Kisbabád érkezésével számos döntés és beszereznivaló vár rád, és bizony olyan dolgokat is fogsz venni, amik aztán soha nem kerülnek elő. Szeretnénk megkönnyíteni a dolgodat, ezért összeállítottunk számodra egy univerzális, magyarázattal ellátott kelengyelistát. A lista a cikk végén külön letölthető!

A tökéletes kelengyelistához készítettünk egy nagyszabású felmérést magyar szülők közt, amiben rengeteg praktikus és mindennapi életből vett felhasználói információt gyűjtöttünk össze, a baba gondozásához valóban fontos termékekről. Ezeket aztán két kategóriába osztottuk fel.

I., Elengedhetetlen: A legfontosabbak, és biztos, hogy szükséged lesz rájuk.

II., ‘Jó, ha van’ termékek: Ezek nélkül is túl lehet élni a nehezét, de sokkal kényelmesebbé tehetik az életedet.

+1: Kórházi csomag: Általában kapsz hozzá listát a kórházban, de átfutjuk, melyek a hasznos elemek.

I., Elengedhetetlen kellékek

Lássuk, mik a babás mindennapok legfontosabb tárgyai! Ha elsőre soknak tűnik, ne ijedj meg: ezek különböző árkategóriájú dolgok, és néhány közülük talán már lapul is a háztartásodban. Érdemes apránként beszerezni őket, így a családi kassza számára is kevésbé lesz észrevehető. Sőt, ha a rokonok vagy barátok faggatnak, hogy mire van szükségetek, akkor bátran mutassátok meg nekik a listát, hogy segítsenek innen beszerezni pár dolgot. Bevásárláskor jól jön majd a cikk végén található, letölthető tömörített bevásárlólista, amin egyszerűen végig tudsz futni, átnézve, hogy mi hiányzik még. 

Az egyes kellékeket témakörökbe csoportosítva mutatjuk be:

 1. Ruhák
 2. Babaápolás
 3. Etetés
 4. Babaszoba
 5. Utazás

1., Ruhák

Kezdésként érdemes 56-os méretet venni, sőt akár pár 50-es méret is lapulhat a fiókban a biztonság kedvéért. De nem árt, ha egyből beszerzed a 62-es méretet is, mert az első időkben a kicsi nagyon gyorsan kinövi a ruhácskákat, és ha már megszületett, akkor macerásabb megoldani a vásárlást. 

Az újszülöttek hőháztartása még nagyon érzékeny, ezért érdemes figyelni a megfelelő öltöztetésre. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ellenőrizzük a kis tarkóját, hogy nincs-e túlmelegedve. Az alábbiakban következnek a szükséges alapdarabok – persze a típusuk és mennyiségük a végtelenségig bővíthető. Általános tapasztalat, hogy az elején érdemes több darabbal készülni alapruházatból, mert a nem várt bukások, pelusbakik és társaik szükségessé tehetik a napi többszöri átöltözést.

Body (8-10 db)

A body hosszú és rövid ujjas változata a baba fehérneműje, ez érintkezik a leginkább a bőrével, így itt is fontos, hogy 100%-os pamut legyen! Mivel fehérneműt mi is minden nap tisztát veszünk, érdemes beszerezni mindkét típusból többet, hogy kevesebbet kelljen mosnunk.

Rugdalózó (8-10 db)

Az év bármely hónapjában is születik a babád, a rugdalózó mindig biztosítja a gyors öltöztetést, peluscserét, ha nem akarsz külön felsőt és nadrágot ráadni. 

Nadrág (3-4 db)

Bodyval kombinálva a nadrág kényelmes otthoni viselet, amiben bátran ficánkolhat-mozoghat a baba. Van lábfejes és lábfej nélküli verzió, ez utóbbinál érdemes zoknit is a bébire adni, hogy a kis lábfejek se fázzanak.

Zokni (1-2 db)

Az apró lábak sokszor még a legnagyobb hőségben is képesek fázni, és ne feledjük, hogy alulról a legkönnyebb megfázni is! Ezért mindig jó, ha lapul a fiókunkban pár cuki és melegen tartó babazokni.

Pulóver (1-2 db)

A réteges öltöztetése a babának nagyon fontos. Nem csak télen, akár nyáron is. Gondoljunk a légkondicionált helyiségekre – a kisbabák nagyon érzékenyek a hőkülönbségekre, a pulóvert vagy kardigánt pedig könnyedén fel- és leadhatjuk.

Kabát (1 db)

Jó, ha van egy gyorsan fel- és lekapható kis kabát az utazós napokon, és ne feledjük: bebugyolálva minden baba jobban alszik! A kapucnis változat pedig jól jön, ha otthon felejtettük a sapkát.

Sapka (1-2 db)

Sok babának édesebb álmot hoz egy vékony kis sapka, ami az anyaméh érintését imitálja akkor is, amikor az ágyában szuszog. Valamint enyhe időben, légkondicionált helyiségekben is hasznos darab.

Kesztyű (1-2 db)

Sétákhoz vagy karmolás ellen is hasznos lehet a kesztyű, szettben egy sapkával a legszebb.

Téli babáknak

A hideg hónapokban született babák öltöztetésére jóval nagyobb gondot kell fordítani a nyáron érkezettekhez képest. Gondoljunk csak bele, hogy a csöppség kilenc hónapon keresztül élt az anyja jó meleg pocakjában, és mekkora változás neki még a hőmérsékletkülönbség is. Segítsünk neki, hogy újra komfortosan érezhesse magát a finom, puha és vastag holmikban. Ebben a cikkünkben írunk részletesen a réteges öltözködés mikéntjéről. 

Bundazsák ( 1-2 db)

A bundazsák elengedhetetlen ruhadarab, ha téli babád van, azonban fontos, hogy ne az újszülött méretet, hanem legalább 62-est válasz. Ezzel a dupla zipzáras verzióval a leggyorsabb és legkönnyebb az öltöztetés.


