A gyereknevelés egyik nagy titka abban rejlik, hogy játékosan lényegében bármire rávehetjük a csöppségünket. Persze nem mindig egyszerű megtalálni azt a játékot, ami a baba és a mama számára is örömet okoz. Ráadásul a segítségével még el is érjük a kívánt eredményt, hiszen ez kétségtelenül egy türelem- és időigényes tevékenység, de végül mindig beigazolódik, hogy működik. Akkor pedig mi is lehetne jobb módja annak, hogy bevonjuk az ünnepi készülődésbe a mi kis kíváncsi, örökmozgó, rosszcsontunkat, mint a közös játék.

Rákészülés

A gyerekeknél az előkészítés, a ráhangolódás nagyon sokat számít. Erre nálunk két módszer vált be a legjobban, az egyik az esti mese. Ha készülünk valamire, akkor már napokkal azelőtt beleszövöm az esti mesébe a várható történéseket, és például az ünnepekre készülve már jó előre előkerülnek a témában íródott mesekönyvek is. A másik tuti módszer, hogy akár a reklámújságokat vagy az internetet közösen nézegetve elkezdünk beszélgetni, hogy miket fogunk sütni-főzni, hogyan dekoráljuk a lakást, és így tovább. Ha kisebb gyermeked van, biztos értékelni fogja az Első karácsonyom csörgő-zörgő hajtogatós, lapozgatós fejlesztő könyvet, amely a karácsonyi kollekció része.

 

Játszani bármivel lehet

Sok tanulmány mutat rá a szülő és a gyerek közötti játék fontosságára, és játszani nemcsak a szó szoros értelmében vett játékkal lehet. Úgy tapasztaltam, hogy sokszor nagyobb örömet okozhat, ha a megszokott kisvonaton, építőkockán, babán kívül a gyermekem, együtt játszhat velem olyan felnőttes dolgokkal, amelyekkel általában én szoktam tevékenykedni.

Sütés-főzés

A közös sütés-főzés talán a legnagyobb játéktér. Nagyobbacska gyerkőcöket már be lehet vonni egy igazi felnőttes tevékenységbe, az nekik maga a paradicsom. Mézeskalács sütés során számukra a tésztagyúrás, nyújtás, szaggatás egy kifogyhatatlan örömforrás lehet. Persze a süti-gyurmázás akkor válik igazán izgalmassá, amikor meg is lehet kóstolni. Erre nálunk az vált be, hogy veszek külön marcipánt, amit aztán eszegetni is lehet közben, lehet színezni például kakaóval vagy céklával stb., hogy még érdekesebb legyen a feladat. Ehhez stílusosan egy alkalomhoz illő kiegészítővel is készülhetünk, mint például egy mikulásos és macis előke szett.

Dekorálás

A lakás közös díszítése, az ötletek gyűjtése már önmagában megteremti az ünnepi hangulatot. Mi először is együtt elővesszük az előző évi dekorációkat, és megnézzük, hogy mit tudunk belőle felhasználni. Aztán közösen fellapozzuk az internetet új ötletekért. Játékosan eltervezzük, hogy milyen színeket használjunk, miket szerezzünk még be, miket készítsünk el mi magunk és nagyjából hova mit is tegyünk ki. Ilyen tájban lassan megtelik a lakás különböző, főleg mikulásos és karácsonyi témájú kiegészítőkkel, függőkkel, ajtódíszekkel, plüssökkel, párnákkal stb., főleg olyan tárgyakkal, amelyekkel a gyermek is balesetmentesen díszítheti a különböző helyiségeket. A karácsonyi kollekcióban otthonunk dekorálásához is számos kiegészítőt találhatsz: különböző méretű karácsonyi zoknikat apró kincsekkel, meglepetésekkel töltheted fel, puha plüss játékokban kedves társra lelhet csemetéd az ünnepek alatt is, a mikulásos hógömb nemcsak látványos, hanem még zenél is, garantáltan elkápráztatja az aprónépet!

A családi ünnepek hangulata egy életre elkísér bennünket, hiszen illata, fénye, íze, muzsikája van. Saját gyermekkori emlékeink nyomán teremtjük újra, visszük tovább, vagy éppen fejlesztgetjük az élményeket évről évre. Ebbe születnek bele a gyermekeink, és miért ne vonhatnánk be őket is a közös családi hagyományőrzésbe vagy teremtésbe, már minél korábban, hiszen így válthat csak igazán örömteli időszakká az ünnepi készülődés egy család számára.