“Most vajon épp kihűl vagy túlmelegszik a gyerek a babakocsiban?” Az első őszi hidegek beköszöntével a kisgyerekes szülők szembetalálják magukat a nagy kérdéssel: hogyan öltöztessék a gyerkőcöt, hogy ne fázzon meg, de ne is izzadjon bele a ruháiba? Nem könnyű feladat az öltöztetés ősszel és sokszor kihívás eltalálni az ideális öltözéket, de az alábbi tippek segítségével nem érhet bennünket meglepetés.

Bármennyire is azt diktálná szülői ösztönünk, hogy szemünk fényét egy szinte szabályos textilgömbbé bugyolálva óvjuk, a túlöltöztetés nem szerencsés: egyrészt a gyerkőc már menet közben hangosan reklamálni fog, ha melege van, másrészt pont attól hűlhet meg, ha leizzad, és úgy éri hideg levegő. Praktikusabb a természetes, jól szellőző anyagok, a réteges öltözködés bevetése, és a menet közbeni önkorrekció: hogy könnyen ráadhassunk vagy levehessünk egy-egy réteget, ha úgy találjuk jónak.

Vegyük számításba, hogy mennyire lesz aktív a gyermekünk a szabad levegőn: futkározni fog, vagy csak békésen nézelődik a babakocsijában? Egy örökmozgó, mindent megmászó kisemberre kevesebb réteg is elég. A másik szempont, hogy a kisgyerekünk mennyire fázós. Természetesen ezt egy egészen pici babánál lehetetlen megállapítani, de ha már nagyobb, akkor lehet egy összbenyomásod arról, hogy mennyire igényli a jó vastag rucikat. 

Van még az a bizonyos közkeletű jótanács: a babán mindig legyen egy réteggel több, mint rajtad. Ez szuper kiindulópont, de például ha a párod jóval kevésbé fázós, mint te, és köztetek is szokott lenni pár réteg különbség, akkor a párod teljesen máshogy öltöztetné fel a bébit ezt a szabályt alkalmazva, mint te.

Ahhoz, hogy megtudjuk, a babánknak melege van-e, vagy épp fázik, a tarkóját érdemes megvizsgálni a kezünkkel: ha ott nyirkos meleg még a séta közben is, akkor bizony túlöltöztettük. A babák keze vagy lábfeje ilyenkor nem mérvadó: a kis érrendszerük még fejlődésben van, ezért normális, hogy nekik sokszor hidegebb a kezük-lábuk.

Egy a lényeg: ne legyen a hideg akadálya annak, hogy gyermekünk hozzájuthasson a mindennapos egészséges levegőzéshez. Hogy egy másik közkeletű bölcsességhez nyúljunk: nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet. De hogy milyen is a megfelelő őszi öltözet a babának? Lássuk:

Body mint alap babaruha

Amikor a kisgyermek még kicsi, és nagyrészt csak fekszik vagy ül a babakocsiban, akkor több réteggel gondoskodjunk a melegen tartásáról. A kicsi gyerekek alapruhatárának elengedhetetlen kelléke a body. Úgy érdemes kezelni, mint felnőtteknél a trikót vagy alsóruházatot. A rövid ujjú verziót ősszel érdemes hosszú ujjúra cserélni. Egy pulcsival, kardigánnal kombinálva kényelmes viselet a babának, és biztosak lehetünk abban, hogy a hasa, dereka védve van.

A jó kardigán és pulcsi aranyat ér

Egy jó kardigán és pulcsi nem hiányozhat a gyerek ruhatárából, pláne ha sikerül olyan fazonban és színben beszerezni, amely a többi ruhájához is passzol, és kényelmesen érzi magát benne. Egy viszonylag semleges, könnyű, de mégis meleg anyagú kardigán igazán jó szolgálatot tesz ősszel, amikor az reggelente meglehetősen hűvös van. Bodyval, felsővel kombinálva ideális, és jó, ha mindig van egy biztonsági tartalék a babatáskában vagy a babakocsiban. Pulcsiból olyat érdemes választani, aminek gombokkal bővíthető a nyakrésze, ha a gyermekünk nehezen tűri a feje átbújtatását.

