdetőkrémet, így azok beszerzése későbbre maradhat, de persze előre is be lehet ezeket szerezni. Rengeteg fog belőle fogyni, szóval itt nincs olyan, hogy túl sok. De természetesen itt nem áll meg a beszerzendő dolgok listája.

A babaápolás témakörében is van három kiemelten fontos termék. A pelenkatároló kuka, a kiskád és az orrszívó. Mindegyikre van kompromisszumos megoldás, és választhatunk akár több funkciót ellátó terméket is. A mi javaslataink:

Kiskád és pelenkázó készlet

Elsőként érdemes átgondolni, hogy pontosan melyik helyiségben szeretnénk elvégezni a fürdetés édes rituáléját, hiszen a helytakarékosság fontos lehet, nem szeretnénk egész nap kerülgetni a kádat. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a kisbabából hamar nagy baba lesz, így ne a legkisebbet válaszd.

Kis hely esetén kapható egyszerűen összecsukható kád, ami jól jöhet egy esetleges utazás során is. Vagy vásárolhatunk komplexebb állvánnyal együtt kapható kádat, ami megfelelő magasságban tartja a babát így anya is apa is kényelmesen és biztonságosan elvégezheti a fürdést, valamint az ehhez szükséges kellékek is helyet kaphatnak az állvány polcain.

 

 

Fürdőkád

Ez a széles és tágas típus akkor javasolt, ha nincsen szükségünk állványra. Két praktikus kiegészítője van: az egyik a szappantartó, amelybe a szükséges fürdetőkrémet és sampont készíthetjük elő, a másik az alján található szelep, amelynek segítségével gyorsan le tudjuk engedni a rituálé végén a vizet, nem kell megemelnünk a nehéz, vízzel teli kádat. Egy ilyen darab az első napoktól a baba egy éves koráig jó szolgálatot tehet. Jókat lubickolhat benne, és telerakhatjuk vízálló könyvecskékkel, gumikacsákkal a vidámabb hangulat érdekében, hadd pancsoljon kedvére.

 

Kádtámasz

Érdemes beszerezni egy kádtámaszt is a meglevő babakádba, hogy ne kelljen végig stabilan fogni a fürdetés ideje alatt a kisbabánk testét. Sok anyukának eleve fáj a háta, dereka, számukra könnyebbség, hogy ez az ergonómiailag testre simuló kialakítás leveszi róluk a terhelést és nem kell görnyedni a súly alatt.

Arra is használható, hogy a felnőtt kádban kiváltsa a babakádat. Bármelyiket is választod, egy ilyen darab csúszásmentesen támasztja alá a gyermekedet, és tapadókorongokkal rögzítheted a kívánt felülethez. Újszülött kortól fél éves korig remekül kihasználható.

 

Összecsukható babakád

Egy összecsukható változat több szempontból is rendkívül hasznos lehet: helytakarékosságból, hiszen nem minden lakásban fér el egy plusz kád, valamint ha sokat utazik a család, vagy csak a baba nem mindig a saját otthonában tölti az estéket, hanem gyakran rokonoknál, barátoknál.

Csúszásgátló anyagának köszönhetően biztonságos. Méretéből és alakjából kifolyólag pedig az első napoktól akár négy éves korig kiszolgálja az igényeket.
Orrszívó: Nosiboo gyerekbarát orrszívó

Babavárásnál nem feltétlenül az első gondolatunk, hogy beteg lesz a pici, hiszen az otthon melegében fogjuk védelmezni, és akinek megadatik az anyatejes táplálás lehetősége, azoknak plusz védelmet is nyújt az anyatej a vírusokkal szemben.

Azonban vannak kivételek. Sosem felejtem el, milyen megdöbbentő és egyben ijesztő volt számomra, hogy az alig kéthetes kisbabám beteg lett. Hamar rájöttem, hogy a porszívós orrszívó ugyan kitisztította a pici orrát, de sokkal több időt vett igénybe, mint egy igazán jó minőségű és nagyobb teljesítményű szívóval. Mondanom sem kell, hogy az orrszívás később sem lett a gyerek kedvenc elfoglaltsága, így kulcsfontosságú, hogy az eszköz gyors, hatékony ugyanakkor kíméletes legyen a picinek.

Nosiboo gyerekbarát orrszívó segítségével kíméletesen és gyorsan kitisztíthatjuk a kicsi orrát anélkül, hogy orrnyálkahártya duzzanatot okoznánk. Szabadalmaztatott Colibri szipka biztosítja, hogy a váladék ne jusson be a szívócsőbe, így elegendő csupán a fejet tisztítani.

Miért válasszuk ezt a porszívós orrszívóval szemben?

Mert kíméletes, ugyanakkor hatékony, és sokkal gyengédebb a hangja, mint egy hangosan zúgó porszívónak, ami külön megrémíti a picit. Nem kell folyton a porszívónkat elővenni az orrszíváshoz, ez az eszköz kisméretű, egyszerűen tárolható és elővehető, ha szükséges. Ha mégis a porszívós orrszívó mellett döntesz, egy pénztárcabarátabb megoldást választasz. Nagyon hatékonyan távolítja el a váladékot.

 

Tommee Tippee pelenkakuka

Sokféle kapható ebből is, azonban a kifejezetten pelenkatárolásra használható kukák azonnal lezárják a benne lévő tartalmat és nem engedik át a kellemetlen szagokat sem, így nem kell állandóan a szemét kihordásával foglalkozni.

A pelenkás időszak a legtöbb babánál 3 év, és az első hónapokban akár napi 10 -12 alkalommal kell. Praktikus, higiénikus, 1 másodperc alatt kiiktatja a koszos pelust, és már szabad is mindkét kezünk az örökmozgó öltöztetésére.

 

Több termék is a Babaápolás kategóriájában orvosi javallatra kerül kiválasztásra. Mi nem orvosként, hanem szülőként és a Ti válaszaitok alapján válogattuk ki őket. Fontos, hogy ha egészségügyi gonddal szembesültök, forduljatok orvoshoz!

