A csecsemők bőre sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké. A verejtékmirigyek még ?takaréklángon? dolgoznak, a szőrszálak is csak alakulóban vannak, a bőr testhőmérsékletének szabályozása sem az igazi. A kicsinyek bőrének védelmi mechanizmusa is gyengébb, ezért a külső káros behatásokra sokkal érzékenyebben reagál, mint a felnőtteké. Gyorsabban lehűl, s a nap sugaraira is érzékenyebb. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni a babák bőrápolására. Ebben a postban most elkezdjük részletesen bemutatni a legfontosabb praktikákat és tanácsokat.

Babaarc

A babák arcának lemosásához (minden alkalommal tiszta) mosdókesztyűt vagy nem szöszölős vattacsomót és meleg vizet használjunk. A szemeket mindig kívülről befelé, az orr irányába tisztítsuk. A külső fülkagylót és a fül mögötti bőrt nedvesen töröljük le, a hallójáratot azonban nem szükséges és nem is szabad tisztítani. Ne próbáljuk fültisztító pálcával eltávolítani a fülzsírt! A fülzsír távol tartja az idegen anyagokat és a kórokozókat a hallójárattól. Az orrot is csak kint szabad tisztítani, az orrjáratokban azonban nem. Mihelyt kibújtak az első fogacskák, mindennap töröljük át őket nedves vattapálcikával.

Bababőr

Egy csecsemő bőre még nem fejlődött ki teljesen. Jóval vékonyabb, mint a felnőtteké, szarurétege áteresztőbb, a védelmező savköpeny és a benne található természetes baktériumflóra csak lassan épül fel, s a faggyútermelés is minimális. Mindez különösen érzékennyé teszi a baba bőrét: sok csecsemőnél ezért újra és újra kipirosodik a bőr, begyullad, szárazzá válik vagy pikkelyessé, elsősorban a popsi területén. Ilyen esetekben különös gondossággal kell ápolni a bőrt, néha a gyógyszeres kezelés is szükségessé válik. Makacs bőrproblémáknál mindig keressünk fel orvost!

Baba fertőtlenítőszerek

A babák környezete legyen tiszta, de ne legyen steril. A fertőtlenítő oldatok és spray-k állandó használata tehát nemcsak felesleges, de akár káros is lehet. A különböző kórokozókkal való találkozás ugyanis edzi az immunrendszert. A fertőtlenítőszerek használata csak kivételes esetekben (például fertőző betegségeknél) tanácsos.

Babafürdetés

A legtöbb baba szeret fürdeni. Az orvosok mégis azt ajánlják, hogy a piciket heti egy-két alkalomnál ne fürdessük gyakrabban, mert a víz a bőr felső rétegéből természetes nedvességmegkötő anyagokat von el. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha babaolajat vagy speciális babafürdetőket adunk a vízhez. Ezek nemcsak tisztító-, de bőrápoló anyagokat, olajokat, és gyulladásgátló növényi kivonatokat (például zab- és korpakivonat) és védővitaminokat is tartalmaznak.

Próbáljuk megtalálni a fürdetéshez legalkalmasabb időpontot, amikor a baba még éber és nem éhes. Előre készítsük oda a fürdőlepedőt, az ápolási szereket, a ruhákat és a pelenkát is. A fürdőszoba legyen jó meleg (23- 25 °C), ne legyen huzat, a víz pedig kellemes, 36-37 °C (eleinte ellenőrizzük hőmérővel). A popsit, ha szükséges, tisztítsuk meg fürdés előtt. Tartsuk a babát erősen, ha a kádba tesszük, és ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön víz a szemébe és a fülébe. Fürdés után tekerjük fürdőlepedőbe, és alaposan töröljük meg. Különösen ügyeljünk a hajlatokra.

Fürdetéssel kapcsolatos termékeink a webáruházban és üzleteinkben is megtalálhatóak.

Babahaj

Az első hónapokban elegendő a baba finom haját csak vízzel megmosni. Később aztán hetente egy-két alkalommal használhatunk gyengéden tisztító babasamponokat. Próbáljuk meg a baba fejét minél inkább hátra hajtani, hogy ne folyjon víz az arcára, vagy használjunk speciális hajmosó karimát.

Baba hőmérséklet

Súlyához képest egy csecsemőnek nagy testfelülete van. Hőmérséklet-szabályozása ezért még nem olyan jó, így nagyon kell védeni őt a lehűléstől. Hasznos tehát, ha a pelenkázónál, ahol a babát levetkőztetjük, megfelelő távolságban felállítunk egy hősugárzót. Jövő héten folytatjuk a bababőr ápolási tippeket!

Forrás: informed oldal