Tudom, nekem könnyű, logopédusként, gyógypedagógusként tudom, hogy melyek azok a játékok, amelyek a gyerek értelmi, érzékszervi vagy egyéb képességeit fejlesztik. Valóban tudom, de azt is, hogy egy látszólag egy funkciós, a szülők szemében felesleges játék, mennyire sokoldalúan használható.

És azt is megtapasztaltam, hogy a gyerekem sosem azzal a játékkal játszik a legszívesebben, amit én neki szántam, és biztos, hogy azok a darabok lesznek a nappali állandó részei, melyeket legszívesebben a fiók mélyére ásnék. Mert a gyerek tudja, hogy kell ?okosan? játszani: egyrészt ösztönből jön, nemhiába anno egy vaskarikával és egy csuhébabával számtalan élvezetes játékot lehetett kerekíteni, így a mi gyerekünk is remekül feltalálja magát, mert gyakorlatilag az egész világ egy óriás játszótér, beleértve minden tárgyat. Másrészt ha mi magunk megmutatjuk, megtanítjuk, hogy hogyan kell ?jól? játszani, akkor később meglátjuk, hogy egy bizonyos fajta játékkal hányféleképpen tud majd játszani.

Játszószőnyeg

Az egyik legjobb befektetés, amikor megszületik a baba, gyakorlatilag 1-2 hónapos kortól használható, érdemes olyan darabokat nézni, melyeken játékhíd van, és lógó, zörgő játékok, melyeket először csak figyel a baba, majd meg akarja kaparintani. Az jó, ha maga a szőnyeg is különböző játékokkal tarkított, mert jó sokat kell a babát hason tartani a megfelelő mozgásfejlődés érdekében, és bizony ha van mit ?szöszölni? a játszószőnyegen, annál tovább marad majd hason. Nekünk bevált, ezen kezdett az oldalára forogni, hogy elérje a játékokat, és kristálytisztán emlékszem arra a pillanatra, amikor először kötötték le a lógó játékok, és mellette üldögélve meg tudtam írni egy emailt.

Aktív matrac, mászóhenger, hengerpárna

Ha újból kezdhetném, akkor időben beszereztem volna egy ilyen aktív matracot, vagy henger alakú puha játékpárnát. Mivel Pollinál a hason fekvés bizonyos reflexek fennmaradása miatt nehéz volt ? azaz nem szeretett hason feküdni ? gyermekorvos ajánlotta ezt a párnát, amivel a kicsi kezéről le lehet venni a terhet, de mégis szórakoztatóan tud hason játszani. Nagyon praktikus találmány, mi is beszereztük, csak már későn, de még ma is ha előkerül, Polli szívesen hempereg rajta, és most már vicces tornagyakorlatokat tudunk csinálni vele.

Sophie a zsiráf

Nálunk fogalommá vált Sophie, aki 40 éve a francia, svájci és még számos ország gyerekeinek a kedvence. Gyakorlatilag rágóka, fogzáskönnyítő, sípoló játék, marokerősítő és még sok minden más egyszerre. Nem gondolná az ember, de drága Sophie fülei, orra és szarvai pont a csöpp kis szájaknak van tervezve, a babák remekül tudják az ínyüket dörzsölni vele, ha éppen feszül az ínyük fogzáskor. De már az első hónapokban, amikor kezd felfigyelni a tárgyakra, figyel a hangokra, játszhatunk vele ?bújócskát?, azaz elhúzzuk a baba előtt, és ő pedig követi a tekintetével vagy éppen felfigyel a hangra, később pedig a fogásnál nagy segítség, hiszen a zsiráf nyaka könnyen megmarkolható. Később pedig remek fürdős játék lesz belőle.

Hangszerek

Mivel nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben a zene, ezért nem volt kérdés, hogy mindenféle hangszernek kell itthon lennie. Én még azt sem vártam meg, hogy megszülessen Polli, már dalocskáztam neki a pocakban, természetesen hangszeres kísérettel, hiszen az az igazi. A hangszereknek a ritmusfejlesztésben van óriási szerepe, rengeteget énekelünk miközben rázzuk a csörgőt, ütjük a dobot, fújjuk a furulyát. Ennek köszönhetően 2 évesen rendesen tud ritmust ütni, tapsolni, fújni bármit, és ami a lényeg, hogy imádja a zenét minden formában. Remekül fejleszti a hallást a hangszerek hangja is, hiszen egészen kicsiként már meg tudja különböztetni a hangszerek hangjait egymástól. Gyakorlatilag élethosszig tartó befektetés egy-egy játékhangszer, ezért érdemes jó minőséget választani.