 

Popsikrém

A gyermekorvos írja fel receptre még a baba érkezése előtt az első adagokat, leggyakrabban az Unguentum infantum tubusos krémet, mert olcsó és könnyen beszerezhető bármelyik gyógyszertárban. Ám recept nélkül is beszerezhetsz bármikor popsikrémet, számtalan verzió létezik a baba bőrének érzékenységétől függően. Ebből ipari mennyiségre lesz szükség, és ne feledd, a pelenkakiütés gyakori jelenség, érdemes folyamatosan hidratálni a bőrét, hogy ne legyen piros és hólyagos.

Fürdető krém

Ahogyan a popsikrémet, ezt is a gyerekorvos írja fel előre receptre, általában az Unguentum hydrophilicum nonionicum mosdókenőcsöt, de ugyanúgy számtalan fajta létezik a kicsi bőtípusához igazodóan. Van olyan, amit a fürdővízben kell szétdörzsölni, mintha kezet mosnánk benne, és akad olyan is, amit a felnőttekhez hasonlóan a baba bőrén kell eloszlatni. A színtelen-szagtalantól kezdve a habos-illatosig mindenfélét beszerezhetünk gyógyszertárban és drogériákban egyaránt.

Fültisztító Pálcika

Erre főleg az első hetekben lesz szükség, méghozzá a köldökcsonk higiénikus tisztításához.
Utána is jó, ha kéznél van néhány darab, például hajmosás után a fülkagyló óvatos tisztításához, de ne feledjük, a hallójáratba tilos belenyúlni.

Steril gézlap

Szintén az első pár hétben elengedhetetlen kelléke a köldökcsonk megfelelő tisztításának.
Illetve sok babánál előfordul, hogy a könnycsatorna elzáródása miatt váladékozik a szeme, a törölgetéshez pedig a gézlap a legtökéletesebb eszköz.

Alkohol

A doki ezt is felírja az első receptcsomagban, hiszen a köldökcsonkot ezzel érdemes tisztán tartani és megóvni a felülfertőzéstől. Ugyanakkor más, indokolt esetben sem árt, ha van a háznál. Recept nélkül is kérhető a patikában, ha szükséges.

Pelenka (2 csomag)

Mondani sem kell, hogy ebből aztán felfoghatatlan mennyiséget fogunk elhasználni az első hónapokban, úgyhogy bőven lesz idő próbálgatni, hogy melyik a legkényelmesebb a babának, és melyik tartja legjobban a nedvességet, hogyan simul a baba hátára és combjaira. Eleinte a newborn, azaz újszülött méretre lesz szükség, ezekből eldobható pelenkanadrágot javaslunk. A kórházi csomagba is pakoljunk belőle bőven.

Hajkefe

Szinte minden kisbabának hosszabb-rövidebb ideig van úgynevezett koszmója: a sárgás lerakódástól a fejbőrén a hajmosás után egy puha sörtéjű kefével finoman átfésülve gyorsabban megszabadulhatunk tőle. Az igazi hajasbabáknak már a legelejétől dukál egy szép fésű is.

Körömvágó olló

A gyerekek körömvágó ollójának nem hegyes a vége, hanem kerek. Ezzel nem sérted meg a körömágyat, miközben ellenkezik a körömvágással szemben. Ezek az apró kis körmöcskék ráadásul gyorsan nőnek, úgyhogy hetente legalább kétszer rá kell szánnod magadat a manőverre, különben összekarmolja magát és téged is.

 

Babahőmérő

Sajnos minden gyerek életében eljön az a pont, amikor beteg lesz, és olyankor gyorsan meg kell tudni állapítani, hogy mekkora a baj. Erre szolgálnak a hagyományos és elektromos hőmérők. Oltások után is érdemes ellenőrizni, hogy nincsen-e a picinek hőemelkedése. Ne feledjük, a végbélben fél fokkal magasabb a hőmérséklet, ha ott mérnénk.

Előke (2-3 DB)

A sokadik teljes ruhamosás-öltöztetés után nem szükséges magyarázni, hogy miért fontos a partedli. Eleinte a fokozott nyáladzás miatt a fogzás idején, később pedig hozzátáplálásnál lesz elengedhetetlen, hogy vegyünk párat. Van többféle anyagú és rögzítésű változat, majd elválik, hogy melyik lesz hasznosabb. Érdemes könnyen vagy teljesen lemoshatót, illetve nyakhoz jól illeszkedőt választani.

Kapucnis törölköző (1-2 DB)

Amikor kivesszük babánkat a fürdetés után a kádból, gyorsan be kell bugyolálnunk egy finom puha törölközőbe, lehetőleg olyanba, amelyiknek kapucnija is van, hogy a feje ? főleg, ha vizes a haja, márpedig általában az ? meg ne fázzon.

 

Pelenkázó alátét

Megvédi a pelenkázót a foltoktól, a kellemetlen balesetek is könnyen feltakaríthatóak, valamint kellemesebb érzés a babának azon feküdni.
A pelenkázó matrac igazi alapdarab, ami minden babirodalom meghatározó színfoltja is.

 

Babaszoba vagy babasarok

Amikor tervezgetjük kisbabánk birodalmát, fontos, hogy az esztétikum mellett megfelelően funkcionális és kényelmes legyen a szoba, hiszen sok időt fogunk itt tölteni. Alváson kívül helyet kaphat itt a fürdetés és a pelenkázás is. Akár egy szobában alszunk a picivel, akár külön szobája lesz, fontos, hogy mindent pontosan mérjük le és tervezzük meg, hogy mit hova helyezünk majd. Lássuk mi az, amire mindenképpen szükségünk lesz.

Babaágy: Hayworth bababútor csomag

Ebben az esetben is van néhány fontos szempont, amit nem árt figyelembe venni a választásnál. Jó megoldás egy olyan ágy, amely később gyerekággyá alakítható, ezzel nem kell újra berendezni a szobát egy gyerekágy cserénél.

