Végre itt a nyár és a jól megérdemelt pihenések időszaka! Egy, vagy több pici babával viszont sokkal bonyolultabb egy utazás, körültekintőbbnek kell lennünk sok téren. Ebben a posztban most adunk pár tippet arra, hogyan töltheted el családoddal a lehető legharmonikusabban a nyaralásotokat. Tippek, tanácsok, praktikák következnek:

Ne siesd el!

A szülés utáni első hat hetet nem véletlenül nevezik gyermekágyas időszaknak, ilyenkor a babának és az anyának is az a legjobb, ha minél többet van az ágyban. Kell a testnek a pihenés, de a léleknek is fel kell készülnie az új szerepre.
Két-három hónapos babával viszont már lehet utazást tervezni, az viszont nem árt, ha egy főpróbával indítasz: esetleg egy hétvégi kirándulással. Így körvonalazódik az a kép, ami egy hosszabb nyaraláson várhat rád, és könnyebb lesz a szervezés, csomagolás is.

 Készíts listát…

… amire előre felírod, hogy mire lesz szükséged. Ezt érdemes megőrizni, és a következő nyaraláskor is felhasználni. Legyen egy kézitáska, amiben azokat a dolgokat tartod, amire az utazás során szükséged lehet. Csomagolj logikusan (akár mindenkinek külön táskába), hogy emlékezz, mit hol kell keresni.

 Mi legyen az autós csomagban?

– jól zárható üvegben víz, több kis adagban (inni is, mosakodni is)
– rágcsálnivaló
– kisebb adagokra osztva szendvicsek
– nedves törlőkendő
– pelenkázó felszerelés váltóruhával
– melegben is legyen legalább egy vastagabb váltóruha, ha hirtelen lehűlne a levegő
– kendő az ablak vagy a gyerekülés letakarásához
– zacskó az útközben termelődő szemétnek
– valami új játék, amit még nem látott
– a kedvenc állatka, takaró
– pihenőhelyen leteríthető pokróc, hogy a baba hempereghessen
– egy praktikus pelenkázó táskába sok minden belefér

Az utazós játékok ilyenkor nagyon hasznosak, hiszen lekötik babádat és szórakoztatják az autósülésben!

Etetés

Ha túl meleg van, a picik is étvágytalanabbak lesznek, ugyanúgy, mint a felnőttek – a sok új élmény pedig elvonja a figyelmüket az étkezésről. Ezen ne lepődj meg, és ne erőltesd minden áron az evést. Azonban rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás.
Külföldön érdemes otthonról vitt babaétellel készülni, hiszen a nyaralóhelyen megtalálható ételek közül nem biztos, hogy szívesen adunk bármit is a gyermekünknek – ráadásul az összetétel is idegen nyelven van megadva, és nem biztos, hogy értünk horvátul, görögül.

Ha még csak szoptatsz, gyakori, hogy a környezetváltozás miatt nem elég a megszokott mennyiségű anyatej, ilyenkor érdemes tápszerről gondoskodni. 6 hónapos kor után napi 5-8 dl anyatejre vagy annak hiányában tápszerre van szüksége a babának.

Praktikus megoldás az utazós etetőszék, aminek segítségével biztonságosan ültetheted szemed fényét a felnőttek asztalához, hogy ő is élvezhesse a család minden tagjának társaságát.

Vigyázz a nappal!

A játék és a felfedezések közepette gyakran feledkezünk meg a napszúrás veszélyeiről. Gyermekünkre mindenképpen adjunk sapkát, itassuk rendszeresen, bőrét védjük magas faktorszámú naptejjel és 11-15 óráig szigorúan tartózkodjuk vele az árnyékban. Ezzel remélhetőleg meg tudjuk óvni őt a napszúrástól.
Ha mégis megtörténik a baj, láz, hidegrázás, szédülés, nyűgösség az első jelentkező tünetek. Amilyen gyorsan tudjuk, vigyük hűvös, lehetőleg sötét helyiségbe, fektessük le enyhén feltámasztva a felsőtestét, majd a pici fejét és testét folyamatosan hűtsük. Ha másnapra sem javul, hívjunk hozzá orvost.

Armadillo babakocsink XL-es kupolájával biztonságban tudhatod babádat, hiszen kellemes árnyékban tud pihenni.

Legyél laza!

Arra mindenképpen számítani kell, hogy a család jól megszokott életritmusa felborul. A megszokott rituálékon (pl. az altatás módján, az etetések idején) ne változtass, és mindenképpen teremts nyugalmas körülményeket az alváshoz, viszont ezen túlmenően legyél laza és rugalmas, felesleges azon görcsölni, hogy nem úgy alakul a napirend, ahogy máskor. Ennyi belefér, hiszen nyaraltok. Otthon majd újra visszatér minden a régi kerékvágásba.