Teljesen zöldfülű anyukaként néhány héttel a kiírt dátum előtt pánikszerűen kezdtem bújni az internetet egy olyan lista után kutatva, amely tartalmazza az összes szükséges kelléket az új kis családtag megfelelő fogadtatásához. Megkérdeztem a tapasztalt barátnőket, de végül olyan zűrzavar keletkezett az agyamban, hogy szinte már úgy éreztem, hogy az információrengeteg közepette fogalmam sincs hol kezdjem a beszerzést, ráadásul a határidő meg csak vészesen közeledett.

Aztán a férjem viccesen cinikus megjegyzései ellenére, amelyek főleg a tudományos hozzáállásomat firtatták, végül úgy döntöttem, hogy összeállítom a saját kelengye listámat. Talán most érkezett el az ideje, hogy ennek a lassan már 21 hónapja szunnyadó excel táblázatnak a tartalmát megosszam, hátha így sikerül néhány kezdő Anyuka szülés előtti heteit, napjait kevésbé stresszessé tenni.

Eleinte elég az első pár hétre tervezni

A lista összeállításánál én abból indultam ki, hogy a babával való hazaérkezés utáni napokban én már nem szeretnék vásárlással foglalkozni. Úgy gondoltam, hogy főleg az első pár hét éppen eléggé tele lesz teendőkkel, és nem hiányzik még az is, hogy naponta ugrasszak valakit különböző hirtelen nélkülözhetetlennek tűnő dolog beszerzésére, hiszen valószínűleg én túlságosan fáradt, és kimerült leszek, hogy magam menjek, arról nem is beszélve, hogy persze az a legjobb, amit én választok ki. A feltételezéseim nagy része végül be is igazolódott, és bár van a listán néhány elem, amelyekre végül nem is volt szükség, de utólag úgy gondolom, hogy az ?inkább több legyen, mint kevesebb? elv egy csomó idegeskedéstől megkímélt az első, bizony egyébként is elég nehéz időszakban.

Etetés ? a babának

A listámon az első a cumisüveg volt, bár végül Áron egészen 7 hónapos koráig egyáltalán nem használta. Én egy kezdő cumisüveg csomagot választottam, amiből az üvegeket később persze teljesen jól lehetett használni. Sőt ennél több cumisüvegre lényegében nem is volt szükségünk, később csak annyit tettünk, hogy a cumik helyett vettem csőröcskéket, és Áron úgy kezdte el a vízfogyasztást a hozzátápláláskor.  Szóval bár a cumikra igazából soha nem volt szükségünk, de hát ki tudja, egyszer még talán lehet, ha bővül a család:)

A legtöbb barátnőm feltétlenül javasolta, hogy szerezzek be egy játszócumit már az elején. Sőt érdemes minimum kettővel kezdeni, ha az egyik leesik, koszolódik, stb. legyen tartalék. Ezekből jobb az olyan fajta, aminek kicsit íves a műanyag része, így ha a gyerek beszívja, jobban rásimul a kis pofira.

A cumisüvegmosó kefe is egy olyan hasznos elem, amit érdemes rögtön hadrendbe állítani, mert nagyon megkönnyíti az életünket.

Ehhez hasonló a cumisüveg melegítő is. Bevallom én egy kicsit feleslegesnek éreztem, amikor az egyik barátnőm javasolta, és bár Áron az első 6 hónapban mivel kizárólag anyatejes volt nem is használta, de utána azonban folyamatosan üzemelni kezdett. Amíg az ember nem használja, nem is gondol bele, hogy egy ilyen háztartási kütyü mennyire nagy segítség lehet a mindennapokban. Nem csak azért, mert nem lehet túlmelegíteni bennük a bébiételt, hanem mert anyatejet vagy tápszert nem is lehet mikróban melegíteni.

Nem akartam a véletlenre bízni, és egyébként sem volt egy óriási költség így én még az elején beszereztem egy bébi poharat is, ami végül kapóra is jött, mert volt néhány olyan alkalom, amikor az Anyukámnak kellett a lefejt anyatejjel megetetnie Áront, és ő a cumisüveget egyáltalán nem fogadta el. Akkor például hihetetlenül jó volt, hogy előre gondolkodtam, hiszen egy éhesen ordító csecsemő mellett Anyukámnak tuti nem lett volna lehetősége elugrani venni egyet, vagy végig próbálgatni a háztartásban elérhető poharakat, hogy közülük melyik illik legjobban a kisbaba szájához.

Bár az elején ez annyira nem létszükséglet, de én beszereztem egy bébi kanalat is, amit az első hetekben végül a hasfájásra kapott cseppek vagy vitaminok beadására használtunk, de azóta is rendszeres forgalomban van.

