A nyákdugó egy kevésbé közismert kísérője a terhességnek. Cikkünkből megtudhatod, hogy a nyákdugó távozása után mikor indul meg a szülés a szakértők szerint, és hogy mi a teendőd, ha észrevetted, hogy távozott a nyákdugó.

De mi is az a nyákdugó?

A nyákdugó neve igencsak kifejező: egy kocsonyás anyagot képzelj el, aminek az a feladata, hogy a terhesség során megakadályozza a kórokozók és baktériumok feljutását a méhnyakon. Tehát tulajdonképpen “eldugaszolja” a méhszájat, hogy a kisbabád épségben növekedhessen bent a méhedben. A progeszteron hormon felelős a termeléséért, a méhnyak megvastagodott nyák felületéből alakul ki. 

A színe többféle lehet, de minden esetben egy áttetsző, zselés matériáról van szó. Előfordulhat, hogy picit pirosas színű, a méhszáj tágulásával járó némi minimális vérzés miatt, ez is természetes. Ha viszont bő vérzéssel együtt jár, akkor fordulj feltétlenül szakorvoshoz!

Mikor távozik a nyákdugó?

A nyákdugó megjelenése a közelgő vajúdás egyik előhírnöke. Akkor távozik a szervezetedből, amikor a magzat, felkészülve a világra bukkanásra, mélyebbre csúszik, és a méhnyak szövetei elkezdenek felpuhulni, a méhszáj pedig tágulni. Az, hogy a nyákdugó távozása után mennyi idő van a szülésig, teljesen egyénfüggő, sőt terhességenként változhat. Valakinél pár órával előzi meg a szülést, másnál még pár napot vagy akár hetet várat magára a baba érkezése. Sőt gyakori, hogy nem is találkozol vele, és csak a szülés alatt vagy után távozik a szervezetedből. A nyákdugó távozhat egyben vagy nagyobb darabokban.

Mi a teendő, amikor távozik a nyákdugó?

Ha a nyákdugó távozása nem jár fájásokkal, akkor még nem érdemes beindulni a kórházba. Ha viszont már fájásokat is tapasztalsz, akkor figyeld meg az erősségüket és a gyakoriságukat – lehet, hogy ezek még csak jóslófájások, de az is lehet, hogy ez már AZ, és legközelebb már a babáddal a karodon térsz vissza az otthonodba. A fájások mérését érdemes egy papíron vagy a telefonodon vezetni, sőt erre számtalan – sok esetben ingyenes – applikációt is találsz. Így könnyebben tudtok majd dönteni, hogy már érdemes-e beindulni a kórházba, illetve a kórházba érkezéskor a szakembereknek is hasznos információ, hogy hol tartasz épp a vajúdásban. 

Ha viszont a 37. hét előtt távozna a nyákdugó, akkor fordulj mindenképpen orvoshoz. Akkor is érdemes felkeresni az orvosodat, ha a nyákdugó erősen zöld színű vagy kellemetlen szagú – ez ugyanis fertőzést jelez.

Nem lesz nagyobb a fertőzésveszély, ha távozott a nyákdugó?

Szerencsére aggodalomra akkor sincs semmi ok, ha a vajúdás nem rögtön a nyákdugó távozása után kezdődik. A babánk ekkorra már jól fejlett, és a magzatburok is védi a fertőzésektől. De ha biztosra szeretnél menni, akkor utána tartózkodj a szexuális együttléttől, a természetes és uszodai vizektől, és fordíts még nagyobb gondot az intim higiéniára.

Ha elolvastad ezt a cikket, akkor egészen biztos, hogy már nagyon készülsz a hamarosan érkező babára. Ha hasznosnak találtad a fent leírtakat és szerertnél további hasznos tanácsokat kapni, akkor mindenképpen érdemes feliratkoznod #növekedjünk együtt hírlevelünkre, amit kifejezetten várandós anyukáknak készítettünk. 

Itt tudsz feliratkozni, érdemes! 🙂 

Kép: designed by Pressfoto – Freepik.com