Nincs is annál izgalmasabb, mint egy babaszoba berendezése, csinosítgatása, ez a babavárás egyik legszebb mozzanata, de sokan nem gondolnák, hogy mennyi apró részletre érdemes és kell odafigyelni ahhoz, hogy gyermekünknek a lehető legkényelmesebb szobája legyen. A babaszobák berendezése külön tudomány, hiszen nemcsak az esztétikumra kell törekedni, hanem arra is, hogy a baba körüli teendők alapján a lehető legpraktikusabb is legyen. Persze nem minden csak a praktikumról szól, hiszen egy jól megválasztott falszín, vagy a különböző lakásdekoráló textíliák igazán komfortossá tehetnek egy babaszobát.

Rácsvédő és fejvédő a babaágyba

A rácsos kiságy minden babaszoba nélkülözhetetlen kelléke, még akkor is, ha a baba sokszor a szülök között alszik. Ideális esetben a baba a kiságyában alszik vagy éppen játszik, ezért fontos, hogy az a lehető legkomfortosabb legyen számára. Bár a rácsok megvédik attól, hogy kipottyanjon az ágyból, viszont könnyen megüthetik magukat forgolódás közben, vagy beakadhat a rácsba kalimpáló kis végtagjuk. A puha ágyrácsvédőkkel mindezt megelőzhetjük, s nemcsak szépen mutat egy jól megválasztott textil rácsvédő, hanem biztosak lehetünk abban, hogy a baba buksija biztonságban van alvás közben is.

A külön kapható, szivacsos fejvédők megóvják a baba buksiját, viszont épp addig takarnak, hogy még a szülők kényelmesen belátnak a kiságyba. A biztonságos fejvédőket nem helyettesítheti összetekert takaró vagy nagy alakú párna, hiszen ebbe könnyen belegabalyodhat a baba és fennáll a fulladás veszélye, így érdemes biztonságos fejvédőt beszerezni. Ha harmóniára szeretnénk törekedni, akkor érdemes egy termékcsaládból választani takarót, rácsvédőt, vagy fejvédőt.

   Körforgó és éjszakai fény babáknak

   Nem gondoltam volna, hogy egy ágy fölé akasztható zenélő körforgó mennyire megkönnyítheti az életünket a baba születése utáni első évben, egészen addig, amíg nem lett gyerekem. Ma már tudom, hogy egy aranyos, netalántán zenélő körforgót mennyire szeretnek a babák nézegetni, és bizony sokszor mentett meg minket egy-egy nyűgösebb időszakban. A forgón lógó színes játékok fejlesztik a baba látását, figyelmét, a zene nyugtató, altató hatásával pedig könnyebb az elalvás is. Kiválasztásánál tényleg csak a fantázia szab határt, szebbnél szebb darabok kaphatóak.

   Ma már öt éves a kislányom, de az éjszakai fény továbbra is nélkülözhetetlen eleme a szobájának. Nemcsak azért, mert biztonságérzetet ad, hanem azért is, mert ha este bekukkantunk hozzá, a halvány fényben látjuk, hogy minden rendben van-e vele, nincs szükség arra, hogy világítást kapcsoljunk. Legjobban a fényfüzérek váltak be, amelyek mutatósak is és éppen annyi fényt adnak, ami mellett éjjel is lehet biztonsággal szoptatni, pelenkázni úgy, hogy a félhomályban a baba nem lesz teljesen éber. Kisebb, hordozható éjszakai fényt akár utazáskor is vihetünk magunkkal.

   Hálózsák babáknak

   Ha van, amit visszasírok a babakorszakból, akkor az a hálózsák! Nincs praktikusabb darab nála, és ha lenne nagy gyerekre való méret, biztosan beszerezném. Soha nem kell aggódni hálózsák használata mellett, hogy a babáról lecsúszik a takaró, hogy megfázik, hiszen a hálózsákból nem tud kibújni, és ha megszokja, akkor később nem is akar. A hálózsák helyettesíti a takarót, és a praktikus darabok a baba felsőtesténél trikó fazonban záródnak, így megelőzhető az, hogy a babának melege legyen. Mivel a babák hűvös, jól kiszellőztetett szobában szeretnek aludni, nem szabad a hálózsák alá nagyon melegen felöltöztetni őket. Elegendő egy rövid ?vagy hosszúujjú body, s már bújhat is a baba a hálózsákba, jó idő esetén zoknit sem kell a lábukra húzni. Akkor jó egy hálózsák, ha jól szellőző, puha pamut anyagból készül, melyet vékonyan béleltek. A hálózsákok 0-6 és 6-18 hónapra vannak méretezve, és érdemes párban venni őket, ha akad egy kis pelusos baleset alvás közben. A profi hálózsákok alja felnyitható, így egy-egy éjszakai pelenkacsere alkalmával nem kell a babát kicsomagolni belőle.

     A különböző babaszoba kiegészítők megtekintéséért kattints a lenti gombra!

     [woodmart_button title=”Babaszoba enteriőrök ” link=”url:https%3A%2F%2Fmamasandpapas.hu%2Fenterior-kollekciok%2F||target:%20_blank|’ columns=’1′ button=’Tovább’]