Lábzsák babakocsiba (1 db)

Azoknak ajánljuk a lábzsákot, akik az igazán hideg napokban féltik csemetéjüket a megfázástól. Puha plüss bélése, vízálló borítása és teljes hosszában zipzározható fazonja segít a hőmérséklet hatékony szabályozásában.

Harisnya (2-3 db)

A lakásban praktikus darab a harisnya egy hosszú vagy rövid ujjas bodyval kombinálva, így ha megyünk sétálni, könnyű ráöltöztetni. Szeles, rossz időben különösen hasznos, mert teljesen a bőrre simulva nem engedi át a hideget.

Téli sapka (1-2 db)

A babának egy éves koráig nagyon vékony a fejbőre, ezért könnyen megfázhat. Egy jó sapka nemcsak véd, melegít, de még cukin is áll a viselőjének.

2., Babaápolás

Megjegyzés: a Babaápolás kategóriájában több termék is orvosi javallatra vesz meg az ember. Mi nem orvosként, hanem szülőként és a szülőtársak válaszai alapján válogattuk ki az itt található termékeket. Fontos, hogy ha egészségügyi gonddal szembesültök, forduljatok orvoshoz!

A babaápolás magába foglalja a pelenkacserét és az ekörüli tisztasági teendőket, a baba fürdetését és az első időszakban a köldökcsonk ápolását. Előre szólunk, pár alapdologból, mint pelenka, popsikrém és babafürdető krém, rengeteg fog fogyni, szóval itt nincs olyan, hogy túl sok. De természetesen itt nem áll meg a beszerzendő dolgok listája.

Pelenka (2-3 csomag)

Ebből aztán felfoghatatlan mennyiséget fogunk elhasználni az első hónapokban, úgyhogy bőven lesz idő próbálgatni, hogy melyik a legkényelmesebb a babának, és melyik tartja legjobban a nedvességet, hogyan simul a baba hátára és combjaira. Eleinte a newborn, azaz újszülött méretre lesz szükség, ezekből eldobható pelenkanadrágot javaslunk. A kórházi csomagba is pakoljunk belőle bőven.

Pelenkakuka

Sokan megelégszenek a sima szemetessel, azonban a kifejezetten pelenkatárolásra használható kukák azonnal lezárják a benne lévő tartalmat, és nem engedik át a kellemetlen szagokat sem, így nem kell állandóan a szemét kihordásával foglalkozni, és a gyerekszoba sem lesz állandóan kakiszagú… A pelenkás időszak a legtöbb babánál 3 év, és az első hónapokban akár napi 10 -12 alkalommal kell cserélni. Egy jó pelenkakuka praktikus, higiénikus, 1 másodperc alatt kiiktatja a koszos pelust, és már szabad is mindkét kezünk az örökmozgó öltöztetésére. A Tommee Tippee pelenkacsomagoló vödör segítségével azonnal egyesével be tudod csomagolni a pelusokat, és szagmentesen lezárja őket.

Popsikrém

A gyermekorvos írja fel receptre még a baba érkezése előtt az első adagokat, leggyakrabban az Unguentum infantum tubusos krémet, mert olcsó, és könnyen beszerezhető bármelyik gyógyszertárban. Ám recept nélkül is beszerezhetsz bármikor popsikrémet, számtalan verzió létezik a baba bőrének érzékenységétől függően. Ebből ipari mennyiségre lesz szükség, és ne feledd, a pelenkakiütés gyakori jelenség, érdemes folyamatosan hidratálni a bőrét, hogy ne legyen piros és hólyagos.

Popsitörlő kendő (2 csomag)

Minden pelenkázásnál érdemes áttörölni a baba alfelét, hogy elkerüljük a kipirosodást és az irritációt. Ezért szükséges a pelenkázó bázison tartani egy-két csomag eldobható popsitörlő kendőt is, hogy mindig kéznél legyen. (Ha biztosra akartok menni, akkor a lakás több helyiségében is tartotok egy-egy csomagot…) Mert nincs rosszabb annál, mintha egy késő esti kakis pelusnál derül ki, hogy kifogytatok a kendőből, és le kell fürdetni a csimotát.

Pelenkázó alátét

Az ideális pelenkázó matrac megvédi a pelenkázót a foltoktól, a kellemetlen balesetek is könnyen feltakaríthatóak, valamint kellemesebb érzés a babának rajta feküdni. A pelenkázó matrac igazi alapdarab, ami minden bababirodalom meghatározó színfoltja is.

Kiskád 

Kis hely esetén kapható egyszerűen összecsukható babakád, ami jól jöhet egy esetleges utazás során is. Vagy vásárolhatunk komplexebb állvánnyal együtt kapható kádat, ami megfelelő magasságban tartja a babát, így anya is apa is kényelmesen és biztonságosan elvégezheti a fürdést, valamint az ehhez szükséges kellékek is helyet kaphatnak az állvány polcain. Sőt kapható nálunk olyan digitális babakád, amivel a baba súlyát és a víz hőmérsékletét is ellenőrizni tudjuk.

Kádtámasz

Érdemes beszerezni egy kádtámaszt is a meglevő babakádba, hogy ne kelljen végig stabilan fogni a fürdetés ideje alatt a kisbabánk testét. Fájós hátúaknak is könnyebbség, hogy nem kell görnyedni. Egy jó kádtámasz csúszásmentesen támasztja alá a gyermekedet, és tapadókorongokkal rögzítheted a kívánt felülethez. Újszülött kortól fél éves korig remekül kihasználható.

