5+1 tuti gyerekprogram a hűvös téli hónapokra

Amikor hidegebbre fordul az idő – jönnek a szeles-esős, szürke, nyirkos és hideg napok, és vele együtt a minimum fél óráig tartó felöltözés – akkor felbukkan a mindennapi fejtörés is arról, hogy mi legyen az aznapi program a gyerekkel.

Következzen 5 tuti tipp!

Jó időben nem kérdés, hogy irány a szabad levegő, játszóterek, kirándulás, csavargás, biciklizés, és megannyi kültéri program, míg rossz időben hajlamosak vagyunk beszorulni a lakásba. Ilyenkor egy kis örökmozgóval már komoly fejtörést okozhat, mivel is szórakoztassuk őt – és optimális esetben akár még magunkat is. 

1. Nincs rossz idő…

…csak nem megfelelő öltözet, tartja a mondás. Habár mi felnőttek jobb szeretnénk a hidegben bekuckózni az otthonunk vagy egy kávézó melegébe, csemeténk ezt teljesen máshogy gondolja. Őt sokkal kevésbé zavarja a hideg, ha közben szabadon rohangálhat, felfedezhet, játszózhat – ezért ilyenkor is vigyük csak ki a friss levegőre, persze megfelelően felöltöztetve. Játszóterezéshez érdemes olyan ruhát választani, ami megfelelően véd, de jól koszolható és mosható, mint ez a klassz overál. Fontos, hogy a gyerkőc jól tudja a ruhákban mozgatni a végtagjait, és ne is izzadjon bele. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár praktikus tanácsot a téli öltöztetéshez. Egy meleg, puha takaró pedig soha nem árt biztonságképpen a babakocsi aljába, plusz egy rétegnek.

De hogy ne csak a kicsit vértezd fel: ezekben a stílusos pelenkázótáskákban elfér minden, ami csak kellhet egy-egy ilyen téli kiruccanáshoz, a termosztól az uzsonnás dobozon át a váltás kesztyűkig és sapkáig (amik ugye vagy A. összekoszolódnak B. eltűnnek). A szabad levegő és a szabad mozgás jól le is fárasztja a gyerkőcöt, így nem csak azt úszod meg, hogy a lakásba zárva egymás agyára menjetek, de a délutáni / éjszakai alvása is mélyebb lesz.  

Egészen kis babákat is nyugodtan vigyük ki a levegőre a hidegben! Itt találsz jó tippeket arra, hogyan készítheted fel a babakocsit a téli levegőzésre. Ha a kicsi habitusa vagy kora engedi, fogd fel úgy, hogy ez nem csak levegőztetés, hanem egy jó alkalom kültéri sportra – ehhez itt találod egy inspiráló bejegyzésünket. A nálunk kapható bundazsákokkal és lábzsákokkal gondoskodhatsz arról, hogy a pici se fázzon az út alatt.

2. Nem csak könyvmolyoknak

Szerencsére sok könyvtár nem csak gyerekbarát, hanem egyenesen bababarát is, külön a csöppöknek berendezett kis sarok várja a könyvekre áhítozó anyukákat és gyermekeiket.

Babzsákok, kisgyerekek méretéhez szabott polc, plüssök, kanapé, aranyos dekoráció és tündéri könyvtáros nénik, akiknek mindig van egy-két jó szava a picikhez, meg a felnőtt társaságra kiéhezett anyukákhoz is. Általában még azt is elnézik mosolyogva, ha az amúgy cuki gyermekek néha hangosabbak a kelleténél. A könyvtárakhoz el sem tudnánk képzelni megfelelőbb szettet a könyvrajongó kislányoknak, mint ezt a csinos és melegen tartó ruhácskát (már csak anyuka verzióban kéne egy ugyanilyen…) Ha a gyerkőcnek saját olvasójegye van, az neki is egy remek indulás az intellektuális élethez, és klassz emlék lesz majd később eltéve. Ha tehetjük, rendszeresen menjünk, olvasgassunk, és kölcsönözzünk könyveket, ezzel is megtanítva azt, hogy a könyv érték, és vigyázni kell rá.

Budapesten rengeteg gyerekkönyvtárat találtok, de a Pagony Könyvesboltok vagy a Maminti Könyvesbolt is remek szórakozási lehetőségeket nyújtanak.

3. Babák és mamák, ha összejönnek

Ha van olyan helyi baba-mama klub a környéketeken, ahova el tudtok látogatni, tegyetek egy próbát, hogy milyen a hangulata: a gyerkőc is remekül lefoglalja magát, addig az anyukák picit szusszanhatnak, és beszélgethetnek bármiről, ami jól esik.

De ha úgy van, még beszélgetni sem muszáj, mert mindenki tudja, hogy fél óra üresjárat is micsoda pihentető tud lenni annak, aki egész nap a gyerekeivel tölti a napot. Már mászó babákkal is érdemes ilyen babaklubot felkeresni, hiszen a játékokkal gazdagon berendezett szoba/terem telis-tele van felfedezni valókkal, nagyobb gyerekeknek pedig remek lehetőség arra, hogy kvázi bölcsi/ovi előtt a kortársaival nagyobb létszámban találkozzon, és megtapasztalja, milyen az, amikor osztozni kell a játékokon. A szülők pedig remek alkalmat kapnak arra, hogy tapasztalatokat, tippeket gyűjtsenek gyermeknevelés, gondozás terén.

