Csomagolni tudni kell, tartja a mondás, én pedig régi motoros kollégista múlttal és számtalan utazással a hátam mögött sem érzem azt teljes bizonyossággal, hogy vérprofivá váltam volna ebben, pedig esküszöm, mindent kipróbáltam. Csak hát az hagyján, hogy az ember (lánya) saját maga számára már úgy ahogy képes ésszerűen becsomagolni a nyaralásra, no de ha az egész család utazik, az bizony már kemény dió, pláne kisgyerekkel.

Listázz

E nélkül nem is érdemes belefogni. Kezdd mindig azzal, hogy készítesz egy bőséges listát, lehetőleg témakörökre osztva, hogy mi az ami szükséges, vagy jó, ha van nálatok az utazás során. Vedd külön a ruha, alvás, tisztálkodás, evés, egészségügy, fürdés szekciót, és így csoportosítva írd fel, amiket vinnétek magatokkal. Ne csüggedj, ahogy egyre nagyobb lesz a gyerek, annál kevesebbet kell cipelnetek magatokkal, mert kisgyerekkel utazni csakis úgy érdemes, ha valóban mindenre számítasz. Gondoskodnod kell tápszerről (ha azt eszi), bébiételről (ha tudod, hogy olyan helyre mentek, ahol nincs olyan étel, amely neki való), és az ehhez szükséges apparátusról (steril víz, edények, cumisüveg, előke stb), de persze a lista aszerint is módosul, hogy milyen helyre mentek pihenni: apartman, ahol esetleg nem lehet számítani babakellékekre, vagy hotelbe.

Megesett nálunk az is, hogy a hotel nem tudott éjjelre melegítési lehetőséget biztosítani, magyarul: nem lehetett mikrózni semmit, pedig nálunk az élet-halál kérdés volt akkoriban, de megoldották, és kaptunk egyet a szobánkba, éppen ezért érdemes előre megérdeklődni, hogy lesz-e kiságy a szobában, hogy az ebédlőben találsz-e majd etetőszéket, lesz-e gyerekmenü, stb. Bátran kérjetek, kérdezzetek, meglepően rugalmasak a szállásadók, pláne ha bababarát helyre mentek. Ha pelenkás még a pici, akkor tankolj fel a kedvenc pelenkátokból vagy járj utána, hogy az úti cél közelében be lehet-e szerezni. Ne feledkezzetek meg ilyenkor az úszópelenkáról sem, vízparti nyaraláshoz az kötelező, nem csak a saját gyereked érdekében, hanem a többi kisgyerek védelmében is.

Gyűjts a praktikus méreteket

Ha repülővel (de ha autóval utaztok is), minden cm helyért hálát fogsz adni, éppen ezért nem mindegy, hogy három féle naptejet csomagolsz-e vagy éppen egy családi méretű flakonnal elvan az egész család a nyaralás alatt. Én amúgy is 50 SPF naptejet használok, és amióta megszületett a kislányom, már nem is vásárolok magunknak naptejet, hanem megkeresem a gyerek számára ideális terméket és aztán szépen azt használjuk mi is. Helyet tudsz még spórolni, ha a nyaralás előtti hónapokban kis méretű reklámtermékeket összegyűjtöd, pont elég lesz a nyaralás alatt az a babasampon vagy babatestápoló, amit a kedvenc kismama magazinodhoz csomagoltak. Érdemes a drogériák polcain is szétnézni, ma már külön utazós méretű termékeket kínálnak a legtöbb kozmetikumból.

