Nemrégiben olvastam egy könyvet az 5 szeretetnyelvről, ami érdekes gondolatokat indított el bennem a gyereknevelés viszonylatában is. Három éves anyai tapasztalattal felvértezve az már nyilvánvalóvá vált számomra, hogy akkor tudok a nevelésben sikereket elérni Áronnál, ha megtalálom a hozzá vezető utat. Ez a könyv pedig abban segített, hogy egyfajta módszert kínál, ami alapján könnyebben lehet tájékozódni az emberi kapcsolatok útvesztőiben.

Mi is az az 5 szeretetnyelv

Az 5 szeretetnyelv elméletét Gary Chapman alkotta meg, aki az Egymásra hangolva – Öt szeretetnyelv a házasságban című könyvében arról ír, hogy az emberek csak akkor boldogok, és akkor tudnak tökéletes párkapcsolatban élni, ha egyfolytában úgy érzik, hogy párjuk szereti őt. Szerinte mindenkiben van egy „szeretet tartály”, ami, ha tele van, elégedetté, ha viszont csak félig telt vagy esetleg üres, akkor kedvetlenné válunk, és nehezen tudunk szeretetet adni a párunknak és másoknak. Ezt a tartályt pedig nem töltheti fel bárki, és főleg nem bármivel, csak az a személy, aki beszéli a szeretetnyelvünket. Vagyis a hatékony kommunikáció akkor tud kialakulni a felek között, ha azok beszélik egymás szeretetnyelvét, amelyek nyelveket Chapman a sok éves családterapeuta tapasztalatai alapján a következő 5 kategóriába sorol:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Vagyis ha a társunkkal tudjuk azt, hogy melyik típusba tartozunk, és az ahhoz illő szeretetnyelven szólunk egymáshoz, akkor sokkal boldogabb és harmonikusabb kapcsolatunk lehet. Ugye milyen egyszerűen és egyértelműen hangzik? Miért is ne lenne lefordítható ez a szabály az egyéb társas kapcsolataira is, mint például a barátságra, a munkatársi kapcsolatokra vagy éppen a szülő gyermek viszonylatára?

A szeretetnyelvek és a gyereknevelés kapcsolata

Ahogy én látom, úgy a gyereknevelésben akkor tudunk célt érni, ha megtaláljuk a gyerkőchöz való megfelelő utat. Nekem legalábbis sokszor ez a legnehezebb. Ha viszont megvan ez a mód, akkor a problémák nagy része szinte varázsütés-szerűen megoldódik, és így a kapcsolatunk is harmonikusabbá válik. Nekem ez a módszer nagyon sokat segített abban, hogy praktikus megoldásokat találjak az én kis rosszcsontom által támasztott folyamatos kihívásokban. Mire is vágyik legjobban kisgyerek? Persze, hogy a szeretetünkre, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ezt olyan módon fejezzük ki felé, amit ő is megért. Különben a különböző próbálkozásaink nem fognak célt érni nála, bármennyire kitartóan próbálkozunk is.

Mi a gyermekünk szeretetnyelve?

A közelmúltban volt néhány küzdelemmel teli hetünk Áronnal. Az egész napos harcok után már kezdtem nagyon elfáradni és elkeseredni a szűnni nem akaró egyet nem értések közepette, amikor egyik este, egy ilyen kimerítő nap után magamba szálltam és elgondolkodtam. Mi is lehet a baj? Persze a barátnők és családtagok folyamatosan nyugtatgattak, hogy ez csak a dackorszak, de akkor is nagyon nehéz volt megbirkózni vele minden nap. Végiggondoltam, hogy bár látszólag ezek a napok is ugyanolyannak tűntek, mint a többi, a megszokott rutinnal: reggeli, bölcsi, délutáni játék, vacsora stb.. Aztán rádöbbentem, hogy ezeken a napokon bizony a gyakorlatban kevesebb időm jutott Áronra, hiszen Apuka is sokat utazott, én többet dolgoztam, és a közös minőségi időből sok elment a háztartásra, még akkor is, ha valamennyire próbáltam belevonni őt is a dolgokba, de hát ő nem erre vágyott.

Hiába próbáltam én extrán türelmes lenni hozzá, kedves szavakkal kommunikálni vele vagy különböző apróságokkal meglepni őt, ezek nem értek célt, ugyanúgy harcoltunk, hiszen neki arra lett volna szüksége, hogy ha jelen vagyok, akkor vele legyek, csak vele. Hirtelen megvilágosodtam, hogy ő praktikusan akkor érzi, hogy szeretem, ha nem csak elcsent pillanatokat kap tőlem, hanem időnként csak neki szentelem a figyelmemet. A következő adandó alkalommal át is rendeztem a prioritásokat, és már az első napon nyilvánvalóvá vált, hogy ha több figyelmet szentelek neki, hogy ha vele vagyok ténylegesen és nem csak futólag, akkor sokkal inkább együttműködőbbé vált. Rájöttem tehát, hogy Áron szeretetnyelve a minőségi idő.

Ha a szülő és a gyerek szeretetnyelve különbözik

Arra is ráébredtem, hogy az Áronnal való kapcsolatomban én azért élek meg olyan sok mindent kihívásként, mert nagyon különbözőek vagyunk. Sokszor tényleg úgy érzem, hogy azért nem találjuk egymással a közös hangot, mert más nyelven beszélünk, amit végül is igazol az 5 szeretetnyelv koncepciója is. Számomra például a testi érintés a szeretet egyik legjobb kifejezése. Nekem sokszor bármennyi szónál többet mond egy ölelés, egy simogatás vagy egy puszi. Áron viszont egyáltalán nem az a bújós típus. Bár látom azt, hogy a kitartó nevelésem eredményeként, már ha kérem, akkor megpuszil, vagy megölel, de neki ez nem nagyon jön magától, számára ez nem olyan fontos, mint nekem. Amíg erre nem jöttem rá, addig bizony sokszor rosszul esett, hogy az én kis szeretettel teli ölelgetős, puszilgatós megnyilvánulásaimat visszautasítja, vagy maximum „jól van, essünk túl rajta” típusú passzivitással díjazza. Az ő kis arcán akkor gyúl inkább látványos boldogság, ha lekuporodok mellé a szőnyegre Lego-zni, vagy versenyfutós szaladgálóst játszunk az udvaron.

A recept

A gyerkőcök nagyon különbözőek, épp úgy, ahogy mi felnőttek is azok vagyunk. Így az egymáshoz vezető út sem lehet sablonos. Ha szülőként harmonikus kapcsolatot szeretnénk kialakítani a gyermekünkkel, akkor bizony ezen a rögös úton végig kell mennünk, de bármennyire is nehéz, a végén biztos, hogy kifizetődik. A módszer elég egyszerű. Először is érdemes megfigyelni, hogy az említett szeretetnyelvek közül vajon melyik is lehet a mi gyermekünké, aztán pedig egy ideig el kell kezdeni azon kommunikálni felé. Ha beválik, akkor ez a megoldás, ha nem akkor próbálkozhatunk egy újabbal. Egy ideig bár elég egyoldalúnak tűnhet ez a játék, hiszen csak a szülők figyelik a gyerekeket, de én hiszek abban, hogy nem lebecsülendő a példamutatás jelentősége a nevelésben. Így előbb vagy utóbb a gyerkőcök is rájönnek arra a maguk módján, hogy mindenkihez más út vezet. Éppen úgy, ahogy Áron is valamennyire ráébredt már arra, hogy – jól van, ha Anyuka szeretné, akkor megpuszilom és megölelem, had örüljön neki.