A Hayworth bababútor csomag jó alternatíva, ha szűk helyen kell kialakítsuk a jövevény életterét. A két részre osztott ágyneműtartó akár a ruhácskák lakóhelye is lehet.

Nem minden esetben kell kompromisszumos megoldásra szorítkozzunk, ha a pelenkázó komódot és a kiságyat is be tudjuk tenni a szobába, akkor érdemes a kényelmes alternatívát választani.

Babaágy: Stokke Sleepi

Ez a tömör bükkfából készült típus alkalmazkodik a folyamatosan növögető gyermekedhez, miközben kényelmet és biztonságot nyújt számára. Amikor nagyobbacska lesz, ki lehet venni az egyik oldalát és könnyen kiveheted őt, miközben úgy érzi, hogy megkapja a szabadságát is. Remek beruházás akár egy évtizedre, az ágymagasság is állítható az adott kornak megfelelően.

Kerekeken gurul, ugyanakkor rögzíthető is, attól függően, hogy alvásra használod a hálóban, vagy például járókának a nappaliban. Hipoallergén habmatraca levehető huzattal készült, hogy midig tiszta és higiénikus legyen a babádnak.
Babaágy: Osborne

Ez a klasszikus modell a faimádók kedvence, remekül fel lehet dobni különféle festett fajátékokkal.

Két fokozatban állítható, és a kivehető ágyrácsoknak köszönhetően gyermekággyá alakítható, ennélfogva akár négy éves koráig pihenhet benne a kicsi.

Nagyon praktikus, hogy ágyneműtartó fiók is van beleépítve, így nem kell külön helyet biztosítanod a cserelepedőknek.

 

Babaágy: Breeze bölcső

Ha minden álmod az volt, hogy a mesékből ismert bölcsőben ringathasd gyermekedet, amely ráadásul finom mozgásával segíti őt az elalvásban, akkor ez a tökéletes választás. Fél éves korig használható, kaucsukfából készült és tüneményes darab, ajándéknak is tökéletes.

Egy megfelelő matraccal és rácsvédővel biztonságos és kényelmes, az anyaméhhez hasonlóan szűk és meleg, puha környezetet biztosíthatsz a kicsinyednek.

Ha nem szeretnéd, hogy ringasson, mert például éppen nem altatni szeretnél benne, hanem csak beletetted a babát, amíg a házimunkát végzed, le is fixálhatod.

 

Pelenkázó szekrény és pelenkázó matrac

A helyiség méretétől függően érdemes átgondolni egy nagyobb szekrény vásárlását, hiszen a baba nem lesz mindig újszülött, és hamar egy izgő-mozgó felfedezővé válik, amely bizony megnehezíti az olyan egyszerűnek tűnő cselekvéseket, mint a pelenkacsere. Ezen kívül használhatjuk még öltöztetéshez is, kímélve az egyébként igencsak igénybe vett derekunkat, amelyhez szintén kényelmesebb egy tágasabb bútordarab.

A megfelelő matrac minden orvos és ortopédiai szakember szerint létfontosságú, ne ezen spóroljunk. Az első évben vastag és puha, a második évtől vékonyabb és kemény változat az ideális, de vásárláskor kérjük ki nyugodtan a hozzáértő kollégák segítségét.

Tipp: a Silentnight Airstream anti-allerén hőszabályzós matrac belső szellőzésével, vízálló rétegével, illetve a poratkák és baktériumok elleni Purotex-technikával minden igényt kielégít.

Babaágynemű

Babaágynemű esetén a legfontosabb, hogy jó minőségű, bababarát anyagot válasszunk, de az esztétikum is szempont. Ugye már el is képzelted édesen alvó kisbabádat, ahogy szunyókál a gyönyörű, babaillatú ágyában? Ha kiválasztottad a stílust és a színt, egy csomagban egybe megvásárolhatod, így kevesebb utánajárást igényel.

Babaszobai csomag Welcome to the World

Azért érdemes ilyen csomagot választani, mert a forgón és a hálózsákon kívül (amit kinő) mindent újszülött kortól 3-4 éves korig ki tudtok használni és az egyik legideálisabb babaváró ajándék is.

Bár egyszerűbb egy komplex csomagot választani, ami mindent tartalmaz, amire csak szüksége lehet egy babának az alváshoz, azért nézzük át együtt, hogy melyik darab mire jó pontosan.

Babatakaró és paplan (1-2 DB)

Mindig jó érzés, ha be vagyunk bugyolálva alvás közben, és ez a babákra fokozottan igaz. Nyáron vékonyabb takarót, télen pedig vastagabb, bélelt paplant válasszunk a hűvösebb éjszakákra. Utóbbi játszószőnyegnek is tökéletes.

Gumis lepedő (1-2 DB)

A lepedő nem csak a kiságyat védi, hanem a vízálló verzió a kisebb balesetektől, bukásoktól is megmenti a matracot. A gumis a legpraktikusabb, mert fixen marad, nem gyűrődik a baba alatt, aki mindig ficánkolni fog, még álmában is.

Matracvédő huzat (1 DB)

Védi a matracot a szennyeződésektől és puhasága kényelmes pihenést biztosít a bébinek. Egy igazán jó huzat légáteresztő, anti-allergén és vízálló egyben, szerencsére ma már ez mind nem akadály.

Textilpelenka (10-15 DB)

A textilpelust szinte egész nap használni fogod a babával: a feje alá az ágyban, büfizéshez, pelenkázáskor, utazáshoz, etetésnél, babakocsiba, sőt, sok kisbaba altatáshoz is használja. Az egyszerű fehéren kívül ma már színeset, figurásat is választhatsz. Hasznos kicsi és nagy méretűt is beszerezni.

