Ősszel és télen érdemes átgondolni a „gyerekre egyel, több réteg ruhát adok, mint amennyit én veszek fel” mottót, mivel a babánk egészségét könnyen veszélyeztethetjük azzal, ha túl sok ruha van rajta, amelyektől nehéz megszabadítanunk és végül csak jól beleizzadnak. A réteges, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a jól szellőző, természetes anyagokból készült ruhák sokat segíthetnek, hiszen általuk elkerülhető az átizzadt, nyirkos ruha miatti áthűlés. Tartsuk mindig észben, hogy nem létezik rossz időjárás, csak rossz ruházat.

Réteges öltöztetés és anyagminőség

A réteges öltözködés önmagában nem segít, ha az anyag nem tartja meg a test hőjét. Az olyan téli ruhákból, amelyek például pamutból, kenderből, vagy gyapjúból készülnek kevesebb réteg is elegendő lehet. Így segíthetünk a gyerkőcnek, hogy ne legyen túlöltöztetve, és megmaradjon a mozgás szabadsága a nagy hidegben is.

      Babák öltöztetésének általános szabályai

      Az öltöztetés szabálya függ a gyermek korától, mozgási aktivitásától, és magától az időjárástól is. A tél meg tud lepni minket kemény faggyal és hóval, de kellemes, szinte őszies jellegű hőmérséklettel is. Ezért érdemes mindig magunknál tartani egy  plusz felsőruházatot, amit az aktuális feltételekhez tudunk igazítani.

          Csecsemők öltöztetési szabályai

          Csecsemőnél érvényes szabály lehet, hogy a gyerekek, akik a kocsiban fekszenek, extra réteget igényelnek azokkal szemben, akik sétálnak vagy futkosnak. Ha ugyanis a baba fázik, akkor több energiát fektet a testhőmérséklet megtartására, ezért gyorsabban fáradhat és nyűgössé válhat. A téli sétákhoz ideális lehet a baba számára egy bundazsák, ami jó melegen tartja a szabadban töltött idő alatt.

          Nagyobbak öltöztetési szabályai

          A gondos anyukák általában félnek, hogy a gyermek fázni fog a szabad levegőn, de valójában éppen az ellentét az igazság. Ugyanis a szabadban mozgó gyermek elegendő testhőt termel, ezért a gyerkőc öltözködését mindig hozzá kell igazítani a mozgási aktivitásához. A friss levegőn futkározó gyerkőc számára elegendő egy jó meleg dzseki, ami védi a felsőtestét, ugyanakkor a szabad mozgásban nem korlátozza.

              A téli babaruhákat a karácsonyi kis ruhákkal kiegészülve megtaláljátok a webshopban vagy az üzleteinkben!

              Írta: Tabajdi Ildi