Mint gyógypedagógus nem győzöm kihangsúlyozni a megfelelő mozgásfejlődés fontosságát, hiszen az agy érésének folyamatai kvázi leképeződnek a kisbaba mozgásának alakulásával. Látszólag banálisnak tűnő elmaradások, vagy éppen mozgásformák kimaradása csecsemőkorban, majd az iskolai teljesítmények kudarcaiban köszönhetnek vissza. Az, hogy a baba mikor emeli a fejét, hogy mikor forgolódik, hogy kúszott és mászott-e, mind előjelei lehetnek valamilyen érési késésnek vagy éppen fejlődésbeli elmaradásnak, amelyet korai fejlesztéssel remekül helyre lehet hozni. Éppen ezért érdemes figyelni a jeleket, és mindig jelezni a gyerekorvosnak egy-egy mozgás kimaradását. De mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy babánk megfelelő ütemben fejlődjön, csak ehhez okosan kell a babajátékokat használni.

Nem is gondolnánk, hogy a hason való játék mennyire sokat számít abban, hogy a baba megfelelően fejlődjön. Ha sokat van nappal (nem csak éjszakai alvásnál) a baba hason, akkor egyrészt megtanulja ügyesen megtartani a fejét, másrészt a forgás könnyebben beindulhat. Hason fekvő pozícióból indul ki a kúszás, amely során a váltott kéz-láb mozgás olyan idegi pályákat épít ki, amelyek a későbbi írás-olvasás során nélkülözhetetlenek lesznek. Ha a baba nem szeret, vagy nem tud sokáig hason feküdni, az lehet annak a jele, hogy bizonyos csecsemőkori reflexek nem gátlódtak le, ilyenkor a baba rendszerint ?repülőzik?, a hasán hintázik, és nem képes sokáig a karjával megtartani magát. Ha ezt tapasztaljuk, akkor könnyen segíthetünk abban, hogy a hason fekvő pózt megszokja, méghozzá úgy, hogy a kezeit kvázi tehermentesítjük. Ilyenkor egy henger alakú, puha játszópárnát kell a baba mellkasa alá tenni, s izgalmas játékokat elé rakni. Tökéletes játék ehhez a kötött puha kígyó, amely a baba születésekor lehet háttámasz, majd ölelni való párna, és hason fekvéshez ideális kartámasz.

Hasonlóképpen jó választás lehet a Tummy time aktív matrac, amelyen számos izgalmas játék, csörgő-zörgő kiegészítők vannak, amelyek ösztönzik a babát arra, hogy azt elérje, és ha ez megvan, akkor hason fekve játszhasson vele. A guruló henger később kúszásnál és mászásnál is nagy kedvenc lesz, hiszen a baba örömmel kúszik-mászik majd utána.

Nagyon édes és praktikus játék a Tummy Time rókás matrac, amely újszülött kortól is használható. A puha rókára hason ráfektetett kisbaba boldogan fedezheti fel a sok-sok zizegő-csörgő játékot, apró részleteket, így észrevétlenül is hosszú ideig képes lesz hason fekve játszani. Ha pedig már nagyobb a baba, akkor a rókát egy mozdulattal párnává vagy éppen plüssállattá lehet csatolni, sok-sok éven keresztül a gyerekszoba sztárja lehet.

Már akár újszülött kortól remek játék lehet a Tummy Time aktív szőnyeg, amelyben beépített párna van, rajta a legjobb, legérdekesebb babajátékokkal: babatükör, csörgő, zsinórok, rágókák, zörgő anyagok mind a baba aktív figyelmét kötik le, egy pillanatig sem fog unatkozni ezen a játszószőnyegen. Igazi all in one kedvenc.

A hason való játékhoz már a kiságyban, vagy járókában is szoktathatjuk a babát, elég hozzá egy, a kiságy rácsaira felköthető textil játék, amely több izgalmas játéklehetőséget rejt magában. Kedvencem a mágikus panel! Nemcsak mint ágyrács védő funkcionál, hanem mint egy puha babakönyv, számos fantáziadús játékot rejt. Színes, vidám képek, tükör, rágóka, zörgő-csörgő elemek, nincs az a baba, akit ne kötne le. Már egészen újszülött kortól érdemes a kiságyba rakni, biztonságosan felkötni, és időnként megváltoztatni a helyét, ezzel arra ösztönözve a babát, hogy arra forduljon. Később, ülni már tudó babák akár kézbe is vehetik, vagy éppen nagy segítség lehet utazások alkalmával, lekötve a baba figyelmét.

A legtöbb szülő kifejezetten kedveli a hagyományos játszószőnyegeket. Újszülött kortól nagyjából 3 hónapos korig a boltíveken lógó színes, izgalmas játékok ösztönzik a babát arra, hogy értük nyúljon, játsszon velük. A legjobb játszószőnyegeknél magán a fekvő felületen is számos érdekes játék található, legyen az babatükör, zörgőkék vagy egyszerű színes szalagok, amelyek felkeltik a baba érdeklődését, és arra késztetik, hogy odaforduljon, hason fekvő pózban fedezze fel őket. Éppen ezért nagyobb korban már érdemes a boltívet lecsatolni a szőnyegről, és a levehető játékokat a szőnyeg különböző pontjaira helyezni.