Nevet választani babánknak nem egyszerű feladat. Valaki ugyan már hosszú évek óta tudja, milyen nevet kap majd jövendőbeli kisbabája, de van olyan is, aki egészen az utolsó percig gondolkodik rajta. Egy biztos: nagyon fontos döntést hozunk, hiszen a kiválasztott keresztnév egy életen át elkíséri gyermekünket.

Hogyan kezdj neki a név kiválasztásának, ha nincs a tarsolyodban már meglévő név? Több tényezőt ajánlott ilyenkor figyelembe venned.

Először is, ha számodra fontos egy adott név jelentése, akkor érdemes ez alapján végigolvasnod a Magyarországon anyakönyvezhető nevek listáját (ezt a könyvesboltokban is megtalálod, de online is elérhető több helyen). Lehet, hogy egy név hangzása tetszik ugyan, de nem ezzel a jelentéssel szeretnéd felruházni kisbabádat.

Ha már hangzás: feltétlenül a gyerkőc majdani vezetéknevével együtt próbálgassátok a keresztnevet. Jól ki lehet együtt ejteni őket? Nincs magánhangzó- vagy mássalhangzó-torlódás? Nem ad ki együtt egy értelmes szót, amit elkerülnétek? (Például: Pálos Emmi)

Olyan nevet szeretnél adni a kisbabának, ami manapság közkedvelt, vagy épp ellenkezőleg: ezeket szeretnéd elkerülni, és a csöppséget valami egészen egyedi névvel felruházni? Ehhez érdemes megnézni az utóbbi években legnépszerűbb nevek listáját. A Belügyminisztérium minden évben közzéteszi a honlapján az előző évi legtöbbek által adott keresztnevek listáját, ezek tehát a legdivatosabb baba nevek.

 


Növekedjünk együtt!

Babát vársz, vagy kisgyermeked van? Iratkozz fel hírlevelünkre hasznos tudnivalókért, inspirációért és a legújabb akciókért!

Feliratkozom


 

Ez alapján a 10 legdivatosabb lánynév 2021-ben:

Hanna (ami 2011 óta vezeti a ranglistát), Zoé, Anna, Léna, Luca, Emma, Boglárka, Lili, Lilien és Lara. A Zsófia, ami évtizedek óta az élmezőnyben van, mostanra kiszorult a top 10-ből, de még mindig közkedvelt. Megfigyelhető, hogy nem csak egyes nevek, de bizonyos hangzástípusok is lehetnek divatosak.

A 10 legnépszerűbb fiúnév 2021-ben:

Levente, Máté, Dominik, Bence (amit 2003 és 2020 között mindvégig a leggyakrabban választottak), Olivér, Noel, Marcell, Dániel, Zalán, Ádám.

Azt is érdemes átgondolni, hogy a név stílusát, eredetét tekintve mi áll hozzátok közelebb. Esetleg a régi magyar eredetű nevek tetszenek, mint a Bulcsú vagy Keve? Vagy a bibliai nevek állnak hozzátok közelebb, mint a Nátán vagy Ráhel? Esetleg az egzotikus csengésű név ragadja meg igazán a fantáziátok? (Helló, Dragan és Latífe!) Utóbbi években népszerűek itthon is a különböző növénynevek (Boróka, Zsálya, Gesztenye, Málna) és a becézett formában anyakönyvezett nevek (Eni, Lulu, Julcsi). Itt az a kérdés, hogy szeretnéd-e, hogy a gyermekedet már őszülő halántékkal, mondjuk tekintélyes ügyészként is becézett néven szólítsák.

A legdivatosabb baba nevek mellett népszerűek az utóbbi években a nemzetközi keresztnevek, ahol a magyar verzió nem vagy csak kis mértékben tér el a külföldön gyakori változatoktól (ilyen például a Dávid vagy a Daniella). Ajánlott ebben gondolkodni, ha terveztek külföldön dolgozni, vagy a gyerkőcöt külföldi suliba járatni, mert eléggé megkönnyíted a dolgát a mindennapokban, ha például nem kell minden egyes alkalommal elmagyaráznia a (máskülönben gyönyörű) Zselyke kiejtését és írásmódját.

Felkapottak továbbá a hírességek, sztársportolók, illetve a kedvenc film- és sorozatszereplők után adott nevek. Utóbbi esetben azért várjátok meg a sorozat végét, nehogy úgy járjatok, mint azok, akiknél a Trónok Harca bájos, igazságszerető, mindig az elnyomottakért küzdő hősnője után kapta a lánygyermek a Daenerys nevet – még a sorozatzáró évad előtt…

Ajánlott elkerülni a vicceskedő vagy a gyerkőc már adott alaptulajdonságaival ellentétes neveket. Lehet, hogy a Cserepes Virág jó poénnak hangzik elsőre, de szegény gyereknek meg évtizedeken át kell viselnie (pontosabban amíg meg nem változtatja). Illetve ha például mindenki kreolosabb tónusú a családban, akkor nem biztos, hogy a Hófehérke név lesz a legszerencsésebb. 

Ha nincs olyan név, ami rögtön megszólít titeket a pároddal, akkor szánjátok rá az időt, és olvassátok végig az anyakönyvezhető nevek listáját (készüljetek fel, hosszú lesz!). Készítsetek listát, akár külön-külön, fejenként maximum 3 névvel, és ebből a leszűkített listából remélhetőleg könnyebb lesz dűlőre jutni. Senki másnak nem kell megfelelnetek, sem a család, sem a környezet elvárásainak, csak annak, hogy nektek kettőtöknek mit súg a megérzésetek, hogy melyik név illik majd igazán a kisbabátokhoz. Nagy kihívás, de annál csodásabb élmény eldönteni, hogy vajon melyik névvel ajándékozzátok meg jövendőbeli gyermeketeket. Sok sikert kívánunk hozzá!


Növekedjünk együtt!

Babát vársz, vagy kisgyermeked van? Iratkozz fel hírlevelünkre hasznos tudnivalókért, inspirációért és a legújabb akciókért!

Feliratkozom


Borítókép: kelvin octa (pexels)