A karácsonyi készülődésben talán éppen az a legnehezebb feladat, hogy megőrizzük az ünnep hangulatát. A nagy rohanás és kapkodás mellett sokszor már alig marad erőnk, energiánk, kedvünk a lényegre, vagyis hogy tudjunk örülni az ünnepnek és egymásnak.

Szerintem általában ott követjük el a hibát, hogy túl sok mindent akarunk megoldani, persze lehetőleg tökéletesen, és az utolsó pillanatban. Bár én úgy látom, hogy ez leginkább ránk, elfoglalt Anyukákra igaz, hiszen az Apukák nagy része éppen emiatt vonakodik ettől az egész hajcihőtől, mert túl sok a stressz, a kötelező szertartás, családi program, és végre lehetne pár nyugis szabad napjuk, de az előbbiek miatt végül alig marad szabadon felhasználható idejük. Mindezek ellenére én igenis hiszek abban, hogy az ünnep lehet kellemes, meghitt, nyugis mindannyiunk számára, és évről évre próbálom tovább bővíteni a praktikáim listáját, amelyekkel ezt a célomat meg is valósíthatom.

Mértékletesség

Az én tapasztalataim alapján az ünnep körüli idegeskedés könnyedén elkerülhető azzal, ha egyszerűen nem vállalunk be többet, mint amennyi a lényeghez szükséges: hogy a szeretteink jól érezzék magukat, és persze mi is. Fontos, hogy reális és elérhető célokat tűzzünk ki magunknak az ünnepi készülődésre vonatkozóan, ami magában rejti azt is, hogy egy kisemberke mellett, különösen az első 1-2 évben, bizony sokszor ez lényegében csak a minimumra való törekvést jelenti, hiszen többre egyszerűen nincs időnk. Nem beszélve arról, hogy egy kisbaba mennyire könnyen felülírhat bármilyen tervet, így érdemes egyből egy B verzióra is gondolni. Szerintem, ha túl magasra tesszük a mércét, akkor könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy bár mi a tökéletesre törekedtünk, de mivel egy nap csak 24 órából áll, és kezünk is csak kettő van, így jöhet az idegeskedés, a stressz, a veszekedések stb., amelyek nem igazán tartoznak a meghitt ünnepi hangulathoz.

Tervezés és szervezés

Némi előre gondolkodással sok idegeskedéstől megkímélhetjük magunkat. Szerintem ne hagyjunk mindent az utolsó percre. Amellett, hogy az sokkal stresszesebb és fárasztóbb, még annak is nagyobb az esélye, hogy elfelejtünk valamit, vagy elrontunk valamit, és már nem lesz időnk helyrehozni a hibát, vagyis már kezdhetünk is idegeskedni. Sokan már nyár végén elkezdik az ajándékok beszerzését, bevallom, én azért ennyire nem vagyok előre látó, de azért október, november folyamán már el szoktam kezdeni gondolkodni és érdeklődni a családtagoknál a témában. Az internet térhódításával együtt pedig fokozatosan áttértem én is az online vásárlásokra, hiszen amellett hogy rengeteg időt tudok megtakarítani vele, sokkal kényelmesebben, egyszerűbben, tematikusabban és célzottabban válogathatok. Az ajándékok beszerzése mellett feltétlenül érdemes előre megtervezni a menüt, és bevásárolni a hozzávalókat is, hogy ne kelljen utolsó pillanatban elszaladni még egy kis valamiért. Rengeteg időt, idegeskedést spórolunk meg magunknak ezzel is, hiszen főleg az utolsó napokban már hatalmas tömeg van mindenütt, hosszú sorok, dugók stb., amelyek nem nagyon hiányoznak az ünnepi készülődésben.

Dekoráció

Nálam jól bevált ?a kevesebb néha több? elv az ünnepi készülődés során is, nem csak pusztán az időhiány miatt, hanem azért is, mert úgy tapasztaltam, hogy sokkal jobban tudunk örülni egy egyszerűbb, de befejezett műnek, mint egy félbehagyott vagy kevésbe jól sikerült bonyolultabb, több odafigyelést igénylő alkotásnak. Amióta Áron megszületett nekem szimplán csak annyi időm van a sütésre amíg ő alszik, így komplikáltabb recepteknek neki sem állok. Maradok tehát a jól bevált, egyszerű mézeskalácsnál, ami sokáig eltartható, akár több részletben is kisüthető és inkább azokat díszítem változatosabban. Így mégis kicsit olyan a hatás, mintha többféle süti lenne az asztalon, de azért sikerült némi időt és energiát is megtakarítanom vele. Ráadásul a bababarát díszítőelemek jegyében ugyanezt a mézeskalácsot használom a karácsonyfa díszítésére is, hiszen a fáról esetlegesen lepottyanó darabok sem rejtenek magukban különösebb veszélyt.

