A fogzás miatt átvirrasztott éjszakák és nyűgös nappalok közepette az tartotta bennem a lelket, hogy hamarosan ennek is vége lesz, de aztán rájöttem arra, hogy a szépen csillogó fogacskák csak újabb kihívásokat tartogatnak a számunkra, hiszen azokkal körültekintően kell eljárni, ápolni kell őket és akár még balesetek is történhetnek velük.

Meddig is tart a fogzás?

Áron még csak 3 hónapos volt, amikor a doktor néni először látni vélte alul középen az első két kis fog mocorgását. Bevallom egy picit meg is ijedtem, hogy már ilyen hamar elkezdődik ez a nehéz időszak, de végül csak 6 hónapos korában bújtak ki az első fogak. Mint utólag megtudtam ez teljesen normális, szóval nem kell túl korán aggódni, hiszen általánosságban az első tejfogak a pici 6-10 hónapos korában bújnak ki, persze ehhez képest könnyen lehet 1-2 hónap eltérés is plusz, vagy mínusz irányban. Aztán következtek sorrendben a felső elülső, majd a felső- és alsó oldalsó metszők fogacskák. A kis őrlők általában a baba 13-14 hónapos korában bukkannak elő, korábban, mint az állcsontban előttük található szemfogak, melyek 16-17 hónaposan törik át az ínyt, ahogy ez nálunk is történt. Az utolsó tejfogak pedig, a hátsó őrlők, melyek 23-33 hónapos kor között érkeznek a szakirodalom szerint. Én úgy tapasztaltam, hogy ezek a fogacskák kínozzák meg igazán a gyerekeket. Vagyis az a rossz hírem van, hogy tulajdonképpen a gyerkőc 3 éves koráig, amíg mind a 20 gyöngy-fehér foga kibújik, lényegében bármikor számolhatunk a fogzással együtt járó kihívásokkal.

Tejfogak ápolása

Amint kibújtak a fogacskák, akkor szembesülünk egy újabb feladattal, merthogy a tejfogak ápolása elengedhetetlen, hiszen az egészséges tejfogak képezik az egészséges maradandó fogak alapját. Ne keseredjünk el, ha az elején még nem szereti a gyerkőc, ahhoz, hogy megszeresse a fogápolást hosszadalmas, türelmes és kitartó munka szükséges.

Mikor kezdjük?

Megoszlanak a vélemények arra vonatkozóan, hogy mikortól érdemes elkezdeni a tejfogak ápolását. A legtöbben azt mondják, hogy már az első tejfog megjelenésekor el kell kezdeni. Ez az első időkben tulajdonképpen nem jelent mást, mint egy benedvesített gézlapot ujjunk köré tekerni és naponta kétszer áttörölni vele a baba fogait.

Fogkrém és fogkefe

Ha pedig a gyerkőc már körülbelül egy éves, akkor fontos, hogy fogkrémre (fluorid mentes) váltsunk. Én úgy tapasztaltam, hogy nem igazán az egy éves kor betöltése a lényeg, hanem amikortól a baba már nem utasítja el a fogápolást. Mi kb. 10 hónapos kora körül kezdtük a fogmosást Áronnal, és először tényleg csak nagyon kevés fogkrémet tettünk a fogkeféjére, kevesebb mint, egy borsónyit. A lényeg szerintem ilyenkor még nem a fogkrémen van, hanem a helyes technikán és a dörzsölésen. Fogkeféből pedig egy kicsi és puha sörtéjű változatot választottunk. Bár először nem igazán tudta használni, de fokozatosan elkezdtünk barátkoztatni vele. Úgy láttam, hogy sok gyerekhez hasonlóan eleinte ő is félt a hátsó fogak mosásától, néha még öklendezett is tőle. Így érdemes mindenképpen először az első metszőfogakkal kezdeni a fogmosást. Fontos figyelnünk arra is, hogy a gyerkőc a fogkrémet ne nyelje le. Mi ezt úgy próbáltuk tanítgatni, hogy játékosan gyakran kiköpettük vele a felgyülemlett mennyiséget, például vicces hangokat társítottuk a köpéshez vagy csak azt játszottuk, hogy el kell találnia a lefolyó dugóját.