Bevallom kicsit cinikus voltam a cumisüveg sterilizálóval kapcsolatban is, de végül hallgatva egy tapasztalt barátnőre beszereztem egyet. Azóta úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos eszköz, megkockáztatom, hogy főleg tápszeres babáknál az első időszakban nem lehet nélküle létezni, vagy lehet ugyan, de rengeteg időt kell az üvegek állandó kifőzésével tölteni.

Etetés ? az anyukának

A fontossági sorrendet betartva a mellszívónak talán az elsőnek kellett volna lennie az egész listán. Én a hálózatba csatlakoztathatót használtam, ami szerintem nagyon kényelmes, kíméletes és hatékony. Szerintem sokkal egyszerűbb, mint a kézi verzió, még akkor is ha az ember talán kicsit idegenkedik az elektromos változattól.

A bimbóvédő nem mindenkinek kell, de ha az elején nem megy zökkenőmentesen a szopi, vagyis rémesen fáj, akkor nagyon jól jöhet.

A szoptatós melltartót már szerintem érdemes a kórházba magunkkal vinni. Fontos, hogy vásárláskor a méretet úgy válasszuk ki, hogy a kezünk még beférjen a melltartóba, mert amikor beindul a tej, akkor bizony még növekedni fog.

Bár van mosható verzió is, de nekem az eldobható melltartó betét vált be. Szerintem ezt is érdemes már a kórházba magunkkal vinni, mert elég kellemetlen lehet a hiánya, amikor beindul a tejelválasztás.

Bevallom a mellápoló krém nem volt az eredeti listámon, csak utólag került rá, amikor egy hétvégi napon kellett a férjemet ugrasztanom az ügyeletes gyógyszertárba miatta.

A szoptatós párna szerintem egy szuper jó dolog. Én már a terhesség alatt is használtam az alváshoz vagy a lábam felpolcolásra. Utána pedig nagyon jól bevált, és Áron is nagyon szerette. Az altatási rituálé szerves része lett egészen addig, amíg 15 hónapos koráig szopizott. Szinte már csak rátette a kis fejét a karjaimban, és már kezdett is álomba szenderülni.

A tejgyűjtő pohár vagy zacskó is nagyon praktikus, ha már megvan az elején. A zacskós verzió jobb a fagyasztáshoz, a poharas verziót viszont egyszerűbb a hűtőben tárolni vagy esetleg a cumisüveg melegítőben felmelegíteni.

Fürdetés

A fürdető krémből, popsi kenőcsből és babaolajból a boltokban kapható csodakencékkel szemben nekem a gyógyszertári vált be. A gyerekorvos egyébként is ellátja az újszülöttet egy kezdő csomaggal, szerintem érdemes az abban lévőket használni. Lesz még benne egyébként babahintőpor, steril vatta és 70%-os alkohol is a köldökápoláshoz.

Babasampon szerintem igazából nem létszükséglet az elején, csak akkor kell, ha koszmós a baba feje. Akkor viszont a gyógyszertárban beszerezhető egy csodaszer-szerű készítmény, ami nálunk remekül bevált.

Mi kaptunk egy babahajkefét, így került a listámra, de szerintem lehet nélküle élni, főleg az első időszakban. Bár kétségtelen, hogy olyan cuki a baba, ha fürdés után belőjük azt a pár szál pillekönnyű hajszálát.

Körömvágó ollóból a lekerekített végűt érdemes beszerezni az esetleges balesetek elkerülése végett.

Áron születése óta utálja a fültisztítót, pedig a babáknak való verziót használjuk, aminek egy bumszli van a végén, megakadályozva, hogy túl mélyre dugjuk a gyerkőc fülében. Én néha ezt használtam (a steril vatta mellett) az elején a köldökcsonk ápolására is.

A fürdőkád nálunk fontos volt és jól jött a fürdető állvány is, mivel az elején még a babaszobában fürdettük Áront. Persze később, amikor már a fürdőszobai nagy kádban kezdett pancsolni, akkor elveszítették jelentőségüket, de az elején szerintem nagyon hasznos eszközök.

Aztán fontos még, hogy legyen egy jó kis pihe-puha fürdőlepedő. A kis kapucnis verzió nem kötelező, de olyan cuki benne a kisbaba fürdés után,  hogy már ezért megéri beszerezni egyet.

Pelenkázás

Egy kényelmes pelenkázó szekrény lehetőleg letörölhető vagy mosható huzatos matraccal szerintem nagyon fontos. Amíg nem lesz szobatiszta a gyerkőc ez gyakorlatilag állandó használatban lesz, így a kiválasztáskor ezt érdemes figyelembe venni.

Létezik szagmentesen záró szennyes tartó vagy kuka, ami egy nagyon praktikus dolog, de tény hogy nem létszükséglet.

Egy gyakorló apuka ismerősöm egyszer kiszámolta, hogy fajlagosan a legtöbbet popsitörlőre költenek a kisbabás családok (különösen, ha Apuka pelenkáz), merthogy abból bizony soha nem elég. Persze hasonló a helyzet a pelenkával is.