Rácsvédő (1 DB)

Azt hinnénk, hogy a kisbabák békésen szunyókálnak, de valójában össze-vissza forognak alvás közben. Azért fontos a rácsvédő, hogy megóvjuk az apróságot a fejsérülésektől, a rácsok közé akadó végtagoktól és az ezek miatt kitörő sírástól.

Éjszakai fény: Gömblámpa ? Welcome to the world

Nem is gondolnánk, milyen fontos lehet a szoba fénye. Éjszakai etetésekhez, felébredéshez szükséges valamilyen gyengébb, pihentetőbb fény.

A kicsiknek idővel meg kell szokniuk, hogy éjszaka van. Nem szerencsés egyből a nagy villanyt felkapcsolni az etetéshez vagy megnyugtatáshoz, mert attól csak éberebb lesz a pici, nehezebb visszaaltatni.

Nem csak a babának, a szülőknek is kellemes, relaxációs látvány továbbá egy ízléses hangulatvilágítás.

Függöny: Millie & Boris

Függönyválasztásnál fontos szempont, hogy mutatós és bájos legyen, illeszkedjen a szoba dekorációjához és a bútorokhoz, de ne felejtsük el a praktikus aspektusokat sem.

A légiesen áttetsző darabok mellett (vagy helyett) szükség van sötétítő függönyre, amennyiben nincsen redőny az ablak előtt, mert a napközbeni altatások során nem árt, ha legalább homályos a szoba, és nyáron a tűző napot is ki kell zárni a szobából.

Szerencsére rengeteg vidám és jó minőségű, sokféle színvariációjú és mintázatú textíliából válogathatnak a leendő szülők.

Játékok: Katicás játszószőnyeg

Az első időszakban eltelik majd néhány hét, mire a baba érdeklődővé válik, látása kitisztul, de igen gyorsan elérkezik az aktív ébrenlétek ideje, amikor már szívesen nézelődik. Érdemes előre megvenni néhány játékot, hogy a megfelelő pillanatban használatba vehesse.

Visszajelzéseitek alapján a játszószőnyeg lett a leghasznosabb a játékok közül.

A baba fekve tudja nézegetni a lelógó játékokat, később pedig segíti a mozgásfejlődést azáltal, hogy el akarja érni őket. Kulcsszerepe lehet a hason töltött időben, ami eleinte nem a kedvence a piciknek, pedig létfontosságú a hátizmok erősítéséhez. Érdemes olyat választanunk, ami akár háton, akár hason fekve megfelelő stimulációt biztosít a baba számára.

 

Utazás

Az utazás témakörben egy önálló útmutatót készítünk 2017 során, mivel hatalmas témakör és sok kérdést kell érintenie. A fejezet célja, hogy a legfontosabb szempontokat bemutassa és három kiváló kocsit bemutasson.

Az első hónapokban a közös utazásokat általában alvással töltik a kicsik. Lényeg, hogy legyen minél többet levegőn az immunrendszer erősítése miatt, később pedig a látnivalók és az új ingerek lesznek számára fontosak. Töltsük ezt az időt úgy, hogy a babának is és a mamának is kényelmes és szórakoztató legyen.

A babakocsi meghatározó eleme az anyai létnek. Bekorlátozhat vagy megkönnyítheti az életünket. Az egyik legnagyobb költség, és sokan nem ússzák meg egy babakocsival az első évet, mire megtalálják azt, ami tényleg a szükségeiknek megfelelő. Mire érdemes figyelni?

 • Fontos-e számodra, hogy mózeskosár legyen hozzá, tehát fekve tudjon utazni a baba?
  Amennyiben fontosnak tartod, hogy fekve tudjon utazni a baba, akkor mindenképpen mózeskosárral ellátott kocsit válassz. Azonban a csendesen szunyókálós időszak hamar véget ér és a kicsit zavarhatja, hogy nem lát ki a kocsiból, szeretne nézelődni. Legyen olyan, amiről lecsatlakoztatható a mózes rész, és sportkocsiként is használhatod tovább. Az ülni még nem tudó babáknál óvatosan kell kezelni a sportkocsit. A több fokozatban dönthető háttámla segít úgy beültetni a gyermeket, hogy nem terheli a gerincét, ugyanakkor ha elszunyókál, kényelmesen fekve tud tovább utazni.
 • Szükség van-e autós hordozóra, fogtok-e autóval is közlekedni?
  Sok babakocsinál olvasható a travel system kifejezés. Ez annyit jelent, hogy autós hordozó is csatlakoztatható a vázhoz, így elég a kocsi vázát berakni a csomagtartóba, a baba a hordozóval biztonságosan beköthető az autóba és már utazhattok is. Autóval nem rendelkező szülők is bátran választhatnak ilyen típusú babakocsit, mert a hordozók nagy része hintáztatható, így pihenőszékként is használható akár otthon, akár vendégségben.
 • Milyenek a terepviszonyok a lakhelyeden?
  Ha durvább viszonyok között kell majd tologatnod kisbabádat, érdemes nagyobb kerekű kocsit választani, illetve hasznos az állítható rugózás is, hiszen így a terepnek megfelelően állíthatod be a kocsi rugózását, hogy tompuljon a rázkódás mértéke.
  Ha jobb minőségű terepen fogtok közlekedni, például aszfaltúton, városi környezetben, akkor praktikusabbak a kisebb kerekű kocsik és nem fontos a rugózás.
  Mindenféle terepen fontos a kerekek bolygósíthatósága, vagyis az első kerekek 360 fokban forognak, így sokkal könnyebb fordulni a kocsival, nem szükséges hozzá megemelni.
 • Hol fogod tárolni a kocsit, amikor nincs használatban?
  Gondold át, hogy hol fogod tárolni, összecsukva szeretnéd-e vagy sem. Ha van lift a lakhelyeden, oda befér-e és az autó csomagtartójához is érdemes igazítani a megfelelő méretet.
  A travel systemmel ellátott babakocsik általában lapra csukhatóak, azonban a gyártók megoldották, hogy így is a lehető legkisebb helyet foglalja el otthon vagy autóban, így egy bőrönd méretére lehet zsugorítani a kocsit.
 • Szükséges-e állítható pozíció (kifelé néző pozíció / szülő felé néző pozíció)?
  Most már nem annyira általános, hogy a babának kifejezetten kifelé néző pozíció megfelelő a babakocsis sétáknál. Adódik olyan helyzet, amikor a picinek kifejezetten megnyugtató, ha közben látja az őt tologató szülőt is (fogzás miatti általános nyűgösség, mozgásfejlődés miatti nyugtalanság), és így több időt tud nyugodtan eltölteni a babakocsiban.
 • Milyen magasan legyen a tolókar, lehessen-e állítani (alacsony vagy éppen magasabb szülők esetén)?
  Mindenki szeretné tologatni a babát, anya, apa, nagyszülők. A mi családunkban elég nagy magasságkülönbség van a férjem és köztem, és bizony nagyon fontos, hogy az ő magasságához is kényelmes kocsit válasszunk, hiszen ő is sokat fogja sétáltatni a kicsit.
 • Szeretnél-e sportolni a babával (babakocsis futás)?
  A futókocsik általában háromkerekűek, de nem minden háromkerekű kocsi alkalmas futásra. A futókocsik rendelkeznek masszívabb vázzal és tárcsafékkel. Mindig nézz utána alaposan a leírásban, hogy futáshoz javasolt-e, vagy kifejezetten erre a célra gyártott típust vásárolj.
 • Mekkora pakolótérre van szükséged?
  Főleg akkor válik állandó problémává, ha nincs autód vagy rendszeresen mész el akár a szomszéd közértbe a babakocsival. Egy strapabíróbb darabban akár 6×1.5L vizet is simán hazahozol a gyerekkel, a kisebb rakodóterűbe alig fér be egy liter tej.