Gondolkozz szettekben

A legnehezebb következik, mégpedig az, hogy milyen ruhák kerüljenek a bőröndbe. Itt érdemes nagy levegőt venni, elővenni a józanabb énünket, és reálisan átgondolni, mi az ami kell, és mi az amit érintetlenül fogunk visszahozni magunkkal. Vegyük számításba, hogy új darabok is fognak a bőröndbe kerülni a nyaralás során:)  Szóval fő vonal az úti cél: tengerpart vagy városnézés, garantáltan perzselő nyár vagy jól megszokott itthoni ?bármilyen lehet az idő, akár eshet a hó is? kiszámíthatatlan időjárás lesz jellemző. Nyilván ha nagyon meleg helyre megyünk, akkor nem feltétlenül kell három kardigán és négy hosszú nadrág a gyerkőcnek, de azért 1-2 kardigán, vagy szellősebb, de mégis melegebb nadrág, leggings jó, ha van, főleg ha repülünk, mert nem csak a repülőn, hanem a várókban is klíma lesz, és könnyen megfázhat a gyermek.

Nálam az vált be, hogy szettekben gondolkodom: előszedegetem azokat a ruhákat, amelyeket szívesen vinnék magammal, majd szetteket állítok össze belőle. Nagyjából egy alsóhoz (nadrág, szoknya, leggings) lehet két felsőt számolni. Érdemes egy-két csinos, alkalmi darabot is betenni, ha olyan helyre megyünk, és cipőből is legyen a gyereknél papucs és szandál mindenképp. Fürdőruhából minimum két váltás szükséges, de van, amikor az is kevés, hiszen a vizes fürdőruhát mindig le kell venni a gyerekről, és nem biztos, hogy olyan hamar megszárad. Ma már ha szállodában foglalunk szobát, akkor törölközőt nem kell vinni, ez áldás, mert az foglalná a legtöbb helyet.

Nélkülözhetetlen játékok, alvókák

Nálam a lista legelejére kerültek az alváshoz nélkülözhetetlen eszközök, mint alvókák, cumi, alvópárna, éjszakai fény, mesekönyv no és persze a különféle játékok. Játékcsomagolásnál a gyerek kedvenceit szedtem össze, és lehetőleg a legkisebb méretűeket. Ezek kerülhetnek akár a gyerek kis bőröndjébe is, ha már elég nagy ahhoz, hogy húzza azt. Azt tapasztaltam, hogy a nyaralás során inkább az ott szerzett apróságok, kis ajándékok kötötték le a gyereket, nem érdemes a fél szobát bepakolni. Vannak már kifejezetten útravaló játékok, amelyek lekötik a kicsiket, ha éppen utaztok, ravasz anyukák ilyenkor egy vadiúj játékot is bedobnak, amely tuti pár órára leköti a gyerek figyelmét. Tengerparti/fürdős játékot nem érdemes bepakolni, mert szinte mindenhol, minden szállodában árulnak ilyen szetteket nagyjából hazai árakon. Csakúgy, mint karúszót vagy úszógumit vagy felfújható játékokat. Sőt, egyes nyaralók az utazás napján egyszerűen otthagyják őket a következő nyaralóknak, mert hazacipelni sem szeretnék. Jó ötlet olyan kis játékokat csomagolni, amellyel tud játszani a vízparton és a szárazföldön is (kis gumi vagy műanyag figurák, szettek).

Ami mindig kéznél legyen

Akár repülővel utazunk, akár autóval vagy vonattal, praktikus egy kézipoggyászt összeállítani a gyerek számára, amelyben az aznapi, feltétlenül szükséges dolgait csomagoljuk, hogy kéznél legyen. Az evés, ivás, alvás szentháromság kellékei, tisztába tétel vagy éppen már a vécézéshez szükséges higiénés termékek (nedves törlőkendő és kézfertőtlenítő gél alapfelszereltség) feltétlenül legyenek mindig hozzáférhetőek, mert a legváratlanabb pillanatokban kell majd használni őket. Ehhez egy praktikus pelenkázó táska bőven elég, csak azt is ésszerűen kell megpakolni. Például már kaphatóak különféle tápszeres kis dobozok, amelyben a tápszert tudjuk adagolni akár egész napra, kis flakonos babavizek, vagy kis dobozokba készített ételek, gyümölcsök mellett egy napra elegendő pelenka is bőven elférhet.

Következő posztban folytatjuk!