Kislányoknak szoknya leggingsszel, kisfiúknak kantáros nadrág

Kislányos anyukák szárnyalhatnak, ha réteges öltözködésről van szó. Ősszel még használhatóak a kis szoknyák, vékonyabb ruhák vagy éppen rövidnadrágok, mert napközben jó idő van. Ilyenkor a vékonyabb harisnyanadrágok is jó szolgálatot tesznek, de hordhatóak a könnyű leggingsek is. Nagyon divatosak a kantáros ruhák, nadrágok kisfiúknál és kislányoknál is. Ezek nemcsak mutatós, hanem praktikus ruhadarabok is, mivel a gyermek karját szabadon hagyják, de a háta, mellkasa melegen van. Egy ilyen ruhadarab alá jó időben elég akár egy body is, de ha változékony az idő, akkor egy hosszú ujjú  felsővel kiegészíthetjük, vagy egy kardigánt, pulcsit adhatunk fölé.

Nadrág és zokni

Nadrágból lehet kapni zokniban végződőt és anélkülit. Pici babáknál mindkettőt ugyanolyan praktikus használni, vagy akár rugdalózót ráadni, és akkor a kardigán+nadrág kombinációt is megspóroltuk. A már kúszást gyakorló babáknál érdemes zoknifej nélküli nadrágot ráadni, és azt plusz zoknival kiegészíteni. (A zoknit aztán bent a lakásban le is lehet venni, ha mezítláb könnyebben megy neki a kúszás.)

Rétegesen a babakocsiban

A még babakocsiban fekvő csecsemőre minimum a már említett plusz egy réteget adjuk rá, tehát ha mi jól érezzük magunkat egy pólóban, akkor babánkon legyen a body fölött még egy réteg ruha (hosszú ujjú felső, kardigán vagy kis dzseki). Ezt a réteget pótolhatjuk, vagy kiegészíthetjük finoman kötött, puha takaróval vagy vékonyabb overállal is. Csecsemőknél hidegben sem kell lemondani a trendi megjelenésről: a klassz bundazsákok gondoskodnak a pici komfortérzetéről, anélkül, hogy elveszne a körbebugyoláló rétegek alatt. Ebben a cikkünkben még több hasznos tippet találsz a babák öltöztetéséről a hideg hónapokban.

Kiegészítő ruhadarabok babáknak

Ha már csemeténkkel játszótérre járunk, és számíthatunk arra, hogy beleül a homokba, vagy leül a fűbe, akkor alulról plusz egy réteggel védjük a hideg ellen őket. Ilyenkor kevés lehet egy vékony harisnya vagy leggings, célszerű plusz egy nadrágot, szoknyácskát rájuk adni. Szemfüles anyukák komplett szettekre bukkanhatnak, abszolút összepasszoló darabokkal. Praktikus egy kicsit bővebb overál, amit a csemeténk szabadon nyűhet, és amiből utána egyszerűen kihámozhatjuk.

Nem szabad megfeledkezni a kiegészítőkről sem! Sapkát hamarabb adjunk rá, mint ahogy mi magunk elkezdenénk hordani: egyrészt a babák sok hőt veszíthetnek a fejbőrükön keresztül, másrészt az érzékeny fülecskéknek nemcsak a hideg, de a szeles időjárás is árthat. Nálunk állítható méretű sapikat is találsz, amik több hónapon keresztül megvédik a kisbabád fejét a hidegtől. Babakocsiban levegőző babákra puha, vastag kiscipő dukál, amely melegen tartja a babalábakat. Szeles-hűvös időben a picikre nem árt adni egy kesztyűt sem, ha a bundazsákja nem takarja a kezét.

Pici babáknál hajlamosak vagyunk aggódni, hogy meghűl a hidegben. Ne mondj le ebben az évszakban sem a mindennapi egészséges levegőzésről, inkább készítsd fel a babakocsidat is a hűvösebb időjárásra! Ebben és ebben a cikkünkben számos szuper tippet olvashatsz, hogy milyen állandó tartozékokat érdemes bekészíteni, hogy a hideg se legyen akadálya a nagy sétáknak.

Az új őszi kollekció legmenőbb babaruháiért látogass el üzleteinkbe vagy a webshopunkba! Nálunk megtalálsz mindent, ami a baba réteges, jól kombinálható öltöztetéséhez kell.