A kínálat hatalmas, úgyhogy három különböző babakocsi-típus összehasonlításával adunk némi támpontot, hogy segítsünk eligazodni.

Armadillo Flip XT Stokke Xplory Bugaboo Donkey
Körülbelül meddig tudod használni Kb. 4 éves korig Kb. 3,5 éves korig Kb. 4,5 éves korig
Travel System Igen Igen Igen
Dönthető háttámla 4 fokozat 5 fokozat 3 fokozat
Változtatható ülésirány Igen Igen Igen
Kukucskáló ablak Igen Nem Nem
Bolygósítható kerék Igen Igen Igen
Futó kocsi Nem Nem Opcionális kiegészítő
Állítható tolókar Igen Igen Igen
Összecsukható Igen Igen Igen
Testvéropcióval bővíthető Nem Nem Igen
Méretei összecsukva HxSzxM (cm):26x56x76 HxSzxM (cm):99x57x42 HxSzxM
(cm):93x60x52
Súly 10 kg 10,5 kg 13 kg

 

Babakocsi: Armadillo Flip XT

Miért válaszd az Armadillo Flip XT babakocsit?

Különleges, hiszen akár a kicsi első 4 évében használhatjátok. Nem szükséges további beruházás.
Minden olyan funkciót megtalálsz rajta, amire csak szükségetek lesz az utazások, séták, vagy bevásárlások során. Néhány ezek közül:

? esernyőkocsi lévén üléssel együtt is egyetlen mozdulattal összecsukhatod
? a vázra mózeskosarat, autósülést és sportülést is rögzíthetsz
? beépített szellőző, akasztó és kukucskáló
? széles kerék, rögzíthető háttámla
? mindkét irányba rögzíthető ülés

 

Babakocsi: Stokke Xplory

A Stokke termékcsalád egyedi designnal megalkotott termékeinek egyik sikeres darabja az Xplory.

Rengeteg előnyös tulajdonsága mellett egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy a baba ülésmagassága is átállítható legyen.

 • könnyen irányítható egyenetlen terepen is
 • állítható párnás ülés
 • extra bélés a kisebb babák kényelméért
 • rengeteg színben kapható és sokféle kiegészítőt vásárolhatsz hozzá

 

Babakocsi: Bugaboo Donkey

Jelenleg csak egy gyermeked van, de a közeljövőben kis tesó érkezik? Ikrekkel vagy várandós? Esetleg csak szeretnél egy nagy, jól pakolható babaverdát? A Bugaboo Donkey mindegyik esetre tökéletes választás.

 • ideális, ha több gyerkőcöt tervezel
 • a babakocsi szélessége az igényekre szabva állítható
 • hatalmas kosara akár egy teljes bevásárlást elnyel
 • kiegészítő futóváza megvásárlása esetén a sportról sem kell lemondanod

Végül essen szó a kiegészítőkről, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezni, amennyiben nem jár automatikusan a kiválasztott kocsihoz.

Lábzsák/bundazsák: Minden évszak lábzsák

A hidegebb hónapokban szükséges, hiszen a kisbaba ül vagy fekszik a kocsiban és a lehető legjobban fel kell öltöztetni, elkerülendő a megfázást. Vásárolhatsz univerzális több évszakos lábzsákot is.

 

Esővédő

Sajnos néha rossz időben is ki kell mozdulni otthonról, és ha esik az eső, az nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is a kicsire nézve. Egy esővédő ezért elengedhetetlen kellék.

Napernyő

Nyáron fokozottan fennáll a veszélye mind a káros UV-sugárzásnak, mint a túlforrósodásnak és kiszáradásnak, úgyhogy ha nem alkalmas árnyékolásra a babakocsink, vegyünk pluszban egyet, hogy kellemesek legyenek a napsütötte a séták.

 Rovarháló

Aki kertes házban lakik vagy vízpart közelében, annak különösen fontos kiegészítő egy szúnyogháló, amely megóvja a babánkat a nemkívánatos csípésektől. Nyáron, akár nyaralás során is jó szolgálatot tesz.