Orrszívó

Mondanunk sem kell, hogy az orrszívás nem lesz a gyerek kedvenc elfoglaltsága, így kulcsfontosságú, hogy az eszköz gyors, hatékony, ugyanakkor kíméletes legyen a picinek. A Nosiboo gyerekbarát orrszívó segítségével kíméletesen és gyorsan kitisztíthatjuk a kicsi orrát anélkül, hogy orrnyálkahártya-duzzanatot okoznánk. Sokkal gyengédebb a hangja, mint egy porszívós orrszívónak, ami külön megrémíti a picit. Nem kell folyton a porszívónkat elővenni az orrszíváshoz, ez az eszköz kisméretű, egyszerűen tárolható és elővehető, ha szükséges.

Fürdető krém

Ahogyan a popsikrémet, ezt is a gyerekorvos írja fel előre receptre, általában az Unguentum hydrophilicum nonionicum mosdókenőcsöt, de ugyanúgy számtalan fajta létezik a kicsi bőrtípusához igazodóan. Van olyan, amit a fürdővízben kell szétdörzsölni, mintha kezet mosnánk benne, és akad olyan is, amit a felnőttekhez hasonlóan a baba bőrén kell eloszlatni. A színtelen-szagtalantól kezdve a habos-illatosig mindenfélét beszerezhetünk gyógyszertárban és drogériákban egyaránt.

Fültisztító pálcika

Erre főleg az első hetekben lesz szükség, méghozzá a köldökcsonk higiénikus tisztításához.
Utána is jó, ha kéznél van néhány darab, például hajmosás után a fülkagyló óvatos tisztításához, de ne feledjük, a hallójáratba tilos belenyúlni.

Steril gézlap

Szintén az első pár hétben elengedhetetlen kelléke a köldökcsonk megfelelő tisztításának.
Illetve sok babánál előfordul, hogy a könnycsatorna elzáródása miatt váladékozik a szeme, a törölgetéshez pedig a gézlap a legtökéletesebb eszköz.

Fertőtlenítőszer

A doki ennek a beszerzését is tanácsolni fogja, hiszen a köldökcsonkot ezzel kell tisztán tartani és megóvni a felülfertőzéstől. Sok gyerekorvos még alkoholt ír fel, ám manapság elterjedtebbek a babák érzékeny bőréhez kíméletesebb fertőtlenítőszerek is. Ezek recept nélkül is kérhetők a patikában – és a későbbiek során is jól jönnek majd a háznál.

Hajkefe

Szinte minden kisbabának hosszabb-rövidebb ideig van úgynevezett koszmója: a sárgás lerakódástól a fejbőrén a hajmosás után egy puha sörtéjű kefével finoman átfésülve gyorsabban megszabadulhatunk tőle. Az igazi hajasbabáknak már a legelejétől dukál egy szép fésű is.

Körömvágó olló

A gyerekek körömvágó ollójának nem hegyes a vége, hanem kerek. Ezzel nem sérted meg a körömágyat, miközben a ded ellenkezik a körömvágással szemben. Ezek az apró kis körmöcskék ráadásul gyorsan nőnek, úgyhogy hetente legalább kétszer rá kell szánnod magadat a manőverre, különben összekarmolja magát és téged is.

Babahőmérő

Sajnos minden gyerek életében eljön az a pont, amikor beteg lesz, és olyankor gyorsan meg kell tudni állapítani, hogy mekkora a baj. Erre szolgálnak a hagyományos és digitális hőmérők. Oltások után is érdemes ellenőrizni, hogy nincsen-e a picinek hőemelkedése. Ne feledjük, a végbélben fél fokkal magasabb a hőmérséklet, ha ott mérnénk. De kaphatóak már drámamentesebben használható digitális fül- és homlokhőmérők.

Előke (3-4 db)

A sokadik teljes ruhamosás-öltöztetés után nem szükséges magyarázni, hogy miért fontos a partedli. Eleinte a kajakómás szájacskából kicsorgó tej / tápszer, később a fogzás alatti fokozott nyáladzás miatt, illetve hozzátáplálásnál lesz hűséges társunk. Van többféle anyagú és rögzítésű változat – menet közben válik el, hogy melyik lesz hasznosabb. Érdemes könnyen vagy teljesen lemoshatót, illetve nyakhoz jól illeszkedőt választani.

Kapucnis törölköző (1-2 db)

Amikor kivesszük babánkat a fürdetés után a kádból, gyorsan be kell bugyolálnunk egy finom puha törölközőbe, lehetőleg olyanba, amelyiknek kapucnija is van, hogy a feje, főleg, ha vizes a haja, meg ne fázzon.

3., Etetés

Mikor megszületik a pici, az első hetek szinte végig az etetéséről szólnak, hiszen nemcsak neki, de neked is bele kell rázódnod. Akár anyatejes, akár tápszeres lesz a baba, érdemes felkészülni mindkét eshetőségre, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Nézzük, mit szerezzetek be, hogy minden biztosan kéznél legyen.

Mellszívó

Felmérésünk válaszadói közt a leghasznosabb termék az Etetés kategóriában a mellszívó lett. A mellszívó nem csupán arra szolgál, hogy kinyerjük és eltároljuk a felesleges tejet, hanem serkenti a tejtermelést (amire főleg az első időszakban van nagy szükség, amikor a baba technikája még nem eléggé hatékony), továbbá segíthet elkerülni a pangás okozta gyulladást. A kézi szívók előnye, hogy bármikor, bárhol tudjuk használni, nem vagyunk elektromos forráshoz kötve. Az egy vagy két mellre csatlakoztatható elektromos eszközök, mint a Tommee Tippee termékei, gyorsabban és kényelmesen használhatóak, és ezzel időt takaríthatunk meg, ami az első hetekben meglehetősen drága kincs.

Cumisüvegek

Ideális esetben a baba első hat hónapjában kizárólag anyatejre van szüksége. Azonban ez sajnos nem mindenkinek adatik meg, illetve szükség lehet rá, hogy időnként cumisüvegből táplálkozzon a kicsi (például apuka vigyáz rá, vagy kel fel hozzá éjszaka). A megfelelően kiválasztott cumisüveggel kiválóan összehangolható az anyatejes és cumisüveges táplálás, és nem kell tartani a rettegett cumizavartól. A Tommee Tippee Closer to Nature cumisüvegjeit úgy fejlesztették ki, hogy a lehető leginkább imitálják az anyamell formáját és működését.