Hintaló

Mára már legendárium a családban Pollyanna hintaló – ami egy gyönyörű darab volt anno a Mamas & Papas kínálatában ? és amiért még kismamaként epekedtem, hogy ez bizony nekünk kell. Megtréfált a sors, mert aztán kaptunk két hintalovat is (persze, egyik sem volt Pollyanna), és a mai napig mindennapos használatnak van kitéve. Szerintem még járni sem tudott Polli, de már vadul hajtotta a lovat. Remek egyensúlyfejlesztő játék, és nem mellesleg fél órákra leköti a gyerekeket. Nagyon jó befektetés. Érdemes szépet választani, mert évekig a gyerekszoba közepén fog állni.

Toronyépítő

Ha van alapjáték, akkor az az úgynevezett ?Montessori? torony, ami általában fa vagy műanyag rúdból és rávaló karikákból áll. A játék lényege, hogy a rúdra megfelelő (növekvő) sorrendben kell felfűzni a karikákat. De ez a szuper játék nem merül ki csak ennyiben. Először is, alig pár hónaposan már remekül tudja a baba megmarkolni a karikákat, összekoccantani őket, aztán a szem-kéz koordinációt fejleszti remekül, amikor megpróbál felfűzni a rúdra egy elemet. Végül igazi okosító játék, ha hagyjuk, hogy felfedezze, hogyan kell sorban kirakni, így tanulva meg a kisebb-nagyobb fogalmát is. A mai napig szereti rakosgatni Polli. Van egy kedvenc változatunk, a piramis: 10 egyre növekvő hengerből kell kirakni egy gyermek nagyságú tornyot vagy piramist, amin ráadásul egy édes kis történet található. Egyszerre építő-logikai és beszédfejlesztő játék, valamint az arra fogékony gyerekeknek már a számokat is meg lehet tanítani vele. És nem utolsó sorban milyen jó móka a felépített tornyot ledönteni. Megunhatatlan játék.

Játékkonyha, barkács műhely

Két éves születésnapjára Polli kapott tőlünk egy csodaszép Janod játékkonyhát. Bebizonyosodott, hogy minden fillért megért. Beállítottuk a konyhába, és amikor éppen a konyhában tevékenykedek, Polli is mindenféle nyűgösködés nélkül feltalálja magát, és nekiáll ő is főzni. Mivel az utánzás által sajátítják el a gyerekek a legtöbb ismeretet, szocializációjuk kulcsa is ezen múlik, így nem mindegy, hogy mit lát, azaz ?mit visz majd otthonról?. Irtó édes, ahogy leutánozza a mozdulataimat, kavarja a ?levest?, szeleteli a gyümölcsöket és önti egyik edényből a másikba a száraz tésztát vagy vizet. Nagyon édes játék zöldségeket, gyümölcsöket lehet kapni, de egy marok száraztészta vagy gabonapehely egy kis bögre vízzel elég ahhoz, hogy a gyerek fél órákat elpiszmogjon a konyhájában, vagy éppen sikerült már játékosan rávenni arra, hogy egye meg a reggelijét, úgy, hogy eljátszottuk a konyhában, hogy ő főzte. Persze, hogy úgy jobban esett neki. Egy hátránya van: már két konyha tisztaságáért kell felelnem. Kisfiúknak pedig a szerelő műhely nyújthat hasonló örömöket, a matatás, pakolgatás, és az utánzás a kulcsszó!

3D kirakó fából

Sokoldalú és sokáig élvezetes játék a 3D-s fakirakó, hiszen először az állatkákkal lehet hangutánzós játékok játszani, a baba pakolhatja, forgathatja kedvére. Később meg lehet próbálni megkeresni a helyüket, remek kézügyesség és formaészlelő játék, no és persze türelemre is tanít, mert bizony az igen kevés van ebben a korban. Később pedig szerepjátékokban is felbukkanhatnak az állatok, beköltözhetnek istállóba, állatkertbe, házikókba, sorba is rendeződhetnek, elbújhatnak, itt már csak a fantázia szab határt.

Ezt a posztot Dobos Andrea írta, aki az egyik nyertese a ? Keressük a Mamas & Papas Kismama bloggerét ? pályázatunknak. Fogadjátok szeretettel:)