Abban mindannyian egyetértünk, hogy annál nincs rosszabb, mint amikor beteg a gyermekünk. Ha viszont az egész család megfertőződik, elkezdődik egy hónapokig tartó ördögi kör! Az utóbbi hetek tapasztalata beszél belőlem:

Azt gondoltam egészen mostanáig, hogy szerencsések vagyunk, mert Polli másfél éves koráig egyszer volt beteg úgy igazából, az is a szokásos téli hurutos, szörcsögősen köhögős, orrfolyós fajta volt. Tápszeres babaként már ezt is sikernek könyveltem el, hiszen a szoptatás egyik nagy áldása a nagy könyv szerint az, hogy az anyatejen nevelkedő gyerekek ellenállóbak a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Aztán jött a gyerekközösség, a társas kapcsolatok, és velük együtt a bacik, vírusok és egyéb furcsa lények, amelyek immár 3 hónapja vissza-visszatérve keserítik meg a mindennapjainkat. Íme pár tipp, amivel könnyebben átvészeltük a betegségeket.

1. tipp: Tartsd távol a bacikat!

Első és legfontosabb szabály, ha el akarjuk kerülni a betegséget: ne menjünk beteg emberek közé. Máris pontosítanám, hogy akkor már közösségbe se menjünk egyáltalán, mert sajnos az influenza és más súlyosabb fertőző betegség is pont akkor fertőz, amikor még lappangási időszaka van, azaz amikor nem igazán láthatóak a betegség jelei, így egy látszólag egészséges ember is potenciális veszélyforrásnak számít. Amíg kicsi volt a gyerek ? pont a téli időszakban volt pár hónapos ? könnyű volt otthon maradni, tisztes távolságból az emberektől babakocsit tologatni, kitiltani az otthonunkból minden gyanúsan köhintő vendéget vagy tüsszögő rokont.

Annál nehezebb egy másfél éves gyerekkel az influenza időszakot a lakásban megbújva megúszni, hiszen nincs mese, menni kell bevásárolni, postára, játszótérre vagy éppen játszóházba, kis barátokhoz, mamákhoz és rokonokhoz. Nincs az a fertőtlenítő kendő, gél és rendszeres, alapos kézmosás, amely egy 2-3 órás, közösségben töltött idő alatt ránk tapadt bacit képes lenne maradéktalanul kiirtani. Hiába vizslatom kutató tekintettel az orrfolyós, köhögős gyerekeket, akiktől megpróbálunk távol maradni, szinte mindig pont együtt akarnak játszani Pollival és szinte mindig ugyanazt a játékot akarják egymás után megkóstolni és jó alaposan megtapogatni, és már hozzuk is haza az influenzát.

2. tipp: Vitaminkúra a családnak

Másik, számomra fontos megelőzési taktika az immunrendszer erősítése, a szervezet vitaminokkal, nyomelemekkel való feltöltése. Rengeteg zöldség, gyümölcs, vitamin, ásványok. De sajnos ezek sem nyújtottak 100%-os védelmet, mert egyik betegségből a másikba estünk. Ugyanis hiába próbáltam óvni magunkat a fertőzéstől, az ellenség belülről támadt: Polli édesapja a munkahelyéről bizony hazahozta az éppen aktuális vírust, mi pedig szépen elkaptuk, ahogy az lenni szokott. Mit tudtam volna tenni, apának mégis otthon a helye, persze szigorúan puszi mentesen, de mivel én ápoltam, el is kaptam, és mivel Pollit is én rendezem, sajnos óhatatlanul megfertőztem.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy hármunk közül Polli viseli legjobban a betegségeket, talán annak köszönhetően, hogy mégiscsak belé diktálom a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, mi pedig csak néha, kutyafuttában kapunk be egy gerezd almát. De az a pár, betegségben eltöltött nap is igazi rémálom egy szülőnek. rémisztő, amikor a gyerek gyenge, szemmel láthatóan beteg, lázas, rosszul érzi magát.

3. tipp: Ha borul a napirend, hadd boruljon

Ilyenkor borul minden: alvás, evés, napközbeni programok ? csak egy a fontos, hogy a gyerek gyógyuljon. Nálunk az addig nyugodt éjszakai alvás vált rémálommá, Polli sokszor felsírt, belázasodott vagy éppen eldugult az orra, köhögött. Már az első éjszaka az ágyunkban kötött ki, ahonnan aztán könnyen kiszokott, de anya éjszakai jelenlétéről nem akart lemondani, és igényelte volna a non-stop őrszolgálatot a kiságyánál, amiről viszont nehéz volt leszoktatni. Pláne úgy, hogy közben én is és az apukája is betegek voltunk. Nem kicsit, nagyon!

Nehéz volt elfojtani egy mosolyt, amikor az orvosom azzal a javallattal bocsájtott el a rendelésről, hogy sokat pihenjek. Hiszen mindenki tudja, hogy egy anyának nincs ideje betegnek lenni, nemhogy pihenni. Mert ha beteg a gyerek, akkor van igazán szükség az anyára, csakis az anyára, mert ilyenkor csak anya a jó, csak anya kell. Anya pedig megy, mindig ott van, még akkor is, ha éppen kismillió üvegszilánk hasogat a fejébe, ha éppen lázas, gyenge vagy még aludna egy kicsit.

4. tipp: Orrszívó, a legjobb barátod

Nem is gondoltam volna, hogy az orrszívó milyen jó barátom lesz, és hogy a gyerekem hogy fogja szeretni. Esküszöm rá, hogy ez a remek kis szerkezet meggyorsítja a betegség lefolyását, persze csak akkor, ha rendszeren használjuk. Könnyű helyzetben vagyunk, ugyanis Polli már magának is ki tudja porszizni az orrát, ő maga kéri, hogy szívjuk ki, mert tudja, hogy utána könnyebben kap levegőt. Ugyanilyen lelkesen viseli el az orrspray-t is, de az orvosságokat már David Copperfield-et megszégyenítő bűvész trükkökkel kell belediktálni.

A szájon át beadandó gyógyszerek esküdt ellenségnek számítanak, mindegy az, hogy milyen finom szirup is az. Mivel Polli a vizet szereti és nem iszik üdítőt, gyümölcslevet, teát, nehéz belecsempészni az italába bármit is, így marad a direkt belediktálás, ami vagy sikerül vagy nem. Bevallom, egy gyenge pillanatomban, amikor én is alig álltam a lábamon és nem bírtam volna ki egy 30 perces könyörgős- hisztizős-kergetőzős meccset, egy csokival a kezemben vettem rá, hogy bevegye az orvosságot. Majdnem így sem vette be, de csak majdnem. A csoki az csoki, még akkor is ha nyakig betegek vagyunk.

Mi a Nosiboo gyermekbarát orrszívót ajánljuk,
amiket üzleteinkben és a webshopunkban is meg lehet vásárolni!

5.tipp: Nyugi, lesz ez jobb is

Volt az a pillanat 3-4 kialvatlan, orrfolyós-köhögős-fejfájásos, ?anya gyere be? éjszaka után, amikor nosztalgiázva gondoltam vissza a betegségmentes hétköznapjainkra, az ilyenkor már csipp-csuppnak tűnő problémákra, és arra, hogy ennek a náthás időszaknak soha nem lesz vége. Szerencsére mindig kilábalunk belőle, és észrevétlenül újra a kis megszokott életünket éljük, reménykedve abban, hogy letudtuk a bacikat egy időre.

Ezt a posztot Dobos Andrea írta, aki az egyik nyertese a ? Keressük a Mamas & Papas Kismama bloggerét ? pályázatunknak. Fogadjátok szeretettel:)