Pelenkázótáska

Minden anyuka ismeri az érzést, amikor elindul otthonról a babával, és megjelenik a fejében egy lista arról, hogy mit kellene eltennie a babának. Ezek a speciális zsebekkel és tartókkal megáldott táskák mindent elnyelnek.

Hőtartó cumisüveg tároló

Utazáskor vagy kiránduláskor ? különösen télen ? fontos, hogy ne hűljön ki az étel vagy a víz. Ez a vastag falú cumisüvegtartó jó ideig melegen tartja az előkészített finomságokat. Babakocsira akasztható füle pedig praktikus kiegészítővé teszi.

 

Etetés

Mikor megszületik a pici, az első hetek szinte végig a kicsi etetéséről szólnak. Akár anyatejes, akár tápszeres lesz a kicsi, mindenképpen érdemes felkészülni mindkét eshetőségre, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Nézzük, mit szerezzetek be, hogy biztosan minden kéznél legyen.

Mellszívó: Tomee Tipee elektromos mellszívó

Felmérésünk alapján a leghasznosabb termék az Etetés kategóriában a mellszívó lett.

A mellszívó nem csupán arra szolgál, hogy eltároljuk a felesleges tejet, hanem stimulálja, serkenti a tejtermelést, segíthet elkerülni a pangás okozta gyulladást. Kézi szívókkal szemben az elektromos eszközök sokkal gyorsabbak és kényelmesen használhatóak, és ezzel időt takaríthatunk meg.

 

Cumisüvegek: Tomee Tipee anyatejes kezdőszett

Ideális esetben a baba első hat hónapjában kizárólag anyatejre van szüksége. Azonban ez sajnos nem mindenkinek adatik meg, illetve szükség lehet rá, hogy időnként cumisüvegből táplálkozzon a kicsi (pl Apuka vigyáz rá, vagy kel fel hozzá éjszaka).

A megfelelően kiválasztott cumisüveggel kiválóan összehangolható az anyatejes és cumisüveges táplálás, és nem kell tartani a rettegett cumizavartól.

Ha bizonytalan vagy, hogy milyet és mennyit vásárolj, érdemes beszerezni egy kezdő cumisüveg szettet, lehetőleg azonos márkájút, mint amilyen a sterilizáló, hogy biztosan kompatibilisek legyenek az eszközeid.

Érdemes mindig azonos gyártó termékeit megvenni, mert akkor biztosan nem ér meglepetés, hogy valami esetleg nem kompatibilis.

 

Etetőszék: Snax etetőszék

Lehetséges, hogy többen csodálkozni fogtok, hogy belekerül a legfontosabbak közé az etetőszék. Hiszen mi szükségünk lehet egy etetőszékre az első időszakban?

Ha jól választunk, akkor nagyon széleskörűen tudjuk használni az etetőszéket, és hamar hozzászoktathatjuk, hogy a hozzátáplálás idején már megszokott ismerősként üdvözölje kicsink a királyi trónját.

Ebben az esetben válasszatok dönthető ülésű és állítható magasságú széket. Így már akkor is beleültetheted a babát, amikor még nem tud magától ülni. A kicsik szeretnek eltérő magasságból szemlélődni, a tálcára pedig helyezhetsz játékokat. Kapható tálcára helyezhető speciális játék, is amivel szépen lefoglalja magát, amíg te elvégzed a teendőidet a konyhában.

 

Anyatejtároló edények: Tomee Tipee anyatejtároló edény

Ha már fejünk, tároljuk is el megfelelően a kincset érő anyatejet. Ehhez tudtok beszerezni anyatejtároló edényeket, melyek sterilizálhatóak, fagyaszthatóak. Ráadásul nagyon hasznos lehet később is a hozzátáplálásnál: ételtárolásra is tudjátok majd használni.

Melltartóbetét: Tomee Tipee melltartó betét

A szoptatás egy fantasztikus dolog, jó a babának, erősíti a kötődést, de bizony az elején nagyon küzdelmes. Ez alól szinte senki sem kivétel. A tej belövellése sokszor már a kórházban megkezdődik, és a mellbimbó is igen hamar megfájdul a szopizni még csak éppen tanulgató baba ügyetlen eszegetése és a bimbók érzékenysége miatt.

Mellápoló krém

Mindenképpen szükséges mind a mellápoló krém, mind a melltartó betét beszerzése, és akár be is lehet pakolni a kórházi csomagba, mert valószínűleg már ott szükségünk lesz ezekre. Mellápoló krémből mindenképpen olyat vegyél, amit nem szükséges lemosni.

Szoptatós melltartó (1-2 DB)

Amikor a baba megszületik, gyakorlatilag szinte egy végeláthatatlan etetés veszi kezdetét, ami létfontosságú a kicsi számára. Ráadásul hektikusan alszanak, bármikor felébredhetnek és akkor bizony követelik a cicit. A jó szoptatós melltartó megfelelőt tartást biztosít és egy mozdulattal lekapcsolható a mellet fedő rész úgy, hogy közben nem kell levennünk a melltartót. Nagyon hasznos és tényleg elengedhetetlen.

Vízforraló

Többen írtátok, hogy nagyon hasznos volt a vízforraló megvásárlása. Bár az anyatej mellé nincs szükség vízzel itatni a babát, de tápszer mellé és hozzátáplálásnál már szükséges, és 1 éves koráig nem javasolt csapvizet adni a kicsiknek.

 

Jó, ha van

Most, hogy minden létfontosságú kelléket beszereztünk, vagy legalábbis képünk van arról, hogy mire lesz szükség, nézzük meg melyek azok a dolgok, amik bár nem feltétlen szükségesek, de igen hasznosak lehetnek, vagy megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

Babamérleg

A mérlegelést már az első 1-2 napban meg kell szoknia a babának, hiszen abból tudják megállapítani, hogy megfelelően gyarapszik-e a kicsi és van-e elegendő anyatej. A folyamatos méricskélést nem feltétlenül javasolják a szakemberek a hazatérést követően, hiszen az újszülött mindig más mennyiségeket eszik és úgyis rendszeresen mérik a súlyát a védőnőnél tett látogatásoknál. Így ez nem létfontosságú, de hasznos lehet.