4. Csak a zene és a tánc

Ha van program, amit kisgyerekkel nem szabad kihagyni, azok a zenés/táncos foglalkozások. Ma már több, szervezett keretek között működő foglalkozás érhető el, természetesen csak akkor, ha az adott városban, településen ezt valaki csinálja. Ha a kisbabád temperamentuma és napirendje engedi, már egészen korai kortól szuper babás program ilyen foglalkozásokra járni, ahol ölbeli mondókákat, dalocskákat tanultok, zenéltek, játszotok – a gyerkőcök ilyenkor szinte isszák a mondókákat, otthon is kifejezetten igénylik az ott tanultakat. Ezeken a foglalkozásokon nemcsak az ő szókincsét, ritmusérzékét és általában véve idegrendszeri-mentális fejlődését segíted, de muníciót is kapsz az otthoni játékokhoz, foglalkozásokhoz. Ezekre az alkalmakra olyan szettel érdemes készülnöd, amiben a babád kényelmesen mozoghat – de ez érvényes rád is, mert sok foglalkozáson az anyukák is táncolnak, sétálnak, höcögtetnek.

Ráadásul megvásárolhatóak a foglalkozásokhoz kapcsolódó verseskötetek, melyek gyakran remek befektetésnek bizonyulnak, a kisgyerekek rongyosra lapozgatják őket, és előszeretettel idézik fel a bennük olvasottakat.

A zenés Kerekítő foglalkozásokról, amit az ország több pontján is megtaláltok, itt kaptok több információt, de számtalan más helyi szerveződésű programot is találhattok nagyobb városok, illetve fővárosi kerületek művelődési vagy közösségi házaiban.

5. Játsszunk, játsszunk valamit

Ha megyeszékhelyen vagy a fővárosban élünk, akkor adott a lehetőség, hogy játszóházba menjünk gyermekünkkel, amikor már végképp nem tudjuk mivel lekötni figyelmét, mert körülbelül 2 éves kortól már valóban igazi élményt jelent a kisgyerekeknek. A csúszdákkal, golyófürdőkkel, mászófalakkal, hálókkal zsúfolt dühöngő, ahol valóban mindent szabad, ahol a rohangálásért, ugrálásért nem szidás jár, sőt, egyenesen javasolt! Érdemes arra készülni, hogy ha a felhevült játék után kimentek a szabadba, akkor megfelelően öltöztesd fel a kisgyerekedet, mert ilyenkor könnyű meghűlni. Ilyenkor is jól jönnek az olyan kabátok és felső rétegek, amiket könnyű a gyerekre ráadni, főleg ha a játszóházazás befejezése némileg… khmm… érzelmileg telített reakciót vált ki belőle.

Ha még otthon vagyunk a kisgyerekünkkel, akkor nyert ügyünk van, mert délelőttönként kifejezetten a mini korosztályt várják a játszóházak (van ahol hetente egyszer ingyenes is, érdemes tájékozódni), viszont legyen gyanús, ha óvodás, iskolás korú csemeték ugrabugrálnak a kicsik körül, mert előfordulhat, hogy éppen beteg vagy gyógyulófélben lévő gyerekekkel (hiszen mit keres óvoda-iskolaidőben a játszóházban?) leszünk összezárva, és ugyanúgy mi sem menjünk betegen ilyen közösségbe, mert magas a fertőzés átadásának a kockázata. (A téli betegségek megelőzéséről ebben a cikkünkben olvashatsz többet.)

+1 Bármi lehet tuti program, ha akarjuk

Ami nekünk szülőknek program, az nem biztos, hogy a gyerekünknek is és vice versa. A vásárlás például a legtöbb 2-3 évesnek idegőrlő, egyszerre unalmas, túlzsúfolva zavaró ingerekkel – nem csoda, hogy annyi “hisztiző” gyerekkel találkozni szupermarketekben, plázákban, a kis idegrendszerük ezt még nem mindig bírja el.

De az ő számukra kifejezetten szórakoztató program felfedezni a környezetetek kisebb és nagyobb látnivalóit – ami mellett te már érdektelenül elmennél, az a gyereknek csupa izgalom, és felfedezni való kaland. Fogadjunk, te nem torpantál meg a közeli kis vegyesbolt neonreklámja és kirakata előtt lenyűgözve az utóbbi pár évben-évtizedben! Neki viszont ez lehet, hogy a világ egyik legnagyobb csodája lesz. Villamosozás? Ha amúgy autóval közlekedtek, akkor garantált a siker! Adventi időszakban számos program várja a gyerekeket, nem mindegyik kifejezetten kicsiknek való volt, mégis amire csak lehet, érdemes elmenni, mert a legtöbb gyerek kifejezetten élvezi a nyüzsgést. Sikkes városi csavargásokhoz hatalmas kínálatot találsz nálunk kényelmes, meleg, puha és könnyen feladható ruhácskákból.