Ha bizonytalan vagy, hogy milyet és mennyit vásárolj, érdemes beszerezni egy kezdő cumisüveg szettet, lehetőleg azonos márkájút, mint amilyen a sterilizáló, hogy biztosan kompatibilisek legyenek az eszközeid. 

Sterilizáló

Ezen a területen nem érdemes spórolni, ugyanis sokáig szoros barátságban leszünk a sterilizálónkkal. Az első 6 hónapban lehetőleg minden használat után, de minimum napi 1 alkalommal minden eszközt, etető- és játszócumit, üveget, a mellszívó tartozékait, sőt, később a hozzátáplálás eszközeit, a kiskanalat és tányért is ajánlott sterilizálnunk. Ezt megtehetjük úgy is, hogy egy erre dedikált edényben minden egyes alkalommal kifőzzük, majd megszárítgatjuk a cuccokat, de hamar eljön az a pont, ahol hálásak leszünk a modern technológiának, hogy ezt megteszi helyettünk. A mikróba tehető Tommee Tippee sterilizáló esetében egyszerűen vizet öntünk az edény aljába, majd mikróba rakva elvégzi a fertőtlenítést. Ha nagyobb tárolókapacitású gépet szeretnének, a Tommee Tippee elektromos gőzsterilizáló több szintes edénye lesz számunkra a jó megoldás.

Anyatejtároló edények

Ha már fejünk, tároljuk is el megfelelően a kincset érő anyatejet. Ehhez tudtok beszerezni anyatejtároló edényeket, melyek sterilizálhatóak, fagyaszthatóak. Ráadásul nagyon hasznos lehet később is a hozzátáplálásnál: ételtárolásra is tudjátok majd használni. A Tommee Tippee edénykéi kompatibilisek a mellszívójával, így már egyből ezekbe tudod lefejni a plusz tejet.

Melltartóbetét

Ha beindult a tejtermelés, akkor utána bizony számíthatsz szivárgásra – főleg, amikor a melleid már telítődtek, és közeleg a következő szopi-idő. A Tommee Tippee eldobható melltartóbetétek diszkréten belesimulnak a melltartódba, és tökéletesen felfogják a szivárgást, azaz nem kell paráznod, hogy nagy tejfoltokkal a melled körül jelensz meg nyilvánosan.

Mellápoló krém

A szoptatás egy fantasztikus dolog, jó a babának, erősíti a kötődést, de bizony az elején nagyon küzdelmes. Ez alól szinte senki sem kivétel. A szoptatás elején a mellbimbóid kisebesedhetnek, de a mellápoló krém használata ezen sokat segíthet. Ezt akár be is lehet pakolni a kórházi csomagba, mert lehet, hogy már ott szükséged lesz rá. Mindenképp olyat vegyél, amit nem szükséges lemosni szopizás előtt.

Szoptatós melltartó (1-2 db)

Amikor a baba megszületik, gyakorlatilag szinte egy végeláthatatlan etetés veszi kezdetét, ami létfontosságú a kicsi számára. Ráadásul az újszülöttek még hektikusan alszanak, bármikor felébredhetnek és akkor bizony követelik a cicit. A jó szoptatós melltartó megfelelőt tartást biztosít, és egy mozdulattal lekapcsolható a mellet fedő rész úgy, hogy közben nem kell levennünk a melltartót. Nagyon hasznos és tényleg elengedhetetlen.

Vízforraló

Többen írták a felmérésben, hogy nagyon hasznos volt a vízforraló is. Bár az anyatej mellé nincs szükség vízzel itatni a babát, de tápszeres etetéshez és hozzátáplálásnál már szükséges, és 1 éves koráig nem javasolt forralatlan csapvizet adni a kicsiknek. Fontos: mindig ellenőrizd, hogy a felforralt víz visszahűlt-e fogyasztható hőmérsékletűre.

4., Babaszoba vagy babasarok

Amikor tervezgetjük kisbabánk birodalmát, fontos, hogy az esztétikum mellett megfelelően praktikus és kényelmes legyen a szoba, hiszen sok időt fogunk itt tölteni. Alváson kívül helyet kaphat itt a pelenkázás is. Akár egy szobában alszunk a picivel, akár külön szobája lesz, fontos, hogy még az érkezése előtt mindent pontosan mérjük le és tervezzük meg, hogy mit hova helyezünk majd. Lássuk mi az, amire mindenképpen szükségünk lesz:

Babaágy

A tökéletes babaágy kiválasztásánál is van néhány fontos szempont, amit nem árt mérlegelni. 

 • Hosszú távon jó megoldás egy olyan ágy, amely az egyik oldalrács levételével később gyerekággyá alakítható, ezzel nem kell újra berendezni a szobát egy gyerekágy cserénél.
 • Ha állítható a fekvőfelület magassága, akkor nem kell hajladoznod az egészen pici babával, viszont nagyobb korában sem tud belőle kiesni.
 • Mennyire fontos számotokra, hogy mozgatható legyen? Számos kiságy rendelkezik gurulós funkcióval, így napközben a lakás bármely pontján magad mellett tudhatod a szundizó babádat.
 • Ha kompakt, fix megoldást keresel, akkor érdemes olyat választani, amihez tartozik pelenkázó komód is, mert így egyszerűbb a babaszoba berendezése is, és az összkép is stílusos lesz.
 • Jól jöhet, ha ágyneműtartó fiók is van beleépítve, így nem kell külön helyet biztosítanod a cserelepedőknek.