Példamutatás

Én úgy tapasztaltam, hogy a leges legfontosabb a fogmosás tanításában a példamutatás. Talán ezzel is kellett volna kezdenem az egész felsorolást. A legtöbbet azzal tehetjük az ügy érdekében, ha a gyerkőc minél többet lát minket is fogat mosni, ha már a kezdetektől és élvezettel mosunk fogat, akár egy rendszeres közös tevékenység keretében is, hogy lássa ez egy jó móka és egyáltalán nem fáj. A tükör előtti fogmosás például nagyon vicces Áronnak és azt is nagyon élvezi, ha nem csak az ő fogát mossuk meg, hanem például a Maciét is.

Játék

Mivel is szerettethetünk meg bármilyen tevékenységet egy gyerekkel? Persze, hogy azzal, ha játékká tesszük, hiszen számukra még az egész világ egyetlen nagy játék. Miért is ne tehetnénk a fogmosást is azzá? Én például szoktam hagyni Áront, hogy először ő mossa meg a saját fogát, néha akár a mi fogkefénkkel is, aztán pedig megmosom én az övét. Mivel kb. 3 éves koruk után tudják csak megtanulni a helyes technikát, ezért addig mindenféleképpen fontos, hogy miután ő megmosta a fogait, mi is mossuk meg az övét. Sokszor mondókázunk is közben, vagy mesélek neki a fognyüvő manókról, de néha csak az a játék, hogy ő tekeri le a kupakot és kiadagolja a fogkrémeket szépen sorban az egész család fogkeféire külön-külön.

Óvodás kortól

Bár nálunk ez még elég messze van, de eljön majd az az idő is, amikor, óvodás illetve iskolás korban már a gyerkőcök maguk mossák a fogaikat, persze ellenőrizni ekkor sem árt őket. A család nagyobb gyerekeinél én úgy tapasztaltam, hogy nagyon szokták élvezni, amikor maguk nézhetik meg egy tükörben, hogy hol nem mosták meg a fogukat rendesen. A gyógyszertárakban vagy drogérákban pedig egyszerűen be lehet szerezni plakkfestő tablettákat, amivel ez könnyen kivitelezhető. A tablettával játékosan le lehet ellenőrizni a fogmosás hatékonyságát, hiszen fogmosás után szétrágva elszíneződnek a fogak lepedékes területei. Ebben a korban már az elektromos fogkefével is érdemes próbálkozni, mert maga a szerkezet miatt jobban szokta őket érdekelni a fogmosás. Sőt mi már Áronnal is szoktuk próbálgatni, és nagyon szereti.

Balesetek

Sajnos mi elég korán megtapasztaltuk azt is, hogy bizony ezekkel a szépen csillogó fogacskákkal balesetek is történhetnek, így sikerült kiművelődnöm a témában. Történt ugyanis, hogy Áron másfél éves korában, amikor még csak a fogzás kellős közepén jártunk, és amikor a többi Anyuka azon izgult, hogy mikor bújnak kis a fogacskák, akkor nekünk azon melegében sikerült is elvesztenünk egyet. Szegény kisfiam szinte még meg sem tapasztalta, hogy milyen jó dolgokra is lehet használni azt a kis fogat, és már el is veszítette. A legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy az ilyen balesetek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet. Így ha a fogacska koronai részéből nagyobb darab tört le, vagy a fog kiemelkedik a helyéről, esetleg meglazul, akkor azonnal indulni kell gyermekfogászatra. Nagyon fontos, hogy az elmozdult fogacskát semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert evvel még nagyobb kárt okozhatunk. Érdemes tudni azt is, hogy pont ezért a fogorvos a sérült fog ellátásakor nem a tejfog mindenáron való megmentését célozza meg, hanem a maradó fogcsíra védelmét. Megtanultuk, hogy a benyomódott vagy kilazult fogacska nagy eséllyel magától visszailleszkedik a helyére. Érdemes ezért egy ideig pépes étellel táplálni a gyerkőcöt. Jó tisztában lenni azzal is, hogy a teljesen kiesett tejfogat általában nem szokták visszahelyezni, hiszen ilyenkor is sérülhet a maradó fogcsíra, hanem például kis helyfenntartó fogszabályozó készülékkel biztosítják a maradó fogacska előtöréséig annak a helyét.