Nálunk, különösen az első hetekben a textilpelenka állandó használatban volt a kiságyban, a babakocsiban, büfiztetéskor, utazásnál stb. Annak idején én 2 db 12 db-os csomagot szereztem be belőlük, ami bőven elég volt, még sok is.

Lényegében Áron születésével egyidejűleg a szekrény mélyére kerültek a csini kis retiküljeim, hiszen felváltotta őket (női táskához méltóan) nem kevésbé nehéz vagy terjedelmes, ám annál praktikusabb pelenkázótáska. Ebben ugyanis már apró kis rekeszek biztosítják a rendet a rengeteg bébi holminak, de van benne cumisüveg tároló rész és akár pelenkázó alátétet is. Emellett pedig van, amelyik olyan jól néz ki, hogy az ember nem is sajnálja annyira a csini retikült.

Babaszoba

A babaszobába a lista szerintem végtelen lehetne, így én csak a legfontosabbakat szedtem össze. A legfontosabbak szerintem: kiságy, matrac, rácsvédő, ágynemű garnitúra, egy takaró, ami évszaktól függően lehet vékony vagy vastag. Lepedőből szerintem érdemes olyat venni, ami gumis és nem engedi át a különböző folyadékokat.

A mérleg sokak szerint alapeleme a kelengye listának. Bevallom, én csak a legelején használtam, amikor pedig láttam, hogy minden rendben vannak, akkor már csak nagyon ritkán.

Hasonlóan a mérleghez a légzésfigyelő is sok családban nélkülözhetetlen, persze evvel kapcsolatban vannak pro és kontra vélemények. Nálunk végül nem volt soha beüzemelve, viszont a baby-phone tartozékát még a mai napig is használjuk.

Az ágya fölé szerelt forgó-zenélő játékot Áron igazából csak olyan 1,5-2 hónapos korában kezdte értékelni, de szerintem feldobta a gyerekszobát, és olyan jó zenét játszott, hogy mi a kezdetektől használtuk. A játszószőnyeg és a játszószék ugyancsak nem alapelemek a kezdetekkor, de szerintem nagyon jó gyerekszoba hangulatot teremtenek.

A babák állítólag nem szeretik a sötétet, de talán sokkal praktikusabb érv az éjjeli fény mellett az, hogy ha éjszaka felkelünk hozzá (márpedig egy párszor ez megtörténik), akkor kell a fény, hogy megtaláljuk a dolgokat.

Végül pedig valami, ami nálunk eredetileg kimaradt a babaszoba berendezéséből, de miután az első néhány napon hosszú perceket, talán órákat töltöttem el nappal és éjszaka a nagyon jól kinéző, de rettentően kényelmetlen ülőalkalmatosságban, azonnal elhatároztam, hogy beszerzek egy szoptató fotelt. Azóta is ez talán a legkényelmesebb bútordarab a lakásunkban.

Utazás

A babakocsi és a rá való játék szerintem alap a közlekedéshez, de nálunk bevált még a hordozó is, ami fontos, hogy szűkítővel legyen felszerelve a kezdeti időszakban.

Autózáshoz elengedhetetlen a megfelelő gyerekülés, és ha hosszabb útra vagy nem feltétlenül otthoni altatásra készülünk (pl. a Nagyinál), akkor érdemes gondolni egy utazó ágy beszerzésére is.

Egyéb

Én már az elején beszereztem egy orrszívót, amit a gyermekorvosi ügyelet javaslatára sajnos már Áron 10 napos korában használni kellett. Szóval szerintem jó, ha kéznél van, ha netán szükség lenne rá.

Talán kicsit régimódinak tűnik, de az első néhány napban, amikor Áront hazahoztuk én bizony itthon is pólyáltam. Nekem nagyon bevált, amikor még olyan kis nyegle, picike és törékeny volt, az ember alig mert hozzáérni.

A járóka sem volt eredetileg a listámon, de kb. 3 hetes volt Áron, amikor beszereztem egyet. Tudom, hogy erről is megoszlanak a vélemények, de nálunk bevált. Napközben, főleg amikor kettesben voltunk már az elején is nagyon sok időt töltöttünk együtt így a nappaliban, eleinte olyan jókat szunyókált benne, később, pedig amikor egyre többet volt ébren, akkor a közelemben tudott játszadozni, én pedig intézhettem közben a teendőimet.

Végül ez egy elég hosszú lista lett, és még közel sem teljes, de saját tapasztalatból én úgy látom, hogy ezekkel azért már elég jó biztonsággal el lehet indulni az első napokban még egy zöldfülű Anyukának is, anélkül, hogy óriási meglepetésekkel szembesüljön az első néhány napon, héten.