Játszócumik

Akár már a babavárás során eldönthetjük, hogy szeretnénk-e, hogy cumizzon a kicsi vagy sem. Nagyon nagy szerepe lehet a nyugtatásnál és altatásoknál, de előfordulhat, hogy a baba egyáltalán nem akar majd cumizni, így ezt sem szükséges azonnal beszerezni.

Cumisüveg melegítő

Ha előre tudjuk, hogy utazásra kerül sor, jó előre érdemes beszerezni egy autós vagy elektromos cumisüveg melegítőt, hogy biztosítsuk a baba táplálását útközben is. Ha nem tervezünk utazást, akkor ez is ráér.

Tápszerkészítő: Tomee Tipee Perfect Prep

Óriási segítséget nyújthat az etetéshez egy tápszerkészítő gép, ami villámgyorsan megfelelő hőmérsékletűre melegíti
a vizet és megfelelő állagúra keveri a tápszert. Ezzel időt spórolhatsz, és nem kell minden alkalommal ellenőrizni a víz hőmérsékletét, valamint nézegetni, hogy megfelelően oldódott-e fel a por a vízben.

Pólya (2 DB): Pólya 2 db aqua

A legtöbb szakkönyv, szakértő és blog oldal szerint a babák szeretik, ha jól bebugyoláljuk őket, attól hamarabb megnyugszanak. De csak azért, mert még nem találkoztak az én kisfiammal aki ezt kifejezetten utálta az első perctől kezdve. Ha úgy gondolod, hogy megpróbálod, akkor ebből is be lehet szerezni 1-2 csinos darabot.

Szoptatós párna: Terhességi és szoptatós párna

Visszajelzéseitek alapján és tapasztalatok szerint a szoptatós párna nem minden esetben segíti az etetést. A megfelelő szoptatási pozíció megtalálása külön kihívást jelent az újdonsült anyukák számára, így egy párna lehet nagyon nagy segítség, de felesleges beruházás is. Nekem egy egészen lapos kispárna vált be az etetésnél, de mégsem tartottam feleslegesnek a szoptatóspárnát, mert amíg pici a baba, szépen rá lehet fektetni, arról nézelődhet. Később pedig barikádként funkcionált a még csak kúszni tudó kisfiamnak, hogy ne üsse be a buksiját a TV állványba.

Vízhőmérő

A vízhőmérő inkább a szülők megnyugtatására szolgál. A fürdetést az egészen picik eleinte nem kifejezetten szeretik, inkább szeretnénk hát gyorsan és biztonságosan túlesni rajta. Ehhez segíthet a hőmérő, a nem bízunk saját kezünk vagy könyökünk hőérzetében.

Pihenőszék

Egy pihenőszék már az újszülött kortól egészen a mozgásfejlődés indulásáig segíthet. Érdemes többfunkciós darabot venni, ami hintáztatható, van rajta játék vagy rezgő funkció. Amíg a baba csendben tölti az időt a székében, mi elvégezhetjük feladatainkat, és magunkkal is vihetjük székkel együtt abba a helyiségbe, ahol éppen dolgunk akadt. Ha nem a 9 kilóig használható termékek közül választunk, akkor akár eleinte hozzátáplálásnál is alkalmas etetőszéknek.

Zenélő forgó kiságyra

Minden baba szereti a kiságyra szerelhető zenélőt. A hagyományos körforgók mellett találsz olyan terméket is, amely nyugtató dallamot és fényt is játszik le. Minden gyerek más, tehát lehet, hogy pont a te babád imádni fogja a forgóját, és éppen hogy megnyugtatja majd, nem pedig felingereli, úgyhogy nyugodtan lehet ebből is vásárolni egy szép darabot.

Hálózsák

Az első hetekben babánk jószerivel abban a pózban szunyókál el, amilyenben lehelyezzük őt, de ez gyorsan megváltozik, ahogy ráérez a forgolódásra-kúszásra. Onnantól ez lesz a kedvenc elfoglaltsága még az ágyban is, így hamar lerúgja majd magáról a hagyományos takarókat.

Jól jöhet, ha veszünk neki hálózsákot, ami biztosítja, hogy valóban be legyen takarózva, valamint biztonságérzetet nyújt az egészen pici babáknak.

Utazóágy

Ha otthonról távol töltötök egy vagy több éjszakát, a legfontosabb, hogy a kisbabának próbáljátok meg többé-kevésbé betartani az otthon megszokott napirendjét. A kicsi alvása kulcsfontosságú, hiszen ha jól pihen a baba, jól pihennek a szülők is. Ehhez nagy segítséget nyújt egy megfelelően kiválasztott utazóágy. Az alapdaraboktól a többfunkciós ágyig széles a választék. A többfunkciós utazóágyak rendelkeznek állítható fekvőfelülettel, pelenkázó felülettel, tárolórekeszekkel, vagy akár zenélő-forgó játékkal is.

Hinta: Adamo

A hintát használók csupa jót mondanak ezen termékről. Nem kell tartanunk attól, hogy a baba gerincének rosszat teszünk, ha ebben játszik, vagy ebben altatjuk őt. Speciális kialakításának köszönhetően megfelelő támasztékot nyújt a hátnak, az anyag körülöleli a picit, így biztonságban érzi magát.

 

Szituáció függő

Ahány gyerek, annyi eset. Ritkábban előforduló, de fontos témákat érintünk a fejezetben. Szülői ágyban altatás, Hordozás és az újfajta Mosható pelenka.

Szülői ágyban altatás

A babaholmik beszerzése előtt döntsétek el, hogy terveitek szerint hol szeretnétek altatni kisbabátokat. Nagyon kellemes és komfortos megoldás, ha veletek alszik a baba. Azonban az alvás csak akkor lesz pihentető, ha teljes nyugalomban és biztonságban tudjátok tölteni mindannyian.

Ehhez szerezz be:

 • vagy egy leesésgátlót, amely az ágyra rögzíthető és így védi a babát a leeséstől,
 • vagy egy ún. babaöblöt, amely gyakorlatilag egy rácsos kiságy, melynek oldala teljesen nyitott így hozzátolható a szülői ágyhoz. Állítható magasságának köszönhetően pedig az ágyhoz igazítható teljes mértékben.

Utóbbit valószínűleg nem hosszan fogjátok használni, mert ha már felül, forog, mozgolódik, akkor az öböl nem nyújt majd megfelelő biztonságot. Viszont ebből könnyebben át tudod szoktatni a saját kiságyába, hiszen a környezete hasonló marad. Az átszokást megkönnyíti az is, hogy az öbölben saját ágyneműt tudsz neki felhúzni, amit később a saját ágyában is használhat majd.

Hordozás

Amikor kisbabám még úton volt, eldöntöttem, hogy szeretnék egy hordozót, mert annyi jót hallottam róla. Azonban bátortalan voltam és nem mertem beruházni egy komoly darabra, hanem megvettem az elérhető legolcsóbb rugalmas kendőt, gondoltam az elegendő lesz ahhoz, hogy esetleg itthon magamra rögzítsem a babát vagy néha elmenjünk így sétálni.

Ha hordozni is szeretnéd a babádat, akkor itt nem érdemes spórolni. A csatos hordozókról még mindig kering a tévhit, hogy a csípőnek nem tesz jót, de ezt már nagyon rég orvosolták a gyártók. Egy csatos darab is lehet ugyanolyan jó és kényelmes, mint egy megkötős vagy karikás kendő, csak sokkal egyszerűbb felvenni, nem kell külön megtanulni a használatát.

Érdemes továbbá átgondolni, hogy olyan hordozót vásároljatok, ami egészen pici kortól használható viszonylag nagy súlyhatárig és több féle pozícióban utazhasson benne a baba (kifelé néző pozíció, szülő felé néző pozíció, és háti hordozó funkció).

Mosható pelenka

Nem, itt nem anyáink, nagyanyáink korában használatos pelenkákra kell gondolni. Ez egy újszerű megoldás. Hosszú távú befektetés, ami idővel megtérül.

Az új mosható pelenka jó megoldás azoknak, akiknek fontos a költséghatékonyság, és nem utolsó sorban a környezet védelme, és ezért szívesen tesznek egy kicsivel többet, de tényleg csak kicsivel többet a mindennapokban.

Amennyiben eldöntötted, hogy mosható pelenkát szeretnél használni, szükséged lesz néhány dologra:

 • mosható pelenka belsők
 • mosható pelenka külsők
 • külön vödör a koszos pelusok tárolásához/áztatásához

Fontos, hogy bababarát anyagból készüljön és jó minőségű legyen, hiszen ezek a pelenkák állítható méretűek tehát hosszú ideig lesznek használatban.

Bizonyos gyártók lehetőséget biztosítanak bérlésre is amennyiben bizonytalan vagy.

 

Kórházi csomag

Minden kórháznak van listája, ami jó kiindulási alap a kórházi csomag összeállításához, de mi is szeretnénk segíteni nektek, hogy mivel érdemes még kiegészíteni.

Kórházi listáról érdeklődj orvosodnál vagy a kórház szülészetén.

Mi is kellhet neked még egy igazán jó csomaghoz, hogy kórházi tartózkodás nehéz napjai minél kellemesebben teljenek?

Melltartóbetét és bimbóvédő krém

Bizony mindkettő nagyon fontos már a kórházi tartózkodás idejére is, mert a szoptatás első napjától sokáig lehet tejcsorgás. A krém mindenképp kell, hogy az érzékeny bőr rész ne száradjon ki.

Mellszívó és tejtároló edény/tasak

Ha már a kórházban megtörténik a tej belövellése, akkor azonnal érdemes plusz stimulációt adni a mellnek a mellszívóval. Majd lefejni a felesleget a pangás elkerülése érdekében. A kórházakban van ugyan mellszívó, de nem biztos, hogy mindig hozzájutsz, ráadásul így biztosan higiénikusabb. Lehetőség van továbbá, hogy a lefejt tejet hűtőbe rakd és a látogatásnál odaadd valakinek, aki hazaviszi és mélyhűtőbe rakja, ehhez kellhet a tejtároló edény/tasak.

Babaruha

Nem minden kórházi listán szerepel, vagy csak az ajánlott részben van. Mindenképpen vigyél magaddal saját ruhát, mert csak a születéskor kap kórházi holmit, utána kérni fogják, hogy legyen nálad otthoni holmi a kicsinek.

Kényelmes ruha neked

Én kifejezetten nem szeretem a hálóingeket. Szüléshez persze az a praktikus, de ha már megszületett a pici, nem kötelező hálóingben lenni. Sosem felejtem el, milyen jó érzés volt, mikor a szülés másnapján a férjem behozta a kényelmes pizsamanadrágomat és pólómat.

 

Lezárás

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtátok, és segíthettünk ezzel beszerezni minden fontos dolgot, amire szükségetek lesz a sokszor fárasztó, ám nagyon boldog babás időkhöz.

Számotokra mi jelentette a kórházban a kényelmet és a megfelelő komfortérzetet? Volt olyan dolog, ami nem szerepelt a kötelező listán és később jutott eszetekbe, hogy kell?

Mi volt a leghasznosabb eszköz? Mi az, ami tényleg felesleges? Mit tennétek hozzá egy igazán hasznos kelengyelistához? Mondjátok el a megjegyzések közt, és ha tetszett a kelengyelista, osszátok meg a Facebookon!