Ebben a cikkünkben részletesen segítünk mérlegelni az ideális kiságy és bababútor kiválasztását, és összefoglaljuk a nálunk kapható termékcsaládok fő tulajdonságait. Webshopunkban pedig hatalmas babaágy választékkal várunk, ahol te is megtalálhatod stílus és funkció alapján a számodra legmegfelelőbbet.

Bölcső és együttalvós babaágy

Ha minden álmod az volt, hogy a mesékből ismert bölcsőben ringathasd gyermekedet, amely finom mozgásával segíti őt az elalvásban, akkor ez a tökéletes választás. Biztonságos és kényelmes, az anyaméhhez hasonlóan szűk és meleg, puha környezetet biztosíthatsz a kicsinyednek. Ha nem szeretnéd, hogy ringasson, mert például éppen nem altatni szeretnél benne, hanem csak beletetted a babát, amíg a házimunkát végzed, le is fixálhatod.

Ha úgy döntötök, hogy a bébi veletek alszik, akkor a segítségetekre lehet:

 • vagy egy leesésgátló, amely az ágyra rögzíthető, és így védi a babát a leeséstől,
 • vagy egy ún. babaöböl / együttalvós babaágy, amelynek az egyik oldala teljesen nyitott, így hozzátolható a szülői ágyhoz. Állítható magasságának köszönhetően pedig az ágyhoz igazítható teljes mértékben.

Utóbbit valószínűleg nem hosszan fogjátok használni, mert ha már felül, forog, mozgolódik, akkor az öböl nem nyújt majd megfelelő biztonságot. Viszont ebből könnyebben át tudod szoktatni a saját kiságyába, hiszen a környezete hasonló marad. Az átszokást megkönnyíti az is, hogy az öbölben saját ágyneműt tudsz neki felhúzni, amit később a saját ágyában is használhat majd. 

Chicco Next2Me ringatható babaágyunk mind a szülői ágy mellé tolva együttalvós kiságyként, mint különálló, akár ringatható bölcsőként is funkcionál, így a ti  – esetlegesen változó – alvási szokásaitokhoz is kiválóan tud alkalmazkodni.

Légzésfigyelő

A nyugodt alvás feltételeinek megteremtője, ami dobogós helyen végzett a felmérésünkben is. Természetesen nem szükséges részleteznünk, hogy miért lehet életbevágó a használata. Fontos azonban megemlíteni, hogy ebből is érdemes arra törekedni, hogy megbízhatót vásároljunk, hiszen egy téves riasztás nagyon rémisztő lehet, ráadásul felébreszti az édesen szundikáló kisbabánkat. Vásárolhatunk többfunkciós készüléket, amely a légzőmozgás megfigyelése mellett bébiőrként is funkcionál. Így több termék vásárlása helyett elegendő egyet beszereznünk, mint amilyen a Babysense 7 légzésfigyelője és kamerás bébiőrje.

Pelenkázó szekrény

Várandósan az ember még nem is sejti, mennyi időt fog ez előtt a bútordarab előtt tölteni! Érdemes ezért egy egy jó pelenkázó komódot kiválasztani, aminek az ismérvei:

 • a babád jól elfér rajta, és te is hozzáférsz a pelenkázandó területekhez
 • minden kényelmesen a kezed ügyében fekszik, a popsikrémtől a törlőkendőkig
 • derékkímélő, nem kell hajolgatnod
 • a tárolóiban minden pelenkázáshoz szükséges dolog elfér, sőt a babaruhákat is jól el tudja nyelni
 • stílusában illik a babaszoba többi részéhez.

Babatakaró és babaágynemű (1-2 db)

Mindig jó érzés, ha be vagyunk bugyolálva takaróval alvás közben, és ez a babákra fokozottan igaz. Nyáron vékonyabb takarót, télen pedig vastagabb, bélelt paplant válasszunk a hűvösebb éjszakákra. Utóbbi játszószőnyegnek is tökéletes. Babaágynemű esetén a legfontosabb, hogy jó minőségű, bababarát anyagot válasszunk, de az esztétikum is szempont – érdemes egy csomagban kapható szettet választani, így stílusos is lesz, és kevesebb utánajárást igényel.

Gumis lepedő és matracvédő (2-3 db)

A gumis lepedő nem csak a kiságyat védi, hanem a vízálló verzió a kisebb balesetektől, bukásoktól is megmenti a matracot. A gumis fixen marad, nem gyűrődik a baba alatt, aki mindig ficánkolni fog, még álmában is. A vízálló matracvédő a nagyobb balesetek esetén is jó szolgálatot tesz. Érdemes több darabot beszerezni, hogy amíg az egyik szárad mosás után, bevethessük az újat.

Textilpelenka (10-15 db)

A textilpelus a friss szülők szupereszköze: szinte egész nap használni fogod a babával, a feje alá az ágyban, büfizéshez, pelenkázáskor, utazáshoz, etetésnél, vagy akár babakocsiba. Az egyszerű fehéren kívül ma már színeset, figurásat is választhatsz. Hasznos kicsi és nagy méretűt is beszerezni.

Rácsvédő (1 db)

Azt hinnénk, hogy a kisbabák békésen, egy helyben szunyókálnak, de valójában össze-vissza forognak alvás közben. Azért fontos a rácsvédő, hogy megóvjuk az apróságot a fejsérülésektől, a rácsok közé akadó végtagoktól és az ezek miatt kitörő sírástól.

Éjszakai fény

Nem is gondolnánk, milyen fontos lehet a szoba fénye. Éjszakai etetésekhez, felébredéshez szükséges valamilyen gyengébb, pihentetőbb fény. A kicsiknek idővel meg kell szokniuk, hogy éjszaka van. Nem szerencsés egyből a nagy villanyt felkapcsolni az etetéshez vagy megnyugtatáshoz, mert attól csak éberebb lesz a pici, nehezebb visszaaltatni.