Szerintem az ajándék előkészítését is érdemes pár nappal az ünnep előtt letudni, becsomagolni, felcímkézni. Én például szeretek ugyanolyan papírba becsomagolni minden ajándékot, mert általában az is a karácsonyi dizájn része. Nem csak azért mert, így csak egyféle papírt kell vásárolnom, hanem azért is, mert nekem például jobban tetszik, ha egyforma stílusú és nem nagyon tarka-bakra ajándékhalmaz van a fa alatt.

Az ünnepi asztal nagyon sokat tud hozzáadni a meghitt hangulathoz, de egy kisbaba mellett esélytelen túl sok díszítőelemmel elhalmozni azt. Így én például előnyben részesítek inkább csak egy ízléses asztali futót, néhány szép szalvétával és az elmaradhatatlan ádventi koszorúval kellő távolságban Áron etetőszékétől.

 Rokonlátogatás

Lévén, hogy a karácsonyi családi ünnep, így annak a legtöbb helyen elengedhetetlen részét képezi a rokonlátogatás is. Némi őszinteséggel és szervezéssel szerintem itt is rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani. Valljuk be őszintén, nem egyformán állunk hozzá a vendéglátáshoz kapcsolódó hajcihőhöz: vannak, akiknek lételeme az evvel járó főzés, sütés, készülődés és vannak, akiknek ez pusztán kötelező nyűg és egyáltalán nem okoz örömet. Én úgy tapasztaltam, hogy ha félretesszük a felszínes hagyományokat és őszintén megbeszéljük családon belül a lehetőségeket és az elvárásokat, akkor végül sikerülhet egy olyan megoldást megtalálni, amiben mindenki jól érzi magát. Mi például igyekszünk még jóval az ünnepek előtt egyezkedni, hogy mely napokon kik lesznek a vendéglátók. Tisztázzuk azt is, hogy kb. mire lehet számítani a menüt illetően is, így nincsenek félreértések, és arra is próbálunk tekintettel lenni, hogy az ünnepek alatt egy családra maximum csak egyszer kerüljön sor elkerülve ezzel azt a helyzetet, hogy például a Nagyi több napon át csak süssön-főzzőn, az unokák pedig futószalag-szerűen tegyék nála tiszteletüket.

Közös ráhangolódó programok

A stressz kezelésének és megelőzésének szerintem a legjobb és legegyszerűbb eszköze egy kis kikapcsolódás. Így év vége tájékán pedig annyi jó program kínálkozik, ahol a napi problémákat hátrahagyva egy picit megpihenhetünk és családilag, közösen kezdhetünk ráhangolódni az ünnepekre. Nem kell itt szerintem nagy dolgokra gondolni, csak például egy kellemes késő délutáni sétára egy hangulatos, fényekkel teli karácsonyi vásárban vagy csak közösen dideregni a szabadban akár egy korcsolyázás vagy az idő függvényében csúszkálás, szánkózás alkalmával.

Legyen idő magunkra is

Végül pedig a sok előkészület és szervezkedés közepette se feledkezzünk meg arról, hogy megjutalmazzuk magunkat is némi extra kényeztetéssel a következő felvonás előtt, hiszen a stressz-mentes készülődés egyik alapeleme szerintem, hogy maradjon ránk is idő. Egy kis pletyi a barátnővel, néhány kellemes óra egy szépségszalonban, borozgatás gyertyafény mellett Apukával, masszázs, szauna vagy valami ilyesmi, ki éppen mitől érzi jobban magát. Feltöltődött energiakészletekkel pedig sokkal nagyobb örömmel tudjuk belevetni magunkat a további készülődésekbe.

Ezt a posztot Tabajdi Ildikó írta, aki az egyik nyertese a ? Keressük a Mamas & Papas Kismama bloggerét ? pályázatunknak. Fogadjátok szeretettel:)