Szoptatós fotel

Amikor az ember hosszú órákat tölt éjjel és nappal nagyon dizájnos, de rettentően kényelmetlen ülőalkalmatosságban szoptatással és ringatással, akkor jön rá, hogy milyen jól jön egy szoptatós fotel. Ráadásul ezt aztán pláne tudjátok használni a későbbiekben is, olvasásra, összebújásra vagy csak pihenésre.

Játszószőnyeg

Eltelik néhány hét, mire a baba érdeklődővé válik, de igen gyorsan elérkezik az aktív ébrenlétek ideje, amikor már szívesen nézelődik. Érdemes előre beszerezni néhány játékot, hogy a megfelelő pillanatban használatba vehesse. A felmérés visszajelzései alapján a játszószőnyeg lett a leghasznosabb a játékok közül. Ezen a baba fekve tudja nézegetni a lelógó mütyüröket, később pedig segíti a mozgásfejlődést azáltal, hogy el akarja érni őket. Kulcsszerepe lehet a hason töltött időben, ami eleinte nem a kedvence a piciknek, pedig létfontosságú a hátizmok erősítéséhez. Érdemes olyat választanunk, ami akár háton, akár hason fekve megfelelő stimulációt biztosít a baba számára.

5., Utazás

Az első hónapokban a közös kiruccanásokat általában alvással töltik a kicsik. Lényeg, hogy legyen minél többet levegőn az immunrendszer erősítése miatt, később pedig a látnivalók és az új ingerek lesznek számára fontosak. De nektek is fontos, hogy kimozduljatok, még ha az első időkben néha nehézkes is lehet az elindulás. 

Babakocsi

A babakocsi meghatározó eleme az anyai létnek. Bekorlátozhat vagy megkönnyítheti az életünket. Az egyik legnagyobb költség, és sokan nem ússzák meg egy babakocsival az első évet, mire megtalálják azt, ami tényleg a szükségeiknek megfelelő. Mire érdemes figyelni?

 • Szükség van-e autós hordozóra, fogtok-e autóval is közlekedni?
  Sok babakocsinál olvasható a travel system kifejezés. Ez annyit jelent, hogy autós hordozó is csatlakoztatható a vázhoz, így elég a kocsi vázát berakni a csomagtartóba, a baba a hordozóval biztonságosan beköthető az autóba, és már utazhattok is. Autóval nem rendelkező szülők is bátran választhatnak ilyen típusú babakocsit, mert a hordozók nagy része hintáztatható, így pihenőszékként is használható, és bármikor előfordulhat, hogy egy rokon vagy ismerős vinne el titeket az autójával.
 • Milyenek a terepviszonyok a lakhelyeden?
  Ha durvább viszonyok között kell majd tologatnod kisbabádat, érdemes nagyobb kerekű kocsit választani, illetve hasznos az állítható rugózás is, hiszen így a terepnek megfelelően állíthatod be a kocsi rugózását, hogy tompuljon a rázkódás mértéke.
  Ha jobb minőségű terepen fogtok közlekedni, például aszfaltúton, városi környezetben, akkor praktikusabbak a kisebb kerekű kocsik, és nem fontos a rugózás.
  Mindenféle terepen fontos a kerekek bolygósíthatósága, vagyis az első kerekek 360 fokban forognak, így sokkal könnyebb fordulni a kocsival, nem szükséges hozzá megemelni.
 • Hol fogod tárolni a kocsit, amikor nincs használatban?
  Gondold át, hogy hol fogod tárolni, összecsukva szeretnéd-e vagy sem. Ha van lift a lakhelyeden, oda befér-e, és az autó csomagtartójához is érdemes igazítani a megfelelő méretet. A travel systemmel ellátott babakocsik általában lapra csukhatóak.
 • Szükséges-e állítható pozíció (kifelé néző pozíció / szülő felé néző pozíció)?
  Az első időszakban a picinek kifejezetten megnyugtató, ha közben látja az őt tologató szülőt, de később is jól jöhet (fogzás miatti általános nyűgösség, mozgásfejlődés miatti nyugtalanság), és így több időt tud nyugodtan eltölteni a babakocsiban. Neked is komfortosabb lehet, ha rálátsz a picire séta közben.
 • Milyen magasan legyen a tolókar, lehessen-e állítani (alacsony vagy éppen magasabb szülők esetén)?
  Mindenki szeretné tologatni a babát, anya, apa, nagyszülők. Ha elég nagy magasságkülönbség van például a férjed és közted, akkor nagyon fontos, hogy az ő magasságához is kényelmes kocsit válasszatok, hiszen ő is sokat fogja sétáltatni a kicsit.
 • Szeretnél-e sportolni a babával (babakocsis futás)?
  A futókocsik általában háromkerekűek, de nem minden háromkerekű kocsi alkalmas futásra. A futókocsik rendelkeznek masszívabb vázzal és tárcsafékkel. Mindig nézz utána alaposan a leírásban, hogy futáshoz javasolt-e, vagy kifejezetten erre a célra gyártott típust vásárolj.
 • Mekkora pakolótérre van szükséged?
  Főleg akkor válik állandó problémává, ha nincs autód, vagy rendszeresen mész el akár a szomszéd közértbe a babakocsival. Egy strapabíróbb darabban akár egy karton vizet is simán hazahozol a gyerekkel, a kisebb rakodóterűbe alig fér be egy liter tej.

A ti saját életviteletekkel kompatibilis babakocsi megtalálása önmagában is egy hatalmas feladat, amire érdemes a megfelelő időt és energiát rászánni, így később rengeteg bosszúságtól kímélitek meg magatokat. Segítségül ebben a cikkünkben alaposan körbejártuk a tökéletes babakocsi kiválasztásának a szempontjait, de a webshopunkban is hatalmas választékkal és részletes bemutatással várunk.

Végül essen szó a kiegészítőkről, amelyeket mindenképpen érdemes beszerezni, amennyiben nem jár automatikusan a kiválasztott kocsihoz.

Lábzsák/bundazsák

A hidegebb hónapokban szükséges, hiszen a kisbaba ül vagy fekszik a kocsiban és a lehető legjobban fel kell öltöztetni, elkerülendő a megfázást. Vásárolhatsz univerzális több évszakos lábzsákot is.

Esővédő

Sajnos néha rossz időben is ki kell mozdulni otthonról, vagy épp menet közben kap el titeket, és ha esik az eső, az nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is a kicsire nézve. Egy esővédő ezért elengedhetetlen kellék.

Napernyő

Nyáron fokozottan fennáll a veszélye mind a káros UV-sugárzásnak, mint a túlforrósodásnak és kiszáradásnak, úgyhogy ha nem alkalmas árnyékolásra a babakocsink, vegyünk pluszban egy napernyőt, hogy kellemesek legyenek a napsütötte a séták.

Rovarháló

Aki kertes házban lakik vagy vízpart közelében, annak különösen fontos kiegészítő egy szúnyogháló, amely megóvja a babánkat a nemkívánatos csípésektől. Nyáron, akár nyaralás során is jó szolgálatot tesz.

Pelenkázótáska

Minden anyuka ismeri az érzést, amikor elindul otthonról a babával, és megjelenik a fejében egy lista arról, hogy mit kellene eltennie a babának. Ezek a speciális zsebekkel és tartókkal megáldott táskák mindent elnyelnek.

Hőtartó cumisüveg tároló

Utazáskor vagy kiránduláskor, különösen télen fontos, hogy ne hűljön ki az étel vagy a víz. Ez a vastag falú cumisüvegtartó jó ideig melegen tartja az előkészített finomságokat. Babakocsira akasztható füle pedig praktikus kiegészítővé teszi.

Hordozó

Ha hordozni is szeretnéd a babádat, akkor itt nem érdemes spórolni. A csatos hordozókról még mindig kering a tévhit, hogy a csípőnek nem tesz jót, de ezt már nagyon rég orvosolták a gyártók. Egy csatos darab is lehet ugyanolyan jó és kényelmes, mint egy megkötős vagy karikás kendő, csak sokkal egyszerűbb felvenni, nem kell külön megtanulni a használatát.

II., ‘Jó, ha van’ termékek

Most, hogy minden létfontosságú kelléket beszereztünk, vagy legalábbis képünk van arról, hogy mire lesz szükség, nézzük meg melyek azok a dolgok, amik bár nem feltétlen szükségesek, de igen hasznosak lehetnek, vagy megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

Babamérleg

A mérlegelést már az első 1-2 napban meg kell szoknia a babának, hiszen abból tudják megállapítani, hogy megfelelően gyarapszik-e a kicsi és van-e elegendő anyatej. A folyamatos méricskélést nem feltétlenül javasolják a szakemberek a hazatérést követően, hiszen az újszülött mindig más mennyiségeket eszik és úgyis rendszeresen mérik a súlyát a védőnőnél tett látogatásoknál. Így ez nem létfontosságú, de hasznos lehet.

Játszócumik

Akár már a babavárás során eldönthetjük, hogy szeretnénk-e, hogy cumizzon a kicsi vagy sem. Nagyon nagy szerepe lehet a cumiknak a nyugtatásnál és altatásoknál, de előfordulhat, hogy a baba egyáltalán nem akar majd cumizni, így ezt sem szükséges azonnal beszerezni.

Cumisüveg melegítő

Ha előre tudjuk, hogy utazásra kerül sor, jó előre érdemes beszerezni egy autós vagy elektromos cumisüveg melegítőt, hogy biztosítsuk a baba táplálását útközben is. Akkor is jól jön, ha a hűtőben tárolt tejet vagy tápszert melegítenénk fel a babának.

Cumisüvegmosó kefe 

A cumisüveg kefe is egy olyan hasznos elem, amit érdemes rögtön hadrendbe állítani, mert nagyon megkönnyíti az életünket.

Pólya

A legtöbb szakkönyv, szakértő és blog oldal szerint a babák szeretik, ha jól bebugyoláljuk őket pólyába, attól hamarabb megnyugszanak. Néhány baba viszont nem olvasta a szakirodalmat, és nem szeretik a pólyát. Érdemes egyet beszerezni próbaképpen, és ha működik, akkor még egyet tartalékképpen betárazni.

Szoptatós párna

A megfelelő szoptatási pozíció megtalálása külön kihívást jelent az újdonsült anyukák számára, így egy szoptatós párna nagyon nagy segítség lehet. Már terhesen is tudod használni, amikor az utolsó időben jólesik oldalt fekve párnát tenni a térdeid közé, hogy a csípőd megfelelő pozícióban legyen. Később pedig barikádként funkcionált a még csak kúszni tudó bébinek, hogy ne üsse be a buksiját például a TV állványba.

Mosható pelenka

Nem, itt nem anyáink, nagyanyáink korában használatos pelenkákra kell gondolni. Ez egy újszerű megoldás – egy hosszú távú befektetés, ami idővel megtérül. Jó megoldás azoknak, akiknek fontos a költséghatékonyság, és nem utolsó sorban a környezet védelme, és ezért szívesen tesznek egy kicsivel többet a mindennapokban. Amennyiben úgy döntöttél, hogy mosható pelenkát szeretnél használni, szükséged lesz néhány dologra:

 • mosható pelenka belsők
 • mosható pelenka külsők
 • külön vödör a koszos pelusok tárolásához/áztatásához

A használatuk némi gyakorlást igényel, de különböző netes forrásokból, illetve mosipelusos anyukatársak segítségével el lehet sajátítani a fortélyokat, és választ kaphatsz arra is, hogy milyen típusú mosipelus szettbe érdemes beruháznod. Bizonyos gyártók lehetőséget biztosítanak bérlésre is, amennyiben bizonytalan vagy. De dönthetsz a mindennapokban vállalható hibrid megoldás mellett is, amikor vegyesen használod az eldobható és a mosható pelusokat – így is tudsz tenni a környezetért.

Vízhőmérő

A vízhőmérő leginkább az első időkben szükséges, amíg bele nem jöttök, hogy mi az ideális hőmérséklete a fürdővíznek. A fürdetést az egészen picik eleinte nem kifejezetten szeretik, inkább szeretnénk hát gyorsan és biztonságosan túlesni rajta. Ehhez segíthet a hőmérő, ha nem bízunk saját kezünk vagy könyökünk hőérzetében.

Pihenőszék

Egy pihenőszék már az újszülött kortól egészen a mozgásfejlődés indulásáig segíthet. Érdemes többfunkciós darabot venni, ami hintáztatható, van rajta játék vagy rezgő funkció. Amíg a baba csendben tölti az időt a székében, mi elvégezhetjük feladatainkat, és magunkkal is vihetjük székkel együtt abba a helyiségbe, ahol éppen dolgunk akadt. Ha nem a 9 kilóig használható termékek közül választunk, akkor akár eleinte hozzátáplálásnál is alkalmas etetőszéknek.

Zenélő körforgó kiságyra

Minden baba szereti a kiságyra szerelhető zenélőt, őrült nagy show-t jelent a számukra az első hónapokban. A hagyományos körforgók mellett találsz olyan terméket is, amely nyugtató dallamot és fényt is játszik le. Minden gyerek más, tehát lehet, hogy pont a te babád imádni fogja a forgóját, és éppen hogy megnyugtatja majd, nem pedig felpörgeti.

Hálózsák

Az első hetekben babánk jószerivel abban a pózban szunyókál el, amilyenben lehelyezzük őt, de ez gyorsan megváltozik, ahogy ráérez a forgolódásra-kúszásra. Onnantól ez lesz a kedvenc elfoglaltsága még az ágyban is, így hamar lerúgja majd magáról a hagyományos takarókat. Jól jöhet, ha beszerzünk neki egy hálózsákot, ami biztosítja, hogy valóban be legyen takarózva, valamint biztonságérzetet nyújt az egészen pici babáknak. Ha bejön neki ez a műfaj, ebből is érdemes kettőt-hármat venni, mert az éjszakai balesetek után is itt szükség lehet a cserére.

Utazóágy

Ha otthonról távol töltötök egy vagy több éjszakát, a legfontosabb, hogy a kisbabának próbáljátok meg többé-kevésbé betartani az otthon megszokott napirendjét. A kicsi alvása kulcsfontosságú, hiszen ha jól pihen a baba, jól pihennek a szülők is. Ehhez nagy segítséget nyújt egy megfelelően kiválasztott utazóágy. Az alapdaraboktól a többfunkciós ágyig széles a választék. A többfunkciós utazóágyak rendelkeznek állítható fekvőfelülettel, pelenkázó felülettel, tárolórekeszekkel, vagy akár zenélő-forgó játékkal is.

Függöny

Ha nincsen redőny a gyerekszobai ablak előtt, szükség van sötétítő függönyre, mert a napközbeni altatások során nem árt, ha legalább félhomályos a szoba, és nyáron a tűző napot is ki kell zárni a szobából. Szerencsére rengeteg vidám és jó minőségű, sokféle színvariációjú és mintázatú textíliából válogathatnak a leendő szülők.

Babahinta

A hintát használók csupa jót mondanak ezen termékről. Nem kell tartanunk attól, hogy a baba gerincének rosszat teszünk, ha ebben játszik, vagy ebben altatjuk őt. Speciális kialakításának köszönhetően megfelelő támasztékot nyújt a hátnak, az anyag körülöleli a picit, így biztonságban érzi magát, miközben az idegrendszeri érésben is segíti. Sok hasfájós vagy nyűgös babánál is sikerrel bevethető, a kicsi könnyebben megnyugszik, ebben ringatózva.

III., Kórházi csomag

Minden kórháznak van listája, ami jó kiindulási alap a kórházi csomag összeállításához, de mi is szeretnénk segíteni nektek, hogy mivel érdemes még kiegészíteni. Mi is kellhet neked még egy igazán jó csomaghoz, hogy kórházi tartózkodás nehéz napjai minél kellemesebben teljenek? A kelengyelistánkban megtalálod, de itt is összefoglaljuk a számodra:

Neked

 • Orvosi papírok és hivatalos iratok
 • Kényelmes bugyi (3-4 db)
 • Eldobható bugyi (5-6 db)
 • Törülköző
 • Papucs
 • Intim betét
 • Higiéniai és pipere szett
 • Telefon és töltő
 • Olvasnivaló
 • Inni- és rágcsálnivaló
 • Pénz
 • Kényelmes szoptatós hálóruha 
 • Melltartóbetét és bimbóvédő krém
 • Kispárna

A babának

 • Babaruha (4-5 szett, több méretben)
 • Pelenka 
 • Textilpelenka
 • Popsitörlő és popsikrém
 • Hazamenős szett
 • Takaró
 • Autósülés / autós hordozó

Összegzés

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad kelengyelistánkat, és segíthettünk ezzel beszerezni minden fontos dolgot, amire szükségetek lesz a sokszor fárasztó, ám nagyon boldog babás időkhöz. Ha bizonytalan vagy valamelyik tárgy kiválasztásában, kollégáink örömmel segítenek neked két budapesti üzletünkben, személyre szabott ingyenes tanácsadás keretében.

Ha a babagondotás többi aspektusára is szeretnél felkészülni, várunk szeretettel az időről időre megrendezett Szülők leszünk eseményeinken, ahol meghívott szakértők tartanak tanácsadást, és válaszolnak a kérdéseitekre egy-egy megadott témában. Hírlevelünkre feliratkozva pedig aktuális információkkal, profi tippekkel és különleges akciókkal kedveskedünk.

Jó készülődést, boldog